Продукти за питката:
2 яйца + 1 белтък , жълтъка + 1 с.л. олио за намазване
100 мл. прясно мляко
200 гр. заквасена сметана
30 гр. топено масло
1 с.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче - 20 гр. мая
640 гр. брашно - количеството е ориентировъчно, зависи от големината на яйцата и гъстотата на сметаната
Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото мляко.
Заедно с останалите продукти без маслото се замесва тесто.
Брашното не се слага наведнъж,а постепенно,докато се образува нелепнеща топка тесто.
Тогава на порции се прибавя разтопеното масло,докато се поеме от тестото.
Ако тестото е много меко и има нужда може да се добави още мъничко брашно.
Готовото тесто се разделя на 8 топки и всяка се изтънява с длани на фитил.
Подреждат се както при този козунак,но в случая имаме по 4 фитила,а не по три.
Стърчащите краища се преплитат два по два съседни и остатъка от фитилите се подпъхва отдолу.
Оформената питка се прехвърля в намазана и набрашнена или напръскана със спрей за печене тавичка и се покрива със свежо фолио.
Оставя се на топло да втаса и да удвои обема си.
Маже се с жълтъка,смесен с олиото и се пече на 170 гр. долен реотан с вентилатор.
Можете да оформите питката върху плитката тава от фурната,покрита с пекарска хартия и около нея да сложите тортен ринг.Коригирайте го близо до питката,така тя ще бяга нагоре при втасването и печенето и ще има по-голям обем и височина.
Моята питка остана малко ниска в средата,защото не подпъхнах достатъчно навътре краищата,а целта е те да дадат обем точно там.
Но пък така се отвори място за купичката шарена сол :) .
Но пък така се отвори място за купичката шарена сол :) .
Чушки бюрек на фурна
Продукти:
10-11 печени обелени чушки ,почистени от дръжките
около 300 гр. краве сирене
150 гр. настърган кашкавал
1-2 яйца
около 300 гр. краве сирене
150 гр. настърган кашкавал
1-2 яйца
млян черен пипер на вкус
при нужда-лъжица,две брашно
125 гр. моцарела
зехтин
риган или босилек
при нужда-лъжица,две брашно
125 гр. моцарела
зехтин
риган или босилек
Приготвяне:
Натрошете сиренето и го размесете с 1-2 разбити яйца,добавете половината настърган кашкавал и щипка млян черен пипер.Може да добавите и малко нарязан на ситно босилек или магданоз.
Плънката трябва да е сравнително гъста,за да не изтича от чушките.Ако все пак стане по-рядка , сложете лъжица,две брашно.
Напълнете чушките със смес,подредете ги една до друга в намазана със зехтин тавичка.
Отгоре подредете резени моцарела,листенца босилек или риган (ако нямате пресни,ползвайте сушени),полейте тънка струйка зехтин.
Изпечете ястието до златисто в предварително загрята на 180 гр. фурна.
10 мин. преди края на печенето поръсете отгоре останалия настърган кашкавал и върнете отново във фурната.
Аз понякога не слагам финално кашкавал,оставям моцарелата да се запече,понякога пък ръся само настърган кашкавал,когато нямам моцарела,всякак става.
Изпечете ястието до златисто в предварително загрята на 180 гр. фурна.
10 мин. преди края на печенето поръсете отгоре останалия настърган кашкавал и върнете отново във фурната.
Аз понякога не слагам финално кашкавал,оставям моцарелата да се запече,понякога пък ръся само настърган кашкавал,когато нямам моцарела,всякак става.
Абсолютно ме зашемети, напомни ми, че не съм правила питка мнооого отдавна! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеУникални снимки!Карат те да се пресегнеш и да си вземеш парченце!
ОтговорИзтриванеРоси, питката е чудесна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че ми напомни за чушките!
Прегръдка и хубав петък!
Роси,чудесна питка!И тия чушки бюрек, с толкова много сиринце са!
ОтговорИзтриванеПитката изглежда нереално добре, а за чушките бюрек - да не говорим, страхотия!!!
ОтговорИзтриванеРазкошна питка Роси!А чушките бюрек....много, много вкусни!
ОтговорИзтриванеЗаоблизвах се от сутринта ,Роси с чудните ти снимки ! Питката е такъв разкош , а за чушките пък не намирам думи - блага работа :) !
ОтговорИзтриванеЧао ,мила и хубав петък с пожелание за прохладен уикенд !
Роси, прекрасна пита! Напоследък ме зашеметяваш с тези пити, които правиш!
ОтговорИзтриванеИмаш нова страст, може би :))
Чушките и аз така ги правя :)) защо да си играя да отваря и пълня с лъжичка, много по-лесно е така.
Поздрави сърдечни и хубаво време за плаж!
Роси, прекрасна питка и чудесно ястие към нея, С удоволствие бих си хапнала ако имах възможност. Снимките ти както винаги са прекрасни и предизвикващи неистов глад. ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Роси и един прекрасен ден от мен!
Фантастична питка, Роси! Великолепно богато тесто! А ястието е супер изкушаващо! Хубав уикенд, слънчев и усмихнат!
ОтговорИзтриванеПитата безумно красива, пухкава и привлекателна,и чушките ти са невероятни.
ОтговорИзтриванеНе се сдържах да ти го кажа кълвейки на клавиатурата с едно пръстче!!!
Прегръщам те!
Много ви благодаря,момичета,както винаги сте срашно мили и подкрепящи!
ОтговорИзтриванеПожелавам на всички хубава петъчна вечер! :)
Ама много вкусно ,Роси-направо да хапваш и да не спираш.И питката и чушките изглеждат неустоимо.....
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Благодаря ти,Живе,хубав уикенд и на теб!
ИзтриванеРоси,
ОтговорИзтриванепитката ще се направя, че не я видях, защото уж се разтоварвам от разни подробности в областта на кръста, но чушките ще ги вечеряме още утре;)
Хубав уикенд, Роси!
Да ви е сладко,Марта!
ИзтриванеУсмихнат да бъде и за вас!
Вълшебна погача Роси, задължително ще я направя!
ОтговорИзтриванеЧушките също няма да подмина!
много си вдъхновяваща напоследък!
Целувам те и ти пожелавам прохладен уикенд!
Радвам се,че те провокирам,Кате,да ви е сладко!Ще очаквам да ги видя и при теб!
ИзтриванеМного прегръдки от мен!
Знам колко пухкав, вкусен и въздушен е хлябът със заквасена сметана, Роси! Невероятно красива плитка си направила! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеТи си ми вдъхновението в това отношение,Евка,и много ти благодаря,че ми насочи вниманието към квасената сметана още с козунаците,тогава си обещах,че ще я включа и в питките.Абсолютно си права,съвсем друг е вкуса,едно ниво нагоре!
ИзтриванеМного прегръдки и от мен!
Ама как е бухнала само! Красота! И чушките са супер, Роси!
ОтговорИзтриванеМерси,Траяна! :)
ИзтриванеРоси, неизчерпаема си... Питката е душица, а чушките бюрек са тъкмо по вкуса ми....Нямам търпение да се прибера у дома и да пробвам питката!
ОтговорИзтриванеСтрахотна питка,Роси!!
ОтговорИзтриванеКак "гордо се е изпъчила" :))
Записвам си рецептата за "черни дни",че напоследък кухнята ми е "забранена зона"
И чушките изглеждат много апетитно,грабвам тавичката без да ме види никой :))
прегръдки и прекрасна неделя ти желая!
Миме,благодаря ти!Прегръдки и от мен!
ИзтриванеРоси, благодаря за рецептата, питката е невероятно вкусна...Честит празник!
ОтговорИзтриванеОоо,Иглика,много мило да ми честитиш празника на Варна,благодаря от сърце,както и че опита рецептата,много ми е драго,че ви е харесала!Поздрави! :)
ИзтриванеИскам и питка и чушки:) К'во правим сега, а? Кога ще ям аз от тези красоти :Р
ОтговорИзтриване:)) Запрятай ръкавите на потника и ги започвай,Дари,ще ти харесат!
ИзтриванеПоздрави!
Ланка за чушките бюрек не е валиден. Може ли рецептата за тях?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,Надежда!Да,така е,защото изтрих преди време публикацията,но съм си я запазила и сега ще ви я копирам :
Изтриване"Продуктите не съм мерила,горе долу на око ги преценявам според броя чушки- печени,белени чушки без семките.
Натрошавате сирене,към него добавяте малко настърган кашкавал,яйца /примерно 2 бр./,подправки.
Целта е плънката да е сравнително гъста,стегната,за да не изтича като подредите чушките в тавичката.
Ако все пак стане па-рядка ,добавете лъжица,две брашно.
Напълнете чушките със смес,подредете ги една до друга в намаслена тавичка.
На снимките горе виждате как ги пълня за по-лесно,особено,ако чушките са по-дребни.
Сложете по едно парче моцарела върху всяка чушка,полейте ги с тънка струйка зехтин,поръсете риган или босилек.
Сложете ястието да се пече в загрята на 200-220 гр. фурна.
Трябват им не повече от 15 мин,колкото да стегне яйцето.
Извадете тавичката,поръсете върху чушките настърган кашкавал и върнете обратно във вече изключената фурна да се разтопи кашкавала. "
Надявам се да съм ви полезна и да ви е станало ясно,макар и с по-малко снимки.Ако имате други въпроси-не се колебайте,насреща съм!Поздрави!