Страници

20 март 2013 г.

сусамени бисквитки




 
 
 
Рецептата за тези бисквитки ми предостави Валето,тя от своя страна е посочила като източник xenia.

Вале,благодаря ти,това са най-експресните бисквитки,които съм правила.
Освен купа и лъжица друго не  е нужно. 

Чудесно се съчетаха с портокалово-лимоновото сладко.








Продукти:

150 гр. суров сусам
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
5 с.л. олио (от гроздови семки)
2 с.л. кокосово мляко ( или течна сметана)
1+1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
есенция портокал (или настъргана портокалова кора)








Приготвяне:

В купа сложете брашното ,бакпулвера и захарта,размесете ги.
Чукнете яйцата,отмерете олиото и прибавете сусама.
Разбъркайте с лъжица и според нуждата добавете за спойка кокосово мляко.
Ароматизирайте с портокалова есенция или настъргана кора от портокал/лимон.
Поставете купата в хладилника да стегне тестото - аз за най-бързо я слагам във фризера за 15 мин.
С малка лъжичка взимайте късче тесто и с намаслени ръце овалвайте топче.
Подредете бисквитките на разстояние:






Изпечете ги върху пекарска хартия в загрята на 170-180 гр. фурна за около 12-15 мин.






48 коментара:

  1. Роси, колкото са бързи, толкова и са вкусни - така ми изглежда. Прекрасно предложение!
    И... пак изкушаваш с това кремче, милост нямаш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах това кремче…невероятно си пасва със всичко Роси!
    Сусамените бисквитки са прекрасни…и какви снимки само…Роси толкова пролетна публикация мила:)
    Слънчева и колоритна! Честита Първа пролет!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, честита пролет, прекрасни бисквитки, а така красиво аранжирани и полегнали в красивия поднос, а този крем ще взема да го пробвам, то няма как, от толкоз гледане и преглъщане, ща не ща, трябва да се прави!!!!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита пролет и тук, мило другарче :) пожелавам ти много настроение и усмивки!!!!
    И не мога да се нагледам на сусамените бисквитки, които си ми приготвила за утрешното кафе ;), а кремчето ти - ще го сънивам!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Много са нежни и красиви, Роси! И със сигурност вкусни! Мисля даже, че и спорни ще се окажат, та ако ги направя за кафето, ще се наложи да удвоя дозата :) А как само ще вървят със сладолед!!!
    Слънчево и весело утре, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Така хубаво са се настанили в подноса и чинийката и приканват да ги опитаме! А пък и с това сладко - още повече!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси,много хубави бисквитки!
    Не съм правила до сега с тахан,ще пробвам.
    Вземам си една за сутрешното кафе. :)
    Слънчева и усмихната пролет ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Аууу,ужасно съм отнесена,момичета,верно че е първа пролет.....честита да е и на вас!
    Като гледам какво е времето зимата не иска да си отстъпва мястото.
    Бисквитките са много приятни и най-важното се правят за рад-два-три и готово!
    Мира,не е сусамов тахан,а сурово семе сусам.В източника даже е малко повече като количество,аз понамалих,но се усеща осезаемо.За почитателите на сусама ще са интересно предложение.

    Приятен ден на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, изглеждат много апетитно тези бисквитки! Обичам и сусам и тахан...
    Честита първа пролет! Много усмивки и слънце ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, разкошни бисквитки! Много ми допада предложението, ще взема да запретна ръкави и да направя едни и аз! Поздрави и прекрасен пролетен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ето за какво ще оползотворя голямото количество сусам, който имам. Прекрасни са, Роси!

    ОтговорИзтриване
  12. Много лесно и вкусно Роси. Непременно ще ги опитам тези сусамени вкусотийки :)

    ОтговорИзтриване
  13. Бисквитки обичам всякакви :)И сусам много обичам.
    Много красив поднос и чинийка си имаш, Роси.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесни за сутрешно кафе!Много обичам бързи,лесни и икономични рецепти,а и сусамът е много полезен.Честита първа пролет,Роси!Пожелавам ти много весело настроение и пролетно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси,как си ги строила само!Виж сега,аз направо си вземам страхотнато правоъгълна чинийка с розичките!Мисля че тъкмо ще ми стигне :)

    ОтговорИзтриване
  16. Как пък ги издокара толкова еднаки :), чудни са Роси ! Зярнах снимка във фейса , ама бързах за работа та чак сега се намесвам и аз с коментар :) ! Много семпла и лесна рецепта !
    Подносчето е много красиво !
    Честита и слънчева пролет ,Роси ! Изпращам ти голяма прегръдка с пожелание за хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, чудесно предложение за моето бурканче със сусам :)
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, мирни вече с това сладко, че не се издържа ти казвам! Ей подлудихте ме с Пепи! Да взема да си направя и аз, а?:) Наистина изглежда много вкусно и крайно време и аз да си го приготвя, ама ще чакам вашето да свърши, да видите тогава!:) Чудни са бисквитките, Роси! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Дами,дами....благодаря ви за вниманието,много ме радвате!И най-много,че въпреки ФБ наминавате да ми драснете коментар,който за мен е много ценен,защото така се ориентирам как ви се струва дадена рецепта,какво ви е направило впечатление!Надявам се и занапред да ми предоставяте тази възможност,ще съм ви благодарна!

    Рецептата е повече от лесна,бърза и много приятни бисквитки се получават.количеството сусам е според вашите предпочитания.
    Драго ми е,че ми забелязахте и подносчето и чинийката-блогърската краста си казва думата и вляза ли в магазин за посуда слаби са ми ангелите :) .

    Кате,след следващата публикация,която готвя обещавам да мирясам,защото сладкото свърши :) .И ти давам път да ми го върнеш ,хехе !

    Отивам да си оправям снимките,утре щи ви доразгледам.Хубава вечер,другарчета мои! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Поне десе пъти ги виждам днес сусамови бисквитки и се чудя защо ми звучат познато, а от ксения били. Правила съм ги, сетих се едва сега и си спомням, че толкова заразно се унищожаваха, все едно семки ядеш - няма спирка.
    Чуднички си ги направила, Роси и сега ме подсети много хубаво за тях. Ама и сладко имам още :)) нали прави скоро пак. Катето да се помайва още. Като свърши твоето, аз ще отчета бисквитките със сладко :)
    Лека и спокойна нощ, мила, така хубаво вали навън, че на човек не му остава нищо, освен да вземе да си легне :)) вече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,отдавна ги кътах в листата и сега по повод сладкото добре ми дойдоха да ги съчетая.Очаквам да видя и твоите!Хареса ми рецептата и ще интерпретирам и с кокос вместо сусам.

      Много успешен ден и приятна петъчна вечер,Пепинко!

      Изтриване
  21. Много хубави бисквитки Роси и с това сладко ммм :)
    Разкошни снимки :)
    Поздрави и прегръдки Роси и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотни бисквитки, Роси! А в комбинацията с сладкото - чудни! :)
    Снимките са много слънчеви и носят настроение! :)
    Хубав ден, прегръдка и много усмивки, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Еви и Светле,благодаря ви!Точно снимките ужасно ме измъчиха,изобщо не бяха сполучливи и не се поддаваха на дресура,но се радвам,че ви допадат!
    Много прегръдки и за двечките! :)

    ОтговорИзтриване
  24. МНОГО ХУБАВИ БИСКВИТКИ,И НАЙ - ВЕЧЕ МНОГО ЛЕСНО И БЪРЗО СЕ ПРАВЯТ.СНОЩИ ГИ НАПРАВИХ И ДНЕС ПОЧЕРПИХ КОЛЕГИТЕ,ВСИЧКИ СИ ОБЛИЗОХА ПРЪСТИТЕ.ПОЗДРАВЛЕНИЯ РОСИ! С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАМ СЛЕДВАЩАТА РЕЦЕПТА, ЗА МЕН ЩЕ БЪДЕ ГОЛЯМО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТО.С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА МНОГО УСМИВКИ И ПРОЛЕТНО НАСТРОЕНИЕ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила!Много се радвам,че сте ги харесали и сте се подсладили!Следващата рецепта е за козунак.Много усмихната и благодатна пролет и на теб! :)

      Изтриване
  25. Прекрасни са!Честита първа пролет!

    ОтговорИзтриване
  26. ЧУдна чинийка с чудно съдържание. Пък и лесно. Роска, вече съм ти фен и във фацето и те следя още по-изкъсо;)))
    Желая прекрасен пролетен уикенд, въпреки противния вятър. При вас дали не е още по-противен?;) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта,дано си видяла,че направих страницата наново и старата вече не работи.
      Сега вече няма да те моря с нови снимки на стари рецепти тук,там ще ги обявявам,и ще си починеш от моите тройни менюта,хехе :) .
      Вятър да искаш при нас и винаги е противен,то аз затова не обичам зима.
      Прегръдка и от мен и хубава неделя на задружното ви фемили!

      Изтриване
  27. Честита първа пролет,Роси!Да знаеш как ми стопли сърцето с тия сусамени бисквитки!Много ме зарадва,като разбрах,че си ги пробвала и че си останала доволна от резултата!А за фейсбук съм ти пратила покана,ще се радвам,ако я приемеш ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее,Вале,как няма,даже много ги забавих,но щам си ги бях отметнала в листата,значи им е било писано,макар и с голямо закъснение.И ето,че им дойде сгоден момент,благодаря ти още веднъж,защото точно от твоя снимка ги забелязах и си ги харесах,на Ксения изобщо не съм ги мяркала преди това.
      Вале,нямай съмнение,че ще ти приема поканата,само да те разпозная,че това в момента най-много ме затруднява да навързвам имената с никовете :) .
      Сърдечен поздрав и хубав уикенд! :)

      Изтриване
  28. Роси, при теб изкушенията нямат край -
    страхотни бисквитки - изглеждат красиви, нежни и крехки, като пролетта!
    Чудесна рецепта, слънчева и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  29. Роси, голямо изкушение са тези бисквитки, особено с портокалово-лимоновото сладко.
    Прекрасни са.
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  30. Дианка и Мони,благодаря за похвалите,момичета!Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  31. Каква лесна рецепта, която ще влезе в употреба :)


    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  32. A zaharta se dobavq kum testoto , nadqvam se!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,че ми обърнахте внимание,сега ще я добавя и в описанието на приготвянето.

      Изтриване
  33. Видях бисквитките Ви във Фейса, Роси, и тъкмо да се заловя и видях, че нямам кокосово мляко. С какво мога да го заменя , според Вас?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя,понеже кокосовото мляко явно съм имала отворено и съм го ползвала за спойка на сместа,най-добре го замени с още олио,защото така ще станат по-влажнички бисквитките.Друг вариант е прясно мляко или течна сметана.

      Изтриване
  34. Роси....лелеее, дано не съм много досадна?! Валето и Ксения, които си посочила като източници казват, че сусама е 250 гр, (което ми се вижда много де) а ти казваш 150 . Пак съм раздвоена и те моля за помощ, защото много искам да ми се получат бисквитките. За един много специален следобеден чай ще са.

    ОтговорИзтриване
  35. Петя,аз сложих толкова,колкото съм записала,но аз често адаптирам рецептите,на мен така ми харесаха,сусамът се усещаше приятно.Ако искаш пробвай със 150 гр. и ако ти идва малко замеси следваща доза с повечко сусам.Иначе изобщо не се притеснявай да питаш,винаги си добре дошла!

    ОтговорИзтриване
  36. Колко време трябва да се пекат за по-незнаещите?

    ОтговорИзтриване
  37. Привет,Лора!Дала съм температура 170 градуса,но могат да се пекат и на 180 .Времето би трябвало да е около 12-15 мин.Дори да ви изглеждат меки и бели,после като изстинат,бисквитките ще се стегнат.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  38. Извинете ме ,но бих искала да попитам.Сусама;семето или сусамов тахан,който се продава в буркани/като крем/? Не разбрах много добре,а бисквитките са толкова съблазнителни,че ми се иска още сега да ги опитам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елинор,слага се чисто семе от сусам,не сусамов тахан.Ако ви трябва рецепта за бисквитки със сусамов тахан,имам и такава в графа бисквити.Ще се радвам да ви харесат и на вас,поздрави!

      Изтриване
  39. Много ни харесват. Малкия само за тях говори.Ще ги правим често!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми е драго,че сте ги опитали и още повече,че са ви харесали!Да му е сладко на малкото юначе!Поздрави!

      Изтриване