▼
Страници
▼
31 март 2016 г.
банички с пилешка кавърма
Продукти:
500 гр. пилешко бон филе
2 с.л. соев сос
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 моркова
1 червена чушка
5 с.л. зехтин
около 300 мл. гъст доматен сос (за паста)
1 ч.л. захар
сол,черен пипер на вкус и чубрица
1 пакет фини кори за баница
50 мл. зехтин, олио или разтопено масло
1 яйце
щипка сол
100 гр. настърган кашкавал
Приготвяне:
на кавърмата:
Нарежете пилешкото месо на хапки и го мариновайте в соевия сос,2 с.л. зехтин и подправки по ваш избор.
Нарежете на ситно лука и чесъна,а чушката и морковите -малко по-едро.
Загрейте тиган с незалепващо покритие и запечатайте месото от двете страни.Пилешкото бон филе се готви изключително бързо,не го препичайте или препържвайте,ще стане сухо.
Извадете месото в затоплен съд и го похлупете.
В същия тиган загрейте 3 с.л. зехтин и сотирайте лука и чесъна.
Добавете морковите и чушката и продължете готвенето като разбърквате леко.
Следва готовия доматен сос и подправки.
Киселината на соса може да я коригирате с лъжичка захар.
Върнете пилешкото месо в соса и гответе още 2 минути.
Аз имах отворена 1/2 малка кутийка сладка царевица и добавих и нея,но не е задължителна.
на баничките:
Вземете лист фини кори за баница и го намажете до половината с мазнина.
Прегънете листа като похлупвате намазаната с ненамазаната половина.
В началото на образувания двупластов правоъгълник поставете малко от пилешката кавърма.
Завийте краищата навътре,за да не изтича плънката и навийте напред като сарма.
По същия начин оформете и останалите листи от пакета.
Разбийте яйцето с шипка сол и с него намажете баничките.
Върху всяка пуричка поставете настърган кашкавал като го притиснете добре към яйцето,за да не изпадне.
Изпечете баничките до златисто.
Може да ги поднесете с млечно-чеснов сос.
Бележка: Аз направих банички само от половината количество кавърма,понеже с другата част преди това приготвих две гювечета с кавърма,отгоре чукнато яйце и настърган кашкавал.
Други интересни и много вкусни банички от подобен вид са тези с пилешко месо и гъби.
25 март 2016 г.
крекери с кашкавал,подправки и семена
Ако искате да си приготвите нещо супер лесно и вкусно за похапване пред телевизора или докато четете книжка,за пикник или да си вземете в торбичка за работа,не се колебайте да се доверите на тази рецепта на Йоли !
Направата е бърза,разточването-небрежно,изпичането-експресно и ето,че крекерите са готови от раз!
Аз имах сирене Масдам и много ми се искаше да го въвлека и него в тези хрупанки,но вие може да използвате каквото имате под ръка по ваш вкус.
Продукти:
200 гр. сирене Масдам или друго - ементал,чедър,кашкавал,скаморца и т.н.
110 гр. краве масло
150 мл. вода
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат,угасена с капка лимонов сок или оцет
50 гр. царевично брашно *
30 гр. брашно от лимец *
300 гр. бяло брашно
1 с.л. зехтин ( ако има нужда при замесването )
чубрица,риган,сусам,ленено семе,сминдух
* царевичното брашно и това от лимеца може да замените с пълнозърнесто или да сложите само бяло брашно,като спазите общото количество брашно
Приготвяне:
В дълбока купа нарежете студеното масло на кубчета.
Към него добавете брашното от лимец,царевичното брашно и 100 гр. от бялото брашно,содата и солта ,и стрийте всичко с ръка да стане на трохи.
Прибавете настърганото сирене ( или кашкавал ) и разбъркайте с маслените трохи.
Добавете водата,сминдуха и останалите 200 гр. бяло брашно и омесете тесто.
Ако е нужно за по-добро спояване на сместа накрая може да добавите лъжица зехтин,така тестото става еластично,лъскаво и не лепне.
Отделете 1/3 ,а останалото тесто приберете в хладилника.
Върху лист хартия за печене напудрете с щипка брашно и разточете тестото на тънка кора.
Намажете я посредством четка с малко вода и поръсете семена и подправки.
Минете тестото отново с точилката,за да го изтъните финално и за да полепнат добре поръските -така няма да се ронят след изпичане на крекерите.
Разточеното тесто нарежете небрежно с нож за пица.
Ако искате можете да изрежете лентички или формички,но аз не си губих времето с такива занимавки,за лична консумация може и по-неглиже. :)
Прехвърлете листа хартия върху тавата за печене и я сложете в загрята на 200 гр. фурна.
Печете соленките 15 мин.
През това време разточете следващата 1/3 от тестото по същата схема.А после и последната част.
Докато крекерте са още топли отново минете с ножа по разрезите,за да отделите парченцата,където са слепнали от разтапянето на кашкавала.
Неравните,назъбени крайчета са за майстора - за мигновена консумация още от тавата :)
Останалите крекери подредете в поднос,сложете около тях някакво ароматно сиренце,налейте си чаша бира и да ви е сладко!
Йоли,благодаря ти за поредното вкусно предизвикателство!
Всички малки снимки може да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях.
21 март 2016 г.
цедено мляко с ягоди и шоколад
Пазарувате набързо с идеята,че тази вечер няма да имате време за десерт,а семейството обича.....още в този момент сложете в пазарската количка кофичка цедено мляко и кутийка свежи ягоди или малини.
Все ще изровите из шкафа някое парче шоколад и бурканче с течен мед или пък започнато сладко.
И ето,че десерта е готов по-бързо,отколкото аз ще се замотая да го снимам и публикувам тук. :)
Може да смесите цеденото мляко с маскарпоне или заквасена сметана.
Може да сложите малини вместо ягоди.
Може финално да поръсите със смлени орехи вместо с карамелизирани ядки......включете въображението си и не отписвайте идеята за десерт,колкото и да ви притиска времето :) .
Продукти за 3 чаши:
400 гр. цедено кисело мляко
250 гр. ягоди или малини
няколко шоколадчета от типа на "Мерси" или 50 гр. шоколад по избор
гъст ягодов сироп (може течен мед или гъст сироп от някакво сладко,например от смокини)
карамелизирани фъстъци или карамелизиран кокос за поръсване
Приготвяне:
На дъното на чашите разпределете цеденото мляко.
По желание предварително може да го ароматизирате с ванилия или друга есенция по ваш вкус.
Нарежете шоколадчетата на парчета и ги разпределете в чашите.
Нарежете почистените и измити ягоди и също ги разпределете в чашите.
Полейте ягодите с течен мед или ягодов сироп.
Поръсете карамелизирани ядки или кокос и поднесете веднага!
18 март 2016 г.
ризото с грах,сушени домати и скаморца
Продукти:
300 гр. ориз Арборио ( или друг вид )
1/2 ч.ч. нарязани сушени домати,мариновани в растително масло
150 гр. скаморца ( или друг пушен кашкавал)
150 гр. стерилизиран грах
1 малка глава лук
1-2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин ( от сушените домати )
20 гр. краве масло
50 мл. бяло вино
млян черен пипер,мащерка,сол
Приготвяне:
Преди да започнете готвенето на ризото трябва всички продукти да са подготвени.
Нарежете лука и чесъна на дребно,скаморцата и сушените домати-на кубчета,сгорещете си вода - около 3 ч.ч.
В 3 с.л. зехтин задушете лука и чесъна.
Сотирайте и ориза,след което налейте виното.
Добавете граха,1 ч.ч. гореща вода,посолете.
Бъркайте ориза непрекъснато .
Когато поеме водата,добавяйте нова порция и проверявайте как е на сол.
Когато ориза се е сварил до желаната от вас степен и е останал на мазнина,добавете сушените домати и маслото,разбъркайте.
Проверете финално има ли нужда от още сол,поръсете млян черен пипер,мащерка и добавете кубчетата скаморца.
Сервирайте ястието веднага,поръсено с настърган Пармезан (аз най-много харесвам Грана Падано ).
6 март 2016 г.
крем с ананас и шоколад
Продукти за 5 чаши :
200 гр. отцеден ананас от компот или пресен-почистен и нарязан на едри парчета
200 мл. течна млечна неподсладена сметана - охладена
пудра захар на вкус
250 гр. маскарпоне на стайна температура
мед на вкус
50 гр. готови шоколадови стружки ( или нарязан на дребно шоколад )
ванилия
Приготвяне:
Пасирайте ананаса като се стараете да остане на парченца,а не на пюре.
Разбъркайте маскарпонето с ванилията и меда.
Към него прибавете ананаса и обединете с шпатула.
В отделна купа разбийте сметаната заедно с пудрата захар ,докато започне да стои.
Прибавете я към маскарпонето и хомогенизирайте с леки,въртеливи движения посредством шпатула.
Следват шоколадовите парченца и кратко финално разбъркване.
Насипете крема в чашки и охладете преди сервиране.
По желание преди поднасяне гарнирайте крема с вафлена пуричка и поръсете с шоколадови пръчици.