24 ноември 2011 г.

Повитица / Povitica Bread








Изобщо не можах да се справя с превода на заглавието на тази рецепта.
За жалост и преводача на Гугъл не ми помогна в това отношение,но това е без всякакво значение пред вкуса,който е.........невероятен!









Ако кликнете на линка сами ще се уверите,че пред тези снимки трудно можете да останете равнодушни или да държите рецептата дълго време на позиция "предстояща".
Още докато я видях и при първа възможност я направих.







Изключително лесен,но пък много ефектен и вкусен сладък хляб се получи.
Не е сладък колкото обичайно правите козунаците,обаче който иска може да добави повече захар и така почти да влезе в тяхната графа.






В случая идеята е да си направите нещо близко до техния аромат и вкус,но за двойно по-кратко време,защото няма да месите толкова много,а освен това захарта и мазнината са много по-малко и втасването е съответно по-бързо.
А нуждата от още една идея сладост можете отлично и много подходящо да компенсирате като си резнете филийка и си я намажете тънко с любимо сладко или мед,както направихме ние.
Ами това е.....с чаша топло мляко или чай ......... ще се потопите в една истинска кулинарна нирвана!









Продукти:

за тестото:
1/2 ч.ч. / 120 мл /  прясно мляко
2 яйца
1-2 с.л. топено краве масло
1/2 кубче мая
3 с.л. захар
щипка сол
ванилия
брашно,колкото поеме за меко,но нелепнещо тесто

за плънката:
1+3/4 ч.ч. смлени орехи
1/4 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. топено краве масло
1 жълтък
1/2 ч.ч. захар
екстракт ванилия,канела,какао - по 1 ч.л.

за намазване отгоре:
белтък
4 с.л. захар









Начин на приготвяне:

От посочените продукти замесвате тесто и го оставяте да втаса.
Орехите смилате в кухненския робот и хомогенизирате с останалите продукти за плънката.
Разточвате тестото на една голяма правоъгълна кора /е,моята е далеч от правоъгълна де :) / .За да ви е по-удобно навиването,разточете на памучен чаршаф или покривка,като преди това  поръсите обилно с брашно или пудра захар,за да не залепва тестото.
Разпределяте равномерно плънката.




Навивате на руло по ширината.





Леко изтегляте рулото да се издължи още повече,но внимавайте да не го сплескате или скъсате.
По принцип по рецепта в подготвена за печене правоъгълна тавичка за кекс/козунак трябва да поставите рулото така,че краищата да излизат равномерно навън от формата.После да ги завивиете отгоре,като втори етаж.В моята форма обаче пасна като започнах с края от единия ъгъл и завих на охлюв,докато свърши рулото:






Оставяте на топло да втаса отново,после мажете с белтък,поръсвате обилно захар и печете.







Първо 10 мин. на 100 градуса,за да постигнете максимален обем,и след това увеличавате на 160 гр.,докато боднат в средата дървен шиш излезе сух.
Аз пека  само на долен реотан с вентилатор,така не се налага да покривам печивата.











56 коментара:

  1. Роси, ако знаеш как ми се хапва козунак, мммммм.
    Страхотна рецепта, прекрасно изпълнена!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Знам отлично за какво говориш, наистина е много, ама много вкусно! Че и много хубав ти се е получил козунакът! Но плънката е веднъж!!!
    Хубава вечер, Еликсирче :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм...страхотия !!!
    Много вкусно изглежда , майсторка си Еликсирче !
    Последните две снимки са страхотни !!!
    Прегръдки и хубав утрешен ден Еликсирче :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, направо нямам думи, толкова вкусно изглежда!
    Страхотни снимки, толкова изкушават! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Росииии, да ти призная като погледнах надолу към снимките хич и не ме интересуваше, че няма превод името на това пухкаво, захаросано и ароматно шарено хлебче!!
    Много обичам всички печива, щом са поръсени и печени със захар :)) а това и с плънка орехи, канела......
    Лека нощ, отивам да спя, докато все още е пред очите ми :)

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда прекрасно! Страхотно предложение! Благодаря ти Роси!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, Роси, не съм влизала много отдавна и какво да видя... страхотна вкусотия!!! Бързо казвай къде живееш!

    Поздрави, мила! Хубав петък и спокоен и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси,
    прекрасен е! Само как хубаво се е "изсипал" от тавичката...:-)
    Не съм опитвала, но си го слагам в предстоящи;-)
    Хубава вечер и спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси,знаейки моята любов към тестените неща,предполагам,че хич няма да се учудиш,че ще направя тази сладка фантазия още утре(поради липса на време днес:).
    Прекрасен е този хляб,красив,ароматен и вкусен(безспорно)четейки съставките му.
    Прегръщам те и хубав ден и уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен е козунака,Роси :) .....такъв един препеченичък , захарен ...чуден ,чуден ,а както си написала и рецептата изглежда толкова лесно, че чак да се направи сам :))...кой знае дали ще се справя , но ще опитам :) !Хубав петък и спокойни почивни дни :) !

    ОтговорИзтриване
  11. Роси,страхотно вито козуначе!И много майсторски си го направила! А каква съблазнителна коричка има...!

    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. ОО колко хубав е станъл :))) Мисля, че името означава "орехов хляб". Хубав ден:))

    ОтговорИзтриване
  13. Вълшебно изглежда, Роси! Взимам парченце и си го хапвам с удоволствие с чаша топло мляко...ммм!
    А на който му е любопитно - информация за този вид хляб има в поста на Ваня http://culinarywithme.blogspot.com/2011/10/darng-bakers-october-2011-challenge.html

    ОтговорИзтриване
  14. Мили момичета,много ви благодаря за похвалите и вниманието!Както винаги с тях правите деня ми много усмихнат!
    На всички,които смятат да го опитат бъдете спокойни,както виждате от постъпковите снимки,се прави абсолютно лесно-месите си стандартно тесто,втасва,разточвате,мажете,навивате и го намествате както дойде в тавата ви.Целта е да се получат етажи,а от там и рисунък,когато го нарежете.
    Предупреждавам,че хлябът не е сладък колкото козунак,затова който иска може да добави още захар.На нас лично поръсен с мед ни хареса много.
    DryThyme,пробвах чрез преводача на Гугъл на всички възможни езици,не го преведе от нито един,затова запазих заглавието на авторката.
    Както и да го наречете,по-важното е,че троха няма да остане за нула време.
    Хубав петък и приятни и слънчеви почивни дни ви пожелавам на всички!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, няма никакво значение името, това хлебче е престъпно вкусно и красиво. Първо като го погледнеш е наслада за окото, а като го опиташ сигурна съм, че е абсолютна наслада за небцето. Освен това е страхотна идея за оформяне на теста с различни плънки.
    Поздрави и хубави предстоящи почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Роси, мила, това наистина е нирвана! Много обичам всичко, което има роднински връзки с козунака :) Ще пробвам при първа възможност още повече щом отнема по-малко време! А за сладостта - и аз предпочитам да не прекалявам с нея :) Прегръдки и много усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. ох и ах! друго не мога да кажа! Страхотно изглежда! Даже усетих леко ухание на пресен хляб и канела.... да взема и аз да направя такова нещо. После ще дам отчет как е станало. Благодаря за рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Елена,Габи и Юлия,много сте мили,благодаря ви!
    Непременно го опитайте,ще останете очаровани и да ви е сладко,момичета!

    Приятни почивни дни ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, това е наистина невероятен сладкиш, много близък до козунака! Благодаря за страхотната рецепта! Непременно ще се пробва!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Роси, има ли значение какво е заглавието, когато съдържанието е така изкусително и красиво!
    страхотен хляб, толкова бухнал и зачервен, представям си как хрупа захарта по кората...а с чаша топло мляко няма никакво значение колко мрачно и студено е навън.
    Прекрасни почивни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  21. Впечатляващо красиво се е получил този хляб, Роси!
    Резените са неустоими, височина, шарка и ефирност - чудесни снимки.
    Сърдечни поздрави и хубав петък, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Тъкмо вечерях, а като видях този сладък хляб и започнах да преглъщам. Много вкусно изглежда и много ми прилича на козунак, който всъщност аз не умея да правя :(
    Обаче този хлебец ми се струва, че още утре ще се пробвам да го приготвя...

    ОтговорИзтриване
  23. Роси, ама какъв впечатляващ разрез има само това хлебче! Направо си го запазвам за Великден, защото едва ли ще имам случай да го направя по-рано.
    Имаш много красива чашка :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  24. РОСЕ, толкова неща изпуснах напоследък в блоговете ,тъй като нямам време..... но тази твоята повитица направо ме залепи за монитора.
    Толкова е пухкава ,тези фигури навити вътре са като зебра.Много хубаво предложение благодаря ти.
    Снимките ти също са прекрасни както винаги.
    Сърдечни и топли прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  25. Just beautiful! I love all the lovely swirls...and can imagine how wonderful this tastes~

    ОтговорИзтриване
  26. Изобщо не ми е нужно да проследя линка от където си взела рецептата, достатъчно е да видя твоите снимки. Невероятни и изкусителни! Обяснението и така дадените стъпки толкова лесни за изпълнение. А това че е от тесто ме грабна напълно:) Приготвянето предстои!
    Усмихнат и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  27. Ауу, много апетитно изглежда, а и звучи лесно, дори и за хора като мен, които трудно се справят с тестени изделия! Страхотни снимки! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  28. Как човек може да остане безразличен към такъв кулинарен шедьовър...Много ми хареса рецептата и още повече резултата.
    Благодаря за чудесната идея!
    Поздравления за хубавия блог!

    ОтговорИзтриване
  29. Изкушението е огромно, но е в плановете ми за приготвяне след празниците, Роси! Изглежда прекрасно, много ароматно и вкусно! Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  30. Разкошен хляб! Знаеш ли, напоследък много често сме на гости в твоята кухня, Еликсирче :) Това вкусно нещо със сигурност също ще бъде опитано!

    ОтговорИзтриване
  31. Красота, Еликсирче! Това хлебче го мернах още някъде и доста се дивих на шарките му, но сега вече ще го направя!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  32. Чудесия е това хлебче, Роси :) Повит, с чудни шарки :)
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  33. Роси, направо е фантазия! Гледам подобни рецепти от доста време и все се каня да направя, но твоето с тази апетитна коричка и така, както е излязло от тавичката, направо изби рибата!

    ОтговорИзтриване
  34. Скъпи дами,всички тези похвали и комплименти отново ми стоплят душичката и затова благодаря на всяка една от вас за вниманието!
    Наистина ми е изключително приятно,че ви хареса хлебчето!Честно казано,ако не беше изобилието от рецети,които ми се въртят в главата да опитам,бих го замесила още утре отново!
    Много ми хареса тази плънка,и макар да е широкопопулярна при козунаците,аз все още не я бях опитвала,но по Великден ще е сред предпочитаните.

    Сърдечен поздрав и хубава неделя на всички!

    ОтговорИзтриване
  35. Еликсирче, викаш като козунак, ама да си му добавя захар да стане като нашенския:)))))
    Мани, мани, тъй ми се прияде, че пусто сега, не ме свърта, че и баш преди вечеря почнах да разглеждам красотите ти.:)
    И по описание, както си предложила със сладко да намажем - ми то хубаво ама, първо трябва да го направя.
    И чаша млекце топло ....
    Хайде, да не се олея! Лека неделна вечер и много приятна и уютна:)

    ОтговорИзтриване
  36. What a gorgeous Povitica loaf!!! It's on my Must-Bake-list for such a long time! I could eat your photographs- beautiful!

    Have a great evening!
    Tanja

    ОтговорИзтриване
  37. Роси благодаря ти за страхотна рецепта! Преди малко го опитахме и е разкошен.

    ОтговорИзтриване
  38. Еликсир,невероятно изкушение! От няколко дни преглъщам пред компютъра и не успях да изкажа възторга си поради проблеми с windows-a.Вече всичко е наред и бързам да надникна при теб. Много оригинално изпълнение,както винаги. Единствено се опасявам дали ще успея да го спретна, тъй като опитите ми в направата на козунаци са винаги плачевни :) Ама и не се отказвам лесно.Ако се престраша,ще пиша какво съм сътворила. До тогава ще си преглъщам тайничко при теб

    ОтговорИзтриване
  39. Аз си го преведох повит(навит) хляб:) Много ефектен! Вярвам и много вкусен и уханен. Правих сладка пита скоро, но не сложих и яйца, нито мляко - заради постите. Твоят е чудесен за коледно предложение:)

    Поздрави и щастлив декември!

    ОтговорИзтриване
  40. Еликсир, какво невероятно изкушение. Само да намеря повечко време и ще го пробвам у нас. Изглежда толкова апетитно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  41. Tanya, thank you very much for the compliments for the bread and the photos!
    Do not let the recipe more to wait, necessarily made her!You will stay charmed by results!

    Деси,страхотна новина,много се радвам,че го направи и ви хареса!Благодаря ти!

    Нинче,няма нищо страшно,това изобщо не е козунак,няма нито толкова месене,нито толкова захар и мазнина в тестото,които да затрудняват втасването.Правиш си едно стандартно тесто като за питка,само че е сладко.Много е лесно,не се отказвай,ти умееш да правиш тестени.Страха е само в главите ни,мила!То и аз изпитвах огромно страхопочитание и неувереност преди да замеся първото си тесто,от там нататък малко по малко всичко си дойде на мястото.Важното е дори нещо да не стане да не се отказваш,да анализираш и да си намериш грешката,това е!
    Хайде,почвай го и да ви е сладко!

    Марта,права си,за Коледа дома ще заухае вълшебно с това печиво!

    Маги,благодаря ти,да ви е вкусно!

    Хубава нова седмица,мили момичета и благодаря,че се отбихте отново насам!

    ОтговорИзтриване
  42. Роси, страхотно предложения.
    и рецептата изглежда достъпна във всеки един момент и "хляба" изглежда невероятно апетитно
    лека вечер и хубава седмица

    ОтговорИзтриване
  43. Миме и Дари,благодаря ви,момичета!

    ОтговорИзтриване
  44. Поздравления, Еликсир!Очарователно кулинарно изкушение!Изглежда мноооо...го, много апетитно!Устата ми са пълни и....преглъщам....преглъщам...Записвам под номер едно и ще пробвам в машината за хляб.Правих вече подобен хляб, но с шоколад и изпълнението беше много по-сложно, но се получи....

    ОтговорИзтриване
  45. Роси, страхотен "хляб"! Много оригинален и ароматен. Страхотно предложение!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  46. Тони,щом по-сложното си направила,това съвсем няма да ти се опре :).Дано ви хареса,да ви е сладко!Благодаря за хубавите отзиви!

    Мира,благодаря ти!Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  47. Еликсирче,невероятна си-все интересно неща ни предлагаш.Тази вкусотия ми се иска да я направя в най-скоро време-направо не мога да и устоя...
    Хубав ден ти желая-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  48. Изглежда вълшебно!
    Благодаря, за споделеното предложение!


    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  49. Роси,това е най-лесното и ефектно оформяне на тесто.Раз, два, три и готово!Непременно ще завия нещо подобно.
    Лека вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  50. Еликсирче - изумително "хлебче" си предложила - чак запреглъщахме у нас пред монитора :)!!! Рецептата категорично минава на челна позиция в списъка "да пробвам на всяка цена"!!! СТРАХОТЕН МАЙСТОР СИ!!!

    ОтговорИзтриване
  51. Живе,много се радвам,че ти харесват идейките ми,дано го направиш по-скоро и ви хареса!

    Леви,благодаря ти!

    Вили,за лесни рецепти нали знаеш кой е човека-аз :)!Наистина точно така се прави,пък като го нарежеш и си казваш-ихаааа!Чакам да покажеш и при теб,ще ми бъде много интересно!

    Мина,не можеш да си представиш как ми липсваш,мила!
    И винаги така се радвам като наминеш насам,хем че си ми видяла нещицата,хем знам,че си намерила мъничко време за релакс и това ме радва!
    Много ти благодаря,както винаги знаеш как да ми погалиш душичката!
    Непременно си открадни 2 часа и го приготви у вас,не е за изпускане!

    Прегръдки за всички вас,момичета!

    ОтговорИзтриване
  52. Luce muy hermoso y tentador,me encanta,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  53. Еликсир, едно голяяяя...мо благодаря за прекрасната идея от мен и моето семейство!Така приятно ухаеше.....и беше високо оценено.Приготвих го в машината за хляб-като козунак.Добавих две супени лъжици захар, но в плънката и още една лъжичка какао....мисля, че за любителите на шоколадовия вкус може и повече какао....Отгоре поръсих с две лъжици захар, а останалите също в плънката.Нямаше проблем с втасването.Записах в любими, както всичко взето оттук!Всяко гостуване се превръща в празник.
    Благодаря!Очарователна и ползотворна седмица!

    ОтговорИзтриване
  54. Rosita, muchas gracias, me tocó!

    Антоанета,заради такива отзиви като твоя си заслужава всяка минута,час и ден,прекарани в подготовката на всяка една публикация,защото са награда за труда и старанието ми!Безкрайно много ме трогна и ти благодаря,че дойде отново да споделиш впечатленията си,и с тях да ме зарадваш толкова приятно!
    Разбира се,всеки може и даже трябва да интерпретира рецептите според своя вкус и предпочитания,затова много добре си направила като си добавила съставки!
    Ти пък от своя страна ми подсказваш чудесно,че някой път мога да го спретна и в машината.

    Пожелавам ти много позитивна седмица и на теб и благодаря сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  55. Мило Еликсирче, мила Роси, посипвайки си главата с пепел, че толкова отдавна не съм посещавала това мое любимо местенце и знаейки, че имах много сериозни обективни причини, най-накрая започвам с огромно удоволствие да наваксвам пропуснатото в моя любим блог. Нали знаеш, че няма да пропусна нито една публикация. Надявам се да не ми се сърдиш много. Както беше казала веднъж Дани: "Късен коментар няма".:-)))
    Кой е казал, че козунак се яде само по Великден?:-))) Твоят е великолепен и толкова изкусителен и след толкова празници и сладки неща не бих отказала парченце от тази сладост. Знаеш, че обичам и снимките ти, невероятни са и само засилват слюноотделянето.:-))
    Прегръдка от мен, мила Роси, а аз се поопявам в сладкото море от кулинарни предизвикателства в блогчето ти.:-)))
    Желая ти един прекрасен и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  56. Мони,чак вече взех да те мисля каква ли може да е причината да те няма толкова много време?!И за Коледа ти писах поздравителен смс,не последва отговор,та съвсем за зачудих,а и като съдя по първата ти публикация от тази година кахърни ще да са причините за жалост!
    Важното е,че вече си тук и не само,че навакса всичко пропуснато,ами и ме засипа с хвалебствия!Закачи ми се усмивката чак зад ушите,признавам :))!
    Сега отивам на свой ред да ти отговоря на коментарите.Пожелавам ти много уютни почивни дни,мила!

    ОтговорИзтриване