Страници

25 ноември 2015 г.

пастет от пилешки дробчета





 Разгръщайки книгата на Манчев и Шишков,първата рецепта,която реших да приготвя,бе за пилешки пастет.
Прегледах и някои рецепти на кулинарни другарчета - Ева,Катето,Снежи и Мария,и ето какво се получи при мен.
Не съм пасирала прекалено фино,исках да се усещат елементите,участващи в пастета.
Вярвам нямате съмнение,че никой купешки,дори и този от соц. времена не може да е по-качествен и вкусен,а и много ясно-кой ще тръгне да произвежда пастет с краве масло и сметана :) ?!
Направата е толкова бърза и лесна,че със сигурност никога повече няма да посегнете за кутия пастет в магазина.






Пастетът може да бъде идеално предястие за гости,което да сервирате  с хрупкави крекери,гризини,кростини и т.н.







 
Продукти за 4 купички :

500 гр. пилешки дробчета
4 с.л. зехтин
120 гр. краве масло
80 мл. течна млечна не подсладена сметана
2 моркова
1 глава бял лук
1-2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус,кимион
чубрица или мащерка
шепа наситнен магданоз
по желание - 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок







Приготвяне:

Измийте и подсушете пилешките дробчета.
Сотирайте в 2 с.л. зехтин + 20 гр. масло настърганите моркови,нарязаните лук и чесън,докато омекнат.Посолете на вкус,поръсете млян черен пипер и щипка сушена чубрица или мащерка.
Прехвърлете задушените зеленчуци в купата, в която ще пасирате пастета .
В същия съд загрейте 2 с.л. зехтин и запържете пилешките дробчета от двете страни .
Посолете на вкус,поръсете млян черен пипер и кимион.
Дробчетата трябва да останат сочни,не ги препържвайте.
Прехвърлете и тях в купата при зеленчуците.
Добавете сметаната и 50 гр. от кравето масло.
Пасирайте до хомогенност.
Ако има нужда,подправете сместа с още подправки до желания от вас вкус.Аз добавих лимонов сок,който идеално тушира леката горчивина на дробчетата.
Разпределете пастета в купички,заравнете.
Разтопете останалото краве масло,посолете го и го ароматизирайте с малко мащерка или чубрица.
С помощта на лъжичка сипете от маслото във всяка купичка,докато пастета се покрие плътно.
Приберете купичките в хладилника за 1 час,за да стегне пастета.






19 ноември 2015 г.

кюфтета с извара





  

Тези изварени кюфтенца правя вече няколко пъти и са ни много любими.Пухкави,нежни и ухаят на понички.
Аз не ги подсолявам много,защото искам да запазят възможно най-неутрален вкус,който си подхожда идеално със смокиново чътни или някакво домашно сладко- от боровинки,сини сливи или смокини.







 

Продукти:

500 гр. нискомаслена извара
4 с.л. пшеничен грис
6-7 с.л. брашно ( количеството зависи от консистенцията на изварата )
3 яйца
щипка сол и смлян черен пипер  *
1/2 п. бакпулвер (може и без него )

допълнително:
1/2 ч.ч. брашно за овалване на кюфтетата
олио за пържене
за гарниране-сладко по избор

* аз слагам много малко сол и черен пипер,просто за акцент и подсилване на вкуса,защото обичам кюфтенцата,поднесени със сладко






Приготвяне:

Разбъркайте в купа изварата,яйцата,пшеничния грис,бакпулвера,брашното,сол и черен пипер на вкус.
Количеството брашно слагайте на порции,ще зависи от това колко ви е стегната (гледайте да не е пихтиеста) изварата.
Сложете купата в хладилника за 15 мин.
Извадете я и с навлажнени ръце оформете кюфтенца.
Поставяйте ги в плитка тавичка,поръсена с брашно.
Оваляйте ги в брашното от всички страни и леко ги приплескайте.
Оформените и набрашнени кюфтета отново поставяйте в набрашнената тавичка.
Когато всички кюфтета са оформени,приберете тавичката за час,два в хладилника,за да стегнат.
Загрейте олио за пържене в тесен и дълбок съд.
Пускайте по няколко кюфтенца ,изпържете ги от двете страни до златисто.
Имайте предвид,че се пържат изключително бързо и преди да започнете трябва всичко допълнително да ви е подготвено.
Отцедете готовите кюфтета на кухненска салфетка.
Поднесете ги със сладко по избор.
Не препоръчвам да ги консумирате горещи,по-вкусни са,когато поизстинат.





източник:  Съвременна домашна кухня

16 ноември 2015 г.

С багети от лимец и каварма по габровски ми гостува Дари от "Вкусен ден"





Отдавна не ми е гостувало кулинарно другарче,а днес съм удостоена с вниманието на една от любимите ми блогърки- Дари от Вкусен ден.
Вече съм ви я представяла в блога,когато аз й бях на гости,но за по-новите читатели ще препоръчам отново непременно да разгледате местенцето й- има всякакви рецепти,гарантирано точни и полезни,опитайте някоя от тях.
Аз, разбира се, най-много се прехласвам по нейните тутманици,пърленки,милинки и всякакви тестени разкошества.Черешката несъмнено са козунаците -освен че са ни обща страст,мисля,че и двете обичаме и търсим разнообразието в рецептите ,състава и плънките.
Дари е голям майстор на кебапите и днес ми е на гости с ухаеща гозба и едни чудесни багетки с брашно от лимец.








Като ще е на гости, да е подобава, с хлебче и манджа, а от домакинята десерта. 
Ей оная торта там, с тахана и маскарпонето – да се отбележи, че ще е десерта, с който ще ме черпи .
Получих от Роси покана, да гостувам в блога ѝ и понеже ми е приятелче, което познавам само виртуално, но пък ми е любимо другарче, разбира се, приех с голямо удоволствие. 
Тъй като Роси е майстор на всякакви ястия и най-вече на тестените, а аз съм консуматор отвсякъде, но не пропускам да се изявявам в сферата на месенето и печенето, а и на месояденето, та идвам освен с хляба, то и с нещо, в което да го топнем. 
Да представям себе си, смятам за излишно. Да похваля домакинята обаче, обезателно! 
Любим кулинарен блогър, естет, поднася ястията с вкус и финес. В нейното местенце винаги е вкусно и с очи попиваш всяка снимка, преглъщаш, пък хукнеш към магазина за продукти, защото то се не издържа. 
Не познавам дама в обкръжението си, че и няколко мъже, това без майтап, които да не знаят блога на Еликсир. 
Всички знаят, всеки е опитвал нещо, всеки готви по рецепти на Роси.
С няколко думи -  ако се чудите какво да сготвите и сте надникнали тук, без идея няма да си тръгнете, а ястието ще е с гарантиран успешен резултат и вкус, и ще имате адмирациите на хората, които го опитат.



Сега, за багетите и кавармата, с която гостувам.
Любител съм на лимеца. Не само на него, поначало си обичам брашнени истории, дори и тричави, тежки, дето с чук да ги счупиш, но от някакво брашно да са. За мекичките, пухкави хлебчета и тутманици, да не споменявам. Но, преди година, две, започнах да консумирам повече изделия предимно от лимец.  Предимно по здравословни причини, да не изнасям лекции колко е полезно брашното, всеки може да прочете, но освен че е полезно, на мен са ми и много вкусни изделията приготвени с това брашно.
Питали са ме често, не стават ли твърди като камък, или са споделяли, че са се получили именно такива... но, някъде има грешка в „превода“. Хлябът от лимец си става мек. За предпочитане, а и за добро изпичане, е нужно хлебчетата да са с по-малък размер, търпение да втаса хубаво тестото, а после и хлябът,  и кратко време, за да се изпече.




За три броя багети са нужни:

·        170 мл вода
·        10 г прясна мая
·        1 с.л. зехтин
·        5 г хималайска сол
·        5 г захар
·        300 брашно от лимец
·        Зехтин за намазване на багетите
·        Семена за поръсване (маково семе, сусам, белен слънчоглед или каквото желаете. Може и без поръска)


Тестото може да омесите в хлебопекарна на програма тесто и да оставите да втаса в нея. Ако нямате хлебопекарна: в леко затоплената вода добавяте маята, солта, захарта, зехтина, разбърквате и на порции добавяте брашно, докато се получи хубава топка тесто. Завивате купата с кърпа и забравяте за него за час. Да втаса хубаво. Не се очаква тестото да избухне, но ще се отпусне и ще направи мехурчета вътре, така че после като го извадите и разделите на три, ще видите колко е меко тестото и колко мехурчета има в него. Не е нужно да го месите отново, просто го разделете на три и оформете багетите.




Ако месите в хлебопекарна и оставите да втасва в нея, имайте предвид, че може да не извадите топка тесто, а топка лепкава маса, която трудно се отлепва от хлебопекарната, но с повече зор и намаслени ръце – става.
Друга опция е само да омесите тестото в хлебопекарната, да го извадите, поставите в купа, покриете с кърпа и да втасва на стайна температура.
Ако е втасвало в хлебопекарна, изваждате тестото, със съвсем малко брашно събирате да стане на топка и разделяте на 3 части. Оформяте багетите и подреждате върху чиста кърпа поръсена с лимецово брашно, като правите преграда с кърпата (на хармоника), между всяка багета, за да може да втасват без да залепват една за друга. Поръсвате леко отгоре с брашно, покривате с друга кърпа и оставяте да втасат багетите.
Отново не стават големи както тези с бяло брашно, но едва като ги докоснете, колко са леки и пухкави, ще разберете, че сте уцелили времето и вече трябва да се пекат. Обикновено за втасване, да кажем при температура 20-22 градуса, са нужни около 50 мин. Малко преди тези 50 мин. включвате фурната на 180 градуса да загрява.
Премествате багетите внимателно в тава за печене, покрита с хартия за печене, която лично аз предпочитам отново да нагъна като хармоника и да не се докосват една до друга багетите. Правите прорези с нож, намазвате със зехтин и поръсвате със семена.



Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 12-15 мин. Проверете с клечка забодена в багетата, дали са изпечени. Ако излезе суха, вадите веднага, за да не се пресушат и да станат твърди.
После... нападате :)




В случая нападението е с Каварма по габровски



 
    
Рецептата за тази каварма видях в книгата Селска кухня.

В рецептата са описани следните продукти:

·        1 кг крехко свинско месо
·        100 г сланина
·        1 кг лук
·        1 глава чесън
·        2 с.л. доматено пюре
·        1 равна с.л. чубрица
·        1 с.л. ситно стрит магданоз
·        1 дафинов лист
·        Черен пипер
·        Сол на вкус
·        1 ч.ч вино
·        2 ч.ч. вода




Намалих почти всички продукти наполовина, като ползвах 600 г свинска плешка, а лукът ми беше само 200 грама. Понеже месото не се пържеше със сланината, а се запичаше, след като добавих лука, чесъна и пюрето, добавих и 2-3 с.л. зехтин.
А ето и как се приготвя.
Нарязаното на дребни хапки месо изпържваме заедно с нарязаната на кубчета сланина. Прибавяме лука, чесъна, доматеното пюре, подправките. Заливаме с виното и 1 ч.ч. гореща вода. След омекване на месото изсипваме ястието в пръстен гювеч и печем, докато остане на мазнина.





Ами, това е :)
С благодарности на Роси за поканата, да гостувам в прекрасното ѝ местенце и до нови кулинарни срещи :)

*************************************************

Дари,и аз ти благодаря за топлите думи,приятелско отношение и внимание,за страхотните рецепти и толкова апетитни кадри!
С пожелание за щастливи празници с много усмивки!



10 ноември 2015 г.

бисквитена торта с маскарпоне и течен шоколад (или какаов сусамов тахан)












Още когато Пепи показа снимките на бисквитената тортата с  боровинки,кутия маскарпоне се намести и в моя хладилник в очакване на рецептата,за която сърдечно й благодаря!
Започвайки да я приготвям,отидох да си избера с какво сладко да я направя и насреща ми се изпречи бурканчето какаов сусамов тахан,което бях купила от Лидл по време на гръцката седмица.Ха днес,ха утре да го употребя,дали в някакви сладки,дали в брауни,до момента така и не бях решила и спонтанно го грабнах,казвайки си-време му е.






Та моята торта не е с течен шоколад,както съм записала в заглавието,а е със сусамов тахан с какао.Такъв можете да закупите от Лидл ,но само когато има гръцка седмица.Може да потърсите подобен тахан  в Метро,в интернет или специализирани магазини.
Понеже като вкус и консистенция какаовият тахан и течният шоколад много си приличат,спокойно можете да ги замените в случай,че тази тортичка ви намига апетитно и не ви се търси обезателно тахан или чака гръцка седмица в Лидл.
Абсолютно съм убедена,че и с качествен течен шоколад ще е перфектна,а примери за това в нета безброй.






Днешната публикация е символична.
Защото в нея съм съчетала три сантиментални елемента-рецептата на Пепи -любимо мое другарче,лъжичките са част от страхотните подаръци,с които ме трогна Дани,когато се срещнахме в Барселона и се надявам един ден и аз да мога да отвърна на милите жестове и топло посрещане ,с които тя и семейството й ни впечатлиха толкова много.В заден план съм си приготвила кафе Mocha на новата ми кафемашинка Долче густо.При покупката й използвах ваучера,който получих от Метро във връзка с годишните награди за кулинарни блогове на Блоговодител.
Благодаря от сърце на всички вас,които сте съпричастни към чувството на взаимност,полезност,добронамереност и приятелство!









Продукти:

около 250 гр. правоъгълни бисквити (да не са от дебелите )
350 гр. течен шоколад (или какаов сусамов тахан от гръцката седмица в Лидл)
500 гр. маскарпоне
1 ч.ч. сладко по избор (моето домашно от праскови)
500 мл. прясно мляко
1 п. пудинг с варене на др. Йоткер ванилия (може и какаов)
3-4 с.л. захар (или повече на вкус)
100 гр. фино смлени орехи или настърган шоколад за украса
3 с.л. ликьор






Приготвяне:

Маскарпонето и сусамовия тахан (или течен шоколад) трябва да са на стайна температура.
Разбърквате ги в купа до хомогенност.
Сварявате пудинга според указанието,подсладен с няколко лъжици захар .
Готовият пудинг минете отгоре лекинко с парченце масло,за да не хваща кора,докато изстива.
Добавете на няколко порции охладения пудинг към маскарпонето и тахана (или течен шоколад),обединете с шпатула.
Ако сладкото ви е прекалено гъсто,размесете го с ликьора.
Ако е по-течно,добавете ликьора към крема.
В тавичка 24/24 см. на дъното сипете малко от крема.
Покрийте с ред бисквити.
Нанесете върху тях пласт крем,накапете тук-там от сладкото.
Следват втори ред бисквити,пласт крем и сладко тук-там.
Редувате до изчерпване на крема и бисквитите.
Завършете сладкиша с крем,поръсете смлени орехи или настърган шоколад.
Покрийте тортата с прозрачно фолио и я приберете в хладилника за 3-4 часа,за да попият бисквитите от крема.