Страници

30 юли 2011 г.

рулца от тиквички





Продължаваме със серията много популярни и познати на всеки рецепти!
И тази,за която даже не може да се каже,че е рецепта,че е толкова кратка,я знаете със сигурност.
Това,което искам да отбележа в случая е,че рулцата на снимките са направени / и то вече няколко пъти / изцяло от Еликсир Джуниър ,както я нарече Мина :)) .
Та,скъпи приятели,девойката се е постарала и не мога да не ви ги покажа!
Тя изпече лентите тиквички,направи си плънката и ги оформи.
За мен остана само удоволствието да ги снимам и консумирам.:)




Технологията е ясна-тиквички нарязани с ренде Бьорнер на ленти.Леко посолени и намазани с олио или зехтин.Изпечени на плоча.
Плънката-пасирани извара,крема-сирене,кисело мляко,печена червена чушка,чесън,копър,смлян бял или черен пипер-количествата са на око и по усет според вкуса и предпочитанията.

Ами това е-бързо,лесно и вкусно!
Особено, кагато го направи друг :)) .



28 юли 2011 г.

пърленка със сирене и сушени домати

маслото,с което я намазах ми изцапа покривката :))




Продукти:

1 яйце
150 мл. кисело мляко
100 мл. прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин
½ кубче мая
100 гр. натрошено сирене
брашно,колкото поеме - приблизително около 500гр.
сминдух /или шарена сол/,риган,сушени домати






Приготвяне:

Разтворете маята в прясното мляко.Прибавете киселото мляко,леко разбитото яйце,подправките,солта и захарта.
Добавете около 400 гр. брашно и започнете да месите.
Постепенно прибавяйте по малко брашно,докато тестото спре да лепне.
Тогава прибавете мазнината,в случая зехтин,изчакайте хубаво да я поеме тестото и ако има нужда сложете още малко брашно,за да се оформи хубава,стегната ,не лепнеща топка.
Добавете нарязаните сушени домати и сиренето и омесете за кратко,докато се разпределят добавките в тестото.
С намаслени ръце оформете тестото на топка и го поставете върху плитка тава ,покрита с хартия за печене.
Няма нужда от разточване на пърленката,само притиснете с пръсти да се получи кръг с дебелина около 1,5 см.
Поръсете отгоре с риган .
Сложете пърленката да втасва в затоплена до 40 градуса и изключена фурна.
Когато тестото удвои обема си ,изпечете пърленката на 170-180 градуса до суха клечка.
Оставите я да се поохлади на дървена скаричка, намажете я  с масло,а после я завийте в памучна кърпа.
Така пърленката ще стане душичка мекичка и много вкусна!





Забележка:Ако искате да е по-хрупкава и тънка пърленката, трябва да я изтъните повече преди втасването,да не мажете след печенето с масло и да не завивате в кърпа.


тази не е намазана с масло след печенето,за да е хрупкава коричката,само със сирене е вътре,отгоре шарена сол,розмарин и магданоз

26 юли 2011 г.

патладжан / тиквичка пармиджана





Ето още една рецепта ,с която няма да изненадам никого,защото тя  наистина е класика!
Дори когато отворя Гугъл, я откривам в почти всеки блог.
Но не мога да не я включа и при мен,защото е безумно вкусно ястие за всички любители на патладжана!
Надявам се поне да ви подсетя да си го приготвите отново! :))





Аз харесах рецептата отново от Фиестата,от Лидия.
Но при нея не ми подапна това,че предварително пържи патладжана,при което той неминуемо ще поеме много мазнина.

Тъй като у дома само аз съм фен на патладжаните,трябваше да направя приемлива версия и за другите,затова ястието е наполовина с тиквички.
И с двата зеленчука е........супер вкусно!




Продукти:

1 патладжан
1 тиквичка
1-2 филийки хляб,смлени в блендер на прясна галета
1 буркан доматен сос на Барилла или домашно приготвен
200 гр. моцарела слайс
1-2 стръка пресен чесън,копър
200 гр. настърган кашкавал





Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана и тиквичката на тънки ленти по дължина.Леко ги намажете със зехтин и ги изпечете на оребрен тиган или плоча.



Доматения сос,ако ви се струва гъст,разредете с чаша гореща вода или бульон.
Сложете част от него на дъното на тавичка.
Наредете ред патладжани и/или тиквички.
Поръсете ги с пресен чесън и копър.



                     
 Отгоре подредете слайсове моцарела ( или друг вид сирене).





                 Покрийте с тънък слой доматен сос,поръсете с прясна галета. 





Следва втори ред зеленчуци,чесън,копър,доматено пюре,галета,моцарела и настърган кашкавал.



Отгоре може да накапете тук там от доматения сос,за цвят.
Поръсете копър.
Сложете ястието да се пече в загрята фурна.





Въпреки заглавието,с което е популярна в световната кулинария тази рецепта,аз не сложих пармезан.
Но,както казва Пепи,цената му не е за пренебрегване,а тук си трябва доста.Затова го замених с кашкавал и моцарела,а пък и аз съм фен най-вече на меките сирена.

Трудно е да се оформи правилна порция ,а аз даже нямах търпение и сервирах още горещо.
Предполагам,че като изстине ще се реже по-добре,но.... у дома това не стана ясно :) .

Освен това можете да сложите още редове патладжан,докато ви се изпълни тавичката.

Да ви е сладко!



24 юли 2011 г.

терин със сметана и плодове







Продукти:

200 мл. заквасена сметана
200 мл. сладкарска сметана
2-3 с.л. кисело мляко
пудра закар на вкус
1 п. желатин
1 п. ванилена захар
1/3 бурканче кайсиево или друго сладко
1 готов кекс ,а може и бишкоти или бисквити ,или домашно приготвен блат
плодове по избор - този път череши и малини





Начин на приготвяне:

Подгответе плодовете,които ще използвате.Аз измих и изчистих черешите от костилките,като се стараех да ги запазя цели,малините измих внимателно.
На дъното на силиконова форма подредих черешите в редички една до друга.Една част от тях нарязах на парченца и отделих за крема.
Желатина накиснах в 100 мл. вода и го разтопих на слаб огън при непрекъснато бъркане,докато се втечни и избистри.Оставих го настрана да се охлади.
В купа сложих заквасената сметана и киселото мляко,разбърках ги леко с ванилията и с пудра захар на вкус.
В друга купа разбих с миксер сладкарската сметана да стане пухкава.
Прибавих постепенно желатина към заквасената сметана с леко разбъркване,докато се хомогенизира.След това и разбитата сметана,пак леко рабърках,за да се запази обема.
Изсипах внимателно половината крем върху подредените череши,заравних.
Разпределих тънък слой сладко.
Накрая добавих малините и отделените и нарязани череши към остатъка от крема.
Изсипах го върху сладкото,заравних.
Завърших с ред кекс,нарязан на парчета по около 1 см.Леко го сиропирах / може с мляко,компот,плодов сок /.
Оставих десерта в хладилника за 2 часа да стегне.




 



Преди поднасяне извадете формата от хладилника и обърнете върху поднос.
Ако нямате силиконова форма,може да използвате друга форма за кекс,като предварително я покриете с прозрачно фолио.Когато я обърнете ще го отделите много лесно.






20 юли 2011 г.

торта Мюсли






Знам,че рецептата на Роси е вече класика и ще бъде наистина голямо изключение все още някой да не я е опитал,но все пак аз реших да я включа в блога - за мое удобство,пък и да подсещям останалите да си я приготвят пак.





Това беше една от първите рецепти на десерти,която направих у дома,откакто ме обхвана мерак да кулинарствам нещо по-различно от традиционните гозби :) .
Благодаря на Роси за рецептата ,много ми харесва !









Ето продуктите на моя последно направен вариант :

3 големи пакета обикновени бисквити на Победа
4 кофички кисело мляко На баба 4.5%
пудра захар на вкус
кората на 1 лимон
1 пакет крем Його банан на Йоткер
мюсли Нестле с лешници и стафиди
1-2 капсули ванилия
по 2 с.л. сладко от кайсии и боровинки,или каквото имате
плодове-череши,кайсии и малини,или каквито обичате
орехи и натурален шоколад Милка за поръсване отгоре





Начин на приготвяне:

В купа изсипвам киселото мляко от 3 кофички.Подслаждам го с пудра захар,не я меря,слагам и опитвам,докато ми хареса,но да не е много сладко.Ароматизирам с кората на лимона и ванилията.
Дозата е за тава с размер 30/40 см.
Първи ред-бисквити,наредени плътно една до друга.1пакет ми стигна точно за 1 ред.
Втори ред-подсладеното кисело мляко /не много,колкото да покрие бисквитите/.
Трети ред-мюсли /не много,колкото да покрие навсякъде/,разпределям парченца плодове и накапвам 2 с.л. от единия вид сладко.
Четвърти ред-подсладеното кисело мляко.
Пети ред-бисквити,наредени плътно.
Шести ред-подсладеното кисело мляко.
Седми ред-мюсли,плодове,2 с.л. от втори вид сладко.
Осми ред-подсладено кисело млако.
Девети ред-бисквити,последен пакет.
Десети ред-намазвам с крем Його,разбит с миксера заедно с 4-тата кофичка кисело мляко.Кремът съдържа захар,няма нужда да слагате допълнително.
Отгоре поръсвам смлени орехи и настъргвам шоколад.

Една нощувка на тавата в хладилника и.....вие сте на ход :)) !
По възможност - с най-голямата лъжица :))) !






Въпреки,че тортата става да се реже на парчета.
Е,няма да са супер идеални,но пък кой го е грижа за това! :)
Да ви е сладко!

17 юли 2011 г.

ньоки с шунка и микс от сирена




У дома,както ще забележите,сме големи фенове на пастата във всичките й форми!
Само кус-кусът не е одобрен с пълно единодушие заради половинът,но с подходящия сос и приготвяне и той му се услажда.

Както вече знаете,начинът на приготвяне на паста съм научила надлежно от Лидия от Фиеста ТВ и винаги я правя по един и същи начин,разликата е само във формата на пастата и продуктите за соса.А в тези две отношения вариациите,както и импровизациите са доста много.




Днешното предложение е със суха паста тип "ньоки", които не са картофени.


Продукти:

400 гр. / 1 пакет/ ньоки
1 ч.ч. доматен сос по избор - аз предпочитам Барилла,а от по-евтините на Дерони
125 гр. моцарела / 1 топка /
50 гр. свежо краве сирене на Маджаров
3 триъгълничета топено сирене
100 гр. печена шунка
4-5 маслини 
2 стръка пресен или 2-3 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
магданоз ,черен пипер
кашкавал или пармезан за поръсване

Начин на приготвяне:

В тенджера с вряща подсолена вода изсипвате пастата,разбърквате.
В дълбока касерола задушавате чесъна в зехтина и добавяте доматения сос.
Като покъкри 2-3 мин. добавяте 1-2 черпака от водата ,в която варите пастата,за да разредите соса.
Пускате вътре парченцата обезкостени маслини и нарязаната шунка и оставяте да поври още 2-3 мин.
През това време ньоките са почти сварени,прехвърляте ги в соса с решетъчна лъжица,като ги отцеждате.Разбърквате и оставяте соса и ньоките да се доварят до желаната гъстота .
При мен даже се развариха,но ние не обичаме пастата al dente.
Когато са готови изключвате котлона,поръсвате с магданоз и черен пипер.
Прибавяте нарязаните на кубчета сирена-моцарела,свежо и топено, и разбърквате леко.
Сервирате веднага,докато моцарелата не се е разтопила прекалено .
Ако този букет от сирена не ви е достатъчен,за разкош поръсете с настърган кашкавал или пармезан.
Разбира се,сирената могат да бъдат по ваш избор и вкус!



15 юли 2011 г.

крем ванилия с ягоди





Една идея за бързо и вкусно кремче с ягоди ( или други плодове),без да ви е нужна топлинна обработка или отлежаване в хладилника.





Продукти:

1 крем Оле на Др.Йоткер ванилия ( може и шоколадов )
200 гр. заквасена сметана
1,5 ч.ч. прясно мляко
200 мл. подсладена сладкарска сметана
плодове по избор
разтопен шоколад за декориране









Приготвяне:

В купа изсипете съдържанието на пакетчето крем Оле.
Добавете заквасената, сладкарската сметана и 1 ч.ч. от прясното мляко.
Започнете да разбивате с миксер,а може и с пасатор-кремът става още по-гладък.
В процеса на разбиване и набухване  добавяйте толкова прясно мляко (или сок от компот ),колкото ви харесва да се получи гъстотата на крема.
Разпределете крема в чашки,като на дъното сложите малко крем,след това плодове и завършите отново с крем.
Най-отгоре може да добавите няколко капки разтопен шоколад или да поръсите с карамелизирани ядки,а също и да топнете някаква вафлена пуричка или бисквитка.


Да ви е сладко! :))




13 юли 2011 г.

хрупкав рататуй





Рецептата е много популярна в блоговото пространство,но аз си я записах от Фиеста ТВ,предаването на Джулия и Жак Пепен.
Любопитството ми бе провокирано от галетата,с която поръсиха зеленчуците ,което е новост за мен и исках да разбера как е на вкус.

Веднага докладвам резултата - вкусно е!
Съчетание от сочни зеленчуци с хрупкава коричка!







Продукти:

1 патладжан
1 тиквичка
2 картофа
1 бял лук
1 домат
2 скилидки чесън
2 филии сух хляб
копър,бял пипер,зехтин






Приготвяне:

Зеленчуците се измиват и нарязват на шайби.
Патладжанът се осолява и оставя за 20 мин. да си пусне горчивината,след което се измива и подсушава.
Филиите хляб се смилат в блендер,докато станат на трохи - прясна галета.
Намаслете дъното на тавичка за печене със зехтин.
Подреждат се зеленчуците като се застъпват като керемидки.
Поръсват се със сол и бял пипер,копър и резенчета чесън .





Покриват се равномерно с галетата и накрая  се поливат с тънка струйка  зехтин.




Пекат се в загрята фурна на 190 гр. ,докато картофите омекнат,защото на тях им трябва най-много време.
За по-богат вкус на финала може да поръсите ястието с пармезан или настърган кашкавал.
Галетата придава на ястието плътност и хрупкавост.
 


11 юли 2011 г.

кекс с ябълки и моркови





В разгара на лятото,когато във всеки блог изобилства от сладоледи,
кремчета,мусове и плодови желирани десерти,аз ще ви представя рецепта за кекс,която обра точките от раз!!!!!

Ако все още има такива като мен,които не са опитвали кекс с добавка на моркови препоръчвам да го направите  по тази рецепта на Йоли!
Пък и да сте опитвали,пак го направете,няма да съжалявате изобщо! :)





Понеже не обичам сухи печива и съм доста придирчива към рецептите за кексове,за тази смело мога да кажа,че е невероятно вкусен,сочен и мноооого ароматен!
И мнението ми беше споделено от всеки,който го опита - семейство и приятели!





Продукти:

3 яйца
1 с.л. заквасена сметана
1 к.ч. олио
2/3 ч.ч. кафява захар
1 ситно настърган морков
1 едро настъргана ябълка
кората и сока на една мандарина ( или 1/2 портокал )
2,5 - 3 ч.ч. брашно ( в зависимост от количеството портокалов сок и големината на яйцата,следете консистенцията за гъсто кексово тесто )
1 бакпулвер
1 капсула есенция ванилия
1 ч.л. канела,щипка смляно индийско орехче
1 к.ч. едро нарязани орехи





Приготвяне:

В две отделни купи разделете белтъците от жълтъците.
При жълтъците добавете захарта и сметаната,хубаво разбъркайте.Следва олиото,отново хомогенизирайте добре с шпатула.Прибавете сока и кората на мандарината,настърганите ябълка и морков,ванилията,канелата,
индийското орехче,бакпулвера и около 2,5 ч.ч. от брашното.
Леко разбъркайте сместа.
Разбийте белтъците на сняг.Прибавете ги на две порции към кексовата смес и много леко бъркайте с шпатулата,докато се хомогенизира,като внимавате да не спаднат и да се запази обема.
Сложете половината от орехите.Ако ви се струва все още рядка сместа може да добавите още  брашно на малки порции,докато получите желаната гъстота.Нека сместа е по-гъстичка,ябълките и те ще пуснат малко сок при печенето.
Изсипете сместа в тавичка,покрита с пекарска хартия,заравнете,поръсете отгоре с другата половина орехи и печете в предварително загрята фурна на 160 гр. до суха клечка.

Благодарности към Йоли за страхотната рецепта!!!



6 юли 2011 г.

торта "Тигрово око" - Мариета гостува на Кулинарен еликсир

Скъпи приятели,
преди няколко седмици поканих Мариетка да гостува в моя блог по няколко причини-харесва ми като човек,като мой виртуален приятел и невероятен кулинар!
Освен това имам сантименти към нея заради почти еднаквите ни рожденни дати,празнуваме точно една след друга в два последователни дни!
Не на последно място тя беше една от първите,които ме поздравиха за блога ,последваха го и все още много често ми носят мила дума с коментарите си,за което й благодаря сърдечно!

За онези,които евентуално все още не са попадали в нейното страстно кулинарно кътче,ще кажа,че Мариета е кулинар,който с лекота умее всичко!
За нея готвенето наистина е станало страст!!
Няма да скрия,че онова,което буди най-голяма възхита в мен,са невероятните торти,които тя прави!Признавам си,че изпитвам истинска наслада да се любувам на украсата им!Все едно съм на изложба на произведение на изкуството!
Друго ,което задължително ме кара да преглъщам, са страхотните й сладкиши,козунаци,кремчета,сладоледи и мъфини.
А питките й-по нищо не отстъпват на тортите,отново са висока класа!
Без значение на коя нейна рецепта ще се спрете,със сигурност ще е блестяща!
Та все в тази връзка за мен  е огромно удоволствие и чест да ви представя  рецептата на Мариета ,с която ми гостува днес!
Заповядайте и се насладете!! :))



   Когато преди малко повече от месец получих първата си покана за гостуване в друг блог, честно казано се почувствах доста, как да се изразя - объркано. Нямаше как поканата на Еликсир да не погъделичка моето самолюбие, но едновременно с това се стъписах. Ами сега? Ами ако не се получи това, което тя очаква от мен и аз от себе си, ако се изложа...поканата на тази невероятно мила дама и истинска вълшебница в кухнята съвпадна с нашето пътешествие. Затова помолих за отсрочка. После пък, като се върнахме, ме налегнаха куп неотложни задачи и ето , че се изтърколи месец...         
           Обсъждайки предстоящото ми гостуване с Еликсир се спряхме на два варианта за представяне на рецепта - торта или питка, това, което най ми лежи на сърцето...реших да е торта, и без това отдавна не бях правила торта без захарно покритие и грандиозна украса. Затова ровейки се из рецептите си, търсех нещо по-нетрадиционно, но едновременно с това вкусно и изкусително. Отхвърлях една след друга отдавна известните Гараш или Сахер и погледът ми привлече рецепта, която четейки произходът й, вече знаех, че това ще е тя.
Тук трябва да спомена едно усещане, един спомен за невероятен вкус в устата ми, останал от ученическите ми години и една екскурзия в бившия СССР - една торта, на която се насладих в сладкарница в центъра на Киев и която, поне по спомен би трябвало да има точно този вкус.
И така, вече беше решено - на Еликсир ще поднеса торта "Тигрово око" - неустоимо съчетание от ронливо, маслено тесто, нежен като облак белтъчен сняг и плътен, оставящ трайна следа карамелен вкус.


                         


            Единствено  оригиналното заглавие  на тази торта нещо не ми допадаше - някак не можех да свържа върховното тържество на вкуса при нейната консумация с огромното, тромаво и някак простовато животно - бика. Но с първите "щрихи" по декорацията й тортата си получи и новото име - "Тигрово око" - заради шарките на тъмния шоколад върху златистия карамелен крем и жълтото в "окото" няма как да не ви заприлича на тигър, нали?

   
                                 


 И макар да ви се струва на пръв поглед доста сложна като приготовление, повярвайте ми - заслужава си всяка една минутка, прекарана в кухнята. 


                                         


Необходими продукти за блатовете:

250 гр маргарин
100 гр захар
4 жълтъка
350 гр брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
2 с.л. какао

15-20 захаросани бели череши*
2-3 с.л. конфитюр от кайсии /или друг по-кисел конфитюр/
50 гр ситно нарязани орехи

За белтъчния крем:

4 белтъка
200 гр захар

За крема с карамелизирано кондензирано мляко:

1 консерва подсладено кондензирано мляко**
250 гр меко краве масло

За декорация:

100 гр ситно нарязани орехи
50 гр натурален шоколад


                      



*Ако не разполагате с готови захаросани бели череши, може да си приготвите сами като мен. За целта почистете от костилките 20-30 бели череши и ги пуснете да поврат 10 мин в гъст захарен сироп. Отцедете от сиропа и охладете.

**Карамелизирайте кондензираното мляко 1 ден предварително. За целта поставете консервата без да я отваряте във висок и дълбок съд и покрийте поне 3-4 пръста над нея с вода. Сложете да се вари за 3 - 3,5 часа като следите да не остава на сухо. Доливайте гореща вода при необходимост. Охладете.



Приготвяне:


          Към мекия маргарин добавете захарта и разбъркайте добре. Не използвайте миксер, а телена бъркалка. Добавете жълтъците и бъркайте, докато се усвоят. Ароматизирайте с ванилиите. Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете на порции към жълтъчно-маслената смес и замесете тесто. Не месете продължително. Полученото тесто е ронливо и леко лепнещо.
         
          Разделете го на три части и към една от тях добавете какаото. Размесете бързо докато тестото се оцвети в кафяво. Всяка топка завийте във фолио за свежо съхранение и охладете за 1 час в хладилник.

          Застелете дъното на форма за торта с откопчаващ се борд с диаметър 22 см с хартия за печене. Извадете от хладилника едната неоцветена топка тесто и разстелете по дъното на формата с помощта на пръстите си - тестото е ронливо, работете бързо и притискайте отделилите се трохи  - слепват се бързо.

           Намажете получения тънък блат с кайсиевия конфитюр и посипете с орехите.

           Разделете оцветеното с какао тесто на 12-15 парчета. Оформете малки питчици и в центъра на всяка поставете по една захаросана бяла череша.

           Свийте на топка, прехвърляйки от едната длан в другата /от топлината на ръцете масленото тесто се отпуска и позволява по-лесното оформяне/. Наредете какаовите топки на разстояние една от друга върху посипания с орехи блат.

            За белтъчния крем  разбийте на гъст сняг белтъците със захарта. Изсипете върху какаовите топчета и заравнете, така че да са покрити отгоре.

            Покрийте формата отгоре с фолио, за да не изгори белтъчния крем и изпечете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 45 минути. Извадете щом бодната клечка излезе суха. Оставете да се охлади поне 2 часа.
Разстелете по същия начин и последната топка тесто. Изпечете тънък блат /следете да не изгори - готов е за не повече от 12-15 мин. Охладете го.

           За карамеления крем изсипете при мекото масло карамелизираното кондензирано мляко и разбийте с миксер на пухкав крем.
Изсипете малко повече от 2/3-ти от карамеления крем върху тортата и заравнете. Много внимателно, тъй като е много трошлив, поставете върху карамеления крем изпечения блат.

           Покрийте внимателно цялата торта - отгоре и отстрани с останалия крем. Посипете плътно целия борд на тортата и 1 см от края на горната й повърхност с орехите. Декорирайте с разтопения на водна баня шоколад, наподобявайки тигрови шарки.

          Охладете преди сервиране.
          Тортата е най-вкусна поне 24 часа след приговянето й.  



                                                           

                                                                      


За улеснение при приготвянето на тортата снимки стъпка по стъпка може да видите тук.