Страници

18 декември 2016 г.

картофени кошнички






Продукти:

за картофената основа:
800 гр. картофи
2 стръка пресен лук (или чесън)
1 голямо яйце ( или две малки )
2-3 с.л. олио и 50 гр. разтопено масло
чубрица,черен пипер,млян сушен кориандър

за пълнежа   на малките кошнички - 12 бр. :
2 яйца
250 гр. моцарела
40 гр. пушен кашкавал
1 стрък пресен лук
черен пипер и сушен кориандър

за 3 бр. големи кошнички - 3 малки яйца






Приготвяне:

Сварете обелените картофи във вряща подсолена вода.
Отцедете ги и ги намачкайте заедно с 2-3 с.л. олио и 50 гр. разтопено масло,добавете подправки по ваш вкус.
Оставете картофите настрани да изстинат.
Към тях прибавете нарязани на дребно пресен лук или чесън ( или и двете),1 яйце.Размесете добре сместа.
Подгответе си плънката за кошничките като към 2 разбити яйца прибавите нарязани на кубчета моцарела,пушен кашкавал,пресен лук и подправки.
Форма за мъфини напръскайте със спрей за печене или намажете гнездата с меко масло и ги поръсете с галета.
Сложете във всяко гнездо по една топка от картофената смес.
В малка купичка налейте 2 с.л. олио.
Малка чаена лъжичка топвайте в купичката с олиото и с опакото й притиснете картофеното тесто така,че да се разпредели по дъното и стените и да се оформи кошничка.





Разпределете плънката в кошничките и ги изпечете в загрята на 190 гр. фурна,за около 15-20 мин. до златисто.




Охладете формата върху решетка.




Изчакайте кошничките леко да изстинат,за да се постегнат и с помощта на лъжица внимателно ги извадете от гнездата.





За големите кошнички ще са ви нужни по-големи керамични или метални купички,а може да използвате и еднократните алуминиеви формички.
Отново ги намаслете и поръсете с галета.
По същия начин оформете картофеното тесто.
Капнете на дъното на кошничката лъжица олио или стопено масло.




Изпечете ги за около 10 мин. в загрята фурна така както са празни.
След което чукнете във всяка по едно яйце,леко го посолете и ги върнете във фурната да се изпекат до готовност на яйцето.