Страници

20 април 2015 г.

пълнена круша със сирена




Няколко пъти съм гледала епизода с тази рецепта на Йоли и все я забравях до следващия път,когато я видя отново и се заканя,че ще направя.
Последният път вече взех лист и химикал,записах си каквото трябва ,сложих го на бюрото си,за да ме подсеща и номера сработи :) .








Благодаря на Йоли за поредната стрхотна рецепта!








Продукти за 4 порции :

2 големи круши ( или ябълки,праскови,смокини,кайсии)
50 гр. синьо сирене
100 гр. сирене Ементал ( или Скаморца,кашкавал,Гауда)
50 гр. меко козе сирене ( или Бри,Камамбер)
2 с.л. стафиди
2 с.л. едро счукани орехи
1 яйце
1 с.л. крема сирене
1 ч.л. галета
шепа филирани бадеми

за гарниране:
крехки листа зелена салата
репички
авокадо
прясна червена чушка
пера пресен лук

дресинг:
50 мл. салатен зехтин или олио от граздови семки
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 с.л.  балсамов оцет
1 к.л. мед
щипка сол

за допълнителна украса и вкус - балсамова редукция







Приготвяне:

В купа смесете яйцето,крема сиренето,стафидите,орехите,галетата,
настъргания Ементал и намачканите синьо и козе сирена.
Разполовете крушите ,издълбайте семенната част и махнете централната жилка.





За да стоят стабилно им подравнете дъното като изрежете съвсем тънко кората отдолу.






              Напълнете всяка круша с плънка,поръсете филирани бадеми.






Запечете крушите в предварително загрята фурна на 180 гр. до златисто 
( около 10 -12 мин. ) .
През това време аранжирайте салатата в края на всяка чиния,в която ще сервирате крушите.
Разбъркайте продуктите за дресинга.
Поставете във всака чиния до салатата по една пълнена круша.






Полейте крушата с балсамова редукция,а салатата - с дресинга и поднесете веднага.






* Ако крушите са зимен сорт и са много твърди може предварително да ги запечете така както са издълбани и празни за около 10 мин.,после ги напълнете с плънка и запечете финално.Това важи и за пълнени ябълки.
На мен лично са ми по-вкусни когато омекнат леко и не хрускат,но пък и в никакъв случай да не са скашени.
Ако с тази плънка напълните праскови ,смокини или кайсии,те са меки плодове и нямат нужда от предварително запичане,пълнят се и се запичат директно.Същото се отнася и за по-сочен и мек сорт круши .






Изтънчено предястие,което ще бъде високо оценено от почитателите на сладко-солените комбинации! 
Сирената и плодовете са великолепен тандем както натюр,така и запечени.
Насладете се на финия вкус и аромат в компанията на чаша охладено бяло вино или розе.

15 коментара:

  1. Ау, прекраснотия! Много изискано и безкрайно вкусно! Росинка, бих ти откраднала цялата чинийка (ама съм и нахална :)).
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
  2. уаууу страхотни снимки, Роси! Пълнените круши със сирене са божествени :) като се сетя и аз правя, но обикновено не достигат до една сериозна фотосесия :) няма кой да я чака.
    Благодаря за насладата на очите преди сън, другарче мило :)

    ОтговорИзтриване
  3. Любима комбинация :)
    И чудесни снимки, Роси!
    Хубав вторник !

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна круша е станала,Роси:) Не знам дали вкусът ще ми допадне, но визията е завладяваща!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, ще се удава сама от твоите снимки тука! не мога да смогна да преглъщам! Ама както винаги ми налучкваш вкуса! Нали има сирене, а пък с круши е направо златна комбинация! Прекрасна рецепта! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна си ми ти! Продължавам да се усмихвам щастливо, веки ден ме изненадваш така приятно! Благодаря ти Роси, за цялото това доверие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има още за показване,което означава,че доверието ми е отдавнашно и напълно оправдано,благодаря ти за вдъхновението,мила!

      Изтриване
  7. Мммм, неустоима комбинация. Пък и ти добре си я подредила крушката. Прегръдка, Роси!

    ОтговорИзтриване
  8. Това определено е деликатес за хора с изтънчен вкус! Но аз по моя вкус бих пропуснала козето сирене ... Иначе ще се възползвам някой ден от ефектността на рецептата :)
    Поздрави, Роси!

    ОтговорИзтриване
  9. Ако знаеш как обичам, само как обичам такива комбинации! Истинско изкушаващо предложение. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Уау, Роси, крушите са страхотни! Само си представям вкуса и аромата....Аз лично само бих сменила козето сирене, защото не съм му голям любител, но това си е въпрос на вкус. Как само ще върви с вино.... Поздравления и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Две вълшебници на едно място...
    Прекрасни идеи, рецепти и изпълнения -
    комплимент за теб и Йоли - страхотни сте!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички за вниманието и комплиментите,трогната съм!
    Радвам се,че допадна рецептата и на вас,а комбинациите от сирена могат да бъдат различни според вашия вкус.

    ОтговорИзтриване
  13. Аз съм поизпуснала при теб разни вкусотии, явно, но тази рецепта си я запазвам в ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ - точно по мой вкус е!! А снимките ти са възхитително красиви и съблазнителни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина,благодаря ти за всички топли коментари,пълни с комплименти,направо засиях!Особено за снимките най-много се радвам :) ! А рецептата определено е в общата ни любима категория,без съмнение ще ти допадне,така че от сега ти казвам Наздраве с чаша охладено розе!Прегръдки за цялото семейство!

      Изтриване