Отдавна не ми е гостувало кулинарно другарче,а днес съм удостоена с вниманието на една от любимите ми блогърки- Дари от Вкусен ден.
Вече съм ви я представяла в блога,когато аз й бях на гости,но за по-новите читатели ще препоръчам отново непременно да разгледате местенцето й- има всякакви рецепти,гарантирано точни и полезни,опитайте някоя от тях.
Аз, разбира се, най-много се прехласвам по нейните тутманици,пърленки,милинки и всякакви тестени разкошества.Черешката несъмнено са козунаците -освен че са ни обща страст,мисля,че и двете обичаме и търсим разнообразието в рецептите ,състава и плънките.
Дари е голям майстор на кебапите и днес ми е на гости с ухаеща гозба и едни чудесни багетки с брашно от лимец.
Като ще е на
гости, да е подобава, с хлебче и манджа, а от домакинята десерта.
Ей оная торта
там, с тахана и маскарпонето – да се отбележи, че ще е десерта, с който ще ме
черпи .
Получих от
Роси покана, да гостувам в блога ѝ и понеже ми е приятелче, което познавам само
виртуално, но пък ми е любимо другарче, разбира се, приех с голямо удоволствие.
Тъй като Роси е майстор на всякакви ястия и най-вече на тестените, а аз съм
консуматор отвсякъде, но не пропускам да се изявявам в сферата на месенето и
печенето, а и на месояденето, та идвам освен с хляба, то и с нещо, в което да
го топнем.
Любим кулинарен блогър, естет, поднася ястията с вкус и финес. В нейното
местенце винаги е вкусно и с очи попиваш всяка снимка, преглъщаш, пък хукнеш
към магазина за продукти, защото то се не издържа.
Не познавам дама в
обкръжението си, че и няколко мъже, това без майтап, които да не знаят блога на
Еликсир.
Всички знаят, всеки е опитвал нещо, всеки готви по рецепти на Роси.
С няколко
думи - ако се чудите какво да сготвите и
сте надникнали тук, без идея няма да си тръгнете, а ястието ще е с гарантиран успешен
резултат и вкус, и ще имате адмирациите на хората, които го опитат.
Сега, за
багетите и кавармата, с която гостувам.
Любител съм
на лимеца. Не само на него, поначало си обичам брашнени истории, дори и
тричави, тежки, дето с чук да ги счупиш, но от някакво брашно да са. За
мекичките, пухкави хлебчета и тутманици, да не споменявам. Но, преди година,
две, започнах да консумирам повече изделия предимно от лимец. Предимно по здравословни причини, да не
изнасям лекции колко е полезно брашното, всеки може да прочете, но освен че е
полезно, на мен са ми и много вкусни изделията приготвени с това брашно.
Питали са ме
често, не стават ли твърди като камък, или са споделяли, че са се получили
именно такива... но, някъде има грешка в „превода“. Хлябът от лимец си става
мек. За предпочитане, а и за добро изпичане, е нужно хлебчетата да са с
по-малък размер, търпение да втаса хубаво тестото, а после и хлябът, и кратко време, за да се изпече.
За три броя
багети са нужни:
·
170
мл вода
·
10
г прясна мая
·
1
с.л. зехтин
·
5
г хималайска сол
·
5
г захар
·
300
брашно от лимец
·
Зехтин
за намазване на багетите
·
Семена
за поръсване (маково семе, сусам, белен слънчоглед или каквото желаете. Може и
без поръска)
Тестото може
да омесите в хлебопекарна на програма тесто и да оставите да втаса в нея. Ако
нямате хлебопекарна: в леко затоплената вода добавяте маята, солта, захарта,
зехтина, разбърквате и на порции добавяте брашно, докато се получи хубава топка
тесто. Завивате купата с кърпа и забравяте за него за час. Да втаса хубаво. Не
се очаква тестото да избухне, но ще се отпусне и ще направи мехурчета вътре,
така че после като го извадите и разделите на три, ще видите колко е меко
тестото и колко мехурчета има в него. Не е нужно да го месите отново, просто го
разделете на три и оформете багетите.
Ако месите в
хлебопекарна и оставите да втасва в нея, имайте предвид, че може да не извадите
топка тесто, а топка лепкава маса, която трудно се отлепва от хлебопекарната,
но с повече зор и намаслени ръце – става.
Друга опция
е само да омесите тестото в хлебопекарната, да го извадите, поставите в купа,
покриете с кърпа и да втасва на стайна температура.
Ако е
втасвало в хлебопекарна, изваждате тестото, със съвсем малко брашно събирате да
стане на топка и разделяте на 3 части. Оформяте багетите и подреждате върху
чиста кърпа поръсена с лимецово брашно, като правите преграда с кърпата (на
хармоника), между всяка багета, за да може да втасват без да залепват една за
друга. Поръсвате леко отгоре с брашно, покривате с друга кърпа и оставяте да
втасат багетите.
Отново не
стават големи както тези с бяло брашно, но едва като ги докоснете, колко са
леки и пухкави, ще разберете, че сте уцелили времето и вече трябва да се пекат.
Обикновено за втасване, да кажем при температура 20-22 градуса, са нужни около
50 мин. Малко преди тези 50 мин. включвате фурната на 180 градуса да загрява.
Премествате
багетите внимателно в тава за печене, покрита с хартия за печене, която лично
аз предпочитам отново да нагъна като хармоника и да не се докосват една до
друга багетите. Правите прорези с нож, намазвате със зехтин и поръсвате със
семена.
Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 12-15 мин. Проверете с
клечка забодена в багетата, дали са изпечени. Ако излезе суха, вадите веднага,
за да не се пресушат и да станат твърди.
После...
нападате :)
В случая
нападението е с Каварма по габровски
Рецептата за
тази каварма видях в книгата Селска кухня.
В рецептата
са описани следните продукти:
·
1
кг крехко свинско месо
·
100
г сланина
·
1
кг лук
·
1
глава чесън
·
2
с.л. доматено пюре
·
1
равна с.л. чубрица
·
1
с.л. ситно стрит магданоз
·
1
дафинов лист
·
Черен
пипер
·
Сол
на вкус
·
1
ч.ч вино
·
2
ч.ч. вода
Намалих
почти всички продукти наполовина, като ползвах 600 г свинска плешка, а лукът ми
беше само 200 грама. Понеже месото не се пържеше със сланината, а се запичаше,
след като добавих лука, чесъна и пюрето, добавих и 2-3 с.л. зехтин.
А ето и как
се приготвя.
Нарязаното
на дребни хапки месо изпържваме заедно с нарязаната на кубчета сланина.
Прибавяме лука, чесъна, доматеното пюре, подправките. Заливаме с виното и 1
ч.ч. гореща вода. След омекване на месото изсипваме ястието в пръстен гювеч и
печем, докато остане на мазнина.
Ами, това е :)
С
благодарности на Роси за поканата, да гостувам в прекрасното ѝ местенце и до
нови кулинарни срещи :)
*************************************************
Дари,и аз ти благодаря за топлите думи,приятелско отношение и внимание,за страхотните рецепти и толкова апетитни кадри!
С пожелание за щастливи празници с много усмивки!