Много отдавна ми е в полезрението това чудо на сладкарството,било под названието "умен сладкиш" или "магически сладкиш" и т.н.,но най-силно ме подтикна да си го сложа в листата на чакащите Мира,за което й благодаря!
При нея наистина много отчетливо личи как се обособяват два отделни пласта.
По принцип рядко се стърпявам да не импровизирам,но в този случай понеже нямах предварителна представа какво ще се получи,не си позволих волности,за да не проваля резултата.
Единствените промени,които направих бяха да заменя лъжицата вода с лъжица лимонов сок и да увелича захарта,защото киселинката в лимоновия сок трябва да бъде компенсирана.
Вие решете на вас колко захар ще ви е необходима според личните предпочитания.
Продукти:
4 яйца
3/4 ч.ч. (или 1 ч.ч.) захар
1 ч.ч. брашно
125 гр. разтопено масло
500 мл. прясно мляко
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок (или вода)
ванилия
Приготвяне:
Форма за печене БЕЗ откопчаващ механизъм напръскайте със спрей за печене или застелете с пекарска хартия ( аз използвах правоъгълна тава с приблизителен размер 20/30 см).
Разтопете кравето масло и го оставете да се охлади.
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте в чиста,суха купа белтъците с 1/3 ч.ч. захар на устойчив сняг.
В друга купа разбийте жълтъците и останалата захар,докато побелеят и удвоят обема си.
Към жълтъците и захарта добавете маслото,разбийте отново.
Добавете към тях и брашното (пресято) и пак разбийте.
Налейте прясното мляко и лъжицата лимонов сок (или вода) ,и внимателно хомогенизирайте.
Накрая прибавете белтъците към сместа с жълтъците и леко разбъркайте,докато се разпределят равномерно.
Сместа е доста по-рядка от кексова,но така трябва да е.
Изсипете я във формата и изпечете сладкиша в загрята на 160 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.
На мен ми отне около 30 мин.
Проверете дали е готово като докоснете повърхността съвсем леко и усетите ,че се е уплътнила.Боднете клечица само до средата,където е кексовия слой,трябва да излиза суха.
Изключете фурната и оставете тавичката вътре на отворена врата около 10 мин.
След това я извадете да изстива на решетка на плота до пълно охлаждане.
Приберете сладкиша в хладилника за поне 30 мин. и можете да сервирате.
При поднасяне поръсете пудра захар.