Страници

6 март 2013 г.

лазаня Болонезе с патладжан и тиквичка







Още когато прибрах остатъка от плънката ,която ми дойде в повече за пълнените патладжани на Мони,както писах тогава,си я нарочих за лазаня.
Нали не мислите,че е стояла толкова време във фризера,просто чак сега и на нея и дойде реда да се обнародва.
За лазаня винаги ползвам кори на Барилла ,освен това тях и канелоните никога не ги сварявам предварително,защото после ми е много по-трудно да боравя с тях.
Слагам ги така както са в пакета и предвиждам повече и не много гъст сос,в който те,докато се пекат се сваряват идеално.
Разбира се,рецептата може да се приготви класически,без да се слагат патладжан и тиквичка.






Продукти за 6 порции:

1/2 кутия кори за лазаня
около 200 мл. готов доматен сос *
250 гр. кашкавал

за сос Болонезе :
1 по-малък патладжан
1 малка тиквичка
1 малък домат
250 гр. кайма смес
1 морков
1 зелена чушка
1 глава лук + няколко скилидки чесън
сол,магданоз,черен и червен пипер,мадраско къри
мазнина

за сос Бешамел :
около 800  мл. прясно мляко
3 с.л. брашно
60 гр. масло
сол,мадраско къри,черен пипер и индийско орехче


*Можете да не ползвате готов доматен сос,а да сложите още 1-2 домата в сос Болонезе и малко водичка.



Приготвяне:

Настържете на едро около 250 гр. кашкавал и оставете настрани.

за соса Болонезе:
Задушете в мазнина лука,чесъна,настъргания морков,нарязаните на ситни кубченца тиквичка,чушка,обелен патладжан и домат.Посолете ги.
Зеленчуците ще пуснат сок,което спомага каймата да не стане на бучки.Прибавете я и нея и бъркайте,докато се хомогенизира добре с останалата смес.
Оставете плънката да къкри,докато остане на мазнина.
Подправете с подправки и магданоз.
Отдръпнете от огъня и смесете с готовия доматения сос .

за соса Бешамел:
Разтопете маслото и в него запържете брашното.
При непрекъснато бъркане добавете на тънка струя прясното мляко.
Бъркайте,докато соса се сгъсти.
Подправете на вкус със сол,млян черен пипер,къри и мляно индийско орехче.

Керамична тавичка намажете с меко масло.
На дъното сложете от Бешамела,следва ред кори / без да се варят предварително /,после пак малко Бешамел.
След това е ред на соса с кайма,ред кашкавал,после пак кори,
сос Бешамел,сос Болонезе,кашкавал......и така ,докато се изпълни тавичката.
Накрая се завършва със сос Бешамел и кашкавал .
Завийте тавата с лист алуминиево фолио , и я изпечете на 190 гр. с вентилатор.
Готова е,когато корите се надигнат и видимо омекнат.




46 коментара:

  1. Е, как може :) Следващата публикация, която подготвям е за лазаня Болонезе - любимата ми! Много е вкусна лазанята ти, Роси! Добре е, когато понякога плънката за някое ястия става повече :)
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Зорничка,показвай я смело,ти не само готвиш вкусно,но и толкова добре снимаш!Гледай - на мен една снимка не ми е на фокус :( .
    Много ще ми е интересно да видя твоя начин!Прегръдка и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, всички вкъщи обожаваме лазаня, но не помня от кога не съм правила... :)
    Радвам се, че сте уважили свинското ми.
    Ако всичко е наред, ще се видим следващата седмица. Дори ще си доведа и компания ;)

    Предгърдки! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,непременно с компанията,как иначе,тъкмо да видим бебка колко е пораснала!
      А за ястието ти-удоволствието беше наше,благодаря ти още веднъж за вкусната рецепта!
      Прегръдка и до скоро! :)

      Изтриване
  4. Тази лазаня изглежда прекрасно и все си мисля, че ще ми хареса много повече от класическата болонезе (не съм най-големият любител на каймата).
    Много апетитно си я поднесла, Роси, знаеш как да отвориш апетита на човек.
    Поздрави и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,ако не си любител на каймата не се насилвай,просто си я направи без нея,пак ще е вкусно-една постна лазаня също е добър вариант.Или пък шунчица,филенце може да сложиш....има възможности много!Благодаря ти,много си мила,прегръдка и от мен!

      Изтриване
  5. Пак неустоимо изкушение, Роси!!! И аз никога не подварявам корите за лазаня :), а компенсирам с малко повече сосче... Уви, лазанята вкъщи никога не оцелява до снимки, но пък сега ще се насладя виртуално на твоята!!!
    Прекрасна вечер ти желая, мила - и още по-прекрасен ден утре!!!
    Специални целувки за Дани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила,специални и топли поздрави на моите приятели и на теб!Прегръдка и хубав да ти е деня! :)

      Изтриване
  6. Ох, прекрасна е, с каквото ще да е, обичам я! Идеята както винаги е страхотна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така,с каквото ще да е,само да е лазаня,нали?Прегръдка и за теб,Линче!

      Изтриване
  7. Каквото и да и сложиш лазанята си е вкусна :) , изглежда превъзходно ,Роси !Аз винаги варя корите ,даже и пресните (по минута ) ,но следващия път ще опитам така !
    Хубава вечер ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванюшка,ти си експерт при пастата,права си,с всичко е вкусна лазанята.Опитай,може и да ти хареса и да се улесниш.
      Хубав ден и на теб и прегръдка!

      Изтриване
  8. Роси, обичам лазаня във всякакъв вариант!
    Твоята е чудесна като вкус с тези допълнения!
    Много марки кори за лазаня не се варят и пише на опаковката!
    Прегръдки и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Дани!
      Да,много марки вече не се подваряват и са добри,макар аз да оставам твърд фен на всичко на Барила.
      Прегръдка изпращам и аз,мила!

      Изтриване
  9. Роси,лазанята е чудесна!Също като теб не обработвам корите предварително.
    Не съм правила скоро и ще се възползвам от твоето подстрекателство.:)
    Желая ти прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи си,Мира,понякога имаме нужда да се присетим,че отдавна не сме хапвали нещо.
      И аз ти пожелавам ден с повече усмивки и благодаря!

      Изтриване
  10. Роси, неустоима е, обожавам лазанята, най-вече като Болонезе! Буквално залепнах за екрана! Погледнах и линка към патлджаните, а те са божествени! Усмихнат ден от мен, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,верно си бяха много вкусни патладжанчетата,а и лазаня като гледам всички обичаме.
      Благодаря ти,мила,хубав ден и на теб!

      Изтриване
  11. Много обичам лазаня, като най-често я правя с кайма, но ми се ще да пробвам нещо различно. :) От доста време не сме купували готови кори, а си ги правим. Малко по-пипкава става цялата процедура, но си заслужава усилията. :)
    За пореден път много вкусно ястие, красиво поднесено в много интересна чинийка. :)
    Хубав и усмихнат ден, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,тези чинийки си ги харесах от Пепи и сега се замислих къде ми зачезнаха,трябва да се разровя.
      Не съм правила домашна паста,но съм опитвала в специализирани заведения,наистина си е много по-вкусна,вярвам ти.Благодаря за комплиментите,хубав ден и на теб,Светле!

      Изтриване
  12. Ех, тая лазаня ми идва да я излапам от монитора! Обожавам лазаня, за съжаление напоследък все по-рядко правя, но точно тази комбинация ми е любима!
    Прегръдки , Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пети,аз да призная ли също от кога не съм правила-от тази на снимките,а това беше ехеее преди повече от година :) .Прегръдка имаш и от мен! :)

      Изтриване
  13. Роси, погледни от добрата страна на нещата: Тепърва ще излизат нашенските тиквички и патладжани и рецептата ти е поднесена съвсем навреме :) като предупреждение за тях.
    Паста с патладжан съм правила и много ми харесва. Но точно лазаня - не. Чудесна идея, от която ще се възползвам следващия път, а направената от теб е много апетитна!
    Хубав и усмихнат ден да ти е :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,рядко правя лазаня,а я обичаме,но си е по-бавна за приготвяне с тези два отделни соса,после редене,печене-за делник не ми е много подходяща,народа гладен- иска бързо да стане,в почивен ден пък кое по-напред да опита човек,но трябва скоро да стъкмя една отново.
      Много е удобно Болонезето да ти е предварително готово,дори и замразено,улесняват се нещата.
      Лек и успешен ден и на теб,другарче мило! :)

      Изтриване
    2. Но си трябва време да приготвиш и замразиш пак :)
      А в 1-2 почивни дни - вярно, за кое по-напред?
      И ние с девойчето много харесахме домашна паста, но е истина, че ми трябват поне 2 свободни часа, в които да я правя. За през седмицата - да, ще грабнат томахавките и ще ме погнат, ако ги накарам толкова да чакат за вечеря.
      Хубава вечер и наздраве :)

      Изтриване
  14. И ние у дома обичаме лазаня! И във вегетариански вариант но с печен на грил патладжан съм правила. Един път само правих лазаня като попарвах корите и отцеждах върху ленени кърпи.Беше чудо в кухнята. После реших да пробвам без това попарване.Получи се страхотно-всъщност разлика нямаше и от тогава никакво попарване.Абсолютно съм съгласна, че Барилла са най-качествени от всички, на които съм попадала.
    Роси, много естетично поднесено-красиви чинийка и салфетка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети,най-първо у нас половинът беше майстор на лазанята и също ги попарваше,пък отцеждаше,пък се слепваха,после започна да ги реди на чисти памучни кърпи,но то и преди корите не бяха като сегашните,а едни дебели български.С италианките е много по-лесно и без варене и цялата галимация се спестява.То и без това лазанята отнема повечко време в подготовка,така има една грижа по-малко.
      Благодаря ти,че забеляза,старая се да съчетавам цветовете!
      Веге вариант също имам в архива по рецепта на Мариянка,трябва скоро да я вместя и нея тук.
      Поздрави и хубав ден,Бети!

      Изтриване
  15. Умопомрачително вкусна трябва да е тази лазания, Роси! Ще си взема за обяд модела ти. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви,ласкаеш ме,благодаря ти!Прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  16. Идеално дойде предложението ти, отдавна не съм приготвяла лазаня, а е нещо доста бързо и вкусно... и любимо :) Не се и съмнявам, че и твоята е такава, особено с патладжанче... ями-ями :))

    Усмихнат ден, Роси :)

    ОтговорИзтриване
  17. Любима класика, поднесена по очарователен начин:)!Точно навреме, Роси, зимата свършва..:)!Поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Ммм, Роси, колко е апетитна, колко е неустоима... Как изкушаваш само... :)
    Звучи толкова привлекателно и апетитно, че ми се иска да си взема през монитора. :)

    Прегръдки, мила Роси и една прекрасна вечер от мен & Co!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Вени,прекрасни почивни дни и на вас! :)

      Изтриване
  19. Роси, много обичам лазаня и често приготвям, но твоята ми изглежда толкова неустоимо, че и след вечеря не бих отказала тази порция!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче,знам,че си фен на лазанята,имам една направена и снимана по твоя рецепта,все още обаче не съм я публикувала.
      Поздрави и от мен и хубава съботна вечер!

      Изтриване
  20. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  21. Вкусна лазаня, Роси, но това къри не е ли малко натрапчиво или само аз имам проблем с кърито :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи,почти на всичко слагам къри,говорим за Мадраското къри на Котани,което е комбинация от няколко мерудии,а аз обичам да готвя с повечко подправки.Разбира се ,то си е въпрос на предпочитания,така че всеки може да си сложи каквото му понася.
      Поздрави,мила!

      Изтриване
    2. Видях за кое къри говориш - с куркума, кориандър, сминдух, червен и кайенски пипер. Кърито ми е малко като нарицателно. Като си сложа подправките по отделно обаче, друго се получава. С готовите смески нещо не ми допада.
      Хубава вечер, Роси :)

      Изтриване
    3. Лучи,избягвам готовите смески откак се настроих негативно към Е 621,а глутамат съдържат почти всички готови смески.Единствено това мадраско къри купувам,в състава не е посочено да се съдържа това Е .Разбира се,в готовите смески не се знае кое преобладава и поотделно като се ползват ароматите това може да бъде дозирано по-прецизно според вкуса.Но,наистина къри не понася на всеки,малко по-специфично е.
      Моите не любими подправки са салвия и целина.
      Хубава неделя ти пожелавам!

      Изтриване
    4. От тези Е-та спасение няма. Лошото е, че зад номерчето седи или нещо неполезно или пък безобидно, и е трудно да се различи.

      Изтриване
  22. Всички обичаме в къщи лазаня, Роси и с патладжан също. Твоята е разкошна, много апетитна! И снимките са много слънчеви!
    Но пък аз варя листите, въпреки че също само на Барила ползвам, та ми е чудно как така сухи ги редиш, никога не съм пробвала така. Още повече, че на половин кутия кори соса ми е с 1 л. мляко, както твоят. Че даже и малко ми идва...
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма,благодаря ти!
      Тогава увеличи млякото и опитай без да ги вариш.Все пак зависи и колко го сгъстяваш Бешамела,а и доматеният сос дава влага.
      Хубава седмица пожелавам и на теб,мила!

      Изтриване
  23. Пак красоти! Прекрасна лазаня! Изкушаващи снимки!
    Какво ли ме чака назад, направо не смея да помисля:)

    ОтговорИзтриване