Страници

29 септември 2013 г.

магически сладкиш





 


Много отдавна ми е в полезрението това чудо на сладкарството,било под названието "умен сладкиш" или "магически сладкиш" и т.н.,но най-силно ме подтикна да си го сложа в листата на чакащите  Мира,за което й благодаря!
При нея наистина много отчетливо личи как се обособяват два отделни пласта.
По принцип рядко се стърпявам да не импровизирам,но в този случай понеже нямах предварителна представа какво ще се получи,не си позволих волности,за да не проваля резултата. 







  
Единствените промени,които направих бяха да заменя лъжицата вода с лъжица лимонов сок и да увелича захарта,защото киселинката в лимоновия сок трябва да бъде компенсирана.
Вие решете на вас колко захар ще ви е необходима според личните предпочитания.







Продукти:

4 яйца
3/4 ч.ч. (или 1 ч.ч.) захар
1 ч.ч. брашно
125 гр. разтопено масло
500 мл. прясно мляко
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок (или вода)
ванилия








Приготвяне:

Форма за печене БЕЗ откопчаващ механизъм напръскайте със спрей за печене или застелете с пекарска хартия ( аз използвах правоъгълна тава с приблизителен размер 20/30 см).
Разтопете кравето масло и го оставете да се охлади.
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте в чиста,суха купа белтъците с 1/3 ч.ч. захар на устойчив сняг.
В друга купа разбийте жълтъците и останалата захар,докато побелеят и удвоят обема си.
Към жълтъците и захарта добавете маслото,разбийте отново.
Добавете към тях и брашното (пресято) и пак разбийте.
Налейте прясното мляко и лъжицата лимонов сок (или вода) ,и внимателно хомогенизирайте.
Накрая прибавете белтъците към сместа с жълтъците и леко разбъркайте,докато се разпределят равномерно.
Сместа е доста по-рядка от кексова,но така трябва да е.
Изсипете я във формата и изпечете сладкиша в загрята на 160 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.
На мен ми отне около 30 мин.
Проверете дали е готово като докоснете повърхността съвсем леко и усетите ,че се е уплътнила.Боднете клечица само до средата,където е кексовия слой,трябва да излиза суха.
Изключете фурната и оставете тавичката вътре на отворена врата около 10 мин.
След това я извадете да изстива на решетка на плота  до пълно охлаждане.
Приберете сладкиша в хладилника за поне 30 мин. и можете да сервирате.






                       При поднасяне поръсете пудра захар.







25 септември 2013 г.

шоколадов сладкиш с банани











Продукти:



за кексовата смес:


3 големи яйца

200 гр. натурален шоколад

180 гр. масло ( аз комбинирах 140 гр. краве и 40 гр. какаово масло )

250 гр. брашно

2 с.л. натурално какао

100 гр. кафява захар (може и бяла захар ) – по рецепта  захарта е 250 гр.,
но за нас това е твърде много

1 бакпулвер

1 ванилена захар ( моята бурбонска на Йоткер )

½ ч.л. канела

80 гр. едро нарязани орехи

2 намачкани банана








за шоколадовата заливка:


30 гр. краве масло

100 гр. шоколад



за декориране:


кокосови стърготини и шоколадови пръчици


за гарниране на порциите:


1 п. крем Його банан на Йоткер

200 гр. кисело мляко

200 мл. прясно мляко









Приготвяне:


на кекса:


Нарежете орехите на едро,намачкайте банана,застелете форма за торта с откопчаващ борд и диаметър 23 см. с хартия за печене.

В купа смесете брашното,какаото,ванилията,канелата и бакпулвера.

В тенджерка разтопете маслото и шоколада.

Като се поохладят добавете едно по едно яйцата.

Към шоколадовата смес прибавете сухите съставки и бананите, и разбийте да се хомогенизират.

Накрая добавете орехите и обединете.

Разпределете сместа в тавичката.

Изпечете в предварително загрята на 180 гр. фурна,долен и горен реотан без вентилатор.

Проверявайте готовността с клечица,по нея не трябва да има полепнала кексова смес.

Не препичайте сладкиша,нека остане леко влажен.

Освободете го от формата и го охладете напълно на решетка.






на заливката:


Разтопете шоколада и маслото и залейте сладкиша след като вече е изстинал.

Поръсете по желание кокосови стърготини,шоколадови пръчици или например фино смлени ядки.
 
на крем Його банан :
Разбийте продуктите с миксер до желаната гъстота.







10 септември 2013 г.

кокосова панакота










У дома много обичаме кремчета.
По принцип акцентирам на тях през лятото,а зимно време все някакви сладкиши,мъфини и кексове майсторя.
Когато направя крем винаги мислено си отбелязвам,че не залагам достатъчно често на този вид сладости,уж си взимам бележка да се поправя и до следващото десертоправене все нещо друго ще ме съблазни .







Последният път,когато правих панакота беше преди поне 3 години.
Груба грешка,защото това е един безкрайно лесен,буквално елементарен за приготвяне десерт,не изисква часове суетене в кухнята,нито цапане на една камара посуда и миксери,а резултатът е гарантирано очароващ небцето.
Добре,че наскоро Пепи Стоева ме провокира толкова силно със снимките на нейната адски изкушаваща панакота с праскови,та докато си написах коментара при нея и отърчах в кухнята.
Очаквах и аз да имам налични  необходимите продукти,но се оказа,че прасковите са се занулили ,а едно кокосово мляко бе на ръба на крайния си срок,та в крайна сметка се получи тази кокосова панакота.

  
Пепи,благодаря ти най-сърдечно за поредната доза кулинарен адреналин !







Продукти за 5 броя:

200 мл. кокосово мляко
200 мл. течна сметана
200 мл. прясно мляко
захар на вкус
ванилия
1 пакетче от 10 гр. + 1 ч.л. желатин

за гарниране - разтопен шоколад или конфитюр








Приготвяне:

Загрейте прясното мляко и сметаната заедно със захар на вкус.
Преди сместа да заври я отдръпнете от огъня.
Добавете желатина и ванилията и разбъркайте добре.
Няма нужда да накисвате и  втечнявате предварително желатина ,той ще се разтвори идеално в горещата млечна смес.
Накрая обединете с кокосовото мляко и разпределете крема в купички.
Поставете ги в хладилника да се желират.
Можете да поднесете кремчето както си е в купичката,гарнирано по желание с течен шоколад или някакво сладко.







Или да обърнете съдържанието върху десертна чинийка,като преди това прокарате остър нож между ръба на крема и купичката.