Страници

30 март 2013 г.

млечен сладкиш с бишкоти








 
Рецептата е на Аелис.

Попадна в листата ми още когато я представи .
И престоя там толкова много,колкото сега съжалявам.
Никога не бях правила бишкоти с кисело мляко.
Обаче влагата на дъното на съда,в който Аелис беше разположила сладкиша си веднага ми подсказа,че трябва да се опита,защото нали знаете,че съм див фен на сочните десерти.
А този обещаваше не само да е сочен,но и да е много лек и свеж.
Обещаваше...и го изпълни,даже надмина очакванията ми!
До толкова,че вече имам идея за вариант 2 и вариант 3 , и когато ги направя със сигурност ще ви ги представя и тях.







Това е един десерт, който е безкрайно лесен и буквално експресен за приготвяне,може да издържи доста време в хладилника,с което е подходящ за предварителна подготовка за гости.
Много подходящ за индивидуално порциониране,ако го приготвите в купички.
Позволява страшно много импровизации !







Знам,че сигурно повечето от вас са правили ,та правили бишкоти с кисело мляко и нямат нужда от реклама,но на всички останали,които като мен сега "откриват топлата вода" :))  го препоръчвам горещо,заслужава си!

Аз го обогатих съвсем малко спрямо оригинала добавяйки любимата ми квасена сметана.

Просто е върха!

Да ви го хваля ли още или вече сте тръгнали към магазина за мляко и бишкоти ? :))







Продукти:

1 пакет  бишкоти ( от онези които са за тирамису )
400 гр. кисело мляко
200 гр. заквасена сметана
кората и сока на 1/2 лимон
кората и сока на 1 мандарина или 1/2 портокал
пудра захар на вкус







Приготвяне:

В купа разбъркайте млякото,сметаната,захарта,кората и сока на лимона и портокала.
В подходящ съд подредете плътно една до друга първи ред бишкоти.
Покрийте ги с половината крем.
Следва втори ред бишкоти и останалия крем.
По желание поръсете кокосови стружки или настъргана кора от лимон или портокал.
Похлупете съда и приберете в хладилник за една нощ.

   
*Аз използвах пластмасова кутия със закопчаващ се капак,което дава възможност десерта да престои в хладилника без да поема други миризми и да запази свежия си цитрусов аромат. 







Аелис,жалко,че вече не те срещам сред нас,но ако някой ден прочетеш публикацията - благодаря ти сърдечно за тази рецепта!
Тя светкавично зае място в най-любими десерти!

Ето и втори вариант - кремът е от 1 кофичка кисело мляко,1/2 кутийка кондензирано мляко ,3-4 с.л. сладко от ягоди ,ванилия,кора от портокал и лимон :








 
А ето и трети вариант - кремът е от 1 к. кисело мляко,1/2 кутия кондензирано мляко,1 голяма кофичка квасена сметана,150 мл. конфитюр от праскови,ванилия и портокалова есенция.Между слоевете-натрошен тъмен шоколад.




28 март 2013 г.

кюфтенца от кайма с лапад (или спанак)




  

  
 Веднага  харесах тези кюфтета,когато ги представи Ивана,а след нея Милена и Ина допълнително допринесоха да не ги отлагам дълго.
Благодаря и на трите за  тази чудесна рецепта!








Продукти:

1 яйце
500 гр. кайма смес
2 филийки хляб без кората
2 шепи нарязан лапад ( може спанак или коприва )
1 стрък пресен лук -нарязан
1 стрък пресен чесън - нарязан
1 фино настърган морков
сол,червен и черен пипер,кориандър,магданоз,джоджен

брашно за овалване
олио за пържене







Приготвяне:

Накиснете хляба в малко вода и го отцедете.
Прибавете го към останалите съставки и омесете добре каймата.
В плитка тавичка сложете на дъното равномерно тънък пласт брашно.
Оформяйте малки кюфтенца и ги подредете в тавичката върху брашното.
Когато са готови всички, разтръскайте напред назад тавичката да се отъркалят кюфтета в брашното.





Изпържете ги в загрята мазнина, в дълбок съд на умерен огън.
Отцедете ги на салфетка.





             Можете да ги поднесете с млечен или доматен сос.






26 март 2013 г.

козунак с плънка от ябълка и банан





   



   


В предходната публикация за обикновения козунак споменах,че съм направила единия с плънка от ябълки и банан.
Идеята ми бе да разнообразя  с плънка с по-осезаеми парченца плод,а не  както е обичайно - някакъв конфитюр.
Ако на вас ви допадат ароматите,но не искате едри плодчета в козунака,
просто варете по-дълго ябъките и банана ,докато омекнат добре,може да ги намачкате с вилица на  гъсто пюре .







Продукти:

за козуначеното тесто:
3 яйца размер L  + 1  белтък ( жълтъка + 1 ч.л. олио - за намазване)
150 мл. прясно мляко
60 гр. топено масло
30 мл. олио
140 гр. захар *
20 гр. прясна мая Юва
620 гр. брашно **
1 капсула течна ванилия
настъргана портокалова кора

за плънката:
2 ябълки
1 банан
20 гр. масло
5-6 с.л. кафява захар Демерара ( може и бяла)
1 ч.л. канела

* козунаците не са много сладки,може да  добавите малко течен или друг алтернативен подсладител,или да увеличите захарта с още 20-30 гр. максимум.
** на мен ми пое толкова брашно,количеството е ориентировъчно и се преценява индивидуално за всяко замесване,следи се консистенцията на тестото




 
Приготвяне:

на плънката:
Обелете ябълките и ги нарежете на малки парченца.
Сотирайте ги в маслото заедно със захарта и канелата,колкото леко да омекнат.Не добавяйте вода,те ще си пуснат сок.
Пълнежът не трябва да е рядък,ако се отдели повече сок от ябълките го отцедете или редуцирайте,или сгъстете с лъжичка нишесте.
Нарежете обеления банан на кубчета и разбъркате с готовите ябълки.



 

на тестото:
Разтопете маслото и към него добавете олиото.
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.
Разбийте яйцата,белтъка и захарта с вилица,докато тя се поразтопи.
Смесете в контейнера на машината млякото с маята,яйцата и захарта.
Добавете ванилията и кората от портокала и около 300 гр. брашно.
Пуснете да се меси и добавяйте постепенно пресято брашно,докато се образува стегната топка и спре да маже под бъркалките.
Тогава започнете да добавяте на порции,малко по малко, от мазнината.
Месенето продължава,докато се поеме всичката мазнина.
Ако тестото се е отпуснало прекалено може да добавите лъжица-две брашно.
Тестото на допир трябва да е меко като възглавничката на ухото ви.
След края на цикъла месене рестартирайте програмата и пуснете още един цикъл.
Оставете тестото да втаса до удвояване на обема.






Оформяйте с намаслени ръце на леко намаслена повърхност.
Разделете тестото на 2 части за два козунака.
Първата част разделете на две топки.
Всяка разплескайте и раздърпайте с пръсти на приблизителен правоъгълник,не е нужно да точите с точилката.





Сложете по дължина плънка,завийте на руло и осучете внимателно фитила.








Втората топка оформете по същия начин.
Сложете двата фитила един до друг успоредно и ги преплетете много внимателно.
Прехвърлете в намаслена и набрашнена форма,или я застелете с хартия за печене,или я напръскайте със спрей за печене.

Втората част можете да оформите по същия начин,или пък на руло като това тук (разстилате тестото,разпределяте плънка и навивате на руло).
Дори на руло е по-удачно за тази плънка,защото парченцата плод са по-едри и при усукването на фитилите пробиват тестото.

Оставете козунаците да втасат на топло до удвояване на обема -аз загрявам фурната до 40 гр.,изключвам я и ги поставям вътре като преди това ги покривам с намазнено прозрачно фолио,за да не съхнат.
Когато втасат ги намажете с жълтъка,смесен с олиото, и поръсете обилно с кристална захар,или сусам,мак,бадеми.
Изпечете ги на 170 гр. долен реотан с вентилатор до суха клечка.
Охладете формите на решетка за 5 минути:




След това внимателно освободете козунаците от формичките ( за да не се спарват в тях ) и отново ги поставете на решетка до пълно охлаждане.



 



Плънката от ябълки и банан е много дори и за два козунака.
Това,което ви остане можете да смесите с портокалово-лимоновото сладко и става нещо върховно за гарниране на всяка филийка или къшей козунак.

24 март 2013 г.

обикновен козунак






 


Обикновен,обикновен,колко да е обикновен..........? :)))
     

Тези козунаци направих по рецептата за Обикновени козунаци от книгата "Съвременна домашна кухня" издадена 1969 г.
Позачудих се дали да оставя същото заглавие,защото някак отвътре мира не ми дава да нарека един домашен козунак обикновен.
За мен обикновен е само козунака от магазина,защото там яйца,мляко,мазнини и аромати са под въпрос като количество и качество.

От тестото направих два козунака - единият  сплетох без пълнеж,защото портокаловото сладко все още чакаше повод да го довършим,така че един чист козунак му дойде добре дошло.
В другия сложих плънка от ябълки и банан,но днес ще покажа само този без пълнежа ,защото пак съм направила прекалено много снимки и рискувам с двата да ви отегча с един безкраен ферман. :)






 




Продукти:


3 яйца размер L  + 1  белтък ( жълтъка + 1 ч.л. олио - за намазване)
150 мл. прясно мляко
60 гр. топено масло
30 мл. олио
140 гр. захар *
20 гр. прясна мая Юва
620 гр. брашно **
1 капсула течна ванилия
настъргана портокалова кора



* козунаците не са много сладки,може да  добавите малко течен или друг алтернативен подсладител
** на мен ми пое толкова брашно,количеството е ориентировъчно и се преценява индивидуално за всяко замесване,следи се консистенцията на тестото




 


Приготвяне:

Разтопете маслото и към него добавете олиото.
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.
Разбийте с вилица яйцата,белтъка и захарта,докато тя се поразтопи.
Смесете в контейнера на машината млякото с маята,яйцата и захарта.
Добавете ванилията и кората от портокала и около 300 гр. брашно.
Пуснете да се меси и добавяйте постепенно пресято брашно,докато се образува стегната топка и спре да маже под бъркалките.
Тогава започнете да добавяте на порции,малко по малко, от мазнината.Месенето продължава,докато се поеме всичката мазнина.
Ако тестото се е отпуснало прекалено може да добавите лъжица-две брашно.
Тестото на допир трябва да е меко като възглавничката на ухото ви.
След края на цикъла месене рестартирайте програмата и пуснете още един цикъл да се измеси повторно.


Ето какво пише в тази рецепта по повод на  въпроса при замесване на ръка дали трябва  козуначеното тесто  да се удря 100 пъти.


               
 



Оставете тестото да втаса до удвояване на обема.
Оформяйте с намаслени ръце на леко намаслена повърхност.
Разделете тестото на 2 части за два козунака.
Всяка част разделете на три топки.






Разплескайте всяка топка на приблизителен правоъгълник,не е нужно да точите с точилка,достатъчно е да изтегляте нагоре и встрани с пръсти.





Намажете тънко с разтопено масло,навийте на руло и осучете внимателно фитила.
С другите топки процедирайте по същия начин.
Сложете три фитила един до друг успоредно и сплетете.
Прехвърлете плитката в намаслена и набрашнена форма,или я застелете с хартия за печене,или я напръскайте със спрей за печене.






Оставете козунаците да втасат на топло-аз загрявам фурната до 40-50 гр.,
изключвам я и ги поставям вътре като преди това ги покривам с намазнено прозрачно фолио,за да не съхнат.
Когато отново удвоят обема си ги намажете с жълтък и поръсете обилно с кристална захар,може и сусам,мак,бадеми.






Изпечете ги на 170 гр. до суха клечка.
Охладете за 5 мин. формите с козунаците на решетка,след което ги извадете внимателно от тях и пак ги поставете на решетката до пълно охлаждане.






Нещо ми се поизгуби плетката,а не ми беше меко тестото,може би защото нямам търпение да ги пека без вентилатор,а от него още повече набухват и понякога се обезформят.









2016 г.
малки козуначета с парче локум във всяко топче






И козунак - този път към тестото са добавени пъстроцветни кандирани корички :