Страници

3 януари 2015 г.

кисело зеле с ориз и булгур







Онези,които постиха се посветиха на ястията с кисело зеле преди Коледа.
Аз понеже не съм ,си наваксвам доволно сега,а и сякаш се преситих с месни блюда и ми се иска кратка почивка от тях.
Бобът с кисело зеле не бе удостоен със снимки,но вчера бе наред да сготвя зелето с булгур и ориз.По принцип смятах да е само с булгур,но моите хора са  резервирани към гозбите  с него,затова комбинирах с ориз и така се хареса на всички.
С няколко люти чушлета беше супер.





Продукти:

500 гр. нарязано кисело зеле
100 гр. ориз
70 гр. булгур
1 глава лук
1 кафена чашка олио
2 ч.л. червен пипер
млян черен пипер
2 с.л. гъста едросмляна лютеница ( по желание )






 

Приговяне:

Задушете киселото зеле заедно с 1 ч.л. червен пипер и половината от олиото.
Доливайте на няколко пъти по малко водичка на дъното и разбърквайте периодично,докато зелето поомекне и остане на мазнина.
Прехвърлете го в тавата за печене.
В същия съд задушете лука в останалото олио.
Прибавете към лука ориза с булгура и сотирайте за кратко.
Прехвърлете и тях при зелето,обединете ги.
Поръсете втората чаена лъжичка червен пипер, малко млян черен пипер и  двете лъжици лютеница,разбъркайте.
Налейте 2-3 ч.ч. гореща вода и сложете ястието да се пече  на 160 гр.
Когато ориза и булгура поемат водата опитайте гозбата и ако се налага-посолете.
Запечете ястието на грила за още няколко минути докато стане златисто.





25 коментара:

  1. Вкусно и постно, точно като за след празниците! Ще се възползвам от идеята, защото ми омръзна всичкото това месо, което присъстваше на трапезата ни две седмици!
    Поздрави Роси! И красив уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми омръзна от меса,Габи и ми се хапва постно,ще се радвам,ако съм те провокирала да си приготвиш и ти тази зимна класика,да ви е сладко!Хубава неделя!

      Изтриване
  2. Ох, обожавам кисело зеле и тази зима не съм готвила изобщо, но сега отивам да си направя по твоята рецепта, Роси! Само ще пропусна лука, че в нас не се яде. Толкова апетитно изглежда, че сега нямам търпение да ми се сготви. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идвам да добавя, че и за първи път смесих кисело зеле с булгур и се получи чудно! Благодаря за вкусната рецепта, Роси!

      Изтриване
    2. Пети,много ме радваш,мила!Благодаря ти за споделените отзиви,супер ми е драго,че ви се е усладила гозбата и с булгур.Прегръдки!

      Изтриване
  3. Мила Роси!
    Честита Нова 2015 година!
    Здрави и късмет!
    Успешна и много щастлива годината!
    Благополучна за всички ви!
    Нека да е пъстра и красива, изненадваща, пълна с пътешествия и изненади!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети,благодаря ти,честита нова година и на теб и семейството!
      Да е мирна,здрава,позитивна,ползотворна,щастлива и благодатна!

      Изтриване
  4. Роси и аз днес съм на кисело зеле,нооо отново с мръвка :)))
    Честита да е,здрава и успешна новата година за теб и семейството ти!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и на теб,Миме,нека е една щастлива и ползотворна година!

      Изтриване
  5. О, скъпа, това ти предложение, трябва да бъде опитано, просто не търпи отлагане:) Апетитно изглежда и с тези вкусни снимки... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,май още те държи постната вълна :)) Радвам се,че ти харесва гозбицата,поздрави,мила!

      Изтриване
  6. Росинка, честита 2015 г.!
    От сърце ти желая да е изпълнена със здраве, хармония и топлина! Нека обичта е верен другар в дните ти, щастието да те подкрепя винаги, а усмивката да е слънчевият лъч в очите ти! Незабравима година ти желая от сърце, другарче!
    А ястието ти е много по мой вкус, дори да беше само с булгур. :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,чудесни пожелания,благодаря ти,както винаги си много мила!
      Много щастлива,ползотворна и вълнуваща година ти пожелавам и аз!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Искам и аз постно зеле :) Добре, че сармите дето заложих поне са постни :) Че иначе пържоли завих в зелев лист :))
    Много апетитна порция, Роси и съвсем навреме я предлагаш - време е за разтоварване след толкова празници и преди да са дошли другите тези дни. (
    Прегръдка, мила и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,знаех си аз,че без месце няма да се мине у вас.Имах един колега,той казваше-ние у нас зелевите сарми ( не постни ) ги ядем само за гарнитура на пържолите. :)) .
      Прегръдка и от мен,другарче мило!

      Изтриване
  8. Честита,здрава,щастлива и плодородна 2015-та година,Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Миленка,много щастлива,доходна и успешна да е и за вас новата година!

      Изтриване
  9. Постно, ама вкусничко, особено след празничното преяждане :)
    Честита Нова Година, Роси! Желая ти и през тази година много вкусни предизвикателства, с които да радваш и нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и на теб,Мария!Здрава,мирна,удовлетворяваща,успешна и вдъхновяваща нова година и на теб!

      Изтриване
  10. Честита Новата 2015 година, Роси ! Честити празници Йорданов и Иванов ден ! Мирна, спорна , благодатна, успешна настояща година !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Елена,честита нова година и на теб!Нека е ползотворна,доходна и много вдъхновена !

      Изтриване
  11. Ох, това колко ще ми хареса!!! Тръгнах да се възхищавам на еклерчетата ти, но като слязох по-надолу и видях това, не можах да се върна на тях. Много обичам подобни изпълнения... уханието на готвещата се или затопляна кисело-зелева гозбичка ми отваря един апетит! Идва ми да нападна апетитната чиния :)
    Честита Нова Година, Роси :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ни се услади и на нас,Танче и трябва пак да направя,наистина ухае много вкусно.
      Честита нова година и на теб и половинката,бъдете здрави и много вдъхновени за нови начинания,успехи и релаксиращи пътувания!

      Изтриване
  12. Никога не съм го пробвала киселето зеле с булгур, че и без друго рядко го готвим - младежът по принцип е с резервации по отношение на зелето, но ти сериозно ме заинтригува и с това си предложение, Роси -ще го спретна някой път само за мама и мен ;)
    Прегръдки, мила!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко на двечките,мила!Хубав вторник ти пожелавам!

      Изтриване