наскоро имах удоволствието да бъда поканена от
Мони да гостувам в нейното лично кулинарно местенце!
Много се зарадвах на вниманието и честта да съм гост на човек,който освен,че е блестящ кулинар,е толкова мило и позитивно момиче,че всеки път,когато посетя
блога й,или чета нейн коментар при мен или при някой друг, усещам такава топлота във всичко,което е споделила,че ми пълни душата!
Винаги ще остави ведър комплимент,хубаво пожелание,мила дума......
е ,кажете,не е ли слънчево момиче?!!!
Имах удоволствието и да се чуем по телефона няколко пъти-
дори гласът й е слънчев,ласкав,като едно звънче! :))
Рядко се срещат толкова сърцати хора,които в разговор с теб ти предават силна положителна енергия и ти създават настроение за целия ден!
".....защото всичко е направено с много желание, старание и любов!" са думи,с които тя самата се представя и които прозират във всяка нейна вкусна рецепта,във всяка старателно подготвена публикация и снимка!
Заповядайте с мен в това прекрасно и уютно местенце,изпълнено с чудни кулинарни изкушения и дух на приятелство,
да хапнем по парче
торта с праскови и смокини,направена специално за скъпото ми другарче!
И тъй като може да се каже,че това е първата ми торта,силно се надявам да й хареса,на нея и на вас!
И дано успеете и вие да усетите същата магия от досега с нея -
Магия с Мони!
Продукти:
за чийз блатовете:
2 готови какаови блата или домашно изпечени
6 яйца
2 п. крема сирене
1/2 кутийка Филаделфия лайт
200 гр. заквасена сметана
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. натурално нишесте
кората на 1 портокал
ванилия
за крема:
1 и 1/2 кутийки Филаделфия лайт
400 мл. течна сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
5 с.л. портокалов сок
ванилия
2 обелени праскови + 3 с.л. захар
1 желатин за глазиране на плодовете
5 едри смокини
кокосови стърготини за страничния борд
Начин на приготвяне:
Обелените праскови нарежете на малки парченца.
Прибавете към тях 3 с.л. захар и оставете на котлона за 5 мин. да се варят и леко да поомекнат.Оставете да се охладят.
Подгответе си 2 намаслени тавички с диаметър,равен на диаметъра на блатовете.
Сложете във всяка по един блат.
В дълбока купа сложете яйцата,крема сиренето,сиренето Филаделфия,заквасената сметана,захарта,нишестето и пасирайте .Добавете ванилията и кората от портокала,разбъркайте с лъжица.Сместа е много рядка.
Залейте всеки блат с половината от чийз заливката.Тя в голяма степен ще попие в блатовете,особено готовите от магазина са с много рехава структура и поемат чудесно сместа.Ако си направите домашни блатове,то се стремете да са с такава пореста текстура,в резултат на което след печенето блатовете се хомогенизират с крема и са изключително сочни.
Сложете да се пекат едновременно в предварително загрята на 160 гр. фурна с вентилатор.
Ще разберете кога са готови като извадите тавичката и леко я размърдате-кремът не трябва да трепери.Не е нужно да чакате да стават златисти или запечени отгоре,достатъчно е плънката да не е течна,за да останат сочни.Оставете ги да изстинат напълно в тавичките.
Подгответе си крема като смесите в купа сметаната,филаделфиите,пудрата захар,сока от портокала и ванилията.Разбийте с миксер до гъст крем.
Пакетчето желатин разтворете да набъбне с около 100 мл. студена вода.Загрейте на котлона като бъркате непрестанно и следите желатина да не завира.Оставете настрани да се охлажда.
Сложете откопчаващ ринг върху тортен поднос или подложка.
Сложете първия блат.Намажете с крем.Разпределете равномерно парченцата праскови.
Отгоре покрийте с още крем.Следва вторият блат и отново малко крем-заравнете.Оставете си малко крем за обмазване на борда.
Украсете с резените смокини и ги глазирайте с желатина посредством четка.
Приберете тортата в хладилника да стегне,а също така и остатъка от крема.
След 2 часа освободете тортата от ринга.Разбъркайте остатъка от крема.Намажете тортата отстрани.Смесете в купичка 2 цвята кокосови стърготини и с тях декорирайте страничния борд.