Страници

18 декември 2016 г.

картофени кошнички






Продукти:

за картофената основа:
800 гр. картофи
2 стръка пресен лук (или чесън)
1 голямо яйце ( или две малки )
2-3 с.л. олио и 50 гр. разтопено масло
чубрица,черен пипер,млян сушен кориандър

за пълнежа   на малките кошнички - 12 бр. :
2 яйца
250 гр. моцарела
40 гр. пушен кашкавал
1 стрък пресен лук
черен пипер и сушен кориандър

за 3 бр. големи кошнички - 3 малки яйца






Приготвяне:

Сварете обелените картофи във вряща подсолена вода.
Отцедете ги и ги намачкайте заедно с 2-3 с.л. олио и 50 гр. разтопено масло,добавете подправки по ваш вкус.
Оставете картофите настрани да изстинат.
Към тях прибавете нарязани на дребно пресен лук или чесън ( или и двете),1 яйце.Размесете добре сместа.
Подгответе си плънката за кошничките като към 2 разбити яйца прибавите нарязани на кубчета моцарела,пушен кашкавал,пресен лук и подправки.
Форма за мъфини напръскайте със спрей за печене или намажете гнездата с меко масло и ги поръсете с галета.
Сложете във всяко гнездо по една топка от картофената смес.
В малка купичка налейте 2 с.л. олио.
Малка чаена лъжичка топвайте в купичката с олиото и с опакото й притиснете картофеното тесто така,че да се разпредели по дъното и стените и да се оформи кошничка.





Разпределете плънката в кошничките и ги изпечете в загрята на 190 гр. фурна,за около 15-20 мин. до златисто.




Охладете формата върху решетка.




Изчакайте кошничките леко да изстинат,за да се постегнат и с помощта на лъжица внимателно ги извадете от гнездата.





За големите кошнички ще са ви нужни по-големи керамични или метални купички,а може да използвате и еднократните алуминиеви формички.
Отново ги намаслете и поръсете с галета.
По същия начин оформете картофеното тесто.
Капнете на дъното на кошничката лъжица олио или стопено масло.




Изпечете ги за около 10 мин. в загрята фурна така както са празни.
След което чукнете във всяка по едно яйце,леко го посолете и ги върнете във фурната да се изпекат до готовност на яйцето.





29 септември 2016 г.

супер тънка пица с кори за баница


пица с фини точени кори






Благодаря на Вероника за страхотната идея


Продукти:

кори за баница (фини или печени на сач)
1 яйце
100 гр. заквасена сметана (или гъсто кисело мляко)
щипка сол и млян черен пипер
зехтин
лютеница
тънко нарязана шунка
настърган кашкавал
сушен риган или босилек (може и пресни )


Приготвяне :

Нарочно не давам точни количества на продуктите,зависи колко кори имате и колко пици сте решили да изпечете.
На постъпковите снимки съм приготвила пицата с по-дебелите кори,които се водят домашни,печени на сач.
От тях се редят по една.Ако използвате фини кори за баница,слагайте по два листа като помежду им намазвате тънко с мазнина.
В купичка разбийте яйцето заедно със сметаната,щипка сол и черен пипер.
Две големи,плитки тави покрийте с хартия за печене.
Намажете хартията тънко със зехтин.
Застелете с един лист кори за баница (ако са от фините -с два).
Намажете го тънко със зехтин и след това с 2-3 с.л. от млечната смес.




Покрийте отгоре с втори лист кори (или двойка кори,ако са от фините) :




Намажете втория лист с лютеница,подредете резените шунка и поръсете с настърган кашкавал.Поръсете подправки и тук-там с тънка струйка зехтин.





Изпечете двете тави едновременно в загрята на 190 гр. фурна.




Така приготвената тънка пица на мен ми е най-лесно да порционирам като я режа с кухненската ножица :) .
Получава се бърза,лесна,изключително вкусна и хрупкава пица,която може да гарнирате с каквото намерите из хладилника.Рецептата е много удобна,ако имате нужда да оползотворите остатъка от някой пакет кори за баница.
На първите 4 снимки горе пицата е от фини точени кори.
На тези по-долу е с по-дебелите кори на сач,които са и на постъпковите снимки.


с печени кори на сач





26 август 2016 г.

магданозено руло



Това руло с тиквички у дома е абсолютен хит.
Навярно е рецептата в блога,която съм правила най-много.
Дъщеря ми го обожава,а пък аз съм особено доволна,защото иначе не обича яйца освен така на руло,което по същество си е един голям омлет.
По аналогия реших да приготвя рулото с магданоз вместо тиквички и пак се хареса.
А и имах желание да проверя как ще се справи Чопъра 3 в 1 на Делимано с кълцането на зелении.
Ами как-идеално,бързо и лесно ,както с всички други задачи,които му поставих до сега.
Много ми е досадно рязането на магданоз и копър.
Айде копъра като е за една връзка,нарязвам я и с ножицата.Обаче ако ми трябва магданоз за тези кюфтета какво кълцане пада.Сега вече съм улеснена и много доволна.






Продукти:

7-8 едри яйца
1 с.л. горчица
2 връзки магданоз
1 връзка копър
няколко стръка див лук (може и без него)
3 пакета х 125 гр. крема сирене
4 печени белени червени чушки
10 листа топено сирене чедър
200 гр. кашкавал
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус




Приготвяне:

Измийте връзките магданоз и копър,отстранете дръжките.
Срежете небрежно на две,на три листната маса,за да ви е по-лесно да я поставите в купата на чопъра.




Блендирайте първо едната връзка магданоз,докато се накълца ситно,но не да стане на каша.Ще ви отнеме само няколко секунди.






Направете това и с втората китка магданоз,а накрая и с копъра.

Махнете дръжките и семките на чушките и ги срежете по дължина само на едно място,разтворете ги,за да се използва цялата им повърхност в пълнежа.
Крема сиренето смесете с половината от накълцания копър и ситно нарязан див лук,овкусете с млян черен пипер.
В купа поставете яйцата,горчицата,сол и черен пипер на вкус.
Разбийте яйцата с телената приставка.



Добавете накълцания магданоз и останалата половина от копъра.
Плитка тава (тази от фурната ви е най-подходяща) покрийте с лист хартия за печене,намажете със зехтина.
Върху листа излейте магданозено-яйчената смес,разпределете я равномерно.
Отгоре настържете 1/3 от кашкавала:



Изпечете платката за около 15 мин. в загрята на 180 гр. фурна до златисто.
Извадете тавата да изстива на решетка.




Върху топлата платка настържете още 1/3 от кашкавала,той ще се разтопи веднага от топлината и върху него подредете листите топено сирене.



Намажете отгоре с крема сиренето,а върху него застелете с чушките.





Навийте платката на стегнато руло.




Покрийте го с едро настъргания кашкавал и пъхнете в още топлата фурна,докато се разтопи апетитно.





Поръсете разтопения кашкавал с щипка шарена сол и скълцан копър.
Оставете рулото да изстине напълно и режете с остър нож.




Съхранявайте в хладилник,завито в свежо фолио,за да не съхне.
Много е вкусно на стайна температура или леко охладено.
Рецептата е подходяща за хора,спазващи диетично хранене,тъй като в платката на рулото няма брашно.





11 август 2016 г.

тирамису с малини




Днешната рецепта за тирамису е хита на сезона у дома.
Много обичам този десерт.
В Италия никога не пропускам да опитам две неща-тирамису и каноли-обожавам ги.
И докато канолите са си по-бавни за приготвяне,то тирамису е лесно като детска игра.
Още по-лесно ми беше,използвайки приставката за разбиване на Чопъра 3 в 1 на Делимано.
В рецептата за доматената крем супа споделих,че за разлика от моя уред,на който разбивалката за мен е практически неизползваема,защото вибрира силно ,сместа започва да пръска из цялата кухня,то при Делимано тези недостатъци ги няма и се работи много плавно и удобно.Капка не излезе извън съдовете,в които разбивах жълтъците и маскарпонето.



 


 

Продукти за 10 чаши:




750 гр. маскарпоне
5 жълтъка
250 гр. кондензирано мляко (или пудра захар на вкус)
3 с.л. ликьор amaretto или италианско ликьорно вино Марсала (или друг ароматен алкохол по избор)
300 гр. малини
300 мл. еспресо
24 бишкоти
за гарниране:
вишни в амарето сироп или сладко с цели вишни
за поръсване:
какао






Приготвяне:

Сложете в дълбока купа маскарпонето,1 с.л. ликьор и кондензираното мляко (или пудра захар).По желание може да добавите 1 ванилия.
В друга купа разбийте жълтъците,докато изсветлеят и станат пухкави.
Ако имате притеснения от сурови яйца в десерта,разбийте ги в съд,поставен над водна баня.
Аз ги разбивам за 2-3 мин. в метален съд на ниска степен на котлона при непрекъснато бъркане.




Разбийте маскарпонето за кратко с телената приставка (или с телена бъркалка) ,




след което към него добавете жълтъците и отново разбийте,докато се обединят.
В никакъв случай не се увличайте с разбиването на маскарпонето,за да не го втечните,достатъчно е да стане на гладък,хомогенен крем.




Еспресото ароматизирайте с 2 с.л. ликьор .Нека е в плитък съд,за да ви е удобен за топене на бишкотите.
На дъното на всяка чашка сложете две,три малини.




Отгоре сипете малко крем.




Потопете бишкотите за кратко в еспресото и ги сложете върху крема.




Подредете малини в празните местенца около бишкотите.




Следват отново крем,втори ред бишкоти,малини и пак крем.




За декорация сложете по една едра малина.




Приберете чашките в хладилника.
Преди поднасяне гарнирайте всяка чашка с няколко вишни и сироп,





по желание поръсете какао.




Десертът може да се направи в различни по форма чаши (или купички,бурканчета с капак) като срязвате бишкотите преди да ги напоите в еспресото,за да може да се съберат.




Може да го направите и в цял съд като започнете с малко крем,после бишкоти,малини,крем и т.н.Когато се прави тирамису в тава,трябва да отлежи повече време,за да може да се порционира по-лесно и какаото се поръсва непосредствено преди сервиране.
Аз харесвам повече версията в чашки като обичам да разпределям в различни модели и всеки си избира тази,която му харесва.Освен когато е за гости,тогава задължително го правя в еднакви чаши. :)




Когато е в чашки,тирамисуто може да се консумира дори и след 1 час престой в хладилника.
Не е задължително да слагате малини,може да ги пропуснете и да си направите класическата версия на този десерт.
На мен вариантът с малини ми е особено любим,придават лятна свежест.
Освен това предпочитам да подсладя крема с кондензирано мляко вместо пудра захар,защото така той става с по-изразен млечен вкус,малко по-течен е и по-лесно влиза в промеждутъците между бишкотите и малините.