Страници

17 август 2012 г.

сладкиш с кайсии





 
Обещах ви,че ще си отчета всичките кайсиеви десерти от това лято,за да не пролежат до следващото,само дано Ирма не ми дърпа ушите вече,хехе :)) .

Ирма,стискай очите,остава само още един след този :) .  






За този кайсиев сладкиш основни подстрекатели бяха Соня и Русанка с техните превъзходни плодови десерти!
Знам,че вече няма кайсии,но пък сини сливи колкото искаш,така че има ли желание,има и варианти.




Продукти:

4 малки яйца
3/4 ч.ч. захар - аз смесих бяла и мусковадо
120 гр. масло
300 гр. / 2 ч.ч. / брашно
1 п. бакпулвер
2 п. ванилена захар
1/3 ч.л. канела
кората и 2 с.л. сок от лимон
разполовени кайсии ,а може да го направите със сини сливи,праскови,круши,смокини,череши,вишни и т.н.






Приготвяне:

Разбийте мекото масло със захарта,сока и кората от лимон на пухкав крем.
Счупете яйцата в купа и ги прибавете постепенно едно по едно към масления крем.
В друга купа смесете брашното,канелата,бакпулвера и ванилената захар.
Добавете ги на два пъти към яйчената смес.
Ще получите сравнително гъсто маслено тесто.
Изсипете в подходяща форма за печене,заравнете.Отгоре подредете плодовете без да ги притискате.


формата е намазана със спрей за печене



Сложете да се пече в загрята на 180 гр. фурна
 /аз пекох без вентилатора / до суха клечка.






Още докато е топъл го поръсете обилно с пудра захар.






Нарежете сладкиша,когато изстине напълно.






Тук искам да отворя една скоба и да уточня,че лично на мен маслените сладкиши ми идват малко сухички.
Затова,докато забърквам сместа или заменям маслото с олио,или ако все пак го изпека както този с масло ,после го сиропирам.
За снимките е напудрен,за да не му развалям фасона,но после обилно си го полях с горещ сок от компот и му се насладихме подобаващо :) .
Друг вариант е да се сервира полят с шоколадов или ванилов сос както при този черешов кейк.


46 коментара:

  1. I think your cake is delicious very very much:) I like such cakes:)

    ОтговорИзтриване
  2. Хм, караш ме да съжалявам, че тази година не успях да направя нищо с кайсии, но пък с наличните в момента също става перфектно. Ако си фен на сладкишите с олио, можеш да пробваш един много добър сладкиш със сини сливи и зехтин -http://www.kulinarno-joana.com/2009/08/plum-olive-oil-cake/- вкусът му е наистина страхотен. А аз си грабвам парченце от твоя и започвам да правя програма за утрешния ден!Хубав уикенд, Роси!

    ОтговорИзтриване
  3. Мила Роси, искам да ти споделя, че виличката ти е :)) дефектна.
    Обаче сладкиша е много пухкав. И ако искаш да знаеш, държа си на заканите аз. Сега едно кремче отлежава в хладилника. Стой и се притеснявай, както кзал Киркор на Гарабет.
    Лека нощ :)) преди да съм написала-още-нещо-нямащо-нищо-общо-с-този слънчев сладкиш :))

    ОтговорИзтриване
  4. Ако не беше Пепчо, нямаше да забележа виличката и сега нямаше да се търкалям от смях преди вечеря;)))) Оф, разконцентрирах се;)
    Прекрасен е, аз също имам забележки към масленото тесто, т.е. обичам го, но само в тънък вариант. по неизвестни за мен причини, по-големите количетсва ми докарват киселини.
    Роска, аз ще дочакам и следващите кайсиеви оферти, все пак как иначе да струпам матерЯл за догодина;)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен сладкиш, Роси! Много пухкав и много предизвикателен. Тази година не съм правила кой знае колко сладкиши, но Ели са почти два месеца насам-натам и само за нас - малко ме домързява. Но иначе плодовите сладкиши са ни любими вкъщи. Твоят сладкиш пак ме предизвиква да направя и аз. Ех, голяма подстрекателка си ми ти. :kisses:

    Прегръдки мила Роси, целувки за теб и Eliksir-Junior и прекрасен weekend!

    ОтговорИзтриване
  6. Напомня ми на кайсиевият сладкиш, който майка ми приготвя!Страхотно изглежда и аз се посмях с виличката, много е атрактивна! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Олеее....прекрасен е Роси, и колко оранжево!
    Аз правих галет с кайсии но още не съм го публикувала защото оранжевото никак не стана оранжево, но пък беше сташно вкусно!
    Срашно апетитни снимки!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Гледй ги ти....смеят се тук и се отклоняват от темата,говорете по същество, дами! :))
    И много моля да си вземете смеха назад за прекрасните ми вилички ,защото целият комплект ми е "дефектен" :) ,и ми е много,много скъп подарък от Мони.
    Пепи,голяма си закачка,да не си ударила едно питие в повече,докато чакаш да се желира крема?
    Нямам търпение да оплакна око,утре го чакам в отчетната и най-вече дано ти хареса!

    Момичета,донесохте ми пак настроение,много ви благодаря!
    Лека нощ и хубаво утре на всички! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ама Мише го няма и да ти споделя каква "салата" вечерям в момента.
      Круши, смокини, чери-доматчета, три вида сирена. С балсамов оцет и зехтин.
      И там някъде ме домързя за чашка, та седя с тази салата и чакам девойчето.
      И виж сега - ние не се смеем, ние се радваме на интересния модел вилица. Който между другото съвсем не го показваш за пръв път :)) Поздравления за Мони, много хубав модел е избрала.
      (и докато пиша салата свърши)
      Лека нощ пак :)

      Изтриване
    2. ПП: Тези маслени сладкиши наистина са сухички, но преди време бяха голям хит - "Лунички" - изрязвахме, напудряхме. Но тогава нямаше такова изобилие от сладкиши и рецепти, като сега. И аз като теб бих си го поляла с някакъв сос или компот :))
      Хубава и слънчева събота!

      Изтриване
    3. Салатката е с върховен състав,как можа да не я наквасиш с едно хладно розе,ами че тя направо си плаче за него :) .
      Знам,че ги знаеш от преди виличките,само се закачаш с мен по нощите,а те са наистина много оригинални и супер удобни.
      Знам ги луничките или с другото им име Полумесеци,даже в старата ми кулинарна книга ги има,но те и плод нямат,така че задължително трябва да се сиропират.

      Хубава събота и за теб,Пеп! :)

      Изтриване
  9. Тази виличка наистина ли е дефектна? Аз мисля,че е ефектна и така си е произведена?!Сладкишът е много апетитен,цветен и добре аранжиран.А кафето ще го пия утре на закуска.Лека нощ Роси и приятен уйкенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно мислиш,Танче,просто Пепи се закача :) .
      Наистина са ефектни и винаги,когато ги снимам правят впечатление :) .
      Благодаря ти и хубава събота ти пожелавам!

      Изтриване
  10. Мммм, разкошна работа пак! Много апетитно изглежда сладкиша, а виличката е повече от забавна, много идейно са я направили. На мен ми се струва, че не е направена така просто с декоартивна цел, а за по - лесно хапване на торти и разни други сиропирани сладкиши, които ако боднеш с обикновена вилица се натрошават, а пък с лъжица не могат хубаво да се захванат. С този тип виличка хем набождаш парченцето, хем го загребваш! При нас все още се намират кайсии и е много вероятно да не устоя, и да приготвя този толкова фотогеничен сладкиш! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно си права,Ради,много са удобни,с тях можеш хем да забодеш,хем да загребеш,особено ако има и сос към десерта,или някакъв мус,или трайфъл...
      Блазе ви,че имате разнообразие от плодове почти през цялата година.
      Благодаря за комплимента и прегръдки! :)

      Изтриване
  11. Роси,Роси!
    Толкова красиво си го поднесла,как да те подмина!!!
    Разкошен сладкиш,ще се пробва!
    прегръдки мила и прекрасни почивни дни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Миме!
      Прекрасни да бъдат и за теб! :)

      Изтриване
  12. Роси, винаги мислиш за сутрешното ми кафе :)
    И тази сутрин го запознах с чудесния ти сладкиш и много се харесаха!
    Не им обръщай внимание на тези смеещи се дами по нощите !
    Те така си правят!
    Прегръдки, мила и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Те ме развеселиха,Дани,някак си разчупихме стериотипа.
      Благодаря ти,радвам се,че ти харесва сладкиша!
      Много прегръдки от мен!

      Изтриване
  13. Мила Роси, толкова изкушаващи предложения с кайсии има при теб, а питката, патладжана и Татена с кайсии са божествени! Прегръдки с пожелания за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче,добре завърнала се и надявам се добре отпочинала!Липсваше ми!
      Радвам се,че си хвърлила око на зад,благодаря ти!
      Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  14. Роси,ти си публикувай ,а ние да се чудим колко ли е вкусен този сладкиш?Струва ми се че е доста ароматен-аз този година почти не улучих хубави кайсии.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина кайсиите придават специфичен и силен аромат на печивата,Живе!И аз по пазара не видях добри,но нашите две дръвчета се отсрамиха доволно.
      Хубави почивни дни и за теб! :)

      Изтриване
  15. Роси, много вкусен сладкиш, имам едни подобни кайсиеви пастички, които обаче правя и с праскови и сливи...Така, че вариантите са много.Наистина с олио тестото става по-сочно.Много хубави снимки и елегантно представяне. Страшно стилна чашка за кафе имаш. Беше удоволствие за мен да ти бъда на гости!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С олио категорично предпочитам и аз,Бети,а когато е с масло винаги сиропирам или поливам със сос,или правя трайфъл с крем и така...иначе ми е сухо.
      Ааа,благодаря за чашката,тя обаче не е самотна,както по-голямата част от реквизита,а е комплект и също подарък,много си ги харесвам и аз.
      Радвам се,че ти харесват снимките,благодаря!

      Изтриване
  16. Ех, Роси, Роси, дълго се борих със себе си дали да надникна този сладкиш или да си правя пас, ама викам айде поне да оплакна окото. Прекрасен и толкова апетитен, нам - нам...
    Вземете се наговорете с Павлинка да ви водим на кафенце, пък може и други мили дами да се включат, ако имат желание и възможност. :)) Лелеее, това аз ли го написах ;)
    Прегръдки :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,нали знаеш,че теб чакаме да насрочиш дата,час и място заради бебчо.
      Но ми се струва,че ще е по-добре да го направим през септември,защото все още някои са по почивки,пътуват и може да не се съберем.
      Прегръдки имаш и от мен и се радвам,че намина тук! :)
      Целувки на беба!

      Изтриване
  17. Ах, Роси, вълшебнице, какви снимки, каква прелест си показала пак! Красиво, много красиво, ще го сънувам този сладкиш довечера заедно с чудната аранжировка!
    Пу за мен парченцето от първата снимка! :)
    Целувки, мила, и хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария,много ведър коментар,благодаря ти,много ми е драго одобрението ти!
      Целувки и от мен и весела неделя!

      Изтриване
  18. Чудесен е , Роси! Личи колко е пухкав и вкусен! А каренцето ми напомня за баба с нейната вечна плетка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,каренцето наистина и на мен ми е от баба,майка ми беше прибрала голям набор от такива каренца,и аз ги награбих всичките за снимки,пък и у дома си ги постилам тук-там,за домашен уют.Мама също много плетеше такива,че и блузи,чанти и т.н.Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  19. Роси, в момента в който го видях се сетих за онзи великолепен сладкиш, с който ми гостува! Този също много ми харесва, а идеята ти за сиропиране е просто уникат! Ще се възползвам, определено. С напудрянето ме разби:):):) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааааа,сигурно аранжировката ти напомни за него,нали?Иначе самите сладкиши са много различни,този определено се нуждае от сироп или крем.Е,напудрянето си е задължително,все пак блогърската суета го изисква,нали? :)))
      И аз те прегръщам и хубаво утре на цялото семейство!

      Изтриване
  20. Роси, изглежда прекрасно!!! И виличката е супер - странна, но красива. Посмях се и аз, изчитайки шеговитите коментари :))). А десертът, сух или накиснат, няма да откажа - обожавам плодови такива.
    Поздрави от мен и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Снежи!
      Сърдечни поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  21. Съвършен - много ароматен и плодов! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Еви,прегръдки и от мен и хубава седмица пожелавам! :)

      Изтриване
  22. Фин и нежен сладкиш, съчетан с нежни снимки!
    Целувам те Роси*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за похвалата,Кате,много ми е драго!
      Много целувки и от мен! :)

      Изтриване
  23. Ох, тази твоя кайсиена серия ще я сънувам, Роси!! Аз понеже се движа от зад напред :) и вече съм полу-припаднала от възхищение пред вкусотиите, които си ни показала последните седмица две!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Благодаря ти,скъпа,радвам се,че ти харесват!

      Изтриване
  24. Страхотен сладкиш! Първо го направих с кайсии, после с праскови- става перфектен! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря!За мен е удоволствие,че сте намерили хубава идейка тук и сте доволна от резултата!Да ви е сладко!

      Изтриване
  25. Роси, искам и аз да споделя, че вече втори път правя този сладкиш и наистина стана великолепен. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  26. Аз го направих с нектарини.

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря за доверието и споделеното задоволство,Гери!С нектарини е супер подходящо да се направи,да ви е сладко!Поздрави!

    ОтговорИзтриване