Днес ще става дума за страхотните пълнени патладжани на Мони.
Особено снимката й в разрез и близък план ми въздейства толкова силно,че ме накара да изпреваря много други запланувани рецепти.
А и този сезон още не се бях записала с гозба с патладжан,та беше повече от крайно време да наваксам.
Разбира се у дома вечният разнобой в предпочитанията наложи ястието да бъде в два варианта,защото патладжанопоклонничка съм само аз.
Така че,за другарите дегустатори имаше пълнени лодки от тиквички :) .
Така че,за другарите дегустатори имаше пълнени лодки от тиквички :) .
Мони,в края на рецептата си,ни дава жокери ,от които аз се възползвах.
Само се позамислих дали соса да е бешамел или доматен,безспорно и двата подхождат перфектно.
Този път заложих на бешамела.
Стана просто.......бо-же-стве-но!
Това не е ястие,предполагащо и изискващо точни продукти,затова приблизително:
1 по-тумбест патладжан
2 прави тиквички,не особено анемични
1 домат за пълнене + 1 малък за плънката
500 гр. кайма смес
2 яйца
1 морков
1 зелена чушка
1 глава лук + няколко скилидки чесън
сол,магданоз,черен и червен пипер,мадраско къри
около 100 гр. кашкавал за поръсване
за бешамела - 100 мл. прясно мляко,2-3 с.л. брашно,3-4 пълни лъжици кисело мляко,сол,смляно инд. орехче,къри,червен пипер
Начин на приготвяне:
Разполовете патладжана и тиквичките по дължина.Аз тиквичките ги режа още на две,да станат по-малки лодки.
Патладжанът посолете и оставете половин час да му се отдели горчивия сок.След това го измийте.
Издълбайте сърцевината на зеленчуците и я нарежете на дребно.
Подредете лодките / без домата / в тава,налейте 2-3 чаши вода,полейте струйки зехтин или олио,посолете и сложете в предварително заграта фурна да се пекат.
През това време направете плънката.
Задушете в мазнина лука,чесъна,настъргания морков,чушката,вътрешността на издълбаните зеленчуци и малкия домат,нарязан на кубчета.Посолете ги.
Зеленчуците ще пуснат сок.Тъкмо така каймата няма да стане на бучки,сложете я и бъркайте,докато се хомогенизира.Оставете плънката да къкри,докато остане на мазнина.
Подправете с подправки и магданоз.
*Плънката в това си количество е достатъчна да напълните поне двойно повече от цитираните зеленчуци.Аз отделих половината и замразих остатъка,който по същество си е нещо като сос болонезе .
Ще го използвам за лазаня или за още един тур от същото ястие :).
Към отделената половина плънка сложете 2 яйца.Тъй като аз не изчаках да се изпари всичкия сос и плънката ми остана малко рядка,я сгъстих с 2-3 с.л. брашно.Уверявам ви,никак не се отразява на вкуса.Тъкмо и каймата става споена,а не тричава и разпадаща се.
В това време лодките са се изпекли и са омекнали.
В чашките им ще има отделена течност при печенето,наклонете ги да изтече в тавичката,за да не ви разрежда плънката.
Напълнете лодките и домата с плънка.
Сложете да се пекат отново,за около 15 мин.
В купа разбъркайте 2-3 с.л. брашно,100 мл. прясно мляко,3-4 лъжици кисело мляко,сол,червен пипер,къри и инд.орехче.
Изключете фурната.
Извадете тавата,поръсете лодките с кашкавал,малко червен пипер и къри.Темперирайте с малко от соса на зеленчуците.Излейте млечната смес в тавичката,между лодките и хубаво я разклатете,докато се смеси с водата в тавичката.Така правя най-бързо бешамела,пък и използвам аромата на соса от печенето на зеленчуците.
Върнете тавичката в горещата и вече изключена фурна да се разтопи кашкавала и сгъсти бешамела.