27 септември 2015 г.

пълнени чушки с мляно пилешко и зеленчуци










Когато направих пълнените тиквички с пилешко,моите хора много харесаха плънката им.
Подходих към днешната рецепта с идеята за нещо подобно,но в друг формат ,а поради излишък на плънка се получи 3 в 1  .
Познайте кое от трите (чушки,плънка с яйце или принцеси) свърши първо :) ?










Продукти:

600 гр. обезкостени пилешки пържоли от бут без кожа
1 голяма глава лук
1-2 скилидки чесън
2 моркова
1 тиквичка
2 сладки розови домата
2 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус
6 с.л. зехтин
200 гр. едро настърган кашкавал
магданоз
6 чушки (за предпочитане да са едри,за да могат да се разполовят и да станат като лодки)











Приготвяне:

Разполовете чушките и внимателно изрежете семенната част без да махате дръжката.
Намажете отвътре чушките със зехтин.Леко ги посолете и ги подредете в тава за печене.
Сотирайте лука и чесъна в зехтин.
Добавете нарязаните на кубчета моркови и тиквичка.
Когато се позапържат добавете доматите-обелени и нарязани на кубчета.
Оставете плънката да къкри и да се посгъсти,посолете,поръсете млян черен пипер и наситнен магданоз.
Добавете щипка захар,за да туширате киселината в соса.
Оставете плънката да изстива.
Нарежете пилешкото месо на ситно и го смелете в блендер.
Добавете го към зеленчуковата смес заедно с половината настърган кашкавал,разбъркайте.
С тази смес напълнете чушките,покрай тях сипете малко водичка (за да не се пекат на сухо) и зехтин.
Сложете ястието да се пече около 40-45 мин. в загрята на 200 гр. фурна, или докато чушките станат приятно запечени.
Извадете тавата от фурната.Върху всяка чушка сложете още настърган кашкавал и върнете тавата във фурната за още 5 мин.
Поднесете ястието топло.







Ако (като мен) имате излишък от плънка,с нея може да напълните подходящи малки керамични съдове.
Заравнете сместа и я запечете във фурната.
Чукнете едно яйце в средата,поръсете настърган кашкавал и запечете за още 5-7 мин.






И/или направете принцеси - страхотни са и те:



1 септември 2015 г.

пилешко филе с печени чушки и сирена






За тази рецепта благодаря на Люси !
По принцип пилешкото филе е бедно на мазнини и има опастност да стане доста сухо при печене.
Аз за всеки случай панирах филетата в яйце и галета,за да запазя месцето максимално крехко,сочно и нежно, и точно така се получи.
Дебелата мантия от моцарела и кашкавал допълнително помогна в тази посока.








Продукти за 3 порции:

3 пилешки филета
1 топка моцарела (125 гр.)
50-100 гр. едро настърган кашкавал
слайсове от някакво друго сирене по избор-скаморца,топено,ементал,гауда,чедър и т.н.
3 печени червени чушки
8 с.л. зехтин
1 яйце
3-4 с.л. галета
1 с.л. тъмен соев сос
щипка къри,сух риган,листенца пресен босилек,млян черен пипер







Приготвяне:

Смесете 2 с.л. зехтин със соевия сос,щипка къри и млян черен пипер.
Пилешките филета измийте и подсушете.
Разрежете ги през средата на две ,за да получите 6 по-тънки филета.
Мариновайте месото в зехтина и подправките.
В купичка разбийте яйцето с вилица.
В плитка чиния сложете галетата.
Обелете печените червени чушки,махнете семето и ги разрежете през средата на две по дължина.
Подходяща тавичка намажете с 3 с.л. зехтин.
Всяко филе топнете в яйцето,а после и в галетата-от двете страни.
Подредете в тавичката първите три филета.
Върху всяко филе поставете слайс топено сирене (от това за сандвичи) или някакво друго пушено сирене.
Отгоре поставете ленти печена чушка.
Покрийте я с още един слайс сирене -примерно ементал или гауда.
Отгоре поставяте като капачета останалите три филета,които също сте топнали в яйце и галета.
Посолете филетата (малко,все пак соевият сос е достатъчно солен) и ги полейте с по 1 лъжица зехтин на тънка струйка.Поръсете ги със сух риган.
Около филетата сипете малко водичка като внимавате да не сипвате върху филетата,за да не им отмиете панировката ( това е за да не ги печене на сухо в тавата).Аз освен водичка,добавих и малко от сока,който отпускат печените чушки за още повече аромат.
Запечете филетата за 20 мин. в загрята на 200 гр. фурна.
Извадете за кратко тавичката и върху всяко филе поставете резени моцарела и листенца пресен босилек.
Върнете ястието във фурната за още 10 мин.
Поръсете филетата финално с настърган кашкавал и ги запечете за още 5 мин.