29 юни 2014 г.

кайсиева торта с амарети






Честит Петровден на всички именници!
Да е честит празника и на моята майка!
Пожелавам й здраве,сили ,дълголетие и много щастливи моменти!







Продукти:

за блата:
2 големи яйца
30 гр. меко масло
100 гр. смлени бисквити Амарети
1 с.л. захар
1 с.л. царевично брашно
1 с.л. бадемово брашно (ако нямате такова,може бяло пшенично )
1 каф. л. бакпулвер 








 
за желирания слой:
4 п. (40 гр.) желатин *
450 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
пудра захар на вкус

около 600 гр. кайсии
кристална захар на вкус

* Ако желаете парфето да има по-креместа текстура,сложете 3 пакета желатин.





за украса:
3 с.л. крем Оле ванилия на Др.Йоткер
200 мл. млечна течна сметана
пудра захар на вкус





 


Приготвяне:

на блата:
Смелете амаретите в блендер.
Разбийте двете яйца и маслото.
Прибавете смлените амарети,царевичното и бадемовото брашно (ако нямате такива брашна може да ги замените с бяло пшенично,но целта е блата да стане шуплест и много въздушен) ,бакпулвера и ако има нужда още малко захар.Аз добавих само още една лъжица,защото Амаретите бяха отровно сладки за моя вкус.
Застелете дъното на форма за торта с падащ борд и диаметър 23 см. с хартия за печене.Намаслете я от двете страни.
Изсипете сместа за блата,заравнете и изпечете до суха клечка на 170 гр. без вентилатор.
Блатът е тънък,бързо ще се изпече,затова го следете стриктно.






Охладете формата на решетка и когато изстине махнете падащите стени,обърнете го върху поднос и махнете хартията.
Поставете около блата тортен ринг.
Обичайно за такива торти аз слагам от вътрешната страна на ринга ленти от пекарска хартия,съединявам ги с телбод.Така,когато махна ринга, отделям  хартията от тортата много лесно и нищо не залепва по ринга.

на желирания слой:

Поставете нарязаните на парченца кайсии и захарта в тенджерка.
Сварете ги на котлона при непрекъснато бъркане,докато омекнат.
Пасирайте ги.




Изсипете желатина в горещата плодова смес и разбъркайте,докато той се разтопи.
Оставете настрани да се охлажда.
В купа разбийте за кратко маскарпонето,квасената сметана и пудра захар на вкус.Не разбивайте прекалено,защото ще втечните сместа.
Към млечната смес добавете постепенно плодовото пюре с желатина  и разбъркайте леко.
Изсипете сместа върху блата и заравнете.
Приберете тортата в хладилника,за да се желира.




 
По желание можете да украсите с шоколадови стружки и с крем,за който трябва да разбиете с миксер сметаната заедно с крема Оле и пудра захар на вкус.





22 юни 2014 г.

тиквички и картофи с кашкавал в доматен сос







Продукти:

източник

2 тиквички
3-4 картофа
200 мл. доматен сос
стрък пресен чесън или няколко скилидки
копър,черен и червен пипер
зехтин или олио
100 гр. настърган кашкавал










  

Приготвяне:

Тиквичките и картофите се нарязват на шайби-желателно е да са приблизително еднакво количество.
Подмажете тавичката с малко олио или зехтин.
Подредете шайбите тиквички и картофи,редувайки ги като керемидки.





Поръсете ги с чесън,копър,червен и черен пипер,сол на вкус.
Полейте зеленчуците с доматения сос и накрая с тънка струйка олио или зехтин.





Покрийте тавичката с алуминиево фолио.
Печете ястието в загрята фурна на 180 гр. до омекване на картофите.
Махнете фолиото,поръсете кашкавала и запечете отново до златисто.

Опция : Доматеният сос може да се замени с 200 мл. течна готварска сметана,овкусена с лъжица горчица и лъжица крема сирене.
Опция : Вместо кашкавал ,върху зеленчуците можете да подредите резени моцарела или друго топящо се сирене.





18 юни 2014 г.

пиле с цариградски сос








Тази рецепта ни стана любима още първия път,когато я опитахме.
Отдавна не се бях сещала за нея,докато миналата седмица не разлистих едни стари папки ,в които преди си събирах интересни рецепти и още на следващия ден продуктите бяха подсигурени и ястието приготвено.
Че съм фен на бързите рецепти е вече добре известно.
Но тази е в челните редици по експресно приготвяне и експресно изяждане :) .
Затова и снимките ми са на две,на три,колкото да ви покажа за какво иде реч.
Не знам до колко ви хваща окото,по принцип не е много фотогенично,
обаче имайте ми доверие и този път,няма да съжалявате-много е вкусно!
Благодаря на дамата,споделила рецептата!



 


Продукти:

около 500 гр. пилешко бон филе 
около 200-300 гр. гъби
1 бутилка Цариградски сос на Дерони
100 гр. заквасена сметана
2-3 с.л. олио или зехтин
сол,черен пипер,сушен кориандър,мадраско къри и 1 с.л. соев сос 








Приготвяне:

Нарежете бон филето на хапки,а гъбите - както ви харесва.
Овкусете пилешкото с 1 с.л. соев сос и подправки по желание.
Сотирайте гъбите за кратко в малко мазнина.Леко ги посолете.
Извадете ги и на тяхно място задушете месцето ,докато се зачерви.
Върнете гъбите при пилешките хапки.
Прибавете в съда цариградския сос и разбъркайте ястието леко да покъкри ,докато ароматите се обединят - около 2-3 мин.
Когато е вече готово (не гответе пилешкото бон филе дълго време,ще стане сухо и жилаво) ,прибавете заквасената сметана,разбъркайте и веднага оттеглете от огъня.
Можете да поръсите ястието с пресен,наситнен магданоз.



Забележка : В оригинал в рецептата присъстват и кутийка сладка царевица ,бекон  и кисели краставички,ако ви харесва,можете да ги добавите.Аз съм го приготвяла и с царевица,гъби и колбас,също е много вкусно.

15 юни 2014 г.

ягодов мус








Продукти:

3 п. желатин
400 мл. заквасена сметана
200 мл. кондензирано мляко
200 мл. течна млечна сметана
200 мл. прясно мляко
пудра захар на вкус
700 гр. ягоди
ванилия

за ягодовия сос :

500 гр. ягоди
захар на вкус
1/2 п. гел фикс за конфитюри на Др. Йоткер
ванилия 




 


Приготвяне:

на муса :

Накиснете желатина в малка част от прясното мляко,а останалото загрейте на котлона.
Когато стане горещо го оттеглете от огъня и прибавете набъбналия желатин.
Бъркайте,докато желатина се разтвори напълно.
Разбийте течната сметана заедно с малко пудра захар докато набухне.
Почистете и измийте ягодите.
Поставете ги в купата на блендера и ги пасирайте.
Добавете кондензираното мляко и заквасената сметана, и пасирайте за кратко.
Опитайте сместа на вкус и ако не ви е достатъчно сладко прибавете пудра захар или мед.
Накрая следва прясното мляко с желатина, ванилията и кратко пасиране за финал.
Обединете сместа  заедно с битата сметана и насипете в чашки.
Приберете чашките с мус в хладилника,докато се желират.

на ягодовия сос :

Измитите и почистени ягоди нарежете на по-едри парченца.
Поставете ги в малка тенджерка и ги поръсете със захар.
Похлупете ги и оставете настрани да си пуснат сока.
Разбъркайте ги заедно с гел фикса и кипнете за кратко на котлона,колкото да се разтопи гел фикса.
Не преварявайте соса,целта е плодовете  да се запазят максимално .
Оставете соса да се охлади,но не го прибирайте в хладилника до сервирането ( за да остане течен,иначе ще се желира ).

При поднасяне сипете във всяка чашка по малко от соса.






12 юни 2014 г.

бутер тарти Капрезе на Ева







Когато става дума за рецепта на Ева Тонева ми е най-трудно да започна интрото. :)
Някак не върви да кажа - "Видях това и много ме впечатли", когато при нея всичко ме впечатлява и ме съблазнява,а вярвам и вас!
Има ли нужда да ви увещавам в каквото и да било,само последвайте линка и сами ще се убедите,че не са за изпускане!
Разбира се, Ева си е направила домашно бутер тесто,с което при всички случаи ще са много по-вкусни,но при мен във фризера и без това се мъдреше един пакет купешко,та трябваше да бъде употребен за някоя прекрасна идея и ето я.
Еви,благодаря ти за безспирното вдъхновение!






Продукти:

1 пакет от 1 кг. бутер тесто
около 200 гр. моцарела
около 100 гр. кашкавал гауда
250 гр. чери доматчета
листенца риган
1 яйце 








Приготвяне:

Оставете бутер тестото да се поотпусне на стайна температура,но да бъде все още хладно.
Така ще е удобно за работа, без да лепне и да е прекалено меко.
Развийте първата кора и леко я разточете,за да я изтъните.
С нож за пица я нарежете на квадрати.
С върха на остър нож очертайте върху всяка тарта по един квадрат без да стигате до края на тестото,защото ще го прережете.




Така ще се образува бордюр,който при печенето ще се надигне и ще образува борд.
Пренесете квадратите в плитка тава,покрита с хартия за печене.




Намажете бордюрите с разбито яйце.




Подредете парченца гауда и моцарела,чери доматче и листенца риган или босилек.
Може да поръсите и други подправки.





Сложете тартите да се пекат в предварително загрята на 180-190 гр. фурна до златисто.


9 юни 2014 г.

шареното руло на Пепи






Това рулце съм го затиснала много здраво под грамадата трупащи се и чакащи публикуване снимки и е не крайно,ами много крайно време да го покажа.
Защото цели две години закъснявам да кажа едно сърдечно благодаря на Пепи за тази толкова атрактивна рецепта!
Добре,че поне своевременно си пиша черновите,та сега да си чета как съм го направила. :)
Обаче веднага се сещам две неща - че някак инцидентно се реших да го приготвя,без предварителен запас от нужните продукти и както е видно плънката ми е доста оскъдна,но тогава това се е изнамерило в хладилника.
И второто - че сместа беше доста рядка,както казва Пепи - почти като за омлет и падна голямо мазало . :))
Отначало имах очакването,че ще направя що годе прилични линии от трите цвята,но не би.
Та ,на външен вид със сигурност търпи критика,иска и повечко плънка и да го бях навила малко по-стегнато,ама нейсе.
Важното е,че рулото се хареса много на всички у дома .

Пепи,благодаря ти за переден път,другарче мило! 











Продукти:

6 яйца
2 ч.л. бакпулвер
6 с.л. топено масло
3 с.л. заквасена сметана
6 с.л. брашно / аз сложих 12 с.л.,защото яйцата ми бяха размер XL /

добавки: 

за жълтия цвят - 3 с.л. настърган кашкавал + 1 ч.л. горчица
за оранжевия - 2 пълни с.л. едро смляна лютеница
за зеления - 1 ч.л. песто Дженовезе,1 стрък пресен чесън,листенца босилек,2 с.л. сварен спанак /добре отцеден/ , 1с.л. зехтин - всичко това се пасира









Приготвяне:

Разбийте яйцата,заквасената сметана и стопеното масло заедно с брашното,размесено с бакпулвера.
Ще получите тесто,по-рядко от палачинково.
Разделяте го на три части.
Към първата добавяте  настърган кашкавал / или сирене /.
Към втората - лютеницата.
Към третата - предварително пасираната  смес ,получена от продуктите за зеления цвят.
Насипвате смесите в 3 отделни поша ,отрязвате им крайчетата и се стараете да редувате смесите по дължина на тавата,която е плитката от фурната ви и предварително сте я покрили с пекарска хартия,намазана с меко масло.
Ако нямате пошове действайте с лъжица,пак ще стане - и без това сместа е рядка и доста се разлива.
Печете за 12 мин. в загрята на 175 гр. фурна,долен реотан без вентилатор.
Достатъчно е да усетите,че сместа е стегнала.
Извадете тавата върху решетка  да се охлади.




Намажете блата с крема сирене,подредете слайсове шунка и навийте на руло.



Като изстине напълно, го приберете в хладилника да стегне и предястието е готово.



8 юни 2014 г.

кошнички с печени чушки








Продукти за 10 броя:

около 5-6 месести печени червени чушки
4 яйца
250 гр. натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 с.л. горчица
1 с.л. квасена сметана или гъсто кисело мляко
парченца маслини
магданоз,черен и червен пипер
малка бучка масло











Начин на приготвяне:

Всяка печена чушка срежете по дължина на ленти,широки колкото ви е дълбоко гнездото на формата за мъфини.
Завийте лентичките вертикално разположени в  гнездата, да се образуват своеобразни чашки/кошнички.




Разбийте яйцата и ги размесете с натрошеното сирене,кашкавала,
подправките,парченцата маслини и горчицата.
Ако сместа стане много гъста и има нужда, добавете 1 с.л. заквасена сметана.
Разпределете по няколко лъжици яйчена смес във всяка чашка/кошничка.




Поръсете кошничките с черен и червен пипер,риган,сложете по едно малко парченце масло и изпечете в предварително загрята на 190 гр. фурна,
докато станат златисти.
В плънката може да сложите и парченца колбас,пушено филе,шунка,топено сирене и т.н.


5 юни 2014 г.

кокосово парфе с ягоди




Отново десерт от любимата ни категория - кремчетата.
Много бърз и лесен.
Изключително свеж и с нежен цвят,аромат и консистенция.
Една чашка винаги ми е малко :) .







Продукти за 10 чаши :

400 мл. кокосово мляко ( или кокосова сметана )
300 гр. заквасена сметана
150 мл. прясно мляко
500 гр. ягоди
2 п. желатин
пудра захар и/или мед на вкус
ванилия






 

Приготвяне:

Накиснете желатина в няколко лъжици от прясното мляко.
Останалото мляко загрейте на котлона,след което оттеглете от огъня.
Към горещото мляко прибавете набъбналия желатин и разбъркайте,докато се разтвори напълно от топлината .
Пасирайте ягодите.
Прибавете кокосовото мляко,мед и/или захар,ванилова есенция и отново пасирайте.
Добавете квасената сметана и прясното мляко с желатина ,и разбийте за кратко до хомогенност.
Разпределете сместа в чашки и оставете в хладилника ,докато се желира парфето.







 За разнообразие върху крема можете да шприцовате розичка бита сметана ,да гарнирате с ягоди или ягодово сладко,да го полеете с ягодов сироп или някакъв друг плодов или шоколадов сос.