Това са едни сладки,които отлично знам,че всички сте срещали,правили или поне опитвали.
Моята първа среща с тях бе през далечната 1988 гр. Почерпи ме Петя - моя приятелка и съученичка,бяха дело на майка й.
Влюбих се в тях от първата хапка и да си призная ми бе много трудно да си мина само с няколко.
Но нали знаете ,че все пак на гости не можете да изядете неприлично количество,затова поисках рецептата,а тя се оказа толкова елементарна,
колкото изобщо не съм очаквала.
В тестото участваха само 3 съставки-брашно,маргарин и крема сирене.
За потапянето още една,четвърта - захар.
И така ,рецептата им беше записана в тефтера ми под името "сладки Петя" .
В днешно време можете да ги срещнете под разни имена,но....за мен те мислено ще си останат "сладки Петя" .
За съжаление преди няколко години, виждайки колко голямо разнообразие предлага интернет за избор на рецепти, твърде лекомислено изхвърлих този тефтер,в който имаше много стари рецепти,записани още от майка ми,или преписани от мен от разни стари кулинарни книжки,намерени в соц. библиотеките.
Както се оказва, и в кулинарията както и в модата всичко ново е добре забравеното старо,та съжалявам,че пренебрегнах и унищожих тези ценни рецепти и записки .
В днешната вариация аз направих някои промени спрямо основната рецепта .
Първата е,че сложих малко бакпулвер за лек обем,много добре им дойде на сладките.
Втората е,че замених маргарина с масло,защото маргарина е продукт,
който изобщо никога не присъства в кошницата ми ,ако ви е интересно прочетете тук как се прави .Аз предпочитам да ползвам масло.
Следващата промяна бе добавката на тиквено пюре,канела и портокалова есенция.
Тази рецепта можете да направите и без тиквено пюре,като намалите брашното до нужното количество за еластично тесто,но аз реших да експериментирам основно с цел да видя дали моите хора ще усетят наличието на тиква в печивото - както и очаквах НИЩО не усетиха :) ,а те иначе мразят тиква :) ,хаха.
Продукти:
1 ч.ч. подсладено пюре от сварена тиква
225 гр. меко масло
250 гр. крема сирене
3 + 1/2 ч.ч. брашно
6 с.л. захар
1/2 п. бакпулвер
1 ч.л. канела
портокалова есенция
1 к.ч. канелена захар ( смес от захар с канела )
1 кутия локум
орехи
Приготвяне:
Предварително сварете и подсладете тиквата.Ароматизирайте я с канела и пюрирайте.За тестото ще ви е нужна 1 ч.ч. от пюрето.
За кифличките си подгответе кафена чашка орехи и ги натрошете едро.
Ломумът нарежете на 4 по дължина на всяко парченце (най-лесно е с ножица).
Мекото масло разбийте със захарта и крема сиренето на пухкав крем.
Добавете тиквеното пюре,канелата и малко портокалова есенция и пак разбийте.
Сложете на миксера бъркалките за тесто.
Добавете 3 ч.ч. от брашното и бакпулвера,и разбийте до образуване на тесто.
Добавете още толкова брашно,колкото е необходимо за еластично тесто.На мен ми пое още половин чаша.
Съблюдавайте да не ви стане прекалено твърдо тестото и не добавяйте прекалено много брашно,за да са ви по-меки кифличките после,иначе ще са твърди и сухи като изстинат.
Увийте топката тесто в прозрачно фолио и приберете в хладилника да се охлади и стегне.Ако бързате да оформяте направете това за кратко във фризера.
На набрашнена повърхност разточете 1/3 от тестото,а останалото приберете отново в хладилника,за да не омеква.Набрашнете си и точилката.
Тестото е много приятно за работа,еластично е,не се начупва и накъсва като стандартното маслено тесто.
Оформяне на сладките:
Разточете лист с дебелина около 4 мм.
Изрежете с чаша или формичка кръгчета от тестото.
В плитка чиния сложете канелената захар ( или само кристална захар ) и топнете кръгчето тесто от едната страна.
Прегънете го на полумесец,като захаросаната страна остане отвътре.
Пак топнете в захарта и пак прегънете на две,като захарта пак е отвътре
(а може и обратно - да остане отвън) .
Притиснете и прищипете крайчето,за да не се отлепя при печене.
Подредете сладките на разстояние и изпечете веднага (докато не са омекнали прекалено) в загрята на 180 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.
Можете да печете по 2 тави едновременно,на 2-ро и 4-то ниво.
в някои сладки сложих орехи |
Оформяне на кифличките:
Разточете част от тестото на кръгла кора с дебелина около 4 мм.
Поръсете я с канелена захар.Нарежете кръга на триъгълници като торта.
Аз режа на 12.В основата на всеки триъгълник сложете по едно парче локум и малко орехи.Можете да използвате за пълнеж вместо локум някакво сладко.
Завийте триъгълничетата на кифличка и ги поръсете с канелената захар.
Подредете ги на разстояние и изпечете в загрята на 180 гр. фурна.
Забележка:
В оригинал рецептата съдържа 250 гр. масло (маргарин),250 гр. крема сирене и брашно,колкото поеме.Сладките се потапят в кристална захар.
Ако замесите тесто само от брашно,крема сирене и масло можете да го ползвате не само за сладки,а и за солени пълнежи,защото на вкус е универсално и неутрално.Казвам го от опит,защото от едно и също тесто съм правила и кифлички със сирене,и сладки Петя.
Вместо крема сирене можете да използвате пасирана,фина,безсолна извара или рикота.
Страхотни са, Роси! Точно ми напомниха за детството, когато и аз съм ги опитвала. Непременно ще ги направя!!! Прегръдки и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеРоси,и двете рецепти са новОсти за мен-не съм ги опитвала,така ,че ще си ги запиша.Изглеждат мнОго вкусни.
ОтговорИзтриванеХУБАВА ВЕЧЕР!
Роси, наистина това е стара рецепта, която имам в бележника на майка ми :)
ОтговорИзтриванеНо моята е с масло!
Чудесна е идеята с тиквата !
Сърдечни поздрави!
Оле, оле убий ме, Роси! Как да им устоя сега, а? :)) Ама може ли такова нещо - по нощите да ни тормозиш така! Не знам сега локумките ли да правя или Ветрилото - така са записани в моят стар тефтер! Че и екстри си им добавила... Ееее, няма да се спи, това е!
ОтговорИзтриванеСладка нощ на тебе, да видим моята каква ще е! :)))
Нещо съм ги проспала тези сладки и за срамотата не съм ги опитвала досега :( Ще трябва да се поправя в най-скоро време. Роси, чудесни си ги спретнала!
ОтговорИзтриванеНадявам се утре да донесеш някоя друга бройка ;) По разбираеми причини, аз ще донеса само себе си :)
Прегръдки!
И аз не съм опитвала тези сладки!
ОтговорИзтриванеИзглеждат много изкушаващи!
и кифличките са супер!
Хубава нова седмица ,Роси!
Роска, сладките са много апетитни и така красиво подредени, много ми допада идеята с едно тесто два вида кифлички и мисля да го пробвам като пропусна тиквата за да може всички да са доволни.
ОтговорИзтриванеПилето с портокал е мммм нямам думи :)
Успешна седмица!
Ах колко вкусни сладки и кифлички, непременно ще ги опитам у дома много ще се харесат :)
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица Роси и целувки от нас :)
Чудни са, Роси!Вкусни и ароматни!
ОтговорИзтриванеИмаш си бугенвилия ли? обожавам я ...:)
Прегръдки и хубава нова седмица!
Да,имам,мъничка е още,и аз я харесвам много,Сабинка!
ИзтриванеЧудни,пухкави сладки.За мен с локум!Много ми хареса!
ОтговорИзтриванеЧудесни са и двете предложения, Роси!
ОтговорИзтриванеА снимките са много слънчеви и създаващи приятно настроение и уют :)
Усмихната нова седмица :)
Прегръдки :)
Много оригинално хрумване за добавка на тиква! Ще ми харесат определено!А са толкова вкусни, че наистина не може да спре човек с една -две...:)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица Роси!
Роси на мен от панделките…. много са сладурски :)
ОтговорИзтриванеПоздрав с усмивка:)
Аз си пазя още рецептите на баба.Един ден седнах и гхи преписах :), за да ги имам :)
ОтговорИзтриванеИдеята е страхотна и с този локум много ми допада.
Хубава седмица!!!
Роси, великолепни са! Благодаря ти, че ги сподели!
ОтговорИзтриванеУсмихната нова седмица! :)
Чудесни сладки,много ми хареса начина на оформяне!
ОтговорИзтриванеКифличките са апетитни и със сигурност вкусни!
Роси,поздравявам те за хубавата рецепта и представянето й!
Успешна нова седмица!
Когато видях снимка на локумка ми се стори, че на браузъра му отнема вечно, за да зареди цялата публикация. но когато видях и останалите снимки и минах през съставките се сетих, че ти нямаш сърце и сега вместо диета след-коледно ще правя локумки и тиквени сладки и ще ям и плача, но после пак ще ям, щото да ми се повиши серотонина :-)
ОтговорИзтриванеВръщам се в детството само при спомена за локумки. Твоите са следващите в списъка ми за сладки този месец, а ти да си знаеш, че си лоша с тези вкусни неща тук...пък!
Напълно подкрепям Бубето, че нямаш сърце ти :)) с тия твои невъобразимо неустоими вкусотии!!! Идеята ти за пюрето в първата рецепта много ми хареса и непременно ще се приложи!! А, и си дръпвам бързо и от сладките и от кифличките ;)
ОтговорИзтриванеПрекрасна и успешна нова седмица ти желая, Роси :) и поздрави не семейството!!!
Много е вкусно!!!
ОтговорИзтриванеРоси, тези сладки с крема сирене бяха хит преди години, когато ги записвахме по листчета и тетрадки :) То и нямаше никакъв избор да си купиш тогава де, а за крема-сиренето ми трябваха връзки, за да си набавя пък. Не беше като сега да има видове. Как ми ги припомни - обожавам ги тия. Сега правя такива "захаринки", но мързеливо, с бутертесто. Ще пека тиква тия дни, трябва да отделя малко от нея за тях, че детето Жул ги обича пък. и със захарта отгоре :)) да се карамелизира.
ОтговорИзтриванеА за локумките нямам какво да кажа, освен - страхотни!
Много сладко начало на седмицата, мила, дано все такова да ти е!
Невероятни са станали!
ОтговорИзтриванеМного слънчеви и апетитни,Роси,
ОтговорИзтриванехаресаха ми и двата вида, а снимките и презентацията - страхотни!
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Старите рецепти не се изхвърлят :) В тях винаги се намира нещо интересно!А и са мил спомен от близки хора!
ОтговорИзтриванеРоси, страхотни са сладките! И снимките!
Спокойна нощ!
Роси,много оригинални!И на вкус и на вид с тези изкусителни снимки!Успешна седмица!
ОтговорИзтриванеДами,много ви благодаря,че отново се отбихте тъдява с мили думи и коментари!Радвам се,че ви припомних тази страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеНа всички пожелавам слънчев и усмихнат вторник!
И аз съм от старрото поколение и тези сладки правех редовно.наистина бяха хит, стига да намериш крема сирене:)Добре е да се освежават старите рецепти, с нови и продукти и аромати!Хубава идие!Благодаря ти , Роси!А за локумките, то си е ясно - перфектни!Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ-е-е, Роси! Ама може ли пък сега да пускаш такива вкусни рецепти? Че и лесни...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за припомнянето...мисля, че и тетрадката на майчето тази рецепта се подвизава, но под друго име...
Хубава вечер!
Много красиво си ги оформила, Роси!
ОтговорИзтриванеЛелееее, направо залепнах за екрана! Подозирам, че няма да спя никак добре и вместо овце за приспиване ще броя...тиквени кифлички.
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Роси, пухкави, зачервени, ароматни. И си признавам, че не съм правила такива. Отдавна им се каня, но все не ми остава време. За маргарина - още един категоричен глас "против".
Сърдечни прегръдки, мила!
Соня,Диде,Лучия и Ети,много сте мили,благодаря ви,дами!
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден ви пожелавам! :)
Роси, тук ухае на детство!
ОтговорИзтриванеЛокумът го обичам само в този вариант, но затова пък как го обичам.....
И с тиква ми се ще да опитам... Голям дразнител си;) Прегръдки@!
Мъхче,и аз локум ям само в кифлички,сладки,мъфини и кексове,освен ако не е от прекрасния турски,ама от Египетския пазар,където е насипен и ти режат колкото искаш.
ИзтриванеС тиквата станаха супер,тя им придаде повече цвят,отколкото осезаем вкус.
Хубав понеделник! :)
Накара ме да извадя тефтера, Роска.Даже съм нарисувала как се прегъват.Но да ги приготвям с локум, не се бях сетила.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за новия прочит на древната рецепта...и за хиляда други неща.
Прегръдки и пожелания за хубава вечер !
Вили,знаех си,че няма начин да не е в тефтера ти от време оно,поредната древна,но пък добра рецепта,нали?!
ИзтриванеМного приятна нова седмица ти пожелавам! :)
Роси, сладките са станали чудесни, хрупкави и изкушаващи. Аз много ги харесвам, защото се приготвят бързо и са страшно вкусни, моите си отлежават някъде в чернови :)
ОтговорИзтриванеТиквата е интересна идея, а соленият вариант ми допадна изключително много и ще се пробва задължително.
Сърдечни прегръдки!
Мони,и на мен ми допадат в солен вариант,тестото е много универсално.Благодаря ти,сърдечни поздрави и от мен! :)
ИзтриванеРоси, много ме изкушават тези сладки!
ОтговорИзтриванеТиква, локумче, все любими неща.
Много са красиви!
Прегръдки!
Благодаря ти,Ели!Сърдечни поздрави изпращам! :)
ИзтриванеРоси, личи си по страхотната презентация, че тези кифлички са те грабнали, така както грабнаха и мен! Прелестни са, мила! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеКате,защо разваляш почивния режим ?!! :))
ИзтриванеРадвам се,че намина,благодаря ти,мила!
Спасибо за рецепт, очень интересный!
ОтговорИзтриванеСпасибо, Ирина!
ИзтриванеМного красиви изглеждат и идеално опечени сладки.Благодаря ви за рецептата,още днес ще се опитам да ги приготвя понеже ми се хапва нещо подобно с локум.Преди няколко дни беше Велик ден и по край него и месенето на козунаците ми остана дост а локум,който тук спокойно мога да използвам заедно с орехчетта.Както съветвате и вие трябва да внимаваме тестото да не стане прекалено твърдо, но за тези неща се изисква опит, дано да успея да ги направя толкова еднакви каквито ни ги показвате и тук.
ОтговорИзтриване