Страници

31 май 2014 г.

кокосова бисквитена торта с ягоди










Продукти:

за крема:
400 мл. кокосова сметана ( или кокосово мляко,ако нямате може да ползвате течна сметана или само прясно мляко )
450 мл. прясно мляко
2 п. пудинг с варене на Др. Йоткер
1 п. ванилена захар на др. Йоткер
100 гр. бял шоколад
120 гр. захар (може и повече по ваш вкус )
100 гр. заквасена сметана 


2 пакета правоъгълни бисквити (да не са от най-дебелите)
150 гр. ягоди ( или други меки плодове)

по желание за украса - стопен шоколадов кувертюр 




 

Приготвяне:

Правоъгълна форма за кекс покрийте с прозрачно фолио.





Разтворете двата пудинга в част от прясното мляко (примерно 100 мл) .
В подходяща тенджерка загрейте останалото прясно мляко заедно с кокосовата сметана,захарта и ванилената захар.
Когато кипнат,оттеглете съда от огъня,сипете вътре разтворените пудинги на тънка струя  и с непрекъснато разбъркване,след което отново сложете съда на котлона и доварете крема.
Отдръпнете тенджерката от котлона и в още горещия крем сложете нарязания бял шоколад .
Изчакайте 3 мин. докато се разтопи от топлината и хомогенизирайте.
Разбъркайте с лъжица заквасената сметана да стане кремообразна и я обединете с останалия крем.
Ако желаете при обръщане тортата да е по-стегната,тук е момента в топлия крем да добавите 1 п. желатин,разтопен на водна баня .
Аз не сложих,защото исках тя да е въможно най-креместа.





На дъното на кексовата форма изсипете малко крем да покрие дъното.
Подредете плътно първи ред бисквити.
Следва отново слой крем и резени ягоди.
Подредете втори ред бисквити,отново крем и ягоди.
Редувайте така до изчерпване на крема.
Трябва да завършите със слой бисквити,който ще е остовата на сладкиша,когато го обърнете.
Покрийте десерта с прозрачно фолио и приберете в хладилника за няколко часа или цяла нощ.
Обърнете формата върху поднос.
Махнете фолиото и украсете по ваше желание.






24 май 2014 г.

канелони с шунка,кашкавал и топено сирене





Казвала съм и друг път,че едно от любимите ми кулинарни предавания е това с Лидия Бастиянич.Та от нея си бях харесала направата на канелони и маникоти с листи прясна паста като за лазаня.
Аз,естествено,няма да се завихря да си разточа сама такива и затова ги отлагах  дълго време.Скоро видях този колаж във ФБ и мигом ми пресветна в главата,че съм виждала да се продават пресни кори за лазаня и...ето го резултата.
Ще си оближете не само пръстите,гарантирам :) ,а също и ще забравите тегавото пълнене на сухите канелони,така е много по-лесно и плънките могат да развихрят въображението ви :) .
Освен това тези кори на Pasteria Antica  са адски вкусни!







Продукти:

източник

1 опаковка (250 гр.) прясна паста за лазаня - съдържа 6 листа
330 мл. готов доматен сос за паста ( моят от Лидъл)
12 листа топено сирене 
6 големи слайса шунка или 12 по-малки
100 гр. крема сирене
100 мл. течна готварска сметана
100 гр. кашкавал
за поръсване отгоре : настърган кашкавал или резени моцарела











 

Приготвяне :

Разредете готовия доматен сос.
Половината от него разстелете на дъното на подходяща тавичка.
Отворете пакета с пастата и извадете първия лист,а останалите покрийте отново,за да не съхнат.
Намажете листа паста с крема сирене.
Поставете в началото му слайс шунка и топено сирене.
Сложете в самия край и по една дебела пръчица кашкавал-когато навивате пастата на руло,кашкавалената пръчица ще остане точно в центъра на плънката. 




Навийте листа паста като започнете от края,където е пръчицата кашкавал и оформете стегнато руло.
Подредете рулата плътно едно до друго.





Полейте ги отгоре с останалата половина доматен сос- желателно е почти да ги покрива,защото в него ще се вари пастата.
Поръсете подправки по ваш вкус.
Покрийте тавичката с лист алуминиево фолио и печете в загрята на 180 гр. фурна около 35-40 мин.
Отвийте внимателно тавичката,махнете фолиото ,полейте канелоните с готварската сметана и поръсете настърган кашкавал или подредете резени моцарела (може и двете) .
Върнете канелоните във фурната,докато сиренето се запече апетитно.









 

Забележка : Ако ползвате растителна готварска сметана,можете да я смесите с доматения сос още в началото на готвенето.Ако като мен ползвате млечна сметана я добавете почти накрая,както съм описала,защото иначе от продължителното готвене и киселинността на дом. сос тя ще се пресече.




22 май 2014 г.

гръцка салата с патладжан






Благодаря на Танчето за тази страхотна рецепта!
Салатата ми хареса много и непременно ще я включа в менюто за гости това лято! 
Много свежо участие, в пълен синхрон с останалите продукти, взе и лимоновия босилек ,който си имам от Пепи - благодаря ти,другарче мое! 






Продукти за количеството салата от снимките:

1 патладжан
1 стрък пресен чесън
няколко листа пресен босилек
сол,черен пипер и сушен риган
зехтин,оцет,лъжичка мед
малка бучка краве сирене




 

Приготвяне:

Измитият патладжан нарежете по дължина на лодки.
Поставете парчетата в купа с подсолена вода ,за да се изкиснат от соланина.
След 20 мин. ги отцедете и към тях добавете малко зехтин.
Хубаво разбъркайте с ръце,за да се овалят в него от двете страни.
Подредете патладжанените лодки в плитка тава върху хартия за печене.
Поръсете ги с млян черен пипер и сушен риган.
Изпечете ги в загрята на 180 гр. фурна,докато се зачервят и омекнат.
Оставете патладжана да изстине ,след което го нарежете на едро.
Към него добавете нарязани чесън и пресен босилек.
В малка купичка разбъркайте 1 к.л. мед с 2 с.л. зехтин и 1 с.л. оцет.
С тази марината полейте салатата и я разбъркайте леко.
Поръсете я отгоре с натрошено сирене. 




 

второ издание на салатата с добавка печено червено цвекло :



18 май 2014 г.

"надупени" картофи





 Много популярна рецепта,която обезателно трябва да намери място и тук,защото е много лесна,бърза и вкусна,а и сега е сезона на пресните картофи.Макар че за наша радост в последните години едри картофи с тънка кожа се намират целогодишно.









Продукти:

източник

1 кг. едри  пресни картофи
олио или зехтин
сол,червен пипер,черен пипер,къри,сушени риган и чубрица 







Приготвяне:

Изчеткайте  и измийте добре картофите.
Оставете ги с кожата,ако тя е тънка и картофите са млади.
На дъното на тавичка налейте тънък слой мазнина и в нея разбъркайте подправки и сол на вкус.
Разполовете картофите по дължина ,оваляйте ги от двете страни в мазнината и ги подредете върху нея с "дупетата" нагоре.
Изпечете ги на 220 гр.,докато омекнат.
Когато са готови, извадете тавичката и я оставете настрани за десетина минути.
През това време картофите ще дръпнат мазнината,докато изстиват.
Предполагам,че и вие като мен,когато ги правих за първи път, ще очаквате да станат мазни,но всъщност изобщо не са.





15 май 2014 г.

спанак с яйца и крема сирене




В блога на Нели колкото и да прелиствам,аз лично не намирам нито една рецепта,чийто кадър да не ми закове погледа и да не ме предизвиква категорично да я направя!
Имам доста опитани,доста отметнати за правене и ето я поредната споделена,за която сърдечно й благодаря!







Продукти за 2 такива порции:

 

150 гр. сирене крема
1 яйце за сместа + още 2 бр. за гнездата
1  домат
400 гр. нарязан на ивици спанак ( или лапад )
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
черен пипер,сушен млян кориандър и джоджен
40 гр. масло
50 гр. краве сирене 








Приготвяне:

Задушете в маслото измития,нарязан на ивици спанак (или лапад) заедно с нарязаните лук и чесън.
Посолете и подправете с джоджен,черен пипер и млян сушен кориандър.
Не е нужно дълго готвене,колкото да спадне обема на спанака.
Оставете го леко да се охлади ,след което към него добавете крема сиренето,яйцето и натрошеното краве сирене, и разбъркайте.
Намаслете подходащи керамични съдчета за печене и в тях разпределете сместа.
По средата оформете вдлъбнатина и я очертайте с парченца домат.
Чукнете в гнездото по едно цяло яйце.
Изпечете в загрята на 180 гр. фурна до желаната готовност на жълтъка от гнездото.

12 май 2014 г.

сметанов трайфъл / creamy trayfal




 
Нищо ново под слънцето.
Нито трайфълът е някаква новост,нито комбинацията бита и квасена сметана.
Това ,за което исках да споделя две,три приказки е използването на животинска сметана за крема или иначе казано баш сметана.Защото другата - растителната, си е някаква химическа адаптация,която като я разбиеш става прекалено въздушна и лично на мен не ми е много приятна да я консумирам директно,освен ако не е съчетана с квасена сметана,
маскарпоне или друг крем.По изключение си я позволявам в чист вид,за да я щприцовам за украса,защото е по-устойчива.
Още от зората на демокрацията си спомням първите торти,плод на набиращата скорост частна сладсарска дейност.
Представляваха почти само блат и бита сметана и то точно от този тип- прекалено въздушна и толкова балонирана,че направо имах чувството че поглъщам някаква сладка пяна.







Животинската сметана ми прави впечатление,че не набухва толкова много,почти не може да стане на същите твърди върхове,но пък вкуса е съвсем различен и много по-приятен.
В тази рецепта тъй като превеса беше в полза на квасената сметана , кремчето е много свежо .
Набързо направен крем,набързо насипан по чашите - без никакви пошове и особени старания за по-естетически вид.Просто един не претенциозен,но вкусен десерт!
Ако оцелее за другия ден и пренощува в хладилника-мамма мия!
Една чашка ще ви е малко,обзалагам се! :)






Продукти:

200 мл. течна животинска сметана
300 гр. заквасена сметана
пудра захар на вкус
ванилия
малки бишкотки или начупени големи
сладко по избор
опция : пресни плодове по избор






Приготвяне:

В купа сложете квасената сметана ,пудрата захар и ванилията - разбъркайте ги с лъжица.
В друга купа разбийте сметаната до меки върхове.
Добавете я към квасената и леко хомогенизирайте.Кремът е готов.
Насипете в чаши по малко от крема.
Боднете  в него по няколко бишкотки или бисквити.
Сложете по малко сладко или плодове / или и двете /.
Следва пак крем,после бишкотки и сладко.Завършете с крем и сладко.
Сложете финалната бишкотка,малко сладко и поръсете шоколадови пръчици или кокосови стърготини.






Онагледявам малките бишкотки с още една вариация,която направих след време от остатъците в пакета заедно с няколко бисквити - приличат ми на ухилени жабки с очички :)






Когато искам да шприцовам млечна сметана ,за да бъде по-устойчива и да личи рисунъка от накрайника,я разбивам с лъжичка,две от крем Оле на Др. Йоткер.
По принцип има и стабилизатори за сметана,но от тях  обичайно нямам,а от Олето ми се намира винаги в резерв.