Страници

23 декември 2015 г.

орео чийзкейк / no bake oreo cheesecake






Нежен,фин десерт с пухкава текстура.Всяка хапка се разтапя на небцето.
Въпреки,че крема не съдържа желатин,стои стабилно ,режат се добре оформени парчета,не се отпуска и не се свлича.








Прави се бързо,лесно и с малък набор продукти.
Никакво печене.
Идеалният чийзкейк :) ,нали ?!






 

Продукти:

за блата:
22 бр. бисквити Орео
70 гр. краве масло

за крема:
500 гр. маскарпоне
6 с.л. пудра захар или на вкус
500 мл. течна сладкарска сметана
12 бр. бисквити Орео
ванилия

за декорация:
200 мл. течна сладкарска сметана
оцветени кокосови стърготини
готови захарни фигурки ( може сами да си изрежете фигурки от фондан или върху всяка сметанова розичка да поставите по 1 бисквита Орео,или по 1 шоколадов трюфел, или някакви по-ефектни бонбони )










Приготвяне:

Маскарпонето трябва да бъде със стайна температура.
Сметаната за разбиване трябва да е добре охладена.
Поставете метален ринг с диаметър 22 см. върху тортен поднос.
Облечете отвътре стените с лента ацетатна хартия ( ако имате такава ) за по-лесно отделяне на ринга.
Смелете в блендер бисквитките за блата.
Добавете маслото,нарязано на кубчета,и блендирайте до хомогенни маслени трохи.
Изсипете трохите в ринга ,разпределете ги по дъното и ги притиснете много добре.
Поставете подноса в хладилника за 30-40 мин.
В купа разбъркайте маскарпонето,пудрата захар и ванилията.
В друга купа разбийте студената сметана ,докато стане пухкава.
Обединете двете смеси като внимавате да се запази обема.
Отделете от сместа около 3 пълни с.л.
Към останалата част добавете нарязаните орео бисквитки,разбъркайте кратко и внимателно.
Извадете подноса от хладилника и върху стегналата маслена кора разпределете крема.
Отгоре сложете отделените 3 с.л. крем и заравнете.
Покрийте ринга с парче прозрачно фолио.
Приберете чийзкейка в хладилника за 1 нощ.
Махнете ринга


и отлепете внимателно ацетатната лента. 
Загладете сладкиша отстрани.



Разбийте 200 мл. течна сладка сметана.
Напълнете я в пош и оформете розички.
Върху всяка поставете някаква декорация,а по средата поръсете кокосови стружки.
Консумирайте десерта охладен.








 източник на рецептата

19 декември 2015 г.

мъфини с конфитюр и орехи

  


 Случва ли ви се да си купите конфитюр от портокали и да е горчив? 
На мен-всеки път. 
Единственото спасение да употребя такъв конфитюр е да го вложа в печиво като настоящите мъфинки.
 




Продукти за 14 бр. :

4 яйца размер L
3/4 ч.ч. захар ( бяла и кафява )
100 мл. олио ( от гроздови семки )
2 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер
ванилия
лимонова /портокалова есенция или настръгана кора от 1 лимон / портокал
200 гр. гъст конфитюр ( моят от портокали )
50 гр. орехи ,счукани на едро





 



Приготвяне:

Поставете хартиени капсули в гнездата за мъфини.
Разбийте яйцата и захарта на пухкава пяна.
Добавете олиото,разбийте за кратко.
Добавете брашното,бакпулвера,ванилията и настърганата кора от лимон/портокал .
Разбийте отново.
Добавете конфитюра и орехите,разбъркайте с шпатула.
Разпределете сместа в гнездата,запълвайки всяко до 2/3 от обема.
Изпечете мъфините в загрята на 180 гр. фурна без вентилатор до суха клечка.
Охладете ги на решетка.





По желание може да ги декорирате с крем, за който разбийте до пухкавост 200 мл.  млечна течна сметана с пудра захар на вкус,добавете ванилия, и обединете с 250 гр. маскарпоне.
Вместо крем можете да поръсите мъфините с пудра захар или с разтопен шоколад.
Вместо мъфини ,от сместа можете да изпечете един цял кекс в кръгла форма с диаметър 23 см.


10 декември 2015 г.

кантучини с лешници и шоколад




  

Продукти:

3 яйца размер L
200 гр. кафява тръстикова захар ( може и бяла )
300 гр. брашно
50 гр. какао
1 ч.л. нескафе
1 п. (10 гр.) бакпулвер
щипка сол
1 п. ванилена захар
1 ампула есенция ром
70 гр. шоколадови капки ( аз сложих нарязан тъмен шоколад с лешници )
100 гр. лешници





 




Приготвяне:

Размесете брашното с бакпулвера,какаото,нес кафето,ванилената захар и щипката сол.
Разбийте яйцата,захарта и есенцията ром на пухкава пяна.
Към тях прибавете сухата смес.
Сместа става много гъста и лепкава,затова по-лесно ще ви е да хомогенизирате с миксера и бъркалките за тесто.
Малко преди финала добавете лешниците и шоколадовите парченца / капки и продължете да разбърквате,докато се разпределят в тестото .
За по-лесно оформяне на тестото разстелете лист прозрачно фолио.
Подредете една до друга купчинки от тестото.
Завийте и отгоре с прозрачно фолио и моделирайте тестото така,че да получите форма на франзела.
Леко я минете отгоре с точилката,но не изтънявайте прекалено,защото при печенето тестото допълнително ще се разлее настрани .
По същия начин оформете и втората франзела.
Поставете ги в хладилника да стегнат за 30 мин.
Отвийте ги от фолиото и сложете в плитка тава,покрита с хартия за печене.
Изпечете двете франзели на 180 гр. за около 25 мин.
Оставете ги на решетка да изстинат за 5-6 мин. и ги нарежете под наклон на филийки.




Подредете филийките отново върху тава,покрита с пекарска хартия.
Върнете кантучините за 10-15 мин. във фурната ,загрята на 170 гр.,за да се изсушат допълнително и станат хрупкави .
Оставете бишкотите да изстинат напълно и ги приберете в кутия.



Поднесете ги с топла напитка - чай,мляко,кафе,какао,горещ шоколад.







8 декември 2015 г.

пълнени купички от мляно месо с кашкавал,гъби и кисели краставички





Днешната рецепта приготвям вече няколко пъти и се превърна в любимия ни вариант на така популярното руло Стефани.
Освен ,че се порционира индивидуално,плънката може да бъде според предпочитанията на всеки член на семейството.Което много ме устройва,защото от трима души все някой не харесва определен продукт и обичайно това ме затруднява в избора на рецепта.Един не искал гъби,друг-яйца,а така плънка на всеки според вкуса без да е нужно да готвя три отделни ястия.Бързо,лесно,разнообразно и икономично.


Продукти:

500 гр. кайма смес
1 яйце + 1 жълтък, белтъка се отделя за намазване
2 филии хляб
подправки

за пълнежа:  
200 гр. едро настърган кашкавал
3 кисели краставички
100 гр. гъби
30 гр. краве масло
чубрица,черен пипер и сол на вкус







 
Приготвяне:

Нарежете гъбите на полумесеци и ги сотирайте в кравето масло заедно с малко сол и черен пипер,а аз им слагам и ронена чубрица,много им подхожда.
Накиснете хляба във вода,изстискайте го и го добавете към каймата,яйцето,жълтъка и подправки по ваш вкус,омесете.
Застелете подходяща купичка с прозрачно фолио и го намаслете с 1 с.л. зехтин или олио.
Разстелете парче кайма по дъното и стените на съда,за да се образува паничка,в която сложете малко настърган кашкавал,парченца кисела краставичка и гъби.







Покрийте плънката с пласт кайма и похлупете купичката върху тава,покрита с хартия за печене.







Внимателно отделете купичката и фолиото. 






Оформете по същия начин и останалата част от каймата.
Намажете купичките с белтък (не разбит,само леко разпенен с вилица) и поръсете с галета .






Изпечете ястието в загрята на 200 гр. фурна до златисто.
По желание върху всяка купичка сложете по малко настърган кашкавал и върнете тавата в изключената фурна за няколко минути,докато се разтопи. 






Да готвиш икономично в днешно време не означава само да се водиш от цените на продуктите.
Икономия може да се постигне и ако за няколко дни напред планираме рецептите и закупим продукти в точните количества без излишъци и без повтарящи се ходения до магазина,понеже това не стигнало или онова сме забравили.
Правилната и навременна организация може да е от голяма полза за семейния бюджет.
Не на последно място качествения миещ препарат ще ни помогне да възстановим реда и чистотата в кухнята много по-бързо и лесно,за да имаме повече свободно време за себе си.







Знаете,че съм голям почитател на бързите и лесни рецепти.
Може да обичам да готвя,но обичам да правя и много други неща и искам да имам време за тях.
Ще споделя с вас четири предложения на Иван Звездев,които ми допадат , приготвят се лесно и за кратко време с не голям набор от продукти .

Първата рецепта ,която смятам да опитам още днес и вече съм набавила продуктите,е за вратни пържоли с лесен гъбен сос :






п.п.   И за да не съм голословна,веднага споделям снимка и впечатления от рецептата,а именно,че е....УНИКАЛНО ВКУСНА !
Месцето стана убийствено крехко и рецептата моментално се изстреля на челна позиция в семейната класация.
Вместо с гъбена супа,сгъстих соса с 2 с.л. натурално нишесте и пекох в глинен гювеч с капак на 160 гр. за час ,изключих фурната и оставих гърнето вътре още половин час.
Горещо ви препоръчвам да опитате,ще си оближете пръстите.







Босилеково песто обожаваме,а и пилешкото у нас присъства често на трапезата,та няма начин да не вкусим и тази рецепта за пилешко филе с песто и топено сирене,особено когато виждам, че се приготвя толкова експресно: 




Следващото руло с мляно пилешко също е с мои любими продукти-
моцарела и сушени домати.Приготвяла съм многократно кюфтенца от мляно пилешко,но руло не съм,така че и тази рецепта предстои:






Икономично готвене може да постигнем и когато не разхищаваме вече сготвена храна,а я преобразим повторно в нещо вкусно, както например тези пържени кюфтета за нула време се превръщат в сочна гозба по странджански:


 




При мен също има рецепта за фритата с паста,в която съм рециклирала остатък от вече сготвени спагети.
Друга подобна рецепта ,в която влагам остатъци сух хляб е мързеливата баница в три различни варианта.




А сега отправям предизвикателство към всички читатели на Кулинарен еликсир да споделят любима интересна и лесна за приготвяне рецепта, както и приблизителен бюджет, който отделят за храна за 1 седмица - и съответно за колко човека е. 
До 21.12.2015г. напишете коментар под публикацията с вашите две имена ,седмичен бюджет и рецепта,и петима от вас ще имат шанс да спечелят ваучер на стойност 50 лева за пазаруване във верига магазини Кауфланд, както и голяма бутилка миещ препарат Fairy Lemon.