Страници

28 декември 2013 г.

най-странният,но пък страхотен шоколадов сладкиш








        

До преди да видя тази Бърза шоколадова пита при Петя ,в групата на странните за мен десерти се числяха Кодрит кадир,сладкиша с ябълки и грис и магическия сладкиш.
На Петя е под номер четири и както споделих при нея, ми се стори най-озадачаващ.
Общото на четирите е,че се правят по необичайна технология,нямате предварителна представа какаво ще се получи,не си позволявате импровизации,за да не провалите резултата и си начесвате любопитството максимално. :)
Кодрит кадир все още не съм правила,защото моите хора не обичат крем-карамел и затова все още го отлагам.






Благодаря на Петя за тази наистина провокативна рецепта!
На вид може да не ви изглежда обещаващ с тази неглижирана катранено черна визия,но на вкус е страхотен,сочен и на небцето оставя усещането за много ярко присъствие на шоколад,а в действителност той по рецепта не е много,повечко е какаото!
Ако трябва да опиша вкуса,прилича на шоколадовата лава,където в една хапка се съчетават кексова и креместа част .Точно такова е впечатлението и при този сладкиш - че хапваш шоколадов блат (хрупкав отгоре и влажен отдолу) с шоколадов крем.






Продукти:

2 ч.л. нес кафе ( или нес куик ,капучино )
375 мл. вода

70 гр. бяла + 60 гр. кафява захар
25 гр. какао

60 гр. натурален шоколад
90 гр. масло
1 жълтък
70 мл. прясно мляко

25 гр. какао
100 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
50 гр. захар
щипка сол
2 п. бурбонска ванилена захар





 

Приготвяне:


Пригответе си 3 купи и една малка тенджерка.
Подгответе си форма за кекс с размер 30/10 см. ( БЕЗ откопчаващ борд) като я покриете с хартия за печене.
По този начин после ще ви е най-лесно да повдигнете и извадите сладкиша от формата,иначе ще трябва да го режете на парчета вътре в нея.
В първата купичка разтворете нес кафето ( ако не го харесвате можете да ползвате капучино или нескуик) и водата.
Във втората разбъркайте какаото и двата вида захар.
В третата смесете какаото,брашното,бакпулвера,захарта,щипката сол и ванилиите.
В тенджерката разтопете маслото и шоколада.
Отдръпнете настрани да се охладят и добавете жълтъка,а след неговото хомогенизиране и прясното мляко.Към това добавете сухите съставки от третата купа.Разбъркайте и разпределете получената смес на дъното на формата.





Поръсете я равномерно с какаото и захарта от втората купа.





Накрая излейте отгоре внимателно съдържанието на първа купа.






Изпечете сладкиша в загрята на 180 гр. фурна ,долен реотан с вентилатор за 50 мин.
Оставете го да се охлади напълно така както е във формата ( поне 1 час).






Извадете го внимателно върху поднос посредством хартията.





Можете да поръсите с пудра захар преди поднасяне.






Сладкишът е в доза за около 4 порции.
С посочените от мен количества захар не е много сладък (но ние така ги харесваме десертите),ако желаете можете я да увеличите. 






С последната за тази година публикация искам да благодаря на екипа на Др.Йоткер за пакета с продукти,който отново ми изпратиха!





За читателите на блога държа да подчертая,че техния жест не ме обвързва по никакъв начин,нито ме задължава с някакви условия,продуктите са ми изпратени както на още много други колеги блогъри,за да тестваме някои нови неща и да споделим впечатленията си по начин,който сметнем за добре.
Аз го правя по този, с уважение и благодарност!
По принцип ползвам от години толкова голяма част от продуктите на Др.Йоткер,че и без подарък го правя и ще продължа да го правя.
Надявам се никой да не се почувства агитиран или ангажиран  .
В случая целта ми е да споделя впечатления с онези от вас,които проявяват интерес и които може би все още не са открили новите неща в търговската мрежа.
Миналият път например за мен беше новост бурбонската ванилена захар.
До момента не я бях забелязала по щандовете,но вече редовно присъства в панера ми със сладкарски джунджории заедно с традиционните есенции,какао,бакпулвер,желатин,сода бикарбонат,кремове Оле,нишестета и т.н.
Разноцветните конфети и перли сигурно сте ги срещали и преди,както и цветните шрифтове в тубичките.С последните съм декорирала меденки преди много време,даже бях делегирала тази заигравка на дъщеря ми (жалко,че наскоро изтрих снимките,като си прочиствах архива)
,забавно е за децата и ако не ви се занимава да правите айсинг са добър и бърз вариант за украси.






Новост за мен е малката кутийка с гел-бои за оцветянаве на фондан,кремчета и т.н.
Другото интересно са звездичките и сърчицата.Аз лично ще ги употребя като декорация върху например торта,руло или върху кремче,щприцовано върху мъфини.




Последната новост,която попадна в графа любими на дъщеря ми като любител на всякакви топли и сладки напитки е Латето:




 Между другото е супер удобно,ако искате набързо да приготвите шоколадов сос към някои по-сухичък мъфин или парче кекс - 
перфектно ще ви свърши работа :) .








На финала искам да пожелая на всички да изпратите старата година с хубави спомени и чувства !
Да посрещнете новата с много надежди и мечти,с настроение,усмивки и як купон!

Наздраве до следващата година,приятели! 




25 декември 2013 г.

мини тортички - елхички и Честита Коледа !





Честито Рождество Христово!

Да бъдат благословени домовете ви!
Да има в тях здраве,благополучие,разбирателство,обич и доброта!
Искрица надежда ,светли мисли и порив за добри дела да носим в себе си!

Честит празник на всички,които са именници на този ден,включително и аз :)) !
Декември за нас е низ от поводи за почерпки,затова вземете си по една тортичка и се подсладете отново,този път за мое здраве!






           За красивата идея за тези елхички благодаря на Лети ! :)








 
Продукти:

за тестото:

адаптирано от тук 

2 яйца
125 мл. прясно мляко
90 гр. разтопено масло
150 гр. захар
225 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
35 гр. какао
ванилия,портокалова есенция

за крема :
400 мл. сладкарска сметана
1 голяма кофичка заквасена сметана
пудра захар на вкус
1 крем Оле ванилия на Др.Йоткер
портокалова есенция


допълнително някакво сладко за гарниране
плодов сок за сиропиране или захарен сироп,компот...
шоколадови лешници за декорация






 

Приготвяне:

на мъфините :

В дълбока купа разбийте маслото и захарта.Добавете яйцата едно по едно.
Смесете брашното,какаото и бакпулвера.
Добавете ги на два пъти към маслената смес като редувате с прясното мляко.
Накрая сложете есенциите.
Разпределете сместа в гнезда на форма за мъфини.
Изпечете ги до суха клечка в загрята на 180 гр. фурна,долен реотан без вентилатор.
Аз ползвах силиконови форми,но може да ви свършат работа и алуминиеви чашки за еднократна употреба,предварително намаслени и набрашнени или напръскани със спрей за печене.
Не препоръчвам да ечете в хартиени капсули за мъфини,защото не се знае до колко добре ще ги отлепите после.

на крема:
Разбийте крема Оле с квасената сметана и малко пудра захар.
В друг съд избийте сметаната до твърди върхове.
Обединете леко двата крема,ароматизирайте с портокалова есенция.
Ако крема е много гъст можете да го разредите с мъничко прясно мляко.

Сглобяване:

С остър нож разрежете всеки мъфин хоризонтално на три части.
Обърнете капачето с купола нагоре,то ще е основа на елхичката.




Шприцовайте крем.





Сложете в центъра малко сладко.




Следва втори ред блат,леко го сиропирате,розичка крем и сладко.







Завършвате с блат,който се явява дъното на мъфина.
Преди да го похлупите също го сиропирате леко .
Зъвършете с розичка крем.
Аз сложих на върха по един шоколадов лешник.






Можете да поръсите елкичките с пудра захар, за да станат леко заснежени.
Ако имате повече ентусиазъм  от разтопен бял шоколад ,айсинг или с цветните гел-боички на Др.Йоткер можете да нарисувате отстрани гирлянди
,а от разноцветни перли да имитирате елховите играчки.





                                    Весела Коледа !




23 декември 2013 г.

торта Бейлис









Днес моята дъщеря има рожден ден! Да й е честит!


Да си на 17 ,на прага на младостта, е безценен дар и едничък шанс в живота.
Всяка възраст си има своите положителни емоции,но на 17 човек изобщо не се обръща назад,не дири грешки,не прави анализи и равносметки,а е вперил поглед само напред в нетърпеливо очакване на най-смелите си мечти,пламенни любови и успехи !
На нейната възраст намеренията ми каква да стана ,какво да уча и да работя се сменяха доста често ,и все вътрешно не чувствах,че съм намерила точния отговор.
Може да се каже,че ми отне много години да ми се избистри кое най-много би ми носило удовлетворение .








Връстниците на дъщеря ми,а и по-големи от нея често са в безпътица,в лутане и триумене какво да учат и с какво им се занимава след като завършат.
При дъщеря ми поне засега концепцията е решена.Като един истински Козирог не търпи повлияване,агитиране,нищо и никой не е в състояние да я отклони от това,което си е наумила.
А и не трябва!

Скъпа моя,следвай мечтите си с жар,продължавай все така да вярваш в тях и да работиш за тях!
Нека късмета и шанса са на твоя страна и ти помагат!
Бъди здрава,много обичана и много щастлива!



 




Любимото питие на рожденицата е ликьор Бейлис,затова си поръча да й направя такава торта.По принцип тя не е особен почитател на тортите и бе истинско предизвикателство да й приготвя нещо,което да я очарова. 
За моя радост - успях.
Получи се много нежна,ефирна торта с деликатен аромат и вкус на Бейлис. 






Продукти:

за блата:
70 гр. смлени бадеми
40 гр. какаово масло ( или краве )
1 голямо яйце
5 с.л. прясно мляко
3 с.л. с връх бяло брашно 
1 с.л. брашно от рожков ( или какао )
50 гр. кафява захар ( или бяла )
1/2 к.л. бакпулвер
1 к.л. есенция амарето

за сиропиране на блата:
5 с.л. прясно мляко
1 с.л. ликьор Бейлис
1 ч.л. мед






 
за крема:
150 гр. шоколад
100 мл. прясно мляко
500 гр. маскарпоне
3 с.л. пудра захар ( или повече на вкус )
500 мл. сладкарска сметана
70 мл. ликьор Бейлис

за украса:
шоколадови стружки
лешници в шоколад 








Приготвяне:

на блата:
Подгответе форма за печене с падащ борд и диаметър 23 см. като я намаслите и покриете дъното й с хартия за печене.
Смелете бадемите фино,но не съвсем на брашно.
В купа разтопете маслото и го оставете да се охлади.
Към охладеното масло добавете яйцето и захарта ,и разбийте с миксер до пухкава смес.
Прибавете брашното,смесено с рожковото брашно,бакпулвера и смлените бадеми.
Разбъркайте сместа с лъжица.
Накрая прибавете ликьора и прясното мляко и разбъркайте отново.
Изсипете сместа в тавичката и заравнете.
Изпечете блата на 170 гр. до суха клечка (за около 15 мин. ).
Сложете формата на решетка да се охлади.
След 5 мин. откопчайте формата,махнете борда.
Похлупете блата с тортена чиния и го обърнете.
Махнете хартията за печене.





на сиропа:
Загрейте за кратко прясното мляко.
Подсладете го с меда и добавете ликьора.






на крема:
Загрейте прясното мляко до кипване.
Отдръпнете го от котлона и сложете вътре начупения на едро шоколад.
Изчакайте 2 мин. и разбъркайте да се разтопи шоколада до гладка смес.

В купа разбийте сметаната,докато започне да стои.
Към нея добавете разтопения шоколад,разбийте отново за кратко.
В друга купа разбийте маскарпнето с ликьора и пудрата захар.
Прибавете го към сметаната и финално разбийте ,колкото да се хомогенизират.





Сглобяване на тортата:
Поставете регулиращ се ринг около блата.
От вътрешната страна го обиколете с ленти хартия за печене (така по-лесно ще отделите ринга от тортата ) . 




Сиропирайте блата с топлото мляко.
Сложете отгоре около 3/4 от крема и заравнете.





Поръсете в центъра на тортата шоколадови сружки.






Покрийте я с прозрачно фолио и я приберете в хладилника за една нощ да стегне крема.





Остатъка от крема също приберете в хладилника ,покрит с фолио.
На следващия ден освободете ринга.
Внимателно отлепете хартията и я изхвърлете.
Извадете крема от хладилника и отново го разбийте да стане пухкав.
Ако по борда на тортата има не запълнени кухини и шупли,подмажете ги с малко крем и заравнете.
Сипете останалия крем в пош и шприцовайте няколко рози.
Върху всяка поставете по един шоколадов лешник.