Страници

24 юли 2016 г.

доматена крем супа с печени чушки и моцарела









Благодарение на екипа на "Студио Модерна България" имам възможността да тествам уреда Делимано Чопър 3 в 1.





В подобен практичен сет при мен най-използваема е приставката за пасиране ,поради което веднага първата ми мисъл бе да направя крем-супа.У дома са много любими,а лятото е точното време за доматена супа.Ако в нея има и печени чушки,то ароматът гарантирано е още по-богат и неустоим.Преди време Павлинка Петкова от блога "Casa Perfetta" ме плени с идеята за гарниране с моцарела.За мен това е възможно най-любимото сирене и в комбинация с крем супата очаквано се получи много вкусно.






Тъй като имам подобен уред,но друга марка,имах възможността да направя сравнение между двата и категорично преимуществата са в полза на Делимано,а именно:
-Делимано работи по-тихо,без дразнещ шум и вибрации
-приставката за пасиране на другия ми уред прави ужасно неприятен,силен вакум ,който придърпва фунията към дъното на съда и много затруднява работата.При Делимано този недостатък го няма,поради което плавно,без усилия и съпротивление пасирам за няма и минута.Накрайникът е метален и без проблем мога да пасирам горещата храна.
-купата на чопъра е по-голяма,ножовете кълцат бързо,много прецизно и някак с лекота.Освен ,че в нея мога да нарежа на дребно лук и чесън,разни зелени подправки,да накълцам ядки,крокан,шоколад и т.н.,очаквам да се представи много добре,когато искам да си направя пилешка кайма,имам тази идея и ще споделя впечатления допълнително
-при другия ми уред изобщо не използвах разбивалката,защото всичко се разхвърчаваше и пръскаше навред,докато при Делимано тя работи плавно и удобно
-допълнителният плъзгач за усилване на скоростта по време на работа е също добро решение и дава възможност уреда да работи на повече от две скорости







Продукти за 4 порции:


около 800 гр. до 1 кг. добре узрели домати
2-3 белени печени червени чушки
1 глава червен лук
1 скилидка чесън (може и повече по ваш вкус)
около 700 мл. пилешки бульон (или гореща вода)
2 с.л. брашно
1 с.л. захар
сол на вкус,1/2 ч.л. черен пипер,1 ч.л. червен пипер,пресен босилек
3 с.л. зехтин






Приготвяне:

Нарежете печените чушки на дребно.
Сложете лука и чесъна в купата на чопъра и пулсирайте за кратко,колкото да станат на кубченца.





Обелените домати нарежете на едро и пасирайте в чопъра-може на по-едро или на пюре.





Загрейте зехтина и в него задушете лука и чесъна.
Добавете печените чушки,запържете за 2 мин.,колкото да си отпуснат аромата.
Прибавете брашното и разбъркайте.
Веднага залейте с бульона,разбъркайте.
Когато започне варене,намалете силата на котлона,добавете доматите,похлупете съда и оставете супата да поври тихо за около 45 мин.
На 30-та минута от готвенето добавете сол,черен пипер на вкус,1 с. л. захар за регулиране на киселинността,1 ч.л. червен пипер за по-богат цвят.Накълцайте няколко листенца босилек и ги прибавете към супата.

Когато е готова,изключете котлона и пасирайте до гладка консистенция посредством приставката на пасатора.





Сервирайте супата поръсена с пресен босилек,




струйка зехтин и няколко кубчета моцарела.





Вкусна е както топла,така и на стайна температура.



3 юли 2016 г.

банички Крок Мадам / Filocroque Madame







Продукти:

източник 

6 листа фини кори за баница
6 слайса шунка
6 слайса сирене Чедър
6 слайса пушено сирене
50 гр. разтопено масло
6 яйца
сол и подправки по ваш вкус







 

Приготвяне:

Намажете кората с масло.
По средата поставете сиренето Чедър,шунката и пушеното сирене.




Прегънете корите от двете страни по дължина,за да покриете пълнежа.
Получената лента намажете с масло .





           Отново прегънете,за да получите квадратно пакетче.






Подредете баничките върху хартия за печене и ги намажете отгоре с масло.





Изпечете ги до златисто на 180 - 190 гр.
През това време изпържете яйца на очи и при поднасяне на топлите банички гарнирайте с по едно яйце отгоре,поръсете с щипка сол и подправки. 



 

*Препоръчвам да оформите баничките с един лист кори.
Ако се слагат по два листа,помежду им трябва да се намажат тънко със смес от разбито яйце и кисело мляко,за да бъдат по-сочни.