Скъпи приятели,
преди няколко седмици поканих Мариетка да гостува в моя блог по няколко причини-харесва ми като човек,като мой виртуален приятел и невероятен кулинар!
Освен това имам сантименти към нея заради почти еднаквите ни рожденни дати,празнуваме точно една след друга в два последователни дни!
Не на последно място тя беше една от първите,които ме поздравиха за блога ,последваха го и все още много често ми носят мила дума с коментарите си,за което й благодаря сърдечно!
За онези,които евентуално все още не са попадали в нейното страстно кулинарно кътче,ще кажа,че Мариета е кулинар,който с лекота умее всичко!
За нея готвенето наистина е станало страст!!
Няма да скрия,че онова,което буди най-голяма възхита в мен,са невероятните торти,които тя прави!Признавам си,че изпитвам истинска наслада да се любувам на украсата им!Все едно съм на изложба на произведение на изкуството!
Друго ,което задължително ме кара да преглъщам, са страхотните й сладкиши,козунаци,кремчета,сладоледи и мъфини.
А питките й-по нищо не отстъпват на тортите,отново са висока класа!
Без значение на коя нейна рецепта ще се спрете,със сигурност ще е блестяща!
Та все в тази връзка за мен е огромно удоволствие и чест да ви представя рецептата на Мариета ,с която ми гостува днес!
Заповядайте и се насладете!! :))
Когато преди малко повече от месец получих първата си покана за гостуване в друг блог, честно казано се почувствах доста, как да се изразя - объркано. Нямаше как поканата на Еликсир да не погъделичка моето самолюбие, но едновременно с това се стъписах. Ами сега? Ами ако не се получи това, което тя очаква от мен и аз от себе си, ако се изложа...поканата на тази невероятно мила дама и истинска вълшебница в кухнята съвпадна с нашето пътешествие. Затова помолих за отсрочка. После пък, като се върнахме, ме налегнаха куп неотложни задачи и ето , че се изтърколи месец...
Обсъждайки предстоящото ми гостуване с Еликсир се спряхме на два варианта за представяне на рецепта - торта или питка, това, което най ми лежи на сърцето...реших да е торта, и без това отдавна не бях правила торта без захарно покритие и грандиозна украса. Затова ровейки се из рецептите си, търсех нещо по-нетрадиционно, но едновременно с това вкусно и изкусително. Отхвърлях една след друга отдавна известните Гараш или Сахер и погледът ми привлече рецепта, която четейки произходът й, вече знаех, че това ще е тя.
Тук трябва да спомена едно усещане, един спомен за невероятен вкус в устата ми, останал от ученическите ми години и една екскурзия в бившия СССР - една торта, на която се насладих в сладкарница в центъра на Киев и която, поне по спомен би трябвало да има точно този вкус.
И така, вече беше решено - на Еликсир ще поднеса торта "Тигрово око" - неустоимо съчетание от ронливо, маслено тесто, нежен като облак белтъчен сняг и плътен, оставящ трайна следа карамелен вкус.
Единствено
оригиналното заглавие на тази торта нещо не ми допадаше - някак не можех да свържа върховното тържество на вкуса при нейната консумация с огромното, тромаво и някак простовато животно - бика. Но с първите "щрихи" по декорацията й тортата си получи и новото име -
"Тигрово око" - заради шарките на тъмния шоколад върху златистия карамелен крем и жълтото в "окото" няма как да не ви заприлича на тигър, нали?
И макар да ви се струва на пръв поглед доста сложна като приготовление, повярвайте ми - заслужава си всяка една минутка, прекарана в кухнята.
Необходими продукти за блатовете:
250 гр маргарин
100 гр захар
4 жълтъка
350 гр брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
2 с.л. какао
15-20 захаросани бели череши*
2-3 с.л. конфитюр от кайсии /или друг по-кисел конфитюр/
50 гр ситно нарязани орехи
За белтъчния крем:
4 белтъка
200 гр захар
За крема с карамелизирано кондензирано мляко:
1 консерва подсладено кондензирано мляко**
250 гр меко краве масло
За декорация:
100 гр ситно нарязани орехи
50 гр натурален шоколад
*Ако не разполагате с готови захаросани бели череши, може да си приготвите сами като мен. За целта почистете от костилките 20-30 бели череши и ги пуснете да поврат 10 мин в гъст захарен сироп. Отцедете от сиропа и охладете.
**Карамелизирайте кондензираното мляко 1 ден предварително. За целта поставете консервата без да я отваряте във висок и дълбок съд и покрийте поне 3-4 пръста над нея с вода. Сложете да се вари за 3 - 3,5 часа като следите да не остава на сухо. Доливайте гореща вода при необходимост. Охладете.
Приготвяне:
Към мекия маргарин добавете захарта и разбъркайте добре. Не използвайте миксер, а телена бъркалка. Добавете жълтъците и бъркайте, докато се усвоят. Ароматизирайте с ванилиите. Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете на порции към жълтъчно-маслената смес и замесете тесто. Не месете продължително. Полученото тесто е ронливо и леко лепнещо.
Разделете го на три части и към една от тях добавете какаото. Размесете бързо докато тестото се оцвети в кафяво. Всяка топка завийте във фолио за свежо съхранение и охладете за 1 час в хладилник.
Застелете дъното на форма за торта с откопчаващ се борд с диаметър 22 см с хартия за печене. Извадете от хладилника едната неоцветена топка тесто и разстелете по дъното на формата с помощта на пръстите си - тестото е ронливо, работете бързо и притискайте отделилите се трохи - слепват се бързо.
Намажете получения тънък блат с кайсиевия конфитюр и посипете с орехите.
Разделете оцветеното с какао тесто на 12-15 парчета. Оформете малки питчици и в центъра на всяка поставете по една захаросана бяла череша.
Свийте на топка, прехвърляйки от едната длан в другата /от топлината на ръцете масленото тесто се отпуска и позволява по-лесното оформяне/. Наредете какаовите топки на разстояние една от друга върху посипания с орехи блат.
За белтъчния крем разбийте на гъст сняг белтъците със захарта. Изсипете върху какаовите топчета и заравнете, така че да са покрити отгоре.
Покрийте формата отгоре с фолио, за да не изгори белтъчния крем и изпечете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 45 минути. Извадете щом бодната клечка излезе суха. Оставете да се охлади поне 2 часа.
Разстелете по същия начин и последната топка тесто. Изпечете тънък блат /следете да не изгори - готов е за не повече от 12-15 мин. Охладете го.
За карамеления крем изсипете при мекото масло карамелизираното кондензирано мляко и разбийте с миксер на пухкав крем.
Изсипете малко повече от 2/3-ти от карамеления крем върху тортата и заравнете. Много внимателно, тъй като е много трошлив, поставете върху карамеления крем изпечения блат.
Покрийте внимателно цялата торта - отгоре и отстрани с останалия крем. Посипете плътно целия борд на тортата и 1 см от края на горната й повърхност с орехите. Декорирайте с разтопения на водна баня шоколад, наподобявайки тигрови шарки.
Охладете преди сервиране.
Тортата е най-вкусна поне 24 часа след приговянето й.
За улеснение при приготвянето на тортата снимки стъпка по стъпка може да видите
тук.