Страници

23 април 2012 г.

козунак и руло със заквасена сметана и какаова плънка








Време е да сложа край на козуначената ми сесия за тазгодишните Великденски празници.
Мислех да напиша направо " за тази година",защото най-вероятно ще е така,но все пак нека да не се заричам.
Кой знае....може,както казах и в предходната публикация,изневиделица да ме осени  муза за козунакоправене :) .










От цялата серия експерименти  въпреки,че вече казах,че като цяло не виждам особена разлика във вкуса или резултата,независимо с какво ще бъде замесен козунака,все пак една мъъъъъничка идея по-по-най ми се струва този със заквасената сметана.
И една идея по-по-любима ми стана какаовата плънка като при козунака с кисело мляко и какаова плънка ,която в съвсем близък вариант ме плени още от Повитицата.


Така,че може да се каже,че ще завърша серията с най-предпочитания .






Рецептата за козунак със сметана може да намерите ТУК .
Плънката може да видите ТУК   или  подобна ТУК .

Оформих по два начина - на руло :





и като кранч плетеница:








В плетеницата има само от какаовата плънка.
















В рулото сложих освен нея и сушени боровинки и стафиди,накиснати в ром.











20 април 2012 г.

козунаци с плодово кисело мляко





Моите козуначени експерименти продължиха с  идеята на топ-майсторката на козунаци Вени за козунак с фруктово мляко.


Продукти:

2 яйца  размер L + 1 белтък
50 гр. масло + 40 мл. олио
160 гр. захар
250 мл. плодово кисело мляко
50 мл.  заквасена сметана
25 гр.  прясна мая 
по 1 капсула есенции ванилия,лимон и ром
настъргана портокалова кора
около 690-700 гр. брашно-ориентировъчно е количеството,преценявайте го винаги индивидуално за всяко замесване

за глазиране - 1 жълтък + 1 ч.л. олио + 1 ч.л. пр. мляко 
за поръсване -кристална захар,сусам
плънка 1 - сушени боровинки и стафиди,накиснати в ром,локум
плънка 2 - вишнево сладко,сушени череши,парченца шоколад
плънка 3 -какао,масло,захар,смлени орехи,канела + парченца шоколад и едро счукани лешници





Приготвяне:


Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата с вилица и добавете към тях захарта.
Разбъркайте добре,докато тя се разтопи и сложете в контейнера на хлебопекарната.
Към плодовото мляко добавете сметаната и маята, и разбъркайте,докато тя се разтвори.
Сложете ги в контейнера.
Добавете есенциите,кората от портокал.
Сложете около половината брашно и  пуснете машината да меси,аз правя това на бързата програма-тя подгрява през това време,затова и всички продукти са ми студени,направо от хладилника и не активирам маята предварително,но пък ползвам винаги една и съща проверена марка.
Добавяйте постепенно от брашното /пресявам го с чаша -сито директно над контейнера / ,докато спре да маже под бъркалките.
Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Накрая може да коригирате плътността на тестото с още мъничко брашно,ако има нужда и е станало прекалено меко.

Като свърши цикъла месене,рестартирайте програмата и пуснете да измеси за още един цикъл.Когато и той свърши, изключете машината и оставете вътре тестото на затворен капак да втасва.
Когато е вече втасало и е удвоило обема си, с намаслени ръце го извадете върху намаслена тавичка.
Оформяйте на леко намаслена повърхност /не да плува в олио,защото ще отпуснете тестото прекалено/.
От това тесто аз направих 2 козунака с размер 30/11 см. и един малък - 20/11 см.



Първият голям е с плънка от сушени боровинки и стафиди,накиснати в ром,локум и канела.




пекох го за проба в една картонена кексова форма,която към края на печенето не удържа и стените й поддадоха,а козунакът взе да се отпуска настрани и хлътна леко в средата,но и така не остана :)


Вторият е с плънка от вишнево сладко,сушени череши,парченца шоколад и канела.










Малкият е с  какаова плънка /какао,масло,захар,смлени орехи,канела/ + парченца шоколад и едро счукани лешници.



18 април 2012 г.

козунаци с портокалов сок,прясно и кисело мляко







Продукти:

2 яйца + 1  белтък  ,жълтъка се отделя за намазване,смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. пр. мляко
150 мл. прясно мляко
50 мл. кисело мляко
60 мл. портокалов сок
50 мл. олио + 40 гр. разтопено масло
160 гр. захар
настъргана кора от портокал и лимон
есенция ванилия
малка щипчица сол
25 гр. прясна мая 
около 700 гр. брашно - количеството е ориентировъчно и се преценява индивидуално за всяко замесване





Приготвяне:
 

В чаша отмерете прясното мляко,леко го затоплете в МВ,добавете му 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно,маята и разбъркайте,оставете да се активира.
От известно време като меся не чакам маята да се активира,защото така или иначе меся на бързата програма,а тя докато меси,подгрява контейнера и продуктите.Но вие си я активирайте,не пречи,даже по-добре.
Яйцата,захарта,киселото мляко и портокаловия сок разбийте с тел в купа,докато захарта леко се разтопи,да не е съвсем на кристали и ги сложете  в контейнера на машината.
След тях добавете вече активираната мая .Следват малката щипчица сол,есенцията,настърганите кори от портокал и лимон,и около 350 гр. брашно - пресявам го посредством чаша-сито направо над контейнера.
Пускам машината да меси на бързата програма.Като се хомогенизират съставките започвам да добавям постепенно с чашата-сито по малко от брашното на порции,докато се образува хубава топка и спре да маже под бъркалките.
Тогава започвам да прибавям на порции разтопеното и леко охладено масло,смесено с олиото.След всяка порция изчаквам да се усвои мазнината и така добавям следващата,докато я поеме цялата.Трябва да стане меко,еластично тесто,колкото е мека възглавничката на ухото ви.

Когато свърши цикъла месене на бързата програма,нулирам и пускам отначало за още един цикъл месене (общо времетраене на месенето-30 мин.).
След което изключвам машината и оставям тестото да втасва в контейнера като го покривам с прозрачно фолио,за да не съхне тестото .То трябва да удвои обема си.
Когато това стане оформяте с леко намаслени ръце на леко намаслена повърхност.
Не точете с точилка,а само придърпвайте и разплесквайте с пръсти-тестото е много еластично.
Аз оформих 4 козунака-три малки и един по-голям.

Големият е във форма 30/11 см.
С плънка от микс сушени плодове,кокосови стърготини и счукани лешници.


това е за единия фитил,правят се три за стандартна плитка




Кръглият е печен в кръгла аломуниева формичка с диаметър 20 см.
С плънка от мед,канела,смлени орехи и счукани лешници.















От останалото тесто станаха два малки козунака с размер 20/11 см.
Единият с плънка от мед,канела, смлени орехи ,счукани лешници и кокосови стърготини.






Вторият е с плънка от вишнево сладко,микс сушени плодове,кокосови стърготини и счукани лешници.






Снимките са доста измъчени,но са правени почти в 20.00ч.,когато след отминалия дъжд грейнаха последните лъчи на залеза и се изписа огромна дъга,след което Слънчо се скри и.....това успях да скопосам на бързо. :(

17 април 2012 г.

ризото със спанак и шунка





Тази рецепта е втората,която приготвих по идея от една от двете страхотни кулинарни книги,които получих преди 1 година от играта на  Таня.








Тъй като, както съм ви споделяла и преди, книгите са на немски, ми е невъзможно да си преведа рецептите,но поне успявам чрез гугъл преводача да разбера какви са продуктите,а от там насетне импровизирам.
Въпреки това ми е много хубаво да ги разглеждам,защото са с много илюстрации,и да си подсказвам идейки,така че пак са ми и полезни и интересни.
Ако някой път наистина много се затрудня с интерпретациите,знам вече,че тук има  дами,които ще ми помогнат успешно :)) .







Продукти:

1 ч.ч. ориз / аз използвам тип Балдо /
3 ч.ч. гореща вода или бульон
1 триъгълниче топено сирене / ако имате /
бучка масло 
2-3 с.л. олио или зехтин
3 с.л. готварска сметана
50 гр. шунка ,нарязана на ивички
20 гр.  ситно смлян пармезан
около 2 шепи нарязан на ивици спанак или лапад
1-2 стръка пресен чесън
магданоз,сол,черен пипер,щипчица куркума, джоджен






Начин на приготвяне:

Измийте и отцедете ориза.
В дълбок тиган или тенджерка загрейте олиото и в него запържете ориза.Налейте 2 ч.ч. гореща вода или домашен бульон,посолете,намалете котлона на ниска степен и покрийте съда с капак.
Оставете ястието да къкри,като отвреме на време отхлупвате и разбърквате.
Като се поеме водата от ориза и той вече е омекнал добавете топеното сирене,маслото и подправките и разбъркайте.Долейте още малко вода,примерно половин до 1 чаша,защото целта е ризотото да остане по-рядко като консистенция,а не като класическия ориз на фурна.Прибавете спанака ,шунката,магданоза,чесъна и сметаната, и бъркайте,докато водата леко се редуцира,но не съвсем,както и за да се задуши леко спанака.
Поръсете с пармезана,разбъркайте и снемете от огъня.

Сервирайте веднага,докато ризотото е още топло.



15 април 2012 г.

козунак със заквасена сметана и плънка от локум и сушени плодове




Скъпи приятели,

Честито Възкресение Христово!

Здраве,благоденствие и хубави дни пожелавам на вас и близките ви!
Повече обич,разбирателство и светли мисли да има в душите и сърцата ви!
А всяко сторено добро да ви се връща стократно!








И по традиция не може да минем без обредния хляб,затова представям отново козунака със сметана,но с плънка от локум,стафиди и сушени боровинки,накиснати в ром .










Тестото е достатъчно за 4 такива козуначета,печени в алуминиеви формички с размер 11/20 см .







Рецептата и начина на замесване  е  ТУК .
Когато тестото втаса първи път се разделя на 4 равни части.
Всяка част разплексквате с пръсти на нещо като правоъгълник,срязвате по дължина на две и подреждате парченцата локум и сушени плодове.






Всяка половинка завивате на руло и усуквате .
Оформят се два фитила.






Слагат се на Х и се преплитат от средата към двата края.
Горния край завивате в едната посока,долния-в другата.Да стане като осмица.





После следва повторно втасване,намазване с жълтък,смесен с лъжичка прясно мляко и лъжичка олио,поръсват се обилно със захар /ако искате дебела захарта коричка / и печене в загрята на 160 гр. фурна,по възможност долен реотан с вентилатор,второ ниво на скарата.