Страници

9 август 2012 г.

плетена сметанова питка и чушки бюрек на фурна






Продукти за питката:

2 яйца + 1  белтък , жълтъка + 1 с.л. олио за намазване
100 мл. прясно мляко
200 гр. заквасена сметана
30 гр. топено масло
1 с.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче - 20 гр. мая
640 гр. брашно - количеството е ориентировъчно, зависи от големината на яйцата и гъстотата на сметаната 


Приготвяне:

Маята се разтваря в топлото мляко.
Заедно с останалите продукти без маслото се замесва тесто.
Брашното не се слага наведнъж,а постепенно,докато се образува нелепнеща топка тесто.
Тогава на порции се прибавя разтопеното масло,докато се поеме от тестото.
Ако тестото е много меко и има нужда може да се добави още мъничко брашно.
Готовото тесто се разделя на 8 топки и всяка се изтънява с длани на фитил.
Подреждат се както при този козунак,но в случая имаме по 4 фитила,а не по три.
Стърчащите краища се преплитат два по два съседни и остатъка от фитилите се подпъхва отдолу.
Оформената питка се прехвърля в намазана и набрашнена или напръскана със спрей за печене тавичка и се покрива със свежо фолио.
Оставя се на топло да втаса и да удвои обема си.
Маже се с жълтъка,смесен с олиото и се пече на 170 гр. долен реотан с вентилатор.
Можете да оформите питката върху плитката тава от фурната,покрита с пекарска хартия и около нея да сложите тортен ринг.Коригирайте го близо до питката,така тя ще бяга нагоре при втасването и печенето и ще има по-голям обем и височина.
Моята питка остана малко ниска в средата,защото не подпъхнах достатъчно навътре краищата,а целта е те да дадат обем точно там.
Но пък така се отвори място за купичката шарена сол :) .




Чушки бюрек на фурна

Продукти:

10-11 печени обелени чушки ,почистени от дръжките
около 300 гр. краве сирене
150 гр. настърган кашкавал
1-2 яйца 
млян черен пипер на вкус
при нужда-лъжица,две брашно
125 гр. моцарела
зехтин
риган или босилек

Приготвяне:
Натрошете сиренето и го размесете с 1-2 разбити яйца,добавете половината настърган кашкавал и щипка млян черен пипер.Може да добавите и малко нарязан на ситно босилек или магданоз.
Плънката трябва да е сравнително гъста,за да не изтича от чушките.
Ако все пак стане по-рядка , сложете лъжица,две брашно.

Напълнете чушките със смес,подредете ги една до друга в намазана със зехтин тавичка.






Отгоре подредете резени моцарела,листенца босилек или риган (ако нямате пресни,ползвайте сушени),полейте тънка струйка зехтин.
Изпечете ястието до златисто в предварително загрята на 180 гр. фурна.
10 мин. преди края на печенето поръсете отгоре останалия настърган кашкавал и върнете отново във фурната.
Аз понякога не слагам финално кашкавал,оставям моцарелата да се запече,понякога пък ръся само настърган кашкавал,когато нямам моцарела,всякак става.








31 коментара:

  1. Абсолютно ме зашемети, напомни ми, че не съм правила питка мнооого отдавна! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Уникални снимки!Карат те да се пресегнеш и да си вземеш парченце!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, питката е чудесна!
    Благодаря ти, че ми напомни за чушките!
    Прегръдка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси,чудесна питка!И тия чушки бюрек, с толкова много сиринце са!

    ОтговорИзтриване
  5. Питката изглежда нереално добре, а за чушките бюрек - да не говорим, страхотия!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошна питка Роси!А чушките бюрек....много, много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  7. Заоблизвах се от сутринта ,Роси с чудните ти снимки ! Питката е такъв разкош , а за чушките пък не намирам думи - блага работа :) !
    Чао ,мила и хубав петък с пожелание за прохладен уикенд !

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, прекрасна пита! Напоследък ме зашеметяваш с тези пити, които правиш!
    Имаш нова страст, може би :))
    Чушките и аз така ги правя :)) защо да си играя да отваря и пълня с лъжичка, много по-лесно е така.
    Поздрави сърдечни и хубаво време за плаж!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, прекрасна питка и чудесно ястие към нея, С удоволствие бих си хапнала ако имах възможност. Снимките ти както винаги са прекрасни и предизвикващи неистов глад. ;)

    Прегръдки, Роси и един прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Фантастична питка, Роси! Великолепно богато тесто! А ястието е супер изкушаващо! Хубав уикенд, слънчев и усмихнат!

    ОтговорИзтриване
  11. Питата безумно красива, пухкава и привлекателна,и чушките ти са невероятни.
    Не се сдържах да ти го кажа кълвейки на клавиатурата с едно пръстче!!!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ви благодаря,момичета,както винаги сте срашно мили и подкрепящи!

    Пожелавам на всички хубава петъчна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ама много вкусно ,Роси-направо да хапваш и да не спираш.И питката и чушките изглеждат неустоимо.....
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси,
    питката ще се направя, че не я видях, защото уж се разтоварвам от разни подробности в областта на кръста, но чушките ще ги вечеряме още утре;)
    Хубав уикенд, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко,Марта!
      Усмихнат да бъде и за вас!

      Изтриване
  15. Вълшебна погача Роси, задължително ще я направя!
    Чушките също няма да подмина!
    много си вдъхновяваща напоследък!
    Целувам те и ти пожелавам прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че те провокирам,Кате,да ви е сладко!Ще очаквам да ги видя и при теб!
      Много прегръдки от мен!

      Изтриване
  16. Знам колко пухкав, вкусен и въздушен е хлябът със заквасена сметана, Роси! Невероятно красива плитка си направила! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си ми вдъхновението в това отношение,Евка,и много ти благодаря,че ми насочи вниманието към квасената сметана още с козунаците,тогава си обещах,че ще я включа и в питките.Абсолютно си права,съвсем друг е вкуса,едно ниво нагоре!
      Много прегръдки и от мен!

      Изтриване
  17. Ама как е бухнала само! Красота! И чушките са супер, Роси!

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, неизчерпаема си... Питката е душица, а чушките бюрек са тъкмо по вкуса ми....Нямам търпение да се прибера у дома и да пробвам питката!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотна питка,Роси!!
    Как "гордо се е изпъчила" :))
    Записвам си рецептата за "черни дни",че напоследък кухнята ми е "забранена зона"
    И чушките изглеждат много апетитно,грабвам тавичката без да ме види никой :))
    прегръдки и прекрасна неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  20. Роси, благодаря за рецептата, питката е невероятно вкусна...Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо,Иглика,много мило да ми честитиш празника на Варна,благодаря от сърце,както и че опита рецептата,много ми е драго,че ви е харесала!Поздрави! :)

      Изтриване
  21. Искам и питка и чушки:) К'во правим сега, а? Кога ще ям аз от тези красоти :Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Запрятай ръкавите на потника и ги започвай,Дари,ще ти харесат!
      Поздрави!

      Изтриване
  22. Ланка за чушките бюрек не е валиден. Може ли рецептата за тях?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,Надежда!Да,така е,защото изтрих преди време публикацията,но съм си я запазила и сега ще ви я копирам :
      "Продуктите не съм мерила,горе долу на око ги преценявам според броя чушки- печени,белени чушки без семките.
      Натрошавате сирене,към него добавяте малко настърган кашкавал,яйца /примерно 2 бр./,подправки.
      Целта е плънката да е сравнително гъста,стегната,за да не изтича като подредите чушките в тавичката.
      Ако все пак стане па-рядка ,добавете лъжица,две брашно.
      Напълнете чушките със смес,подредете ги една до друга в намаслена тавичка.
      На снимките горе виждате как ги пълня за по-лесно,особено,ако чушките са по-дребни.
      Сложете по едно парче моцарела върху всяка чушка,полейте ги с тънка струйка зехтин,поръсете риган или босилек.
      Сложете ястието да се пече в загрята на 200-220 гр. фурна.
      Трябват им не повече от 15 мин,колкото да стегне яйцето.
      Извадете тавичката,поръсете върху чушките настърган кашкавал и върнете обратно във вече изключената фурна да се разтопи кашкавала. "

      Надявам се да съм ви полезна и да ви е станало ясно,макар и с по-малко снимки.Ако имате други въпроси-не се колебайте,насреща съм!Поздрави!


      Изтриване