Страници

27 август 2014 г.

пърленки с маслини и мариновани сушени домати








Продукти:

250 мл. кисело мляко
150 мл. прясно мляко
1 с.л. зехтин
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая или 7 гр. суха
брашно-колкото поеме

маслини без костилка и няколко сушени доматчета,мариновани в зехтин-нарязани
риган,шарена сол









Приготвяне:

Разтворете маята в  леко затопленото (но не горещо,защото ще убиете дрождите на маята) прясно мляко .Прибавете киселото мляко,зехтина,захарта и солта,разбъркайте.
Постепенно добавяйте брашно и замесете еластично тесто,което не лепне по ръцете.
В края на месенето добавете нарязаните маслини и сушени домати и продължете да месите,докато те се поемат от тестото равномерно.
Поставете тестото в леко намаслена купа,за да втаса,докато си удвои обема.
Покрийте купата с кърпа или прозрачно фолио,за да не съхне .
Разделете тестото на две части.
Всяка част поставете в тава и разплескайте с ръце като блат за пица,но по-дебел.
Аз  изпекох пърленките в тави за пица,но може и в други плитки тави,покрити с хартия за печене или напръскани със спрей за печене.
Намажете пърленките отгоре с малко от зехтина на сушените домати,поръсете ги със сушен риган и ги оставете на топло да втасат отново.
Изпечете ги едновременно в загрята на 190 гр. фурна.
По средата на печенето може да размените местата на тавите за по-равномерно изпичане.





23 август 2014 г.

пилешко филе с жулиени от тиквички и сметаново-горчичен сос










За днешното супер сочно и вкусно пилешко кулинарен старт ми даде рецептата на Веси и с удоволствие й поднасям сърдечни благодарности !
Тя е заложила на крехко,домашно телешко месце,но ако и вие като мен трудно намирате такова,рецептата е универсална и приложима и към пилешко и  свинско ( например бон филе ) .







Продукти за 3 порции :

650 гр. пилешко филе
3-4 с.л. брашно
марината:
2 с.л. соев сос,2 с.л. зехтин,млян черен пипер,къри 

за гарнитурата:
1 голяма тиквичка или 2 по-малки
1 ч.л. балсамов оцет (или соев сос)
копър,скилидка чесън,сол на вкус
3 с.л. зехтин

за соса :
2 с.л. зехтин
1 с.л. горчица
100 мл. бяло вино
100 мл. вода ( или домашен бульон)
1 с.л. натурално нишесте ( ползвам Густин на Йоткер )
сол,черен пипер,индийско орехче,къри
3 - 4 с.л. заквасена сметана ( или течна готварска )







Приготвяне:

на пилешкото :
Подгответе пилешките филета като ги изтъните до 1 см. дебелина.
Смесете продуктите за маринатата и към нея добавете месото.
Не слагайте сол,соевият сос е достатъчен.
Оваляйте пилешките филета в брашно от двете страни ,изтупайте ги да падне излишното и ги изпържете в равни количества зехтин и масло.
Отцедете ги върху кухненска хартия.

на гарнитурата и соса:
Нарежете тиквичката на пръчици и я сотирайте в зехтин заедно с 1 нарязана скилидка чесън.
Добавете 1 ч.л. балсамов оцет или соев сос за по-бърза карамелизация.
Не ги гответе прекалено дълго,запазете тиквичките леко хрупкави.
Извадете ги с решетъчна лъжица и на тяхно място добавете горчицата и виното,предвидени за соса.Ако има нужда,капнете още малко зехтин.
Разтворете нишестето в 100 мл. студена вода и го прибавете към соса.
Овкусете със сол,черен пипер,индийско орехче,къри.
Когато соса придобие нужната гъстота,отдръпнете съда от огъня,добавете заквасената (а може и течна) сметана,разбъркайте .
Оформете порция от пилешкото филе,полято със сос и гарнирано с пръчици тиквичка ,които може да поръсите с малко копър.





21 август 2014 г.

пълнозърнести кифлички с конфитюр и орехи



.


Продукти:

за тестото:
300 мл. айрян
50 мл. олио
2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
20 гр. прясна мая или 1 пакет суха мая
1 + 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч.  пълнозърнесто брашно
9 с.л. брашно от лимец / ако нямате,заменете с едно от другите брашна /

за плънката: 
1/2 бурканче конфитюр
1/2 ч.ч. едро смлени орехи

за намазване: 
1 жълтък + 1 с.л. олио

за поръсване :
кристална захар 




 

Приготвяне:

Смесете трите вида брашно.
Разтворете маята в айряна.
Добавете солта,захарта,олиото и постепенно добавяйте от брашното
(количеството брашно може да варира според гъстотата на айряна) ,докато замесите еластична топка тесто.
Без да чакате да втасва , разделете тестото на 2-3 топки и всяка топка разточете на кръг върху набрашнена повърхност.
Разрежете на триъгълници.
В основата на всяко триъгълниче сложете от сместа от конфитюр и орехи, и завийте на кифличка.
Подредете кифличките на разстояние в  тава,покрита с хартия за печене.
Намажете ги с разбит жълтък и ги поръсете обилно с кристална захар.
Оставете ги да втасат и да си удвоят обема .
Изпечете  ги в предварително загрята фурна на 170 градуса.

Тестото е подходящо и за солени плънки.




18 август 2014 г.

мързелива палачинка





Днес е на ред още една рецепта,радваща се на висока популярност в кулинарното интернет простраство.
От всевъзможните предложения аз се спрях на апетитната палачинка на Диди!
И как иначе - кой би устоял на толкова наситено жълт цвят?
Ех,блазе й на Диди, че си има домашни яйчица. :)






Продукти :

5 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. (240 мл.) прясно мляко
3 с.л. захар
ванилия

60 гр. масло

сладко по избор
пудра захар за поръсване
мед за гарниране






Приготвяне:

Включете фурната да се загрее до 180 гр.
Тавата от фурната покрийте с хартия за печене.
Сложете бучката масло върху хартията и пъхнете тавата във фурната .
Разбийте ( аз го правя в блендера ) яйцата заедно с 3 с.л. захар,брашното,млякото и ванилията.
Изсипете сместа върху разтопеното масло.
Изпечете палачинката до златисто .
Намажете я със сладко,навийте я още топла,поръсете я с пудра захар и я сервирайте,полята с мед.
По време на печенето бухна  толкова,че взе да се катери по страните на фурната,но когато я извадих се поприбра,спадна и като я навих стана такава накъдрена отвън и вътре. :)
 



15 август 2014 г.

трюфели със сирена / Cheese Truffles








Щом видях симпатичните трюфели на Palachinka и най-вече,че са разположени в керамична формичка,каквато имам и аз,веднага изпратих рецептата в листата ,в очакване на някой специален повод.....:) .

Гарнирани със зрънце хрупкаво грозде са  перфектни!








Продукти:

адаптирано от тук

125 гр. козе сирене
125 гр. крема сирене
250 гр. рикота
100 гр. настъргано сирене Скаморца ( или кашкавал )
100 гр. сушени кайсии
няколко стръка див лук
млян черен пипер

за овалване - запечени едро счукани орехи или бадеми







Приготвяне:

В купа намачкайте козето сирене .
Добавете към него кремата сирене,рикотата,настърганата Скаморца,
нарязаните кайсии и див лук,поръсете млян черен пипер и обединете сместа.
Приберете я в хладилника за 1 час,за да стегне.
Оформете топчета и ги оваляйте в ядките.
Съхранявайте трюфелите в хладилник до тяхното сервиране.






Можете върху всеки трюфел да боднете по едно гроздово зърно,подхождат си идеално.




11 август 2014 г.

чийзкейк с халва в чаши




Чийзкейк без печене,порциониран в чашки е много хитра,бърза,лесна и практична идея.
Ако със същата технология и съставки приготвите един цял чийзкейк,преди сервиране ще ви трябва много повече време да отлежи в хладилника,за да стегне толкова задоволително,че да може да се реже на парчета .
Това е,разбира се,при положение,че не се използва желатин,на което в случая аз държах.






За решението десерта да е в чашки основна доза кулинарно вдъхновение почерпих от Еви,Тики и Бети
Много идеи ми минаха през главата,докато реша как да оползотворя сусамовата халва от гръцката седмица на Лидъл.
Свежите плодове ,които ми попаднаха,докато пазарувам, финализираха окончателния ми избор.
Ако не намерите сусамова халва можете да използвате и друга, или пък да я елиминирате изцяло и да подсладите крема само със захар или мед.





Продукти за 12 броя :


за крема:  
500 гр. маскарпоне
350 гр. заквасена сметана
250 гр. рикота
200 гр. сусамова халва 
мед на вкус
ванилия

за подложката:
80 гр. карамелизирани фъстъци
80 гр. едро смлени орехи
12 бр. бисквити Белвита ( или други пълнозърнести )
40 гр. масло




пресни плодове за гарниране








Приготвяне:

на подложката:

Сипете в купа едро смлените орехи.




Върху тях - карамелизираните фъстъци.




Пасирайте в блендер бисквитите заедно с маслото до маслени трохи .




Прибавете и тях в купата и разбъркайте.




на крема :

Блендирайте халвата и рикотата до фин крем.
Прехвърлете сместа в купа и добавете маскарпонето,заквасената сметана,мед на вкус и ванилия.
Разбийте с миксер до пухкав крем.

На дъното на всяка чашка сипете по 3 пълни с.л. от сместа за подложката.
Притиснете с дъното на друга чаша,за да се пресоват трохите .






Сипете върху тях крем и подредете плодове.





Охладете десерта преди сервиране.




9 август 2014 г.

галет с тиквички и рикота / zucchini and ricotta galette








    

Продукти:

източник

за подложката :
100 гр. масло
1 яйце + 1 белтък (размер М)
1/2 к.л. сол
2 ч.ч. брашно
1 с.л. кисело мляко

за пълнежа :
200 гр. рикота
80 гр. настъргана скаморца ( или кашкавал )
4 с.л. ситно настърган пармезан
1 с.л. галета
1 скилидка пресован чесън
копър,листенца босилек,сол,черен пипер и смлян сушен кориандър

1 тиквичка
1-2 с.л. зехтин
за намазване:
1 жълтък,смесен с 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио








Приготвяне:

на масленото тесто:

От всички възможни начини,които съм опитвала да направя маслено тесто,най-лесен,бърз и без изобщо да се цапам е следния.
В купата на блендера сложете брашното,солта ,яйцето и белтъка.Нарежете маслото на едри кубчета и го прибавете в купата.
Пуснете блендера.Първо ще започнат да се образуват сухи трохи,които постепенно ще станат по-влажни и маслени.Накрая трохите ще започнат да се събират по стените на купата ,докато стане топка тесто.Ако яйцата ви са по-големи може да няма нужда от допълнително добавяне на нещо за спояване.Ако обаче като при мен трохите стоят все още сухи и не се събират на топка,добавете 1 с.л. кисело мляко или студена вода.
Съберат ли се трохите на купчинка спрете блендера и прехвърлете тестото в прозрачен найлонов плик.Така както е в плика допълнително с ръце оформете тестото да стане на компактна топка и го приплескайте на плоска питка,за да ви е удобно за разточване и изтъняване.




Приберете го в хладилника да стегне за около 30 мин. 

на плънката :

В купа разбъркайте рикотата заедно със скаморцата,пармезана,пресования чесън,галетата,ако има нужда щипка сол и подправките. 

Нарежете тиквичката на шайби,които подредете върху кухненска хартия да престоят 10-15 мин.,докато си пуснат водата .




След това ги прехвърлете в купа и ги оваляйте с 1 с.л. зехтин.

Разточете масленото тесто на набрашнен плот ,на кръгла кора с дебелина 5 мм .
Прехвърлете го върху лист пекарска хартия и с нея го приплъзнете в плитка тава.
В средата на кръга разнесете плънката като оставите не намазани около 2 см.  по края.
Подредете шайбите тиквичка върху пълнежа и прегънете краищата на маслената кора навътре.
Намажете борда с жълтъка,смесен с 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио.



Изпечете галета до златисто в предварително загрята до 200 гр. фурна.





Разрежете и сервирайте галета охладен.
Може да полеете тиквичките с тънка струйка качествен зехтин.