Страници

30 август 2012 г.

сливов кетчуп с пилешко или сирене Бри в орехова панировка



 
  
Сливовият кетчуп видях от Пепи и рецептата ми дойде точно навреме за едни кисели сини сливи,които вече са чудех на какво да направя,защото за сладкиш определено не ставаха.
Направих тази малка пробна дозичка от 5 сливи.Е,малко повече излезе де,ама нали пооблизах лъжицата няколко пъти :) ....колкото да си натъкмя вкуса,защото го правих на око.






Ако трябва да цитирам приблизителни продукти за ей това количество в купичката ще са нужни:

5 сини сливи
2 скилидки чесън
1 с.л. тъмна кафява захар
1 с.л. тъмен балсамов оцет
щипка канела и червен пипер
вода





Приготвяне:

В касерола нарежете сливите и чесъна,поръсете ги със захарта и оцета,канелата и червения пипер, и сложете около 100 мл. вода.
Варете соса,докато сливите омекнат като периодично добавяйте по още малко вода,докато се сварят.Моите плодове бяха много твърди ,та се наложи няколко пъти да доливам по мъничко вода.
Пасирайте плодовете и редуцирайте още,ако соса е рядък.
Дали кетчупа иска още захар или киселина преценете според вашите предпочитания и коригирайте,ако е нужно.




Много ароматен кетчуп се получи,много интересен на вкус.
Аз лично оставих да доминира сладостта пред киселината.


И понеже най-много му прилягат панирано сирене или пилешко бон филе,
аз направих и от двете :)) .

Преди известно време млада дама ме попита дали съм срещала рецепта за пилешки хапки,панирани с орехи,защото някъде в заведение си поръчала такива и искала да си направи у дома.
Потърсих нещо подобно и й изпратих тази рецепта на Катето и тази също, като междувременно мислено отметнах,че трябва и аз да ги опитам.
И сега с този кетчуп идеята ми дойде точно навреме.






Продукти:


1-2 яйца
1 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. смлени хлебни трохи
щипка сол,млян пипер меланж,щипка къри
1/2 ч.ч. брашно

300 гр. пилешко бон филе,овкусено със соев сос,зехтин,къри,червен и черен пипер,сушена мащерка
300 гр. сирене Бри или Камамбер

олио или зехтин за пържене и печене


Приготвяне:

Разбийте яйцата в купичка.
В чиния смесете смлените орехи и хлебни трохи ,и подправките.
В друга чиния разстелете брашното.
Нарежете сиренето на порции.
Потопете го брашното,после в яйцето и го оваляйте в паниращата смес.
По принцип е добре меките сирена да се подготвят по този начин и да се замразят / увити индивидуално в свежо фолио/ и чак тогава да се пържат,защото иначе се топят изключително бързо.
Аз този път пренебрегнах това правило поради недостиг на време,но вие го направете,иначе сирената се отпускат и разтичат.
Пилешкото бон филе се овкусява .Ако има време се оставя да отлежи в хладилника.
Потапя се също в брашно,после в яйце и се овалва от всички страни в панировката.
Ако го изпържите в маслената баня орехите прегарят много бързо,затова аз изпекох филенцата в силно загрята фурна.
Върху всяко филенце преди печене полейте струйка зехтин или олио.




Благодаря на Катето и Пепи за вкусните рецепти! :)

28 август 2012 г.

бисквити с шоколад и кокос





Преди да продължа с рецептата ще трябва да се отклоня с едно малко интро,за да кажа,че това е рецептата на онези бисквитки,които вчера толкова много ви ги е похвалила Мина .
Което,разбира се,много ме зарадва,и изобщо цялата публикация и всичко споделено много ме трогна!!!
Мина,благодаря ти,слънце!
За всичко!!!
Като започнем от взаимните симпатии,преминем към безкористната и пълноценна помощ при създаването на блога,през всичко доверено и лично споделено за толкова месеци назад във времето,без да сме се виждали реално...за срещата,за отношението,за подаръка, и за онзи невероятен чийз,който направи по нощите в моя чест и само и единствено за моя вкус,защото знаеш,че ми е любимия десерт.....,абе изобщо.....страхотна си !!!

  Та.....като тези бисквитки тук аз занесох на момчето й,защото той си ми е отдавнашен фен и не можех да не го зарадвам с нещо,поне малко,но направено от мен. :)
И тъй като все пак щеше да мине време докато го опита,а и да е нещо лесно за транспортиране,се спрях на тези "кукита" както той ги нарича :) .
Бях ги правила скоро,т.е. на снимките тук е първата им проба,и много ми бяха харесали,затова без колебание реших,че това ще занеса на моите другарчета.

А иначе идеята за тези бисквитки дойде от тук.
Разбира се, съблазнена от снимката и отдавнашното ми желание да направя кокосови бисквитки .Но тъй като авторката ползва готова кексова смес,аз взаимствах само идеята за кокос и шоколад,а тестото адаптирах от Златната книга.






Продукти:

350 гр. брашно
45 гр. кокосови стърготини
250 гр. масло
1 ч.ч. захар
2 яйца размер L
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
100 гр. натурален шоколад,нарязан на малки кубчета или шоколадов дропс






Приготвяне:

В купа сложете захарта и леко омекналото масло.С миксера, с бъркалките за тесто, разбийте да се обединят.Добавете едно по едно яйцата и продължете разбиването.
Следват ванилиите,кокосовите стърготини,брашното и бакпулвера,и отново обединете сместа.Накрая сложете парченцата шоколад и разбъркайте с шпатула.
Сложете купата във фризера за 10 мин. да стегне сместа,след което с леко намокрени или намаслени длани оформяйте топченца от маслената смес и ги подреждайте шахматно на разстояние 4 см. върху тава покрита с пекарска хартия.





 
Изпечете на 165 гр.  докато ръбчетата станат златисти.
Дори отгоре бисквитите да са бели и меки,те при охлаждането веднага ще стегнат.
Аз по принцип ги обичам по-препечени,да хрупкат,а тези от кокоса са не само много ароматни и вкусни,но и с крехки,хрупкащи ръбчета.






Бисквитките,които направих за Мина са с около 1/2 ч.ч. брашно в повече,защото маслото ми беше много меко и го пое.Затова те станаха по-тумбести,а тези от снимката са по-разляти.
Но и в двата варианта са сполучливи,а аз съм много доволна,че се харесаха и на нея и семейството й ! 


И накрая искам да споделя с всички,които все пак са имали желание и търпение да изчетат и другото освен "продукти" и "приготвяне" , че именно тези срещи,тези контакти и съпътстващите ги положителни емоции и отношение на другите съмишленици в това хоби са най-ценното....поне за мен!
Те са смисъла да отделям ежедневно време чиниите и манджите ми да са обществено публикувани.
Затова се радвам на вашите коментари,радвам се,когато намерите време да ми напишете нещо,да покажете,че сте били тук и гледам и аз да ви отвърна със същото!
За моя кратък опит с блогването съм събрала не малко наблюдения и впечатления,та смятам,че то е взаимен процес,който изисква известни усилия като списващ,и известно уважение към другите като техен читател,нали?!
Щастлива съм,че успях да се запозная с Мина,човек,който е много важен за мен и този блог,с Мариета,а също  и с няколко дами-мои съгражданки,
изобщо всички  са невероятно мили и сърдечни!
Надявам се да имам възможността да се видя с още много от вас!



с 1/2 ч.ч. брашно повече

27 август 2012 г.

пъстра салата с пълнено авокадо







Идеята за тази салата отново тръгна  от ресторант,където много ми хареса и импровизирах у дома.

Продукти:

1  бр. (по възможност добре узряло) авокадо
1/3 пакетче българска крема сирене
2-3 пълни с.л. крем сирене с билки
щипка копър ,малко пресован чесън (по желание),бял млян пипер
филирани бадеми
белтък

салатки и зеленчуци по избор
бейби моцарела





Приготвяне:

Измийте авокадото и го разполовете,махнете костилката и кората.
Ако авокадото ви се случи не узряло е добре да го бланширате за 2 мин. ,за да поомекне.
Смесете двата вида крема сирене,овкусете ги и с тази смес напълнете лодките авокадо.
Намажете пълнежа с леко разбит белтък и го покрийте с филирани бадеми.Поръсете лодките авокадо с тънка струйка качествен зехтин и щипка сол.
Сложете ги да се запекат на грила на фурната,докато се образува хрупкава коричка.
В това време си подгответе салатата и я овкусете с любим дресинг.
Моята е микс от айсберг и два вида цикория,настърган морков,жълта и оранжева чушка,чери доматки,резени смокини,репички,бейби моцарела.



24 август 2012 г.

круши и смокини с козе сирене и Бри



 



 
Като съм подхванала темата за сирената и за запечените такива с плодове,ще взема да я довърша,като се разровя още по-надълбоко в архива на чакащите рецепти и снимки.


Не харесвам комбинацията сурови плодове и сирене.
Но пък съвсем по друг начин започват да стоят нещата,ако плодовете са запечени с него.
Класиката е вариантите със синьо сирене,но то на мен не ми е в графа любими за сметка на меките сирена,които мога да хапвам разтечени и разтопени върху какво ли не.
Затова моето предложение е с тях-свежо,меко,домашно козе сирене и Бри.
Приготвянето е повече от бързо и лесно,но за сметка на това вкусът е впечатляващ.








Продукти:

смокини и круши,или праскови,кайсии
сирене Бри / или Камамбер /
свежо домашно козе сирене / може да замените с крема-сирене или моцарела /
пипер меланж и суха мащерка
малко масло за крушите






Приготвяне:
Смокините не се нуждаят от предварителна термична обработка.
Крушата разполових ,почистих от семките,сложих по едно тънко парче масло и мушнах  в МВ на максимална мощност за 2 минути.





След това подредих и разполовените смокини.Сложих върху плодовете резени козе сирене и парченца Бри,ръснах малко млян пипер меланж и сушена мащерка,





и запекох в загрята на 220 гр. фурна за не повече от 10 мин.,докато сирената се разтопят.





С розето са си истинска наслада за небцето!





Превъзходни са за лек обяд или вечеря,примерно със свежа зелена салата,или поднесени като предястие.


22 август 2012 г.

клафути тарт с кайсии







 Още когато миналата година обхождах кулинарното пространство за рецепти за клафути забелязах,че то освен класическа има още една версия,която си обещах,че също ще опитам.
Става въпрос за клафути,но с подложка от маслено тесто,тип тарт.
Много отчетливо съм запомнила,че тогава си харесах едно великолепно изпълнение в блога на Светлана.







Продукти:

за подложката :
2 яйца "L" размер
1/4 ч.ч. захар  /или колкото ви харесва /
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. бакпулвер
1 прах ванилия
100 гр. студено краве масло
200-250 гр. брашно 

за пълнежа:
нарязани кайсии - около 2 ч.ч.
2 яйца
200 мл. течна сладкарска сметана
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. + 1 с.л. брашно
1 к.л. бакпулвер
ванилия и няколко капки портокалова есенция

1 ч.ч. = 240 мл.





Приготвяне:

Намажете с масло или спрей за печене форма за тарт или тавичка с падащ борд.
В купа нарежете студеното масло на кубчета,сложете 200 гр. брашно и останалите продукти,и започнете да стривате с ръце или да разбивате с миксера с бъркалтите за тесто,докато се образуват маслени трохи.Останалите 50 гр. брашно преценете според големината на яйцата и малко ще ви трябва за поръсване при разточване.
Съберете тестото на стегната топка.
Ако се е отпуснало маслото сложете в хладилника за кратко да стегне.
Набрашнете лист хартия за печене или силиконово килимче.Върху него разточете тестото на кръгла кора.Ако ви лепне точилката набрашнявайте я.
Прехвърлете кората върху формата,притиснете добре по дъното и ръбовете и изрежете излишното.Набодете дъното на тарта с вилица и сложете формата в хладилника,докато загреете фурната на 180-190 гр.




 
 Изпечете маслената подложка до порозовяване.





През това време нарежете кайсиите / могат да бъдат всякакви други плодове / .
В купа разбийте яйцата,сметаната,брашното,бакпулвера и есенциите ,трябва да получите тесто по-рядко от кексово и малко по-гъсто от такова за палачинки.
Изпечения тарт напълнете с плодовете и ги залейте с кексовата смес.





Върнете в горещата фурна и изпечете до златисто.





Щом този десерт е получил привилегията да намери място сред любимите  значи мнооого ми е харесал.
Да не говорим,че по принцип не обичам масленото тесто топло,но в този случай и така ми хареса,и изстинал,и охладен,и......всякак. :)
Много ми допадна комбинацията от хрупкава бисквитена основа със сочен и богат плодов пълнеж.







Шоколадовият вариант също е възможен .Нужно е само да добавите и в кората,и в плънката какао.




 

20 август 2012 г.

панирано сирене Бри с боровинки и праскова с карамелен сос







Това хапнахме  миналата година в един ресторант в Созопол,и много ни хареса!
Като се върнахме направих у дома и снимах,и най-после показвам :)) .





Продукти за 3 порции:

1 разбит белтък
филирани бадеми

цели половинки белени праскови от компот или пресни,бланширани и обелени от кожата

за карамеления сос :
1/3 ч.ч. захар
3-4 с.л. вода
1 с.л. краве масло
3-4 с.л. течна сметана или прясно мляко 

сладко от боровинки






 Приготвяне:

Разпенете белтъка с вилица.
Потопете парчето сирене Бри от всички страни и оваляйте във филираните бадеми.
Завийте всяко сирене по отделно в прозрачно фолио и сложете във фризера.
Така подготвени  можете да ги оставите там и да продължите,когато имате време или да са ви готови за гости.




Извадете ги от фризера и ги изпържете в мазнина от двете страни.
Отцедете на кухненска салфетка.

Ако прасковите са от компот ги отцедете.Ако са пресни и меки обелете им кожата,ако е трудно ги потопете в гореща вода,облейте веднага със студена и така ги обелете.
В касеролка сложете захарта и водата и изчакайте да се карамелизира.
Прибавете много внимателно маслото и сметаната и внимавайте да не ви изпръска карамела,защото ще забълбука доста силно.
Редуцирайте до желаната гъстота.
Като изстива карамела ще се сгъстява още.
Поднесете порцията като полеете сиренето с боровинков сос,а прасковата гарнирайте с карамеления.



17 август 2012 г.

сладкиш с кайсии





 
Обещах ви,че ще си отчета всичките кайсиеви десерти от това лято,за да не пролежат до следващото,само дано Ирма не ми дърпа ушите вече,хехе :)) .

Ирма,стискай очите,остава само още един след този :) .  






За този кайсиев сладкиш основни подстрекатели бяха Соня и Русанка с техните превъзходни плодови десерти!
Знам,че вече няма кайсии,но пък сини сливи колкото искаш,така че има ли желание,има и варианти.




Продукти:

4 малки яйца
3/4 ч.ч. захар - аз смесих бяла и мусковадо
120 гр. масло
300 гр. / 2 ч.ч. / брашно
1 п. бакпулвер
2 п. ванилена захар
1/3 ч.л. канела
кората и 2 с.л. сок от лимон
разполовени кайсии ,а може да го направите със сини сливи,праскови,круши,смокини,череши,вишни и т.н.






Приготвяне:

Разбийте мекото масло със захарта,сока и кората от лимон на пухкав крем.
Счупете яйцата в купа и ги прибавете постепенно едно по едно към масления крем.
В друга купа смесете брашното,канелата,бакпулвера и ванилената захар.
Добавете ги на два пъти към яйчената смес.
Ще получите сравнително гъсто маслено тесто.
Изсипете в подходяща форма за печене,заравнете.Отгоре подредете плодовете без да ги притискате.


формата е намазана със спрей за печене



Сложете да се пече в загрята на 180 гр. фурна
 /аз пекох без вентилатора / до суха клечка.






Още докато е топъл го поръсете обилно с пудра захар.






Нарежете сладкиша,когато изстине напълно.






Тук искам да отворя една скоба и да уточня,че лично на мен маслените сладкиши ми идват малко сухички.
Затова,докато забърквам сместа или заменям маслото с олио,или ако все пак го изпека както този с масло ,после го сиропирам.
За снимките е напудрен,за да не му развалям фасона,но после обилно си го полях с горещ сок от компот и му се насладихме подобаващо :) .
Друг вариант е да се сервира полят с шоколадов или ванилов сос както при този черешов кейк.