За тази спаначена пита или тарта благодаря на Нели !
Още когато публикува рецептата й споделих,че ще я направя с основа от бутер тесто.Много съм доволна от резултата,получи се наистина страхотно вкусно ястие.
Със стрък пресен чесън и студена бира беше чудесен вариант за вечеря у дома!
А въпросното "беше" е с давност вече една година,като междувременно направих рецептата още два пъти и бих я приготвила отново,което смятам е достатъчно убедително,че си заслужава да се опита!
Обичайно недолюбващите зелениите също я харесват.
Продукти:
500 гр. бутер тесто
4 яйца
2 с.л. гъсто кисело мляко
100 мл. гъста готварска сметана
150 гр. натрошено сирене
100 гр. едро настърган кашкавал
2 с.л. с връх брашно
1/2 к.л. бакпулвер
150 гр. измит и нарязан на ивици спанак
2 стръка пресен чесън
2 стръка пресен лук
2 с.л. зехтин
магданоз,сушен или пресен джоджен,черен пипер,щипка сол
Начин на приготвяне:
Задушете спанака,лука и чесъна в загрятия зехтин за 2-3 мин.,колкото да поомекне ,посолете с щипка сол.Оставете на страна леко да изстине.
През това време развийте свитъка бутер тесто,без да го отделяте от прозрачното фолио и леко го поръсете отгоре с брашно.
Разточете да изтъните кората толкова,колкото ви е необходимо,за да стигне да покрие дъното на формата за тарта и да се направи борд.
Разточете да изтъните кората толкова,колкото ви е необходимо,за да стигне да покрие дъното на формата за тарта и да се направи борд.
Заедно с прозрачното фолио пренесете тестото върху тартата,като го захлупите върху формата,а фолиото да остане отгоре.Хубаво притиснете по дъното и стените.Отделете фолиото.С точилката минете по ръба на формата,така тестото ще се изреже и ще отделите много лесно остатъците.Надупчете тестото по дъното с вилица,за да не се издува при печенето.
Към охладения спанак добавете яйцата,сиренето,кашкавала,млякото,сметаната,брашното,бакпулвера и подправките.Разбъркайте и изсипете върху тестения блат,заравнете и сложете да се пече в предварително загрята на 170 гр. фурна.
Когато ръбчетата на тартата се зачервят,спаначената смес бухне,и като я пипнете отгоре усетите,че е стегнала,тартата е готова.
Оставете да се охлади във формата почти напълно и разрежете за сервиране.
Тартата е вкусна както леко топла ,така и изстинала.
От изрезките от тестото можете да навиете ето такива розички,поръсени с канелена захар:
Чудесна тарта ,Роси ! Обожавам такива солени , зелени вкусотии !
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка от мен с пожелание за хубава неделя !
Роси, имам един пакет с замразен спанак с някакво сирене - така е купуван, но си отлежава. Имам и бутер тесто, така че вече знам какво ще ги направя.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Мммм, рано, рано да се почерпя:) Много апетитна!
ОтговорИзтриванеИ розичка с канела ще си взема, да не остана назад:)
Много апепитно-с едно тесто и солено и сладко.Ето това е прекрасно.Много добре ти се е получило,Роси.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Чудесно предложение, Роси! Поднесла си ни го много красиво и апетитно. Как да му се прияде на човек!? :)))
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и ти пожелавам весела неделя!
Ох, много съм завеяна в последно време, Роси, но ти си разбрала, че в горният ми коментар съм искала да кажа, че няма как да не му се прияде на човек.:)))
ИзтриванеИ все пак, това че сам "изяла" цели две букви, които така основно променят смисъла на изречението, е доказателство, че творението ти е неустоимо и човек загубва способността си да се изразява правилно, от желание да си бодне поне веднъж от тази неустоима вкусотия. :)))
Дано този път съм се изразила правилно, че не що пак ми звучи много объркващо, но накратко: "Искам една голяма порция само за мен!" :))))
Веничка,разбрах отлично,пък и аз често изпускам букви,така че не се безпокой!
ИзтриванеБлагодаря ти за уточнението и за милите коментари отново!
Прекрасен ден ти пожелавам!
Роска много обичам спанак, а тази пита е толкова хубава и вкусна, че не бих и устояла, добре, че не е пред мен :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки Роска и усмихната неделя:)
Прекрасна е, Роси! У дома не ядат спанак, но търпи вариации:) Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеО, супер!! Изглежда много вкусно, Роси, аз обожавам спаначени неща всякакви! Бутер тестото е отлично решение, когато на човек не му се занимава особено... браво!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубаво лято! :)
Роси, прекрасна е питата! Обичам спанак, а към печива от този тип имам голяма слабост. Чудесна идея! Хубава неделя от мен!
ОтговорИзтриванеЧудесна е станала, Роси :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава неделя!
Прекрасна пита много пъстра и апетитна .
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Роси,браво за рецептата 2 в 1.Идеален вариант.Лека седмица!
ОтговорИзтриванеРоси ,колко обичам такива вкусни зелени, солени пити! Много апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Чудна пита с бутер тесто!Много апетитно предложение,Роси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата идея!
Ще се пробва!
Прекрасна неделна вечер!
Роси, страхотна пита, много обичам такива пити и кишоподобни печива :). Твоята изглежда супер!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Ти защо не набучка парченца плодове при канелените изрезки :))
ОтговорИзтриванеОбаче спаначената пита, Роси, е невероятна - перфектен разрез!
Май вечерях, но за десерт една канелена да си взема, може ли :))
Поздрави и хубава, спорна нова седмица!
То от теб какво да очакваме, никога не е сам едно, винаги има нещо за десерт! Страхотно ястие, напълно по мой вкус! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеКак се е надула само, ще се пръсне от гордост! Роска, отново много вкусно и апетитно предложение ни поднасяш!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Благодаря за похвалите,момичета!
ОтговорИзтриванеРадвате ме отново!
А тартата наистина става много вкусна и е такава дори и студена.
Правила съм я и за гости като предястие,много я харесаха.
Успешна седмица на всички!
Разкош - вкусно, сезонно и красиво! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеРоси, моля те кажи ми, че има парченце за мен! Изглежда толкова вкусно!!! Какви красиви снимки си направила, толкова е фотогенична!:)И розичките са много красиви, за десерт. Роси, прекрасна нова седмица ти желая!
ОтговорИзтриванеАз обожавам всичко със спанак!
ОтговорИзтриванеТарта е разкош Роси!
Поздрави и хубав понеделник!
Изглежда "УАУ"! Засега ще се задоволя с розичките, но само след два месеца задължително ще се поглезя и с тартата! Супер, Роси, както винаги! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВизията е страхотна, а за вкуса няма съмнение! Поздрави и спорна седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, много е красива и представям си колко е вкусна!
ОтговорИзтриванеПравила съм нещо подобно, но с маслено тесто. Обаче съм сигурна, че с бутертестото ще е по-вкусно.
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Ева,Кате,Иглика,Ели,Данче и Диляна,Много ви благодаря,дами,страхотни сте!
ОтговорИзтриванеКате,какво ти парче като съм я снимала преди повече от година :),то и за мен няма :),но ако имаше бих омела доста!Много рядко повтарям рецепта,а случи ли се това,значи изключително съм доволна и впечатлена,а тази тарта е от тази група-на повторените,че и потретени.
Ели,и аз съм правила с маслено,че и с тесто с мая,но подобни тарти с бутер тесто са ми по-любими и по-вкусни.
Хубава и усмихната седмица на всички ви!
ЕЕ, Роси, как се издула, чудесно предложение!От всичко, най-много ми харесва, че е с готово тесто!Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеА да,това си е голямо предимство,особено когато нямаш много време.
ИзтриванеБързах да я снимам още гореща,за да се види как се е издула,защото после така или иначе спада леко.
Сърдечни поздрави и хубав ден и за теб,Соня!
О,Роси,това е просто феноменално!Нищо друго няма да кажа!
ОтговорИзтриванеИ това ми е достатъчно,скъпа,благодаря ти!Подобен комплимент от теб е невероятен стимул,радваш ме!
ИзтриванеТартата е прекрасна, с удоволствие бих я направила за любителите на спанака вкъщи.:-)) А аз ще се радвам на твоето произведение и ще ти завиждам благородно за прекрасната форма за тарта.:-))) Мечтая си отдавна за такава и все още не съм намерила. Но не губа надежда.:-))
ОтговорИзтриванеТопла прегръдка от мен и усмихната сряда!:-))
Мони,благодаря ти!
ИзтриванеА такава формичка бих ти изпратила веднага,но я купих преди около година от магазина на Бътлърс,който вече във Варна не съществува,но от Ева знам,че при вас в София все още работи,така че не ми остава друго освен да те насоча къде да потърсиш.
Усмихната вечер,миличка!
За добавката от студена бира и стрък пресен чесън, не биваше изобщо да споменаваш..... тартата сама по себе си ме накара да преглъщам;)
ОтговорИзтриванеРоси, много добро предложение за вечеря!
Марта,наистина е добро,без излишна скромност,просто това си е голата истина-с бира или без :).Радвам се,че споделяш мнението ми!
ИзтриванеЛека нощ и хубаво утре!
Роси, направила си поредния си кулинарен шедьовър - апетитен, изкушаващBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB и вкусен! Знаех си, че ще ти хареса:)) Поздрав
ОтговорИзтриванеТова продължително В е нудоразумение:))
ИзтриванеНели,благодаря ти за рецептата,за подстрекателството и за похвалата!
ИзтриванеПоздрави и хубав петък!
Изглежда много апетитно и ще я пробвам тази пита. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Маги,убедена съм,че ще останеш доволна,рецептата наистина е страхотна!
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Ох, че е хубава, Роси!
ОтговорИзтриванеЕее,Марта,как се сети за тази пита?Наистина е много вкусна,правила съм я и за гости и се хареса много!Да ви е сладко,Марта!Поздрави!
ИзтриванеПрекрасно ! Бъди здрава мила ! Аз съм твоя голяма фенка .
ОтговорИзтриванеМного ми е драго ,чувствайте се винаги добре дошла и да ви е сладко!Благодаря ви!
ИзтриванеУнкално изглежда и предполагам мнооого вкусно. Ще пробвам днес ипровизация в Мултикукъра да видим, какво ще стане.
ОтговорИзтриванеИзглежда отлично и сигурно, мнооого вкусно. Ще импровизирам в Мултикукъра да видим, какво ще стане. Благодаря за рецептата и весели предстоящи празници на всички.
ОтговорИзтриванеМного любима спаначена пита,дано се услади и на вас!
ОтговорИзтриванеПрекрасно, купих всичко небходимо, за да го приготвя, само че формата ми е 28 см и ми се струва голяма?
ОтговорИзтриванеТрябва ли да коригирам количеството на продуктите или ще е най-добре да купя друга форма?
Плами
Здравейте!Надявам се не сте купували отделна форма,28 см. също е добре,а продуктите може леко да се коригират на око,то все пак зависи и от формата ви,може да е по-плитка и пак да стигне плънката.А иначе тестото просто го разточете леко,ако не ви достига да покриете дъното и борда.
ИзтриванеИзвинете за късния ми и навярно безполезен вече отговор,но толкова рядко вече влизам в блога,че дори и известия за коментари не получавам!
Здравей, Роси! Днес направих твоята спаначена пита. Само ще кажа много, много вкусно и едно голямо благодаря.
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя