Тази книга я имаме от как се помня - нормално,издадена е преди да се родя :) , а впоследствие майка ми я подари.
Съдържа точно 2000 рецепти,но тъй като почти няма илюстрации винаги съм я пренебрегвала.
В крайна сметка тези дни реших да се позачета от чисто любопитство,за да видя колко ли популярни в днешно време рецепти ще ги има и в нея още от тогавашно време.
В крайна сметка тези дни реших да се позачета от чисто любопитство,за да видя колко ли популярни в днешно време рецепти ще ги има и в нея още от тогавашно време.
Ами доста са :)) .
Този кейк стана съчетание от рецептата от книжката и така популярния сладкиш Дунавски вълни,на който все още му се каня,но пък докато правех кекса ми хрумна да взаимствам оформлението на два пласта-бял и кафяв.
Моят какаов пласт е доста неубедителен,защото сложих само 1 с.л. какао,но ако вие държите на контраста сложете повече.
За финал на импровизацията поднесох с шоколадов сос.
Първият път направих сладкиша по ето тази рецепта,която е почти същата,но с 4 яйца,само че тогава разбърках черешите в тестото,което не е добра идея защото,въпреки,че ги овалях в брашно паднаха на дъното.
Затова в събота направих повторение и препоръчвам втория вариант,където плода се нарежда върху тестото-черешите са тежки и така или иначе ще потънат при печенето.
За финал на импровизацията поднесох с шоколадов сос.
Първият път направих сладкиша по ето тази рецепта,която е почти същата,но с 4 яйца,само че тогава разбърках черешите в тестото,което не е добра идея защото,въпреки,че ги овалях в брашно паднаха на дъното.
Затова в събота направих повторение и препоръчвам втория вариант,където плода се нарежда върху тестото-черешите са тежки и така или иначе ще потънат при печенето.
Продукти:
3 яйца,разделени жълтъци и белтъци
6 с.л. топено масло или олио
240 гр. кисело мляко
2 ч.ч. / 300 гр. / брашно
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
2 п. ванилена захар
1 с.л. какао / или повече /
почистени от костилките пресни череши / може и отцедени от компот /
за шоколадовия сос :
500 мл. прясно мляко
кондензирано мляко / или захар / на вкус
10 гр. масло
2 с.л. какао
60 гр. натурален шоколад / може и повече /
1 с.л. натурално нишесте / ако искате по-гъст сос сложете 2 с.л. /
Приготвяне:
Пресейте брашното,бакпулвера и ванилиите.
Отделете белтъците от жълтъците.
Разбийте жълтъците с 1/2 ч.ч. захар.
Към тях добавете мазнита,разбийте.
Следва киселото мляко,пак разбивате.
Накрая на 2 пъти добавете сухите съставки.Сместа става много гъста.
Разбийте белтъците с малка щипка сол и 1/2 ч.ч. захар ,докато започнат да стоят.
Добавете ги на 3 пъти към тестото и хомогенизирайте внимателно чрез загребване-обръщане с шпатула.
Моята форма е квадратна ,около 20/20 см.
На дъното покрийте с хартия за печене,намаслете.Стените напръскайте със спрей за печене.
Изсипете половината тесто,заравнете.
В другата половина разбъркайте какаото и изсипете на втори пласт да покрие равномерно белия.
Подредете отгоре черешите / много добре отцедени / без да ги притискате.
Оставете на отворената врата на фурната 2-3 мин.
После охладете на решетка и нарежете на квадрати,когато изстине напълно.
За шоколадовия сос смесете нишестето и какаото с няколко лъжици мляко,а останалото загрейте в касерола.
Подсладете с кондензирано мляко или захар на вкус.
В топлото мляко налейте на струйка нишестето и бъркайте непрекъснато.
Добавете маслото и шоколада, и бъркайте ,докато се разтопят.
Добавете маслото и шоколада, и бъркайте ,докато се разтопят.
Варете соса до желаната гъстота.
Ако искате по-гъст сос- сложете 2 с.л. нишесте.
Роси, изглежда мммного добре. Кой тия дни показа дунавски вълни не помня, но си запазих рецептата (сега не ми се рови да видя), но втори удар и от теб по крехката ми воля, да не хапна сладко до петък;)) ЧУдесен е, още веднъж да си кажа;)
ОтговорИзтриванеСега е сезонът на черешите и това сладкишче е чудесно и на време!
ОтговорИзтриванеИзглежда примамващо вкусно Роси!
Роси, прекрасен сладкиш. Вкъщи нали си падат по русите сладкиши, така само с една лъжичка какао, е супер. Сладкишът изглежда лек и неустоимо вкусен. Чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и един прекрасен ден!
Роси, чудесен сладкиш и много подходящ за сезона! Идеята за сосчето много ми допада, представям си как се топи в устата! Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеО, Роси! Чудесно предложение! Този сладкиш изглежда толкова сочен! Много слънчев и усмихнат ден ти желая!
ОтговорИзтриванеЕликсирче, с тази шоколадова заливка
ОтговорИзтриванесладкишът е супер :)
Толкова е апетитен и си взех със сутрешното кафе!
Получи се неустоима комбинация!
Прегръдка и хубава сряда!
Много вкусно изглежда, особено със сосчето! И аз имам стари готварски книги, даже много, много стари, но няма кой да ги чете :))
ОтговорИзтриванеХубава сряда, Роси :)
Добро утро,дами!Благодаря ви,че ми правите компания за кафенцето,дано ви харесва моето десертче!
ОтговорИзтриванеМъхче,Катето го представи в целия му блясък :) и разкош,докато при мен е само лека загатка,но и в оригинал ще бъде опитан...все някога :).
Спорен и усмихнат ден на всички!
Хайде и аз с кафенце да се наредя до този красив сладкиш:)
ОтговорИзтриванеМного ми допадна визията, а за вкуса не се съмнявам. Любител съм на вишните и то голям:)
Тия стари книжки, макар и без илюстрации са много ценни. Имам и аз една такава, но съм изпробвала само 3-4 рецепти от нея.
Чудесно си импровизирала и резултатът е един изкушаващ десерт.
Хубав ден, Еликсирче!
Верно е,Дари,много са ценни,а и са абсолютно доказателство,че интернет може и да е от по-скоро,но кулинарията не е.Точно при теб нали бяхме гледали рецептата на Беницианерите,в която се цитираше бакпулвер на Йоткер,а ти каза,че книжката е на повече от 100 г.
ИзтриванеСладкишчето става с всякакви плодове,с вишни също,даже идеално!
Хубав и за теб,мила!
Роси,ако преди дунавските вълни бях видяла този разкош, щях да оставя вълните за по-късно! Изглежда как да кажа - като еликсир! И това сосче... Такива красиви снимки! Роси, вълшебен е, нямам думи!Поздрави, вълшебнице!
ОтговорИзтриванеКате,дума да няма,твоят сладкиш е перфектната класика,изпълнен също така перфектно от теб,докато аз само минах набързо "по гребена на вълните",но за по-специален повод ще го бъде непременно.Все пак благодаря за комплиментите,много ми погалиха душичката!
ИзтриванеПоздрави и за теб,Бонбонче!
Роска, изглежда уникално вкусно, сочно и красиво. Остави ме без дъх!
ОтговорИзтриванеХубав и много усмихнат вторник!
Мариянче,безценни думи,благодаря ти!
ИзтриванеИ да си свериш календара :)),усмихната сряда ти желая!
Страхотен сладкиш за компания на кафето. И прекрасни снимки както винаги. С Канди сте на една вълна тези дни и така сте ни атакували с тези вкусотии, че още този уикенд ще разбъркам едни вълни и аз.
ОтговорИзтриванеДа знаеш от кога ме вълнуват тези вълни,Нинче,но все ги отлагам в пълния им вариант.Благодаря ти!
ИзтриванеРоси, много е красив и точно сега му е времето на този сладкиш.
ОтговорИзтриванеМного ми допада винтидж стилистиката на снимките. Страхотен сервиз имаш!
Прегръдки и пожелания за хубав ден!
Ели,мерси за похвалите,а сервизчето по едно съвпадение с книжката и рецептата и то ми е от мама :),доста отдавна е пазарено и подарено,но чак сега се наканих да го използвам и него.А за снимките-на спокойствие като не ми пречи никой и не ме разсейва и по-добре се получават.
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Невероятен сладкиш, прекрасно поднасяне и презентация, Роси! :)
ОтговорИзтриванеЕви,благодаря ти!Подобни похвали от теб са ми изключително ценни и стимулиращи! :)
ИзтриванеХубав ден!
Роси,сега е времето за подобни сладкиши с череши,вишни...Чуден е станал.А сладкиша дунавски вълни съм си го набелязала при Йоли-също толкова неустоим както и при Катето.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Живе,нали ти казах,че сме на една вълна!Да,и Катето , и Йоли са го представили уникално!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Чудесен и много подходящ за сезона десерт! Благодаря за споделената рецепта, нямам търпение да опитам!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
Леви,мерси!Дано ти хареса!
ИзтриванеУсмихнат и за теб!
Страхотен е , Мъхче! Но...череши вече няма от тия пусти дъждове:)Карай, догодина ще е!
ОтговорИзтриванеЕх, Роси , ще ти купувам рокля:)Четох мъхчето преди теб, извинявай:)
ОтговорИзтриване:)) Вишни сигурно имаш,Траянче,така че почвай го!Или с каквото ти се намира,все ще стане!В линка на Дунавските вълни по-горе има 9 стр. варианти с различни плодове.
ИзтриванеПрекрасен плодов сладкиш, поднесен стилно и красиво, така, както ти умееш, мила Роси.:-))Със сигурност е много вкусен и свеж, ще си омъкна едно малко парченце за следобедното кафенце.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдка и пожелания за много усмивки!:-))
Мони,много ми е драго да се "видим" отново!И благодаря за комплиментите!
ИзтриванеПрегръдки и от мен! :)
Роси, очите ми останаха в твоя сладкиш с череши!Прекрасен е!
ОтговорИзтриванеИ аз съм на черешова вълна...в момента варя сладко от череши.
Опеделено ще го направя твоето изкусително сладкишче.
Поздрави и хубав ден!
Мммм,сладко от череши звучи отлично!Блазе ти,Мира!Друго си е домашното.Дано ти хареса сладкиша!
ИзтриванеХубав и за теб!
Много обичам десерти с череши, а твоето предложение изглежда страхотно, Роси!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, снимки и презентация!
Благодаря за удоволствието,
сърдечни поздрави и пожелания за слънчеви дни, Диана
Дианка,много благодаря!
ИзтриванеСлънчево лято пожелавам!
Е ,то като сладкиша е красив как да не станат хубави снимките :)...чудесно е всичко ,Роси ! Като започна от книгата която ме заинтригува та до последната дръжка на черешката ! А чинийката е прекрасна !
ОтговорИзтриванеЧао и хубава вечер ,мила !
Ванюша,знам аз,че книгата ще те провокира,по твоята част е :).
ИзтриванеЗа тези снимки исках да кажа по-горе,че станаха по-добри,защото издебнах момент никой да не ми пречи и да не ме занимава,за да си поснимам на спокойствие.Не че съм много фотограф,а и техниката ми е слаба,но за мен основното удоволствие е аранжирането.
Чао и хубава и на теб! :)
Роси,много ми допадна накрая с отъркалването!Страхотен сладкиш!Чакам с нетърпение дунавските вълни.
ОтговорИзтриванеТанче,трябва да ти кажа,че точно както съм го описала,така и става-отъркалвам хапчицата в соса,тя става черна като малаче и като се напои хубаво вкуса е бижу :).
ИзтриванеА за Дунавските да видим кога,за тях ще ми трябва повече време за направа,че и да отлежи,ще е за специален повод.
Поздрави!
Роси, отново вкусно и красиво!А този сервиз го обожавам!Сервирай ни по-честичко в него!:-))
ОтговорИзтриванеОбожаваш?Да не би да имаш и ти такъв?Ще е супер съвпадение.А иначе ще го виждаш и друг път,обещавам.
ИзтриванеБлагодаря ти за похвалите,Бети!
Прекрасно ароматно предложение, прекомерно изкушаващо! А сервизчетата от костен порцелан се оказа, че са наше производство, на времето (но не зная дали все още, надали) са ги произвеждали в някаква фабрика във Видин и са се радвали на добър прием в чужбина! Сигурно дамите са чакали на грандиозни опашки за тях или са търсели връзки.....като повечето неща във времето на соца....
ОтговорИзтриванеИглика,идея нямам какъв порцелан е,а ако е костен направо ще ме хвърлиш в почуда.И ще разпитам при какви обстоятелства е купуван,но верно е от времето на соца,сигурно и на опашка се е редила майка ми щом е грабнала два-за мен и брат ми .
ИзтриванеРоси, и аз много обичам да се ровя в старите готварски книги - толкова ценни и вкусни рецепти има в тях...като твоят кейк. Толкова апетитно си ни го поднесла, че вече съжалявам за изядените преди малко череши...Много красиви съдове, прекрасна аранжировка, адмирации!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и прекрасно "утре", мила!
О,не съжалявай,мила,най-вкусни са си свежи!Но вие имате много плодни дръвчета,сигурно и череши в изобилие.
ИзтриванеСмятам точно тази книга да я взема доста по-на сериозно,отколкото до сега,много ме заинтригува даже.
Прекрасен ден и за теб да бъде утре,Мариетка!
На една вълна сме с теб, рецептите на мама и череши! Кейка е страшен и ми изглежда убийствено сочен! Поздрави и прегръдки и щях да забравя как можа да изхвърлиш тетрадката...!
ОтговорИзтриванеЛинче,махнах втория коментар да не се повтарят.
ИзтриванеЕеее на-сега да знаеш как ме е яд за тази тетрадка...ама връщане назад няма :( .
Поздрави и благодаря,че намина!
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеРоси, сладкишчето е страхотно, просто идеално за сезона с тези черешки, а в допълнение с шоколадовият сос е направо кулинарна мечта.
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и приятна вечер!!!
ПРЕКРАСЕН ДЕСЕРТ ЗА КАФЕНЦЕТО!
ОтговорИзтриванеМони и Ива,благодаря ви,дами!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Чудесен сладкиш!Роси е във вихъра си!Точно навреме , както винаги (още не сме забравили серията с козунаците)!Поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, страхотна рецепта! Обожавам череши и сладкиши с череши във всякакви разновидности :).
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Соня и Мира,благодаря ви за комплиментите,дами!
ОтговорИзтриванеХубава седмица ви пожелавам и аз!