28 февруари 2016 г.

пилешки кюфтенца в сметанов сос





 


Продукти:

500 гр. пилешки пържоли от бут без кожа
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1 яйце
няколко лъжици галета
2 с.л. брашно
200 мл. течна неподсладена сметана
1 ч.л. натуално нишесте
100 гр. настърган кашкавал
1 с.л. горчица
магданоз,сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. олио или зехтин




 



Приготвяне:

Блендирайте пилешкото месо заедно с нарязаните лук и чесън , докато станат на кайма и прехвърлете в купа.
Добавете млян черен пипер и сол на вкус,яйцето,малко ситно нарязан магданоз и 1-2 с.л. галета.
Омесете каймата.
Ако има нужда,добавете още малко галета.
Съд за печене намажете тънко със зехтин.
Оформете кюфтета от каймата,оваляйте всяко в брашно и ги подредете едно до друго в съд за печене.
Сложете тавичката в загрята на 180-190 гр. фурна за около 20 мин.
Извадете кюфтетата от фурната и бързо ги намажете посредством четка с малко зехтин,за да станат по-сочни (все пак пилешкото е бедно на мазнини) .
Върнете тавичката във фурната за още 10 мин.,да се запекат до златисто.
През това време в купичка разбъркайте сметаната,горчицата,нишестето,щипка сол,млян черен пипер и ситно нарязан магданоз.




Полейте кюфтетата със соса,поръсете ги с настърган кашкавал (тук -там в соса може да пуснете бучици синьо сирене да се разтопят при печенето) и върнете ястието във фурната да се запече за още 10 мин.






източник на рецептата

23 февруари 2016 г.

банички пурички с кашкавал и кисели краставички





В публикацията за киш със спанак в кори за баница анонсирах тези банички,направени от остатъка от корите.
Идеята за тях си откраднах от Пепи и нейните хрупкави пурички,които още щом видях,знаех,че ще опитам.
Понеже аз направих само 8 банички,не ми се занимаваше да ги пържа и ги сложих във фурната след като се изпече киша.
Дали ще са печени или пържени,оставям всеки сам да реши,а аз благодаря на Пепи за поредната доза неустоимо кулинарно предизвикателство!





 


Продукти:

1 пакет кори за баница - фини или от по-дебелите
1 к. чашка олио,зехтин или разтопено масло
2 яйца
сол на вкус,сушен риган - по желание
дребни и хрупкави кисели краставички
300 гр. кашкавал (при мен сирене Ементал)







Приготвяне:

Разбийте яйцата с щипка сол на вкус.
Ако използвате фини точени кори,вземете лист,намажете го до половината с мазнина посредством четка,а другата половина на листа я прегънете върху намазаната.
Прегънатият лист намажете тънко с разбито яйце,поставете в началото кисела краставичка и лента кашкавал.
Прегънете страничните краища навътре и навийте баничката като пуричка.
Ако използвате дебели кори ги нарежете на по-малки по големина парчета,достатъчни да завиете в тях пълнежа.
Не е нужно да са на два пласта като фините,а само на един пласт,който добре намажете с мазнина и разбито яйце,за да омекне при печенето.
Подредете всички подготвени пурички в плитка тава,покрита с хартия за печене.
Намажете ги с мазнина и разбито яйце,поръсете щипка сушен риган.
Изпечете баничките за около 30 мин. до златисто в загрята на 190 гр. фурна.





17 февруари 2016 г.

Маскарпоне чийзкейк и 5 години "Кулинарен еликсир"








Много обичам чийзкейк и няма как да не избера отново такъв десерт щом има своеобразен празник.
Изминаха 5 години откак започнах това мое хоби занимание.
Разбира се в началото го движех с много плам,посвещавах му цялото си свободно време.Купувах или събирах най-различни посуди,каренца,покривчици,чаши,купички,подноси,панделки,свещи и т.н. пособия,които да използвам за композиции при снимане.През последната година реших,че искам да отделям време и на други занимания и така публикациите се разредиха във времето.Окончателно обуздах порива да влизам във всеки магазин за домашни потреби и действам с това,което имам.На моменти губех съвсем интереса,после той се връщаше отново.






Най-ценната ми придобивка от това мое занимание са контактите с другите блогъри,приятелствата-реални и виртуални.Те ми носят много позитивна енергия и много настроение,особено в дни на празници.Усещам и някаква приятна доза полезност,когато някой напише отзиви и сподели впечатления от прочетена тук рецепта-това винаги ме радва.
Благодаря на всички,които през годините ми показвахте присъствието си тук,които отделяхте време да ми напишете нещо мило! Надявам се и занапред да имам удоволствието да се радвам на вашето внимание!








А десертът най-после достигна онова усещане за идеалната хапка и тектстура на крема,към които се стремях.
Този път не исках обем и пухкавост,затова пропуснах разбитата сметана,кремът е с наситен,плътен вкус,а желатинът даде нужната фиксация без да се усеща.
Ако искате,може да промените съотношението на маскарпонето и заквасената сметана.Както и да добавите захар в крема и подложката според вашето лично предпочитание за сладост.
Този вид сладкиши са изключително лесни за приготвяне и благодатни,когато подготвяте меню за гости,защото може да го направите от предния ден и в деня на събитието да не се ангажирате и с направата на десерт.Чизкейкът е все така вкусен в продължение на 2-3 дни,съхраняван в хладилника.






Продукти за диаметър 22 см.:

200 гр. чаени бисквити (може и какаови)
100 гр. краве масло

500 гр. маскарпоне
100 гр. заквасена сметана
100 мл. течна неподсладена сметана
100 гр. бял шоколад
10 гр. (1п.) желатин
настъргана кора от 1 портокал

1 бурканче конфитюр по избор






Приготвяне:

Поставете тортен ринг върху поднос.
Ако имате,поставете от вътрешната страна на ринга ацетатна лента-така лесно ще отделите борда от крема .
Смелете бисквитите в блендер.
Добавете маслото,нарязано на кубчета и отново блендирайте до образуване на маслени трохи.
Ако сместа не се спои добре,може да й добавите 1 лъжица портокалов сок или студена вода.
Аз не добавям захар към основата,защото бисквитите са достатъчно сладки за нашия вкус,но вие може да сложите според вашите предпочитания.
Изсипете маслените трохи в ринга и добре ги притиснете към подноса.
Приберете го в хладилника,за да стегне и през това време пригответе крема.
Накиснете желатина в 50 мл. студена вода или портокалов сок.
Загрейте течната сметана да кипне и с нея залейте нарязания на парчета бял шоколад.
Изчакайте 2 минути и разбъркайте до хомогенност.
Към горещия шоколад добавете набъбналия желатин и разбъркайте,той ще се втечни веднага от топлината на сместа.
В купа разбъркайте маскарпонето и заквасената сметана-трябва да бъдат със стайна температура.Към тях добавете настърганата портокалова кора.
След това на малки порции добавете разтопения бял шоколад и бъркайте с шпатула.
Извадете подноса от хладилника и изсипете крема върху подложката.
Приберете сладкиша,докато се желира.
Освободете десерта от ринга и гарнирайте със сладко по избор.
Поднасяйте чийзкейка охладен.






10 февруари 2016 г.

киш със спанак в кори за баница









Миналата седмица с моята девойка обядвахме киш със спанак в кора от бутер тесто в една малка пекарна.
Поиска да й направя и у дома,но да не е с бутер тесто.
Готово - казвам аз,тъкмо имам кори за баница,имам и спанак,ще го направим с тях,както си е в рецептата на Нели.
Да,ама корите ги беше купувал половинката и е грабнал първите срещнати -оказаха се от дебелите и сухи та сухи.
Подмазах ги с яйце и зехтин,но това не помогна особено и ми стояха някак груби и при навиването,и вече в готовия киш.






А иначе рецептата си е голяма вкусотия,вече правена няколко пъти у дома,но с бутер тесто.
Така че лично аз следващия път ще заложа на фини кори за баница.






Продукти:

200-250 гр. кори за баница (моите са от домашните,но препоръчвам фини )
1 яйце и малко зехтин за подмазване на корите

за плънката:
4 яйца
150 гр. краве сирене
150 гр. кашкавал
200 гр. заквасена сметана
1/2 ч.л. бакпулвер
500 гр. пресен спанак
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 с.л. брашно
3 с.л. зехтин
джоджен,сол и черен пипер на вкус







Приготвяне:

Тавичка с падащ борд и диаметър 26 см. покрийте с лист хартия за печене.
Нарежете почистения и измит спанак на ивици.
Задушете го в 3 с.л. зехтин заедно с наситнените лук и чесън,щипка сол,малко пресен или сушен джоджен и млян черен пипер.
Нужни са му 2-3 минути,колкото да спадне обема.
В купа разбъркайте сметаната и брашното.
Добавете яйцата,едно по едно и разбивайте (с тел,не ви е нужен миксер) за кратко след всяко.
Прибавете едро настърганите сирене и кашкавал,и спанака,разбъркайте .
На дъното на тавичката наредете няколко пласта от корите,като ги подмазвате с разбито яйце и зехтин и се стараете да ги кръстосвате,а краищата да излизат извън формата.
Сипете сместа в средата,заравнете я и навийте краищата на корите навътре така че да се образува борд.
Подмажете борда с яйце и зехтин и изпечете киша на 180 гр. за около 30-35 мин.,докато сместа в средата се уплътни и стане златиста.
Охладете формата на решетка,махнете борда и прехвърлете киша в поднос.
Поднесе с кисело мляко или заквасена сметана.
А може да си направите и млечно-чеснов сос.





С остатъка от корите в пакета направих ей тези банички-пурички:





7 февруари 2016 г.

торта с бишкоти и смокини








  

Продукти:

1 голям пакет бишкоти Савоярди (който съдържа 4 редички бишкоти)
400 мл. течна сладкарска сметана
500 гр. маскарпоне
няколко лъжици пудра захар на вкус
настърганата кора на 1 портокал
сока на 1 портокал
1 бурканче сладко от смокини (може и друг плод)
1 п. захар с аромат на ванилия или ром
2 пакетчета карамелизирани фъстъци или карамелизиран кокос за покриване на тортата








Приготвяне:

В плитка и широка купичка отцедете сока на портокала и смесете с 1 ч.ч. вода.За допълнително подслаждане капнете от сиропа на смокините и разбъркайте-в тази течност ще топите бишкотите,за да са сочни.
Маскарпонето трябва да бъде със стайна температура.
Разбъркайте го заедно с няколко лъжици пудра захар,ромовата захар и настърганата кора от портокала.
В отделна купа разбийте добре охладената течна сметана,докато стане пухкава.
Обединете разбитата сметана с маскарпонето като внимавате да не спадне обема.
Поставете тортен ринг с диаметър 22-23 см. върху тортен поднос.
От вътрешната страна на ринга подредете изправени бишкоти,на които сте подрязали заоблената част на единия край,за да стоят стабилно.
На дъното сложете тънък пласт крем и върху него подредете легнали първи ред бишкоти,които преди това за кратко сте топнали в портокаловия сироп.
Разпределете няколко лъжици крем,заравнете.
Подредете парченца смокини.
Следва втори ред потопени в сироп бишкоти.Може да запълвате празнините с изрезките от изправените бишкоти.
Пак пласт крем и парченца смокини.
Завършвате с трети ред бишкоти и крем.
Поръсете тортата с карамелизирани фъстъци или карамелизиран кокос (продават се в Кауфланд).
Остатъкът от крема сипете в пош с накрайник и приберете в хладилника заедно с тортата.
На следващия ден махнете ринга и шприцовайте розички от крема.
Може да украсите с цветни перли.








3 февруари 2016 г.

спанак с ориз и/или булгур






Продукти:

200 мл. бял ориз
100 мл. булгур
100 мл. олио или зехтин
1 червена чушка
1 глава лук или няколко стръка пресен
1-2 моркова
300 гр. спанак (или лапад,коприва)
сол,черен пипер,сушен или пресен джоджен






Приготвяне:

Измийте почистения от дръжките спанак и го нарежете на ивици.
В мерителна чаша отмерете ориза и булгура.
Може да сложите само ориз,или само булгур или да смените пропорциите.
Нарочно давам количеството им в милилитри,защото ще ги залеем с толкова по 3 гореща вода или домашен бульон.
В тава за печене сложете всичко- лука,чушката и моркова- нарязани на ситно,ивиците спанак,ориза, булгура.
Добавете олиото,хубаво разбъркайте.
Залейте продуктите с 900 мл. подсолена гореща вода,поръсете млян черен пипер и джоджен.
Изпечете ястието в загрята на 180 гр. фурна,без да разбърквате,докато ориза поеме течността и остане на мазнина.
По желание към всяка порция може да добавите лъжица кисело мляко,или да поръсите с настъргано краве сирене или с настърган пармезан.