Страници

30 октомври 2015 г.

солена торта с мляно месо и картофи



   
 
Комплименти и благодарности за тази рецепта дължа на Миленка!
Тя е оформила ястието като венец,обаче аз имах опасения,че в моята форма с дупка няма да се отлепи добре при обръщането и затова го направих в квадратна форма.Това наложи и промяна в заглавието :) ,но дали ще го направите в кръгла,квадратна или дупчеста форма,че даже и в гнезда за мъфини за симпатична мини версия,няма никакво значение.Важното е,че ще си оближете пръстите,защото е невероятно вкусно и видно е много лесно за приготвяне!

















Продукти:


за пласта с мляно месо:
400 гр. мляно месо *
2 с.л. гъста едро смляна лютеница
1 яйце
чубрица,млян черен пипер,червен пипер
40-50 гр. едро настърган кашкавал

за картофения слой:
около 800 гр. картофи
2 яйца
40-50 гр. едро настърган кашкавал
40 мл. олио или зехтин
чубрица,няколко накълцани листенца пресен босилек,сол,
млян черен пипер

допълнително:
20 гр. краве масло
2 с.л. настърган пармезан (или галета)
60 гр. едро настърган кашкавал






Приготвяне:

*Тъй като моята кайма беше с голям процент телешко,за да не е суха след изпичането й добавих 2 с.л. зехтин.Ако вашата кайма е по-блажна не слагайте допълнителна мазнина.

Сварете обелените и нарязани на кубчета картофи във вряща подсолена вода.
Отцедете ги и ги намачкайте с ръчна преса.
Добавете към тях останалите продукти за картофения слой,яйцата сложете най-накрая,когато картофите вече леко са изстинали.
Добре разбъркайте сместа.
В купа смесете продуктите за пласта с мляното месо.
Форма за печене (20/20 см. не откопчаваща) намажете с маслото и поръсете с  пармезан (ако нямате може и с галета).
Сипете половината от картофената смес,заравнете.
Отгоре направете равен пласт от сместа с мляното месо и завършете с останалата половина от картофите.
Сложете ястието да се пече в умерена фурна за 45 мин.
Извадете тавичката от фурната.





Похлупете я с подходящ поднос и обърнете.








Покрийте тортата с останалия настърган кашкавал и върнете да се запече до златисто.








Оставете ястието за 5-10 мин. да отдъхне и леко да стегне,  и нарежете на парчета.














15 октомври 2015 г.

рогчета с кашкавал и плънка от сирена





  

Поредната отлична рецепта на Йоли ,за която й поднасям най-сърдечно ,макар и доста закъсняло благодаря!
Преди да направя блога си събирах рецептите,които планирам да опитам,разпечатани и подредени в три папки.
Скоро прочиствах папките от всичко вече опитано и публикувано и се сетих,че някъде в дълбоките архиви са ми снимките на тези рогчета.




Ей ги на,с почти три годишно закъснение се появяват на бял свят.
Добре,че черновата ми стои и е записано какви промени съм направила,а именно,че сиренето е отишло в плънката,вместо в тестото.
На вас оставям избора кой вариант ви харесва повече,но едно е сигурно-ще ви се усладят и няма да ви стигнат :) .




 

Продукти :

за тестото:

200 гр. фино настърган кашкавал
300 гр. кисело мляко
125 гр. меко масло
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
около 480-500 гр. брашно
1 белтък , жълтъка + 1 ч.л. прясно мляко за намазване


за пълнежа:
100 гр. крема сирене
100 гр. настъргано краве сирене
50 гр. фино настърган чедър ( може кашкавал)
щипка черен пипер ( по желание)

за поръсване шарена сол и чубрица






 
Приготвяне:

Разбъркайте содата в млякото да шупне.
Сложете в купа маслото,белтъка,солта,млякото със содата и настъргания кашкавал,разбийте с миксера с бъркалките за тесто ( или месете на ръка ).
Добавете пресятото брашно,докато оформите не лепнещо тесто.
Завийте го в свежо фолио и охладете ( най-бързо за 30 мин. във фризера).
Смесете продуктите за плънката.
Разделете тестото на 4 части.
Разточете първата част на набрашнена повърхност ( аз използвам силиконово килимче),останалото тесто приберете в хладилника.
Оформете кръг,нарежете го на триъгълници,поръсете чубрица и шарена сол ( или други желани подправки).



Сложете по малко от плънката и завийте кифлички.


Подредете ги на разстояние върху тава,покрита с хартия за печене,намажете ги с жълтъка,поръсете чубрица
( или ким,сусам,маково семе) и изпечете в загрята на 190 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.
Охладете кифличките на решетка.





11 октомври 2015 г.

бисквитена торта със смокини






  

Продукти за форма с размер 30/20 см. :

230 гр. бисквити
2 п. пудинг ванилия за варене на Др. Йоткер ( или друга марка десертно нишесте,общо количество 80 гр.)
захар на вкус
1 л. прясно мляко
100 гр. бял шоколад
500 гр. смокини
5 с.л. захар
100 гр. ситно смлени орехи







Приготвяне:

Нарежете смокините на резени,сложете ги в тавичка ,поръсете ги отгоре с 4-5 с.л. захар.
Запечете ги във фурната,докато се редуцира течността,която ще отделят,без да ги разбърквате.
Сварете пудинга според указанието на опаковката.
Към горещия пудинг добавете маслото и начупения на едро бял шоколад.
Изчакайте 3 мин. да се разтопят от топлината на крема и разбъркайте.
Веднага започнете да подреждате тортата преди крема да е образувал коричка.
Наредете първи ред бисквити,полейте ги с 1/3 от крема.
Подредете 1/3 от резенчетата смокини.
Следва втори ред бисквити,още 1/3 крем и 1/3 от смокините.
Завършвате с трети ред бисквити,последната част от крема и поръсвате обилно със смлените орехи.
Останалите 1/3 смокини ще използвате за гарниране на всяка порция.
Може да декорирате и с течен шоколад.




1 октомври 2015 г.

руло с конфитюр и заквасена сметана






Това руло изобщо нямах намерение да го снимам,че колкото и да го търкалях напред назад вече навито,така и не стана топчесто.
Малко е сплеснато отгоре,но то е,защото плънката е по-тежка от платката.
Когато си отрязах първото парче размислих за снимките,защото се оказа разкошно - сочно и креместо .
По принцип рулата се правят лесно,но аз все ги избягвам,защото обикновено платките са сух пандишпан и не ми харесват.
Този път в сместа сложих кайсиево олио (предоставено ми от Farmhoping ,за което им благодаря - страхотен аромат има ) и определено вкусът и текстурата са други - платката е пореста,фина,лека,въздушна и дава възможност в хапката да доминират крема и конфитюра.







Продукти:

за платката:
3 големи яйца ( размер XL ) или 4 малки
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
5 с.л. олио ( кайсиево от Farmhoping )
5 гр. бакпулвер
есенция ванилия

за крема :
400 гр. заквасена сметана ( най-добре да е маскарпоне и заквасена сметана в равни количества)
пудра захар на вкус
есенция лимон ( или настъргана кора на 1 лимон)

допълнително:
1 + 1/2 ч.ч. сладко от смокини ( или друго по избор)
3-4 с.л. фино смлени орехи * 
3-4 с.л. фино смлени бисквити *

* моето сладко от смокини всъщност беше пюре от сварени със захар смокини и за да го сгъстя добавих орехите и бисквитите.Ако вашето сладко е достатъчно гъсто няма нужда от тях.










Приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците.
Към жълтъците добавете 4 с.л. захар,брашното,размесено с бакпулвера и олиото.
Към белтъците -1 с.л. захар.
Разбийте първо белтъците на сняг.
След това разбийте жълтъците.
Обединете двете смеси като въведете белтъците на 3 части и след всяка разбърквате с шпатула с въртеливи движения.Добавете есенция ванилия.
Тавата от фурната застелете с пекарска хартия и я намаслете ( или напръскайте със спрей за печене) .
Изсипете сместа,заравнете.
Изпечете платката за 12-15 мин. в загрята на 170 гр. фурна.
Извадете тавата ,навийте платката на руло (аз го навивам така както е на пекарската хартия),без да загъвате краищата на хартията,за да излиза парата и поставете да изстива на решетка.
В купа разбъркайте с шпатула съвсем за кратко заквасената сметана,пудрата захар и есенцията лимон,колкото да се хомогенизират.
Ако сладкото ви е по-рядко,смесете го със смлени орехи и бисквити.
Когато платката се охлади,развийте внимателно хартията.
Намажете я със сладкото,след това разпределете крема в горната половина на платката.
Не размазвайте сметаната до края на платката,защото при навиването така или иначе тя ще се разнесе.
Навийте платката на стегнато руло .
Увийте го внимателно в алуминиево фолио и го поставете на поднос,приберете десерта в хладилника за 1 час да стегне.
Махнете фолиото,поръсете рулото с пудра захар,по желание декорирайте с разтопен шоколад.