Страници

25 август 2013 г.

сладкиш с чийз пълнеж и сини сливи





Този сладкиш си харесах от Снежи,но всъщност преди да обиколи няколко блога и още незнайно колко трапези го представи Дианка и определено стана хита на този сезон.
И с пълно право,защото е наистина едно страхотно попадение !
Аз много обичам съчетанието от блат,крем и плодове,а когато кремът е възможно най-любимият ми печен чийз ,нямах съмнение,че ще ми допадне !
За сезона на черешите и вишните не успях да се класирам,но със сините сливи също се получи чудесно.Според мен биха му подхождали най-различни плодове на това сочно десертче,което заслужено получи възможност да влезе в моята графа любими,където попадат само онези десерти,които ще се правят пак :) .

Благодаря на  Дианка  и на Снежи за прекрасните рецепти!






Продукти:

за тестото:
1 яйце размер L
80 гр. масло
80 гр. бял шоколад
2 с.л. олио 
2-3 с.л. захар ( или повече по ваш вкус )
140 гр. брашно
1/2 пакетче ( 5 гр.) бакпулвер
ванилия и канела

за чийз пърнежа:
1 кутия (175 гр.) крем сирене Филаделфия натурална или лайт
1 с.л. натурално нишесте
1 яйце
пудра захар на вкус
ванилия

1 ч.ч. нарязани на кубчета сини сливи ( или друг плод )




 


Приготвяне:

Продлговата форма за кекс покрийте с хартия за печене и леко намаслете.

на кексовото тесто:
Разтопете маслото и шоколада.
Добавете олиото и захарта,разбийте.
Доавете яйцето и отново разбийте.
Накрая прибавете брашното,смесено с бакпулвера,ванилията и канелата и разбийте финално.

на пълнежа:
Сложете продуктите в купа и ги разбъркайте с лъжица или телена бъркалка(няма нужда от миксер) .

Изсипете във  формата за печене около 3/4 от кексовата смес.
Подредете половината  парченца сливи.
Разпределете пълнежа и върху него отново подредете останалите плодове.
Най-отгоре сложете на купчинки от останалата кексова смес.

Изпечете кекса в загрята на 175 гр. фурна,долен реотан с вентилатор,около 45 мин.
Проверявайте готовността с клечка,по нея не трябва да има сурова кексова смес.
Оставете сладкиша да се охлади във формата за 5 мин.
Прехвърлете го заедно с хартията върху решетка и го оставете да изстине напълно преди да го нарежете.




             

Преди това можете да поръсите сладкиша с пудра захар. 
            

 А ако искате блаженството да е още по-голямо,го полейте с едно мохито !

Да ви е сладко!

                                                     :))


20 август 2013 г.

трислоен тутманик с масло и сирене








Начинът на оформяне на този разкошен тутманик ми сподели преди повече от 3 години Лабрекс,за което поднасям отново сърдечни благодарности!
Най-подробно ми беше обяснила на ЛС как го прави,както я е учила нейната майка.
Това,което ме привлече,е че е на няколко слоя.При нея са 5,аз го направих на три.
Снимките отлежават вече повече от година,но най-после им дойде реда.








Продукти:

1/2 кубче мая Юва
1 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1 яйце + 1 белтък, жълтъка + 1 ч.л. кисело мляко + 1 с.л. олио - за намазване отгоре
250 гр. кисело мляко
150 мл. прясно мляко
около 4 и 1/2 ч.ч. брашно

50 гр. разтопено масло
250 гр. натрошено сирене
шарена сол - по желание







Приготвяне:

От всички продукти без маслото и сиренето замесете тесто.
Разделете го на три равни части.
От първата част разточете правоъгълна кора.Намажете я с масло.Поръсете 1/3 от сиренето.
Разточете втората кора и я сложете върху първата.Пак намажете с масло и поръсете 1/3 сирене.





Разточете и последната част тесто и я сложете върху другите две.
Така,както са подредени трите кори една върху друга ги разточете до още по-голяма кора с дебелина около 1 см.
Намажете я с масло и поръсете последната 1/3 сирене.Може и с малко шарена сол или чубрица.
Навийте кората но руло откъм дългата страна.





                  Завийте на охлюв и преместете в подготвена тавичка.





                        Оставете да втаса докато удвои обема си.




Когато тутманикът втаса го намажете с жълтъка и изпечете на 170 гр. долен реотан с вентилатор.




14 август 2013 г.

semifreddo stracciatella











 Трябва да призная,че не бях от най-върлите поклонници на сладоледа.

 Преди доста години,по време на първите 3 месеца от бременността ,сладоледа бе единствената храна,която ми понасяше на стомашното неразположение.Сигурно тогава съм си взела петте пари както се казва,и с течение на времето вече не чувствах така силно да ме привлича.
Миналата година направих кайсиев сладолед- хареса ми,но това,което не ме удовлетворяваше напълно бе все пак усещането за някава ,макар и минимална кристализация.
А аз,ако ще ям сладолед,обичам да е мазен,кремест,а не воднист.
Тази година в Рим не можеше да не опитам прословутото италианско джелато и ето,че се върнаха старите ми сладоледени симпатии.







В Златната книга на шоколада отдавна гледам рецептите за семифредо,а и понеже от миналата година ме глождеше мисълта как ще се отрази на сладоледа,ако сметаната е разбита,време бе да проверя.

Малко е да се каже,че съм очарована.
Ето това е моят сладолед!








Без персистиращи разбивания в процеса на замръзване,и въпреки това няма нито едно кристалче.
Опасявах се,че трябва да снимам светкавично,защото мислех ,че в това жежко време сладоледа ще се разтопи за нула време - нищо подобно.
Дори и да започне да се отпуска,не става на чорба,а се запазва кремест.
Като добавим,че се прави с малък набор продукти ,бързо,лесно,без машина и позволява множество вариации,не е ли това един прекрасен сладолед?
За нашето семейство - да! 











Продукти за форма с размер 11/25 см :

300 мл. течна сладкарска сметана
3 яйца размер L
захар на вкус
100 гр. шоколад
100 мл. сладко от смокини ( или друг вид )
ванилия







 Приготвяне:


Нарежете шоколада на дребни парченца.
Застелете форма за кекс с прозрачно домакинско фолио.
Отделете жълтъците от белтъците.
Разбийте жълтъците с 2-3 с.л. захар,докато побелеят и станат пухкави.
Аз за всеки случай ги разбих с миксера в тенджерка с дебело дъно , на средна степен на котлона,за 2-3 минути,колкото да минат все пак някаква термична обработка.Можете да го направите и на водна баня,но иначе е по-бързо.
В друга купа разбийте сметаната ,докато започне да стои стабилно.
Към нея добавете жълтъците,леко обединете с шпатула чрез загребване-обръщане.
Последно разбийте белтъците на сняг ,в отделна ,идеално чиста (желателно метална ) купа.
След като разбиете сметаната ,измийте добре и подсушете бъркалките на миксера.
При белтъците не трябва да попада никаква мазнина,за да се разбият на устойчив сняг.
Започнете да ги разпенвате на по-слаба скорост,постепенно я увеличете и добавете захар на няколко порции и разбивайте,докато получите хубав сняг.
Прибавете го в купата със сметаната и жълтъците,ароматизирайте с ванилията и внимателно обединете.
Накрая сложете шоколада и сладкото,направете няколко леки финални разбърквания,колкото да се поразмесят добавките,но да не се хомогенизират съвсем.
Изсипете сместа във формата,заравнете я и я покрийте отгоре с прозрачно фолио.
Поставете десерта във фризера да стегне.
Обърнете го върху поднос,махнете фолиото ,нарежете на филийки и сервирайте веднага.
Остатъка от семифредото приберете своевременно и съхранявайте във фризера.




                             Рецептата е адаптирана от Златната книга на шоколада.

11 август 2013 г.

мини прасковен чийзкейк







Продукти за 9 купички :

за основата:
200 гр. какаови бисквити
50 гр. масло
1 с.л. студена вода

за крема:
1 ч.ч. домашно сладко от праскови
900 гр. заквасена сметана
3 яйца размер L
пудра захар - ако има нужда
ванилия








 


Приготвяне:


Поставете бисквитите в купа и ги счукайте да се разтрошат с помощта на дървено чукче.
Добавете маслото,нарязано на парчета и претрийте с ръце,докато се образуват трохи.Ако има нужда добавете лъжица студена вода.
Разпределете сместа по купичките,притиснете я към дъното на всяка чашка.
Сложете в дълбока купа продуктите за крема.
Разбийте с блендера за кратко,само колкото да се хомогенизира.
Разсипете крема в чашките.
Подредете ги върху  тава  и изпечете крема в предварително загрята на 165 гр. фурна,без вентилатор,първо ниво отдолу нагоре.
Нужни са им около 30 мин.
Оставете купичките да изстинат,след което приберете крема в хладилника.









Чийзкейкът е десерт,който непременно трябва да се охлади,ако искате да се насладите на най-върховния му вкус.
Поднесете го гарниран със сладко по ваш избор.
Моето в случая е от смокини.




9 август 2013 г.

млечен пастет с броколи





 

Идеята за този невероятно вкусен пастет е на Таня .
Таня,благодаря за рецептата,много ни хареса! 








Продукти:

200 гр. заквасена сметана
125 гр. крема сирене
50 гр. краве сирене
3/4 ч.ч. сварени броколи
копър,черен пипер
чесън - по желание







 

Приготвяне:

Сварете броколите в подсолена вода и ги отцедете добре.Оставете да изстинат.
Пасирайте ги .
Добавете към тях сметаната,кремата и сиренето,копъра и чесън (по желание),млян черен пипер и блендирайте за кратко.





6 август 2013 г.

питки Паркър с пълнеж









Тези питки са ни много любими.
Харесва ми това,че тестото не е глазирано с яйце,усеща се аромата на маслото и леко сладнят като виенските кифлички.
Този път понеже имах малко останала плънка от яйце и сирене ,реших да са с пълнеж.
Направих и втора плънка от настърган кашкавал и крема сирене.
Но и нищо да нямат вътре пак са чудесни.
Тестото идеално подхожда и за сладки кифлички- с локум,шоколад,гъст крем или конфитюр.








Рецепти за питки Паркър има много,но аз от край време съм си харесала на Тони,затова овациите ми са за нея .

Тони,благодаря ти ,страхотни са!








Продукти за тестото:

2 яйца размер L
240 мл. прясно мляко
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакет суха мая или 1/2 кубче прясна
520 гр. брашно

за намазване отгоре - 50 гр. масло

плънка - по желание (може и без пълнеж) :
за солени кифли: яйце и сирене,кашкавал и крема сирене,сирене с лютеница и др, 
за сладки кифли: шоколад,конфитюр,локум ,гъст крем нишесте или сладкарски








Приготвяне:

Ако ползвате прясна мая,разтворете я в леко затопленото мляко.
Ако е суха слагате в една купа млякото,солта,захарта,яйцата,сухата мая и половината брашно и започвате да месите като добавяте постепенно останалото брашно,докато получите хубава,еластична,не лепнеща топка тесто.
Оставете го да втаса, докато си удвои обема.
Разточете едната половина от тестото на правоъгълник,намажете с разтопено масло,нарежете го на ленти и сложете в началото на всяка лента от плънката ( ако ще има,може и без пълнеж) .




Навийте лентичките на рулца.
По същия начин процедирате и с втората половина тесто.
Подредете рулцата върху хартия за печене.
Оставете ги да починат още 15 мин. 
Намажете ги с разтопено масло и ги изпечете в загрята на 175 гр. фурна.
Можете да ги оформите и като класически кифли или както ви харесва.



4 август 2013 г.

още споделено от Кулинарен еликсир





След въпросите на Милена,Любка и Вили Шейтанова  продължавам с тези на Катето и Руми.




Болата


Въпросите на Руми:


1. Кога, как и защо създадохте своя  блог?
Кулинарен еликсир стартира на 17 февруари 2011 г. Както пише и на визитката под аватара основен инициатор,подстрекател и помощник беше Мина Ангелова.Аз като едно инатливо магаре бая се опъвах,все си казвах-какво пък толкова имам аз да покажа като кулинар,че чак и блог,но Мина бе не само настоятелна,но й ми даде увереност,че има смисъл от начинанието.Помагаше ми ежедневно в извървяването на всяка стъпка,създаването на всеки един елемент,водеше ме за ръката и ми показваше кое как да направя.Виртуалната ни близост се превърна в реална дружба и взаимна симпатия.Винаги ще й бъда благодарна,за всичко!

2. Какво приготвяте в кухнята с по-голямо желание сладкиши, манджички или тестени?
Десерти и козунаци. 
3. Какво от всичко което приготвяте най-много радва вашето семейство?
 Десерти всякакви,пици,паста,тестени .
4. Обичате ли да експериментирате с вкусове, съставки и подправки в ястията или стриктно се придържате към рецептата?
Вече изключително рядко се придържам стриктно към рецепта.Все по-често просто грабвам някаква идея по снимка и заглавие без да чета състав и приготвяне,доразвивам я в главата си,вадя продукти и го правя по усет.Друг път работата тръгва от някой продукт,който трябва да оползотворя и пак по същата схема-обмислям варианти,вадя продуктите и го правя,много често в процеса на правене го преправям. :) Не знам дали експериментирам,но се забавлявам....да видя какво ще се получи.
5. Има ли неща което не ядете? 
Да - пача,курбан,шаран,целувки,отровно сладки десерти,суши.


Русалка


6. От какво може да се разсмеете до сълзи и давате ли воля на чувствата си?
И аз самата не мога да знам кога ще се разсмея до сълзи,спонтанно става.Давам им воля даже повече ,отколкото ми се иска.
7. Какво може да ви натъжи, та дори и разплаче?
Всякакви нещастия и несгоди ме натъжават.
8. Какво предпочитате: книга, филм  или интернет?
Личното ми свободното ми време се запълва от занимаване с блога ,интернет,книга или телевизия.Семейното свободно време е друго нещо.
9. Къде и как предпочитате да възстановите силите си след уморителен ден?
След уморителен ден занимаването с блога и интернета отпадат,малко книга или тв преди сън и Адио,Рио ! :))
10. Ако трябва да останете на самотен остров какво бихте взели със себе си?
Много нещо ще трябва да се носи като се знам....има ли ограничения за багаж?  :))


Камен бряг


Камен бряг


  

Въпросите на Катето:


1. Как и защо избрахте името на блога си?


На този въпрос отдавна исках да хвърля светлина.Знам,че Кулинарен еликсир звучи ужасно високопарно,но със сигурност не е плод на непремерената ми самоувереност в кухнята.Името идва като последствие от един ник в един форум,а пък ника произлезе от първата и последната дума на любим парфюм,който с времето бях съкратила само до последната дума еликсир.Когато създавах блога се чудих ,маих и ми изникна това наименование и още едно.Сондирах мнение с Мина и тя също хареса това.


2. Защо създадохте вашият блог и какво означава той за вас?

По-горе вече отговорих как се стигна до блога.За мен означава,че съм намерила хобито,което ме влече на този етап и ми осмисля много голяма част от свободното време.Носи ми настроение,нови знания,нови контакти,полжителни емоции и удовлетворение .
 
3. Комична случка в кухнята:)?


Сигурно не е една,но тортата за рождения ми ден бе завършена с безспорно комична случка,а именно,че направих ужасно много ганаш (лакомия,какво да правиш),който на всичкото отгоре нямах търпението да изчакам да се поохлади и посгъсти и започнах да заливам тортата.
Аз налиииииивах,а ганаша се стичаше по подноса,после по плота,после потече на пода,аз виждах,но продължавах да наливам.Сигурно съм била под някаква хипноза,иначе не мога да си обясня собствените налудничави дейтвия :) .



4. Мечтана дестинация?


От всички най-най-мечтана ми е Пунта Кана.


Камен бряг


5. Любимо място, ястие и сезон?


Под любимо място ако трябва да разбирам в страната,а не у дома,е Родопите.Сезон-пролет,а ястията са много.


6. Има ли черта в характера ви, която не харесвате?


Да,че съм импулсивна.


7. Какво ви вдъхновява?



По отношение на кулинарията по-скоро ме подстрекават....разни неустоими кадри.

8. Какво мислите за виртуалното приятелство?
 
Всъщност като се замисля и в реалното,и във виртуалното приятелство нямаш застраховка против разочарование,но пък за радост тя се оказва нужна изключително рядко и в пренебрежимо малък процент спрямо успешните приятелства.


9. Романтични ли сте?

Съвсем умерено.


10. Какво правите в момента?:)))


В момента бързам да публикувам  и дим да ме няма  :)) . 




Камен бряг



С това смятам да финализирам участието си в тази игра,затова няма да отправям въпроси на свой ред.



1 август 2013 г.

крем с праскови и бял шоколад






 Днешното ми предложение е за почитателите на белия шоколад.
Аз лично  не го харесвам натюр,но разтопен в някакъв крем като самостоятелен десерт или крем за пълнеж на торти ми допада,даже много.
Ако пък изобщо не го харесвате, нищо не пречи да го направите с любимия си черен или млечен шоколад,че дори и 200 гр.  да сложите,хич няма да сбъркате :) .






  

Продукти:

за крема:
1 л. прясно мляко
2 пакета пудинг ванилия ( ползвах на др.Йоткер )
захар на вкус
100 гр. бял шоколад
50 гр. масло
600 гр. заквасена сметана

за прасковения топинг :
около 500 гр. обелени от кожата и нарязани праскови
захар на вкус
1/2 пакет гелфикс Екстра на др. Йоткер ( или 1/2 п. желатин )
ванилия

бишкоти или бисквити -  по желание













Приготвяне:

на крема:
Начупете шоколада на парчета.
Разтворете нишестетата в около 200 мл. от прясното млако,а останалото мляко сложете да заври заедно със захар на вкус.Добавете разтвореното нишесте при непрекъснато бъркане ,докато крема се сгъсти.Оттеглете съда от котлона,добавете маслото и шоколада,разбъркайте,докато се разтопят.
Когато крема се охлади,добавете сметаната и разбийте с миксер за кратко.Ако има нужда подсладете още.
Разсипете крема в десертни купички.
Ако желаете, предварително на дъното на всяка купичка поставете по една бишкота,разделена на две или бисквита,и тогава сипете крема.






 

на топинга :
Сложете плодовете в малка тенджерка на котлона.Добавете им захар и ги оставете да покъкрят 2-3 минути и да пуснат сок,като разбърквате леко да не загорят.
Сипете фикса,разбъркайте,поварете желето още 2-3 мин.
Оставете желето леко да изстине,но преди да е стегнало и да се желира, сипете по малко във всяка чашка върху ваниловия крем.
Охладете крема за няколко часа.