26 декември 2011 г.

слоести хрупкави хлебчета и честита Коледа,приятели!





Скъпи приятели,
с тази публикация първо искам да ви честитя Коледа и да ви пожелая много здраве,щастие,любов и благоденствие на вас и семействата ви!
И дано посрещнем Новата 2012 година с повече усмивки,с нови мечти и надежди!

Благодаря на всички,които прекрачват прага на моето местенце и ми оставят по частица топлина и добро от себе си!
И знайте,че вашите думи са ми много ценни - те са и стимул,и коректив,и настроение,и вяра в доброто,в приятелството и човечността!

Благодаря на всеки един от вас,който успява да отдели минута време да ми каже едно "Здравей!" или напише отзив,или поздрав,или похвала-
все внимание,което ценя много високо и безкрайно много ме трогва! :))





А сега да преминем към рецептата на хлебчетата,
която видях наскоро при Мария,а тя от своя страна си я харесала при Дианка.
Дианка пък - от друг блог, и така благодарение на тяхното майсторско изпълнение тези интересни хлебчета достигнаха и нашата трапеза.
Не съм снимала постъпково,и в трите линка има показано много подробно как се оформят.
Аз също заложих на варианта комбинация от бяло и пълнозърнесто брашно.


Моите продукти са:

350 мл. айрян
1/2 кубче мая
3 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно на Техра
около 2+1/2 ч.ч. бяло брашно или колкото поеме
сминдух,индийско орехче,млян джинджифил,мадраско къри,риган
разтопено масло за намазване -около 30-40 гр.







Начин на приготвяне:

От всички продукти без маслото замесете тесто.Желателно е да не е много меко,ако искате хлебчетата да запазят рисунъка си и да стоят отгоре по-хрупкави.
Изчакайте тестото да втаса.
Разделете го на две и всяка половина разточете на правоъгълна кора.Намажете я с масло.Нарежете на вертикални ленти и навийте всяка лента на руло.
Направете разрез по дължина на всяко рулце,като не стигате до двата края.Така се образува цепка,през която ,докато тестото втасва и се пече ,оттам ще се разпуква и ще си личат долните слоеве.
Подредете всички рулца върху пекарска хартия,оставете на топло да втасат и печете на 160 гр.







Подправките може да ви се струват леко нетипични,но към пълнозърнестото брашно си подхождат чудесно!






На тези вкусни хлебчета безспорно им приляга за компания една вкусна гозба ,при нас това бяха любимите ни свински хапки с гъби и кашкавал .






И не се учудвайте на зелената трева,просто при нас сняг няма грам,а и все още на места тревата в двора е зелена.Даже розите и теменужките цъфтяха до миналата седмица за моя почуда. :)

А сега ви пожелавам спорна подготовка и най-вече незабравимо посрещане
на Новата година!
А аз ще се опитам да наваксам тук-там пропуснатото при вас,но колкото и да се старая вие сте толкова свръх продуктивни тези дни,та ми е особено трудно да успявам! :)


п.п. Благодаря и на всички,които ме избавихте /а и не само мен де :) / от проверката с дума в коментарите,май по Коледа наистина стават чудеса,защото откривам тези дни с огромно задоволство,че почти са сведени до минимум!

23 декември 2011 г.

шоколадова лава


 










Изключително популярен,много лесен и безкрайно вкусен десерт.
За основа ползвах рецептата на Йоли .
Йоли,благодаря за поредната рецепта,с която зарадва сетивата ни!







Продукти за 4 броя:                     

3 яйца                                           
100 гр. масло                                 
4 с.л. с връх брашно                       
3 с.л. какао                                   
150 мл. течен шоколад                    
1 капсула есенция ром                    
1 с.л. пудра захар                          


Продукти за 8 броя :
 
6 яйца размер М
200 гр. масло
300 гр. натурален шоколад
захар на вкус
8 с.л. брашно
2 с.л. ром
ванилия





Начин на приготвяне:

В подходящ съд с тежко дъно разтопете на слаб огън шоколада и маслото, докато се хомогенизират.
Добавете есенцията, захарта и какаото и разбъркайте.
Изчакайте сместа леко да се охлади и добавете едно по едно яйцата.
Сместа става гладка и лъскава.
Накрая прибавете брашното,разбъркайте.
Намаслете и набрашнете / или напръскайте със спрей за печене / алуминиеви купички за еднократна употреба.
Разпределете сместа в тях и ги приберете във фризера,докато се стегнат напълно.






Когато това стане загрейте фурната на 250 гр. с вентилатор и чак тогава ги сложете да се пекат-направо извадени от фризера.
Точно на 12-та минута ги извадете.









Обърнете десерта върху чинийка и декорирайте с пудра захар,сметана или топка сладолед.







Прекрасен е и топъл,и охладен!

Докато е още горещ вътрешността наистина се стича като лава :









Когато се охлади достатъчно също е много впечатляващ,а сърцевината остава креместа и в комбинация с коричката отвън е направо една шоколадова магия!

С ароматите може да експериментирате с всичко,което подхожда на шоколада - портокал,мента,ликьори разни,кафе и т.н.








17 декември 2011 г.

усукана питка с магданоз





Магданозът дълги години беше пренебрегван у нас поради факта,че не харесваме вкуса му в суров вид.В салати не го обичаме и тримата, и никога не слагам.
Покрай снимките обаче взех да купувам от време навреме,за да имам да бодна тук там за декорация.Постепенно започнах да го добавям в ястия и супи,и открих,че термично обработен изобщо не ни е неприятен.
Така той получи реабилитация дотолкова,че в тестените изделия ми стана много любим и най-предпочитаната от мен комбинация от аромати е като в тази питка-магданоз,сушена чубрица и сминдух или шарена сол.

Когато правих тази питка използвах това много попурярно оформление,но за съжаление я щракнах много набързо и нямах никакво време за по-добри снимки.






Продукти:

2 яйца + 1 белтък / жълтъка-за намазване /
200 гр. кисело мляко / 1/2 кофичка /
100 мл. прясно мляко
100 мл. топла вода
1 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1 кубче жива мая Юва 
брашно,колкото поеме,около 700-800 гр.

60 гр. разтопено масло
магданоз,чубрица,шарена сол






Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и ги сложете в контейнера на машината.След тях разтворената във водата мая,млеката,сол,захар.Последователността на продуктите,сложени до тук е без значение.
Добавете около 500 гр. брашно и пуснете машината да меси.Добавяйте постепенно още брашно,докато спре да маже под бъркалките,и се образува хубава топка от меко,еластично тесто.
За всички теста с мая без тези за козунак,не активирам маята предварително,защото ползвам марка Юва,а тя е много бърза.
Освен това ползвам бързата програма,а тя подгрява,докато меси.
Готовото тесто изваждам веднага с намаслени ръце върху намаслена чиния.
Оформям на набрашнена повърхност.
Този път оформлението беше такова:
Разделих тестото на 3 еднакви топки.
Всяка разточих на правоъгълен лист,намазах с разтопено масло,поръсих подправки и завих на руло.Рулото разрязах по цялата му дължина.Двете половинки обръщам с разрязаното нагоре и ги преплитам.
Първата плетеница навих на охлюв и сложих в средата на тавата.
Другите две плетеници сложих отстрани.




Оставих питката да втаса,докато си удвои обема.Намазах с жълтъка,смесен с 1 с.л. олио,поръсих още магданоз.
Пека на 160 гр. на долен реотан с вентилатор ,до суха клечка.
Готовата питка оставям да се охлади на решетка,а през това време я намазвам отгоре с масло,за да стане лъскава и още по-ароматна.



 

15 декември 2011 г.

супа ризи бизи








Продукти :

1 малка кутийка грах
1 ч.ч. ориз
1 яйце
половин стрък праз или глава стар лук
2 скилидки чесън
20 гр. краве масло
3 с.л. зехтин
копър,сол,черен пипер






Начин на приготвяне:

Задушете праза и чесъна в загретия зехтин.Добавете ориза,сотирайте и него,докато стане прозрачен.Сложете граха заедно с течността му.Долейте гореща вода,посолете и оставете супата да къкри,докато ориза се свари.Доливайте гореща вода периодично,защото оризът ще я поема.
Когато супата е готова подправете я с копър и черен пипер, и я застройте с разбито яйце.


 Сервирайте веднага ,гарнирана с пармезан или настъргано краве сирене.






Към супата много прилягат  така бързите за приготвяне добруджанки ,които у нас присъстват на трапезата много често ,понеже са ни любими и от доста време рецептата е  поверена за правене на госпожицата.

Днешните са с натрошено сирене,настърган кашкавал,парченца маслини и магданоз.


добруджанки/мързеливки

11 декември 2011 г.

шоколадов сладкиш с чийзкрем и круши












  Има рецепти,които определям като вкусни,други-като страхотно вкусни,а трети са просто божествени!
Точно към тази трета група спада този невероятно апетитен десерт,на който се насладихме у дома благодарение на рецептата на Катето и малко импровизация от моя страна!





Трябва да отбележа,че моите хора по принцип не си падат много по традиционния чийз / за разлика от мен :) /,но този път бяха толкова впечатлени от вкуса,та чак половинът възкликна въодушевено-
мммммм,да ми го направиш и за рождения ден!!!







Именно поради тази причина отлагах публикацията чак до сега.

Днес той има рожден ден и в хладилника отлежава пак този сладкиш!

Почерпете се за негово здраве ,а аз ще ви покажа как премина първата ни дегустация през септември,която беше истинско блаженство!






Продукти:

използвах квадратна форма 24/24 см.

за тестото:
170 гр. масло
2 и 1/2  ч.ч. брашно
7 с.л. захар
6 с.л. какао
6 с.л. портокалов сок
1 яйце
1 бакпулвер
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция ром
настъргана кора на един портокал

за пълнежа:
1 п. от 125 гр. крема сирене
150 гр. сирене филаделфия лайт
2 яйца
4 с.л. захар
5 с.л. портокалов сок
4 с.л. натурално царевично нишесте
1 капсула есенция ванилия

1 круша и 1/2 портокал,нарязан на парченца без ципата

за заливката:
90 гр. тъмен шоколад
20 гр. масло
50 мл. прясно мляко
1 с.л. с връх какао






Начин на приготвяне:

Намаслете формата за печене и я поръсете с какао или я застелете с пекарска хартия.

В купа или кухненски робот сложете всички съставки за тестото ,освен портокаловия сок и хомогенизирайте до маслени трохи.
Добавяйте постепенно толкова от портокаловия сок,колкото ще ви е нужен,за да получите хубава топка тесто.
Разделете го на две и завийте поотделно в прозрачно фолио.
Приберете в хладилника за около 1 час,за да стегне и да може да се настърже.Ако не разполагате с толкова време- може и във фризера.

Първата половина от тестото настържете върху дъното на формата и притиснете леко .
Приберете тавичката в хладилника,докато приготвите пълнежа.
За него хомогенизирайте всички продукти без плодовете за кратко чрез пасатор или миксер.
Към получения крем добавете парченцата плодове.
Извадете формата от хладилника и разпределете крема върху подложката.
Отгоре настържете другата половина тесто.
Сложете да се пече в загрята на 165 гр. фурна до суха клечка.
Оставете сладкиша да изстине напълно.

Загрейте млякото и маслото в тенджерка с дебело дъно,добавете 2/3 от начупения шоколад,какаото и бъркайте,докато се разтопи.Когато това стане добавете и останалите парчета шоколад и разбърквайте,докато получите гладък крем.
Изсипете го в пош или найлоново пликче,отрежете му крайчето и шприцовайте върху сладкиша.





И сега идва най-трудната част-да приберете десерта в хладилника и да го оставите там да поспи няколко часа.
При мен това не бе лека задача.
Многократно бях питана - няма ли да го опитаме,няма ли да го разрежеш?
Но..... аз бях непреклонна-твърдо НЕ ! :))
Добре,че го направих от вечерта за сутринта,иначе трябваше да назначавам охрана на хладилника :).

Усилията ви да устоите на изкушението ще бъдат многократно възнаградени,уверявам ви!
Разбира се,може да го опитате и неохладен,но ще загубите половината от очарованието му!
Заслужава си чакането,а и закуската ви ще е супер наслада!



В късния следобед, в компанията на коктейл от лимончело и мента е......мммм,нали вече го казахме в началото-божествен!






Прекрасен е и на следващия ден,с чаша следобедно кафе,поседнали направо на тревата :)).




Кате,благодаря ти за страхотната рецепта!
Вече е в любими ,т.е. в листата на топ-десертите,където попадат само най-най-заслужилите!
На всички вас пожелавам хубава неделя,а аз отивам да се приготвям за празненството!


6 декември 2011 г.

мини Орео чийзкейк / Mini Oreo Cheesecakes by Lizzy






Рецептите за чийзкейк са ми много на сърце.
За мен чийзкейкът е печеният му вариант.
На другите,с бисквитена подложка и крем, казвам парфе.
Не че и тях не ги харесвам,напротив.



този празничен поднос ми е скъп подарък от младша Еликсир :)


За днешната рецепта благодаря на Лизи!
Тя ги е приготвила толкова съблазнително и украсила чудесно,
та моментално бяха опитани и от мен!





Страхотно вкусни станаха,като малки хапчици,но с външния им вид мноооого се изложих,признавам. :(
Причината е,че ги оставих да си се пекат на слаба фурна,и..... айде още малко,айде още малко.... седнах уж за минутка на компютъра и....се наложи спешно да ги извадя от фурната.
А това никак не е полезно за чийза-рязката смяна на температурите води до моментално спадане.
А така хубаво се бяха надигнали над гнездата на мъфините. :(
Еми.....това е то,не всеки път е идеално на вид,пък и по-важното е,че на вкус са си все така страхотни!






И,разбира се,ги консумирахме много добре охладени!
Голяма грешка е,ако не проявите търпение и не ги оставите хубаво да им поизмръзнат ушите в хладилника,просто вкуса след това е съвсем различен и великолепен!
Ако все пак като мен, душичката ви не трае да чака, ги пъхнете за няколко минути във фризера,но не чак до замръзване,и така още по-бързо ще им се насладите!



 


Продукти:

за подложката:
пакет бисквити Орео
около 40-50 гр. масло
2 с.л. какао
1 с.л. пудра захар

за пълнежа:
200 гр. квасена сметана
150 гр. крем-сирене Филаделфия лайт
3 яйца
пудра захар на вкус /аз сложих едва 1/4 ч.ч.  или 60 мл. и пак си бяха доста сладки/
2 с.л. натурално нишесте
1 с.л. лимонов сок,кора от лимон,ванилия






Начин на приготвяне:

Смелете бисквитите в блендер.
Добавете маслото и пак блендирайте,да станат на трохи.
Следват пудрата захар и какаото,отново пускате за раз-два-три и е готово.
Маслото може да е и студено,и разтопено,все тая.
Разпределете сместа във форми за мъфини,като си оставите около 1/3 за поръсване върху чийз-крема.





Притиснете добре да се пресоват маслените трохи и изпечете за 10 мин. в предварително загрята фурна.
През това време в купа смесете сметаната,сиренето Филаделфия,нишестето и пудрата захар,хубаво разбъркайте на ръка.
Добавете яйцата едно по едно.Накрая ароматизирайте с кората и сока от лимона,ванилията.
Не разбивайте пълнежа с миксер,не е нужно.
Извадете от фурната тавата с формите и във всяко гнездо разпределете пълнеж.




Отгоре поръсете от останалите маслени трохи.
Печете на 150 градуса,докато пълнежа стегне.





Имайте предвид,че щом отгоре плънката образува коричка,можете да изключите фурната и да ги оставите на остатъчната топлина да се пекат,защото дори и сърцевината да ви се струва още течна тя ще се стегне като изстинат.Най-важното е да се охлаждат постепенно.
Най-сигурен начин да си запазят обема за мен  си остава,когато в плънката се добави вместо нишесте пшеничен грис.