Страници

24 август 2011 г.

лодки от патладжан и тиквички с кайма и кашкавал







Днес ще става дума за страхотните  пълнени патладжани на Мони.
Особено снимката й в разрез и близък план ми въздейства толкова силно,че ме накара да изпреваря много други запланувани рецепти.
А и този сезон още не се бях записала с гозба с патладжан,та беше повече от крайно време да наваксам.
Разбира се у дома вечният разнобой в предпочитанията наложи ястието да бъде в два варианта,защото патладжанопоклонничка съм само аз.
Така че,за другарите дегустатори имаше пълнени лодки от тиквички :) .






Мони,в края на рецептата си,ни дава жокери ,от които аз се възползвах.
Само се позамислих дали соса да е бешамел или доматен,безспорно и двата подхождат перфектно.
Този път заложих на бешамела.
Стана просто.......бо-же-стве-но!






Това не е ястие,предполагащо и изискващо точни продукти,затова приблизително:

1 по-тумбест патладжан
2 прави тиквички,не особено анемични
1 домат за пълнене + 1 малък за плънката
500 гр. кайма смес
2 яйца
1 морков
1 зелена чушка
1 глава лук + няколко скилидки чесън
сол,магданоз,черен и червен пипер,мадраско къри
около 100 гр. кашкавал за поръсване

за бешамела - 100 мл. прясно мляко,2-3 с.л. брашно,3-4 пълни лъжици кисело мляко,сол,смляно инд. орехче,къри,червен пипер








Начин на приготвяне:

Разполовете патладжана и тиквичките по дължина.Аз тиквичките ги режа още на две,да станат по-малки лодки.
Патладжанът посолете и оставете половин час да му се отдели горчивия сок.След това го измийте.
Издълбайте сърцевината на зеленчуците и я нарежете на дребно.
Подредете лодките / без домата / в тава,налейте 2-3 чаши вода,полейте струйки зехтин или олио,посолете и сложете в предварително заграта фурна да се пекат.
През това време направете плънката.
Задушете в мазнина лука,чесъна,настъргания морков,чушката,вътрешността на издълбаните зеленчуци и малкия домат,нарязан на кубчета.Посолете ги.
Зеленчуците ще пуснат сок.Тъкмо така каймата няма да стане на бучки,сложете я и бъркайте,докато се хомогенизира.Оставете плънката да къкри,докато остане на мазнина.
Подправете с подправки и магданоз.

*Плънката в това си количество е достатъчна да напълните поне двойно повече от цитираните зеленчуци.Аз отделих половината и замразих остатъка,който по същество си е нещо като сос болонезе .
Ще го използвам за лазаня или за още един тур от същото ястие :).






Към отделената половина плънка сложете 2 яйца.Тъй като аз не изчаках да се изпари всичкия сос и плънката ми остана малко рядка,я сгъстих с 2-3 с.л. брашно.Уверявам ви,никак не се отразява на вкуса.Тъкмо и каймата става споена,а не тричава и разпадаща се.
В това време лодките са се изпекли и са омекнали.
В чашките им ще има отделена течност при печенето,наклонете ги да изтече в тавичката,за да не ви разрежда плънката.
Напълнете лодките и домата с плънка.
Сложете да се пекат отново,за около 15 мин.
В купа разбъркайте 2-3 с.л. брашно,100 мл. прясно мляко,3-4 лъжици кисело мляко,сол,червен пипер,къри и инд.орехче.
Изключете фурната.
Извадете тавата,поръсете лодките с кашкавал,малко червен пипер и къри.Темперирайте с малко от соса на зеленчуците.Излейте млечната смес в тавичката,между лодките и хубаво я разклатете,докато се смеси с водата в тавичката.Така  правя най-бързо бешамела,пък и използвам аромата на соса от печенето на зеленчуците.
Върнете тавичката в горещата и вече изключена фурна да се разтопи кашкавала и сгъсти бешамела.







21 август 2011 г.

плодов галет



Не бях правила галет до този момент.
Че то от изобилие от предложения   кое по-напред да опита човек?
А лятно време във всеки блог се усмихва по един такъв  галет,с най-различни плодове,или с добавка на ядки.
 




От поне една седмица се канех да го направя,но все не стигах до него.
Най-накрая  успях! Да го направя.......и почти сама да си го изям :) !!
Защото се оказа безобразно вкусен!








Със сигурност листата ми на топ десертите се увеличава с още един .
А там определено не се влиза лесно.Трябва нещо тоооолкова да ме впечатли,че да поискам да го направя отново и отново.






Продукти:

100 гр. масло
2 ч.ч. брашно
1 яйце + 1 белтък, жълтъка отделих за намазване
1/2 ч.ч. захар *
1 ванилия и щипка канела
3-4 сини сливи (може нектарини,кайсии,смокини,ябълки,круши или комбинация от плодове)
малко пудра захар за поръсване и мед за намазване


* Аз никак не харесвам твърде сладки десерти и обичайно при мен захарта е наполовина от общоприетото .
Който си пада по по-сладичко може да я удвои.









Приготвяне:


В купа нарежете маслото на кубчета.Няма нужда да чакате да омекне предварително,то ще се отпусне веднага като започнете да месите тестото.Добавете захарта,ванилията,щипката канела, яйцето + белтъка и брашното.Омесете тестото ,докато оформите компактна топка. Сложете го в найлонов плик или го увийте в свежо фолио и го приберете в хладилника да стегне.



Измийте сливите и ги нарежете на тънки полумесеци.
Върху лист пекарска хартия поръсете малко брашно и върху него разточете тестото на тънка кора с приблизителна  форма на кръг.
Пренесете листа хартия заедно с тестото върху плитка тава.
Поръсете кората съвсем леко с брашно и после с пудра захар.
Брашното го поръсвам,за да поеме сока от плодовете,който ще се отдели докато се пекат.Така тестото отдолу няма да стане глетаво,а ще е хрупкаво.
Пудрата захар я поръсвам,за да поемат от нея сливите,че са леко киселки (моите даже бяха доста кисели и твърди).Ако ще използвате други сладки плодове може да не поръсвате със захар.
Подредете резените плодове като оставите не покрити около 4-5 см. по края .
Върху плодовете поръсете с още малко пудра захар  и канела-това е за още сладост и аромат,а и за да се карамелизират плодовете при печенето.





В този момент и при летните температури е възможно тестото да е вече омекнало и ще ви е трудно да го оформите по-нататък,затова го приберете отново в хладилника така както е в тавата.
Когато тестото пак стегне го извадете,надигнете  пекарската хартия и подгънете краищата навътре,да легнат върху плодовете.
Намажете ръбчето с жълтъка,смесен с 1 с.л. олио .






Сложете сладкиша да се пече в загрята на 180 - 190 гр. фурна,2 ниво,докато ръбчето се зачерви и стане златисто.
Извадете тавичката от фурната и оставете галета  да се охлади.
Смесете 1 с.л. мед с 1 с.л. вода да станат на гъст лепкав сироп и намажете с четка  ръбчето и  плодовете,за да станат лъскави.И още една идея по-сладки :) .
Ако нямате мед,може да го замените със затоплен кайсиев конфитюр.






Леко поръсете с пудра захар преди поднасяне.
Ами това е - лесен,бърз,достъпен и невероятно вкусен десерт,към който даже не почувствах нужда да добавям топка сладолед,макар че имах,и без него си беше достатъчно вълшебен,ммммммммм!!











Ето същия галет във вариант с нектарини :






                                   и още веднъж с нектарини :








18 август 2011 г.

постни пълнени зеленчуци





Идеята за това ястие дойде от Гуинет и нейната рецепта за домати,пълнени с булгур,с невероятно съблазнителна снимка!
До този момент не бях правила постни пълнени зеленчуци,но тъй като диетата ни го налагаше,реших да ги направя,водейки се от предложението на Гуинет.
И тъй като у дома обичайно,когато правя такова ястие,но не постно,пълня  чушки,домат и тиквичка,така постъпих и този път.


Ето продуктите:

7 чушки сорт "долма"
2 домата
1 по-голяма тиквичка ,разрязана на 4 лодчици

за плънката:

1 ч.ч. ориз /може и с булгур,а може и комбинация от ориз и булгур /
2 малки моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
20 гр. тъмни стафиди
2 ч.ч. гореща вода
сол,червен пипер,бял пипер,щипка джинджифил,щипка кимион,джоджен и копър
олио или зехтин

за соса:

250 мл. пасирани домати
2-3 скилидки чесън
щипка риган,щипка захар и сол на вкус


Начин на приготвяне:

Измийте зеленчуците и ги подгответе за пълнене.Издълбаното от домата и тиквичката се запазва за плънката.
В дълбок тиган загрейте малко мазнина.Задушете лука и чесъна.Добавете измития и отцеден ориз,позапържете го да стане прозрачен.Прибавете издълбаната сърцевина от доматите и тиквичката.Следва горещата вода,стафидите и малко сол.Оставете да поври на тих огън,докато ориза омекне и поеме водата.Когато това стане,сложете подправките и оставете леко да се охлади.
Напълнете зеленчуците с плънката,подредете ги в тавичка.До този етап аз подготвих ястието от предната вечер,и го сложих в хладилника.На следващия ден залях зеленчуците с пасираните домати,посолих,поръсих малко риган,олио,филийки чесън и сложих да се пекат.
Малко преди да е готово ястието добавих към доматения сос щипка захар,за да не киселее.




Лодките от тиквички може да се поръсят с малко кашкавал или моцарела,и да се запекат ,ммм-ще стане супер!


16 август 2011 г.

тарта с кайсии





Рецептата на тази тарта е на Мария .Веднага ми хвана окото нейният прекрасен сладкиш със смокини,но тъй като при нас още ги нямаше,я направих с кайсии.





Това,което най-много събуди любопитството ми беше заливката на плодовете.
До този момент можех веднага да си представя как би било на вкус,ако към яйцата и кленовия сироп /при мен е мед/ се сложи малко заквасена или сладкарска сметана,или пък рикота,извара и т.н.
Но само заливка от яйца и мед не бях опитвала.
И честно да си призная, до последно се колебаех дали да се доверя на любопитството си,и естествено на Мария,или да сложа и малко сметана.
В крайна сметка останах почти вярна на Мария и нейната страхотна тарта със смокини.
Казвам почти,защото аз замених кленовия сироп с мед,освен това не сложих масло в яйчената смес /защото забравих :) / ,а само яйцата,мед на вкус и канела.





Този път няма да пиша точни продукти,защото единственото,което мога да цитирам като бройка са трите яйца в заливката.Меда и канелата са на око и вкус,а тестото подготви моята младша кулинарка,докато аз още се прибирах към дома.:)
Ако все пак някой иска да опита този десерт, нека погледне рецептата на Мария,тя самата с невероятното търпение снима постъпково и представя всичко много прецизно и подробно,с което винаги ме е удивлявала.







Плънката мноооого ми хареса,много нежен вкус,нещо различно е от чийз пълнежите или галетите,така че на мен много ми допадна и не съжалявам,че се доверих на Мария!
Пробвайте и вие,заслужава си!!
За съжаление докато стане готова тартата, навън вече беше доста сумрачно,но пък в блога на Мария чудесно личи колко е изкусителен сладкиша!



 



13 август 2011 г.

питка охлювчета а-ла Мина



Скъпи приятели,
с тази стотна публикация днес е своеобразен празник в моя блог и много ми се иска по този повод да споделя с вас няколко неща - мои мисли и чувства,и разбира се- рецепта .

Честно казано даже не усетих кога станаха сто.Дадох си сметка да обърна внимание на броят им,когато Мина скоро отпразнува своите първи сто публикации.

Едва от 7 месеца се роди това кътче и за това време събра под стряхата си много яка дружина от мили приятели и последователи!
Които,по неочаквано съвпадение вече също са 100 :) .

На всички вас искам да благодаря за вниманието,за подкрепата,за милите думи и отделено време да ми напишете нещо стимулиращо!
Много е вълнуващо да прочитам отзивите ви и много им се радвам!

Благодаря и на Мина за пореден път,че ме подтикна,подръчкваше ме упорито,докато ме склони,че аз,магарето, се дърпах доста :).А после ми помагаше с указания и напътствия,докато сложа основите на Кулинарен еликсир.
Изобщо, Мина е човек с голямо сърце!Тя е страхотен приятел,който ми е много скъп!В това се убедих за пореден път,когато преди няколко дни получих от нея ето този страхотен подарък :






Не знам дали можете да усетите значението на всичко това,което ви споделям,а именно,че благодарение на този дух на приятелство,на тази положителна емоция,която си разменяме в контактите си чрез нашите блогове,създаваме ценни приятелства с хора,които реално не познаваме лично.
До този момент с Мина общувахме само чрез нашите кореспонденции,от снимки,които сме си разменили,но никога не се бяхме виждали и чували.
Подаръкът,който получих от нея бе много спонтанен.Тя знаеше,че вече сме новодомци и е решила да ме зарадва с нещо,което да ми е за спомен от нея.
Този жест на внимание оцених безкрайно високо и много ми стопли сърцето!

В този ред на мисли не мога да не отбележа и жеста ,който поднесе Вероника на дъщеря ми и се отзова най-сърдечно на нейната молба за автограф.Рони й изпрати лично подписан от нея автограф с послание,с което я зарадва толкова много!

За двете мили дами с големи сърца е и тази картичка,подготвена от мен специално за този повод:





Благодаря ви,Мина и Вероника!


И ако сте имали търпение да ме изчетете до тук :),вече е ред на рецептата .





Преди време ви споделих в аванс,че съм изпробвала любимите
ароматни усукани охлювчета във вариант на питка.
Днес ви я показвам,а е наречена на Мина заради нейните прословути козуначени кифлички,които вече са широко популярни като оформление,и печелят безброй почитатели с пълно право!




Продукти за тавичка с дупка с диаметър ф 26 :

2 яйца + 1 белтък
200 мл. кисело мляко
2 с.л. олио
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче прясна мая
брашно,колкото поеме - около 500-600 гр.

От гореописаните продукти замесете тесто до хубава,не лепнеща топка.
Без да втасва го оформете на охлювчета,показала съм как ето тук.

Подправките могат да бъдат всякакви ваши любими,при мен са сушен магданоз,чубрица и ленено семе.

Подредете охлювчетата едно до друго в намаслена и набрашнена тавичка.




Оставете питката да втаса,докато си удвои обема,след което я намажете с жълтък,смесен с 1 ч.л. олио и я изпечете на 170 гр. /при мен на долен реотан с вентилатор/.

По желание преди печене отгоре може да я поръсите с ленено семе,сусам,мак и т.н.




На всички,които стигнаха до края на публикацията :) благодаря за търпението!

7 август 2011 г.

плодов фреш-фрапе





Този път изобщо няма да споменаваме думата рецепта,че ще е направо кощунство :) !
Защото кой не знае как да си направи фреш....:)?






Просто ми се искаше да ви покажа какво си забърка госпожицата,та покрай нея намазах и аз :))) !

Този път пак тя дейставаше в кухнята,опс-на бара де :)),а аз документирах и дегустирах с удоволствие .






Аз лично си ям плодовете директно,но тя предпочита да ги консумира в този вид.
Пък и се внася разнообразие,вкусничко е и разхлаждащо.
Няма да го нарека само фреш,защото има и лед,смлян в блендер.
Но пък и леда не е чак толкова,че да е чисто фрапе.

Затова  нарекох напитките фреш-фрапе,първата от диня,втората-от пъпеш "Медна роса" и банан.
На моя пъпешов фреш изцедих и малко лимонов сок,че и банана,и пъпеша никак не лъжеха откъм сладост. С лимончето стана бижу !! :))





Ако си представим,че в чашките има и по глътка мартини,мента или лимончело например,спокойно мога да ви кажа и наздраве,и... до скоро!

За няколко дни ще ви изгубя от поглед,докато отдъхнем  на по-прохладно /надявам се/ местенце,но като се върна знам,че ще сте надминали себе си и ще има невиждан кулинарен пир при всеки от вас!

Ще ми липсвате,ей :)) !

5 август 2011 г.

вретено с песто и сирена




Ето го поредното ми предложение под мотото:Бързо,лесно,достъпно и вкусно :) !
Това вретено изобщо не беше планувано,получи се в резултат на внезапен изблик да импровизирам :)).
Намираше ми се парче свинско контра филе без кост и като започнах да го режа на стекчета ми хрумна да направя джобчета с плънка,които да изпека на плочата.
Речено-сторено :) .




























Продукти за 4-5 вретена:

около 500 гр. свинско контра филе /котлет без кост/ ,но става и с пилешко филе
1/2 пакетче крема сирене
4-5 лъжички песто Дженовезе или домашно песто
4-5 резена кашкавал


Начин на приготвяне:

Ако филето не е с много голям диаметър,като започнете да го режете на тънки пържолки срязвате първата до 1 см. преди края,а следващата-изцяло до края.Така оформеното джобче разтворете и начукайте тънко.




Намажете всяка пържолка с лъжичка песто.Ако желаете можете да поръсите и някакви подправки.Аз не го направих,защото вкусът на песто Дженовезе ми е напълно достатъчен като баланс от вкусове и аромати.




Сложете парче крема сирене и кашкавал и навийте пържолката на руло / вретено /.





Закопчавате вретеното с клечки за зъби да не се развие докато го печете.Може да го завържете и с конец,но на мен с клечките ми е по-бързо.





Намажете отгоре месцето с олио или зехтин посредством четка и изпечете на плоча или оребрен тиган.Може и на скара.А може и да ги панирате и да ги цвърнете в тиганчето.
Оставете изпечените вретена да отдъхнат 5 минути,след което нарежете и поднесете с подходяща салата.