Страници

31 октомври 2011 г.

руладини с плънка от ягоди и сини сливи





Рецептата си записах от Фиеста ТВ,предаването "Майстори готвачи",представи я Тим Мак Робъртс.
Той я приготви с боровинки,но аз нямах и ги заместих със замразени ягоди и сини сливи.
Вместо мащерка той сложи чубрица,но на мен ми се струва,че мащерката ще подхожда повече на плодовете в плънката.







Продукти:

6 бр. карета от котлет без кост
1 глава стар лук
1 морков
6-7 ягоди
2-3 сини сливи
2 филии ръжен хляб
мащерка,черен пипер,джинджифил,мадраско къри
масло,зехтин


Начин на приготвяне:



Загрейте в малка касеролка 1 с.л. зехтин и малка бучка масло.Нарежете лука на полумесеци и го задушете до златисто заедно с моркова,нарязан на кубчета.
Оттеглете съда от огъня.Махнете кората на филиите ръжен хляб,нарежете ги на кубчета и добавете към задушените лук и морков.
Следват ягодите и сливите-също нарязани.
Подправете със сол,черен пипер,мащерка,малка щипка смлян сушен джинджифил.
Леко изтънете филенцата с дървено чукче.
Посолете и поръсете с щипка къри.





Сложете по лъжица от плънката и завийте на рулце /сърмичка/ .Защипете месото с клечки за зъби,за да не се развият рулата или ги завържете с кухненски конец.






Включете фурната да загрява на 200 гр.
В дълбок тиган загрейте бучка краве масло и 1-2 с.л. зехтин.Запечатайте руладините от всички страни до златисто.След това налейте в съда 1/3 ч.ч. бяло вино и 1/3 ч.ч. гореща вода или бульон,посолете и овкусете с къри и мащерка.Ако ви е останала от плънката, добавете я към соса.
Похлупете съда и го прехвърлете в загрятата фурна.
Когато соса започне да къкри, намалете фурната на 160 гр. и оставете ястието да се задушава още 20-30 мин.






Тъй като соса има сладникава нотка, за още по-богат вкус може върху всяка руладина да поръсите малко настъргано синьо сирене и да ги оставите още малко във фурната ,за да се разтопи.
Изпробвах и тази комбинация,но не стигна до снимка.



30 октомври 2011 г.

доматена супа







Днешната ми доматена супа не е задължително да консумирате гореща,дори и на стайна температура е вкусна.
Няма кой знае каква философия в приготвянето й.
Задушете в малко мазнина лук, чесън,настъргано морковче,парченца червена чушка.Сложете шепа ориз,запържете и него.
Добавете обелени и пасирани домати.Долейте гореща вода или домашен бульон,подправки на вкус-сол,червен и черен пипер,магданоз,щипка захар /да не киселее / и оставете супата да къкри,докато ориза омекне.
Ако има нужда доливайте периодично гореща вода.




26 октомври 2011 г.

плетено хлебче със сирене и кашкавал





Съвсем наскоро Бети представи рецептата на това хлебче,а линка посетете обезателно,за да видите,ако случайно сте пропуснали, за каква съблазън иде реч!!! :)
Не е ли прекрасно,а?
Ммммм,направо е божествено,а снимките-фантастични!
Да не говорим за онова,което е на дъската за рязане-масълце,любимо меко сиренце,орехчета,грозде....аааах,Бети,Бети,бива ли така?
И мога ли да не го опитам и аз? :)

Още тогава се заканих,обаче не си запаметих линка,и разбира се импровизирах,защото споменът за нейното хлебче нахлу в главата ми съвсем ненадейно,докато се чудех как да сплета поредния хляб у дома.
Набързо го правих,набързо снимах,набързо записах продуктите на един хвърчащ лист,и днес като седнах да търся на кого беше този ужаааасно съблазнителен хляб,за да му поднеса похвалите си отново......обърнах де що има блогове и Гугъли,но.... най-накрая го намерих отново!
И отново прегледах цялата  й презентация с нескрита наслада!
Великолепно е ,Бети!







Ето моите продукти:

1яйце и 1 белтък,жълтъка отделих за намазване
150 мл. кисело мляко
100 мл. прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин
½ кубче мая
брашно,колкото поеме 
--------------------------------
малко натрошено сирене
50-100 гр. кашкавал 
шарена сол,магданоз,чубрица












Начин на  приготвяне:


От продуктите над пунктира замесете хубава, стегната,нелепнеща топка тесто.
Разделете на три топки.
Всяка разточете и поръсете:

първата - с шарена сол и натрошено сирене

втората - с чубрица и кашкавал



третата - с магданоз и кашкавал


навивате на фитил и усуквате


подреждате трите фитила един до друг и ги сплитате



Премествате плитката в намаслена и набрашнена тавичка и оставяте да втаса,докато удвои обема си.
След което мажете с жълтъка,смесен с 1 с.л. олио,поръсвате семена и печете на 160 гр. долен реотан с вентилатор до суха клечка.











Бети,благодаря за вдъхновението!






24 октомври 2011 г.

принцеси с патладжан




Отдавна се канех да опитам този патладжан кебап .
За него най-подходящи са младите върхари,които са по-тънки и дълги,за да могат да се нарежат на малки колелца и да се редуват на дървените шишчета заедно с кюфтенца от кайма.
Но... тъй като моят патладжан беше от дебеличките щяха да се получат огромни шиш-кебапи,затова предпочетох да организирам ястието по по-подходящ начин.












Освен това така имах възможност да включа и любимото си свежо козе сиренце и кашкавал,защото както вече сте забелязали този зеленчук направо е венчан за сирената и е в уникално вкусна симбиоза с тях.

 Не на последно място доста си улесних процедурата,като пропуснах нанизването на продуктите на дървен шиш,и така ястието беше готово още по-бързо.
 Мноооого е вкусно,казвам ви! :)

 Не пропускайте да го опитате,докато все още има хубави патладжани по сергиите.







 Продукти:

2  патладжана
2 домата
около 500 гр. кайма смес
1 яйце
кашкавал и свежо козе сирене /може и моцарела/
лук,майорана,магданоз,пресован чесън,черен пипер,риган






Начин на приготвяне:


Нарежете патладжана на колелца,посолете ги и оставете 15 мин. да се отдели горчивият им сок /ако изобщо имат/. Изплакнете ги и подсушете.
Каймата заедно с яйцето,лека,чесъна,магданоза и подправките омесете като за кюфтета.
Оформяйте кюфтенца и ги притиснете плътно към всяка шайба патладжан,да станат както правите принцеси от кайма и филия хляб.
Подредете ги в тавичка,покрита с хартия за печене.





Нарежете домата на колелца и сложете по едно върху всяка принцеса,поръсете с риган.






Запечете ги в загрята фурна почти до готовност.
3-4 минути преди края извадете тавичката и върху всяка принцеса сложете резени моцарела или свежо сирене,




а отгоре поръсете едро настърган кашкавал.




Върнете в изключената вече фурна и ги оставете вътре,докато сирената се разтопят съблазнително.


Ще си оближете пръстите,обзалагам се :)) !



21 октомври 2011 г.

лимоново ризото а-ла Дани





У дома сме големи любители на паста и ризото.
Днес ви представям лимоновото ризото на Дани-много ароматно,със свеж дъх на лимон!
Дани,благодаря за рецептата,много ни хареса!







Продукти:

1.5 ч.ч. ориз ,моят е "Балдо"
кората на един лимон + сока от половинката
1 стрък пресен лук
1 малка глава стар лук ,аз сложих бял
2 скилидки чесън
1 ч.л. горчица
10 гр. масло ,зехтин,черен пипер,къри,сол на вкус

пармезан или сирене за поръсване






Начин на приготвяне:

В дълбок тиган загрейте няколко лъжици качествен зехтин и задушете в него лука,чесъна и лимоновата кора.После добавете ориза и го запържете,докато стане проздрачен.Сложете сока от лимона,горчицата,подправки и сол, и 2 ч.ч. гореща вода или домашен бульон.Намалете котлона и бъркайте от време навреме,като доливате по малко вода или бульон,докато ориза се свари колкото ви харесва,аз го обичам хубаво сварен и в никакъв случай преварен или ал-денте.
Накрая добавете бучка масло и разбъркайте.
Сервирайте ризотото веднага,поръсено с пармезан,а на мен лично всякакво ризото най-добре ми се връзва с настъргано краве сирене.

Много вкусна,макар и семпла  като продукти рецепта,с цел да изпъкне вкуса и аромата на зехтин,масло и лимон.


Дани предлага към тази комбинация и аромат на прясна мента,ако ви допада може да я добавите и нея!




19 октомври 2011 г.

сладкиш със сини сливи







Намираха ми се няколко сини сливи в хладилника,както и огромното желание за нещо сладичко,плодово и кексово.
На помощ ми дойде страхотната рецепта на Мони!
Бях си я запазила веднага щом я показа в нейното чудесно кулинарно кътче!







Продукти:

за тестото:
4 малки яйца
1/2 ч.ч. захар
150 гр. масло
250 гр. брашно + още 2 с.л.
1 бакпулвер
1 ванилия-захар
1 к.л. канела

за заливката:
200 гр.  крем-сирене Филаделфия
1 яйце
1/2 каф.л. канела
2 препълнени с.л. мед или захар на вкус
1 ч.л. натурално нишесте






Начин на приготвяне:

В купа разбийте маслото и захарта на пухкав крем.
Добавете едно по едно яйцата,продължете да разбивате.
Следват брашното,смесено с бакпулвера,ванилията и канелата.Хомогенизирайте.
Ще получите лепкаво и много по-гъсто от кексово тесто.

За заливката разбийте яйцето и меда,добавете канелата,лъжичката нишесте и леко разбъркайте с крем сиренето.






В тавичка,застлана с хартия за печене,нанесете на дъното половината от тестото.Не е нужно,а и ще ви е трудно,да заглаждате и да бъдете съвсем прецизни,защото тестото е много лепкаво.
Просто се постарайте да има навсякъде по дъното.
Подредете върху него резени сини сливи/могат да бъдат и други плодове/.
Върху тях разпределете остатъка от тестото и пак го поразнесете върху плодовете.
Подредете втори ред плодове.Залейте ги с млечната заливка и сложете сладкиша да се пече в загрята фурна,160 гр. с вентилатор.
Нужни ми бяха около 40 минути.
Боднете с дървен шиш,трябва да излиза сух.


Освободете десерта от формата и оставете да се охлади,след което нарежете на парчета.





Получи се много ароматен,бухнал и вкусен плодов сладкиш,при който както очаквах,заливката се беше абсорбирала напълно от масленото тесто.

Идея:поднесете го с ванилов или шоколадов сос,с топка сладолед или  сметана (бита или заквасена) според вашите предпочитания.
Което и да изберете,ще си подхожда с десерта фантастично!


Мони,благодаря ти за чудесната рецепта! :))





В предходната си публикация,гостувайки на Мони,не напразно акцентирах  на факта,че е една много мила дама с голямо сърце!
Готова винаги да ви поднесе хубави думи и с тях да ви усмихне деня!
Но не е само това.
Наред с поканата да стана част от нейната кулинарна магия,
получих от Мони подарък,който не само ме изненада приятно,но и ме трогна неимоверно силно.
Защото освен,че беше избрала за мен разкошна покривка,много фини вилички с интересен дизайн,ароматна свещ и красива картичка с послание,пълно с топлина,тя беше опаковала всичко невероятно тържествено и изискано като за много,много скъп приятел.






Мила Мони,
думите не стигат да опиша колко много ме зарадва и с подаръка,и с поканата,и с пожеланията в картичката!Благодаря ти от сърце!

Със сигурност,благодарение на теб и другите мили приятели,домът ми става все по-уютен,и всички тези жестове на внимание ще са ми много,много скъп спомен от вас!





14 октомври 2011 г.

с чийз торта с праскови и смокини на гости на Мони






Скъпи приятели,
наскоро имах удоволствието да бъда поканена от Мони да гостувам в нейното лично кулинарно местенце!

Много се зарадвах на вниманието и честта да съм гост на човек,който освен,че е блестящ кулинар,е толкова мило и позитивно момиче,че всеки път,когато посетя блога й,или чета нейн коментар при мен или при някой друг, усещам такава топлота във всичко,което е споделила,че ми пълни душата!
Винаги ще остави ведър комплимент,хубаво пожелание,мила дума......
е ,кажете,не е ли слънчево момиче?!!!
Имах удоволствието и да се чуем по телефона няколко пъти-
дори  гласът й е слънчев,ласкав,като едно звънче! :))
Рядко се срещат толкова сърцати хора,които в разговор с теб ти предават силна положителна енергия и ти създават настроение за целия ден!

".....защото всичко е направено с много желание, старание и любов!" са думи,с които тя самата се представя и които прозират във всяка нейна вкусна рецепта,във всяка старателно подготвена публикация и снимка!

Заповядайте с мен в това прекрасно и уютно местенце,изпълнено с чудни кулинарни изкушения и дух на приятелство,
да хапнем по парче торта с праскови и смокини,направена специално за скъпото ми другарче!





И тъй като може да се каже,че това е първата ми торта,силно се надявам да й хареса,на нея и на вас!

И дано успеете и вие да усетите същата магия от досега с нея -
Магия с Мони









Продукти:

за чийз блатовете:

2 готови какаови блата или домашно изпечени
6 яйца
2 п. крема сирене
1/2 кутийка Филаделфия лайт
200 гр. заквасена сметана
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. натурално нишесте
кората на 1 портокал
ванилия

за крема:

1 и 1/2 кутийки Филаделфия лайт
400 мл. течна сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
5 с.л. портокалов сок
ванилия

2 обелени праскови + 3 с.л. захар

1 желатин за глазиране на плодовете
5 едри смокини
кокосови стърготини за страничния борд





Начин на приготвяне: 


Обелените праскови нарежете на малки парченца.
Прибавете към тях 3 с.л. захар и оставете на котлона за 5 мин. да се варят и леко да поомекнат.Оставете да се охладят.





Подгответе си 2 намаслени тавички с диаметър,равен на диаметъра на блатовете.
Сложете във всяка по един блат.

В дълбока купа сложете яйцата,крема сиренето,сиренето Филаделфия,заквасената сметана,захарта,нишестето и пасирайте .Добавете ванилията и кората от портокала,разбъркайте с лъжица.Сместа е много рядка.

Залейте всеки блат с половината от чийз заливката.Тя в голяма степен ще попие в блатовете,особено готовите от магазина са с много рехава структура и поемат чудесно сместа.Ако си направите домашни блатове,то се стремете да са с такава пореста текстура,в резултат на което след печенето блатовете се хомогенизират с крема и са изключително сочни.

Сложете да се пекат едновременно в предварително загрята на 160 гр. фурна с вентилатор.
 
Ще разберете кога са готови като извадите тавичката и леко я размърдате-кремът не трябва да трепери.Не е нужно да чакате да стават златисти или запечени отгоре,достатъчно е плънката да не е течна,за да останат сочни.Оставете ги да изстинат напълно в тавичките.





Подгответе си крема като смесите в купа сметаната,филаделфиите,пудрата захар,сока от портокала и ванилията.Разбийте с миксер до гъст крем.
Пакетчето желатин разтворете да набъбне с около 100 мл. студена вода.Загрейте на котлона като бъркате непрестанно и следите желатина да не завира.Оставете настрани да се охлажда.
Сложете откопчаващ ринг върху тортен поднос или подложка.
Сложете първия блат.Намажете с крем.Разпределете равномерно парченцата праскови.





Отгоре покрийте с още крем.Следва вторият блат и отново малко крем-заравнете.Оставете си малко крем за обмазване на борда.
Украсете с резените смокини и ги глазирайте с желатина посредством четка.

Приберете тортата в хладилника да стегне,а също така и остатъка от крема.
След 2 часа освободете тортата от ринга.Разбъркайте остатъка от крема.Намажете тортата отстрани.Смесете в купичка 2 цвята кокосови стърготини и с тях декорирайте страничния борд.