Страници

24 април 2016 г.

двуцветен чийзкейк


  
 Честита Цветница!





Днешната рецепта,за която сърдечно благодаря на Нели,стана тотален хит в мига,в който я представи!
Заслужено обиколи доста трапези,а днес й се насладихме и ние!
Страхотен десерт за почитателите на печения чийзкейк!




                     



   

Продукти:

за подложката:
220 гр. ( 1 пакет) бисквити (Еверест)
80 гр. краве масло
1 с.л. студена вода

за пълнежа:
4 яйца
500 гр. маскарпоне
200 гр. крема сирене
1+1/2 пак. пудинг с варене на Др.Йоткер ванилия
1 капсула есенция ванилия
1 ч.ч. захар
100 мл. течна сметана
80 гр. шоколад

за заливка:
150 гр. шоколад
100 мл. течна сметана
1 с.л. захар
есенция портокал

за декорация:
шоколадови стружки и кокосови стърготини








Приготвяне:

Разтопете 80 гр. шоколад.
Форма за печене (22-26 см. в диаметър) намаслете и покрийте дъното и стените с хартия за печене.
Смелете бисквитите в блендер.
Добавете маслото и блендирайте отново до маслени трохи.
Ако сместа стои суха,добавете лъжица студена вода.
Изсипете трохите във формата,притиснете ги към дъното й и изтеглете малък борд (около 1 см.) към стените.
Изпечете подложката за 10 мин. на 180 гр. и оставете настрани да изстива.
В две отделни купи разделете белтъци и жълтъци.
Белтъците с част от захарта разбийте на сняг.
Към жълтъците добавете останалата захар,ванилията,пакетче и половина пудинг,течната сметана,крема сиренето и разбийте с миксер,докато сместа се хомогенизира и стане малко по-гъста.
Добавете маскарпонето (на стайна температура) и обединете за кратко.
Към тази смес на два етапа въведете белтъците.
Отделете 1/2 от сместа и към нея добавете 1 с.л. какао и разтопения шоколад.
Сипете пълнежа върху изпечената маслена подложка като редувате двете смеси-слагате няколко лъжици от бялата смес в центъра,отгоре няколко лъжици от кафявата,пак бяла и така,докато свършат като все сипвате в центъра.
Изпечете сладкиша в загрята на 160-170 гр. фурна,горен и долен реотан без вентилатор,средно ниво на скарата.
Печенето отнема приблизително 50 мин. до 1 час.
Изключете фурната и оставете вратичката й открехната за 5 мин.
После я отворете изцяло,за да излиза топлината,но оставете сладкиша вътре.Целта е да няма рязка смяна на температурата,защото при печенето пълнежа се надига като суфле и после спада,а постепенното охлаждане предпазва от пукнатини.
След 10 мин. поставете чейзкейка на решетка до пълното му изстиване.
Приберете го в хладилника без да махате борда на формата.
В касерола загрейте сметаната и 1 с.л. захар,есенцията портокал.
Добавете начупения на парчета шоколад,изчакайте пет минути да се отпусне и разбъркайте.
Махнете борда на формата.
Залейте сладкиша с разтопения шоколад и поръсете с декорация по ваш избор.
Съхранявайте чийзкейка в хладилника,защото охладен е по-вкусен.



19 април 2016 г.

зелени аспержи със сос от топено сирене





 

Продукти:

500 гр. зелени аспержи
40-50 гр. краве масло
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 яйце
около 100 гр. топено сирене
100 мл. течна неподсладена сметана
1 ч.л. горчица
сол и млян черен пипер на вкус
опция - малко парче синьо сирене






Приготвяне:

Отчупете долния жилав край на аспержите-около 2 см.
Обелете стеблата с белачка за картофи -аз ги обелих почти до връхчетата.
Сложете ги да се бланшират за 5 мин. във вряща подсолена вода.
Отцедете аспержите.
Разтопете маслото и сложете аспержите,хубаво ги оваляйте в него,запечете ги първо от едната страна,после и от другата.
Поръсете млян черен пипер.

В малка касерола загрейте сметаната,горчицата и топеното сирене.Ако имате-сложете и малко синьо сирене.
В купичка разбийте яйцето и го добавете към млечната смес на тънка струйка и при непрекъснато бъркане,за да не се пресече.
Яйцето ще сгъсти соса.
Оттеглете соса от огъня,овкусете го със сол и млян черен пипер и го сипете в подходяща сосиера.
Поднесете аспержите топли.





13 април 2016 г.

козунаци със сладък картоф (батат)



 
  
 



С днешната рецепта участвам в пролетния брой на списание SO into FOOD с любезната покана на прекрасните Гери и Мария,за което сърдечно им благодаря!



 






Продукти:

за тестото:
3 яйца размер XL + 1 жълтък   (общо количество 200 мл.)
180 гр. захар
150 гр. сладък картоф (изтеглен е обелен,сварен и отцеден )
30 гр. прясна мая
100 мл. прясно мляко
50 мл. олио
60 гр. краве масло
780 гр. брашно ( приблизително количество,преценява се индивидуално за всяко замесване )
1 капсула есенция портокал
1 капсула есенция ванилия

плънка за козунака :
50 гр. сушени боровинки + 50 гр. стафиди ,накиснати в сока на 1/2 портокал


плънка за венеца :
3 пълни с.л. сладко ( от сини сливи )
50 гр. ситно смлени орехи
2 с.л. какао
2-3 с.л. пудра захар
настъргана кора от 1 портокал

за глазиране и поръсване :
1 белтък,филирани бадеми,кристална захар








Приготвяне:

Ще ви е нужен сладък картоф (батат) около 250 гр.
Обелете го,нарежете на шайби с дебелина 1 см. и сварете във вряща НЕ подсолена вода. 



Подредете сварените парчета картоф върху кухненска хартия,за да се отцедят.




Поставете 150 гр. от сварените картофи в дълбок съд,добавете 50 мл. прясно мляко и пасирайте на гладко пюре.
Накиснете сушените плодове в портокаловия сок.
Разбъркайте съставките за плънката на венеца.
Разтопете маслото и го смесете с олиото.
Пресейте брашното .
Затоплете леко останалите 50 мл. от млякото и в него разтворете маята.
Можете да я изчакате да шупне като я разбъркате с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.
Разбийте яйцата и жълтъка заедно със захарта посредством телена бъркалка,достатъчно е да се разпенят и да се стопят кристалите на захарта.
Към яйцата със захарта добавете картофеното пюре,млякото с маята и есенциите ,разбъркайте.
Поставете сместа в контейнера на машината .
Започнете да добавяте брашното на порции като следите консистенцията на тестото.
Трябва да получите еластична,не лепнеща топка тесто.
Тогава започвате да въвеждате мазнината в тестото,което става постепенно като се изчаква да се поеме порцията мазнина и тогава се добавя следваща.
Общото измесване трябва да е не по-малко от 30 мин.
Аз меся на бързата програма като ползвам от нея само частта с месенето. Когато свърши 15 минутното месене,нулирам машината и отново я пускам и изчаквам да измеси още 15 мин.
След което спирам машината и изваждам контейнера.


Покривам го с прозрачно фолио и го поставям на топло,за да втаса тестото до удвояване на обема.


Ако се меси на ръка,тестото се поставя в много леко намазнена купа ,покрива се с прозрачно фолио и оставя на топло да втаса.
Първото втасване ми отне 1 час,но по принцип не се гледа времето за втасване,а обема на тестото,той трябва да стане двоен. 


Втасалото козуначено тесто оформете на ЛЕКО намазнена повърхност с ЛЕКО намазнени ръце.


Разделете го на две части.


За сплетения козунак едната половина тесто разделете на три топки.



С пръсти разтеглете фитили ( или разточете леко с точилката),посипете равномерно сушени плодове, навийте фитилите  и леко ги осучете.




Трите фитила сплетете на плитка и прехвърлете във форма за печене 30/10 см.,намаслена и покрита с пекарска хартия.


Втората част от тестото разточете на приблизителен правоъгълник.




Намажете го с плънката и навийте на руло по дългата страна.



Рулото срежете по дължина през средата,след което двете половини се обръщат със срязаното нагоре и прехвърлят няколко пъти една над друга.




После плетката се прехвърля внимателно върху лист пекарска хартия,поставен в плитка и широка тава за печене.
Завива се във формата на венец,а краищата се подпъхват.




Завийте козунаците с лист прозрачно фолио,за да не съхне тестото и ги поставете на топло да втасат до удвояване на обема.



Втасалите козунаци намажете с леко разпенения белтък,поръсете кристална захар,а на плитката преди захарта поръсете филирани бадеми.






Изпечете козунаците на 175 гр. до суха клечка.
По време на печенето може да се наложи да ги покриете с лист алуминиево фолио,за да не изгорят.
Венецът ще се изпече по-бързо от козунака,бъдете внимателни и следете да не пресушите и двете изделия.
Проверявайте готовността с клечица без да се страхувате да отваряте фурната и щом излезе суха веднага извадете формите на решетка,за да изстиват.
След 5 мин. трябва да извадите козунака от металната форма,за да не се спарва в нея и отново го поставете на решетката до пълно изстиване.















Всички постъпкови снимки може да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях .