Страници

21 април 2013 г.

Торта с праскови - на гости на Ели Димиева от "Уверена в кухнята"



 
 



      
 Днес отново имам удоволствието да бъда гост,а честта ми оказва една мила дама ,на която много и отдавна симпатизирам - Елена Димиева!

Сърдечно благодаря на Ели  за поканата,за жеста на внимание към мен и възможността да бъда част от нейното богато кулинарно кътче "Уверена в кухнята ",в което разнообразието от рецепти е наистина голямо !





 

С Ели създадохме блоговете си почти по едно и също време ,тя е един от първите мои приятели и последователи!
Много ми допадат рецептите й ,защото напълно импонират на нашия семеен вкус,а снимките й винаги са ме очаровали - така категорично и кристално представят всяка една рецепта,че е много трудно да й устоиш!
Все още кътам в черновите един кейк по нейна идея,който бях направила за рожден ден на половинката и който страшно много се хареса както на нас,така и на почерпените  и те с охота си взимаха допълнително !








Открай време в нашето семейство желираните плодови торти винаги са били с предимство.
Дори и да е купена за някой повод,от как се помня, неизменно това е бил  предпочитания вид торта.
Затова избрах да гостувам на Ели с десерт,който не се отличава с оригиналност като идея или рецепта,но пък е нещо доказало се и непреходно с годините - една лека,свежа,лесна за приготвяне и много сочна торта.
Надявам се,че ще допадне на Ели и нейните читатели!






Продукти:

1 голям пакет бишкоти
1 компот от белени праскови в лек сироп
сладко по избор

за крема:
400 мл. течна животинска сметана
250 гр. маскарпоне
200 гр. заквасена сметана
кора и сок от 1 малък портокал
ванилия
пудра захар на вкус

за желирания слой:
1 пакет кисел с лимонов аромат ( продава се в Лидъл )
есенция портокал
захар на вкус





 

Приготвяне:

Разбийте за кратко маскарпонето,квасената сметана,кората и сока от портокала и пудрата захар.
В друга купа разбийте сметаната с пудра захар.
Обединете двата крема.

Правоъгълна форма за торта с откопчаващ ринг подгответе като обиколите стените й с хартия за печене.По този начин ,когато махате ринга няма да е залепнал за желатина и хартията се отделя много лесно и не се поврежда ръба на желатина.





На дъното на формата подредете един ред бишкоти като преди това потопите всяка една в сока от компота.
Нанесете  половината крем,върху него подредете резени отцедени праскови и тук там сложете по малко сладко.
Подредете втори ред напоени в компот бишкоти и пак следва втората половина крем.
Загладете добре.
Отгоре подредете резени праскови и приберете тортата в хладилника да стегне.

Загрейте в тенджерка 400 мл. вода.
Когато кипне, оттеглете от котлона и изсипете съдържанието на кисела (ако нямате такъв кисел ползвайте 1 пакет желатин ),разбъркайте.
Подсладете на вкус.
Ароматизирайте допълнително с портокалова есенция.
Извадете тортата от хладилника и когато желиращата смес е изстинала и е започнала леко да се сгъстява я изсипете върху плодовете.
Оставете тортата на студено ,за да стегне окончателно.







17 април 2013 г.

козунак с цедено кисело мляко



       


    


От миналогодишната  козуначена треска ми останаха две идеи за домашно за тази година.
Първото вече си го написах с козуначената питка на Мира.
Сега си написвам и второто за козунак с цедено мляко.
За него се присетих,когато си прочетох коментара при Мира,според който идеята за такъв козунак ми е подсказала Габи.
Габи,благодаря ти !







Продукти:

4 яйца + 1 белтък  (моите бяха размер XL )
150 гр. цедено мляко
180 гр. захар
60 гр. масло
40 мл. олио
настъргана кора от 1 портокал и 1 лимон
1 капсула есенция ванилия
1/2 кубче прясна мая Юва ( при маята Юва 1 кубче е за 2 кг. брашно )
около 700 гр. брашно - количеството е приблизително и се преценява индивидуално за всяко замесване

плънка: в плетеницата - сушени плодове асорти + едро нарязани орехи
            в рулото - конфитюр от сини сливи

за намаване: жълтък + 1 с.л. вода
за поръсване: кристална бяла захар и филирани бадеми

Бележка: Аз не активирам маята предварително,но който е свикнал да го прави може да сложи в тестото 1 яйце по-малко и на негово място да включи 50-90 мл. прясно мляко,в което да разтвори маята.







Приготвяне:

Накиснете сушените плодове в ром или в портокалов сок.

Стопете маслото и към него добавете олиото.

Разбийте яйцата и белтъка заедно със захарта посредством вилица или телена бъркалка колкото да се стопят кристалите.
Добавете маята и продължете да рабръквате,докато и тя се разтвори.Накрая хомогенизирайте с цеденото мляко.

Сложете в машината яйцата със захарта,млякото и маята,кората от портокала и лимона,ванилията и около половината пресято брашно.
Включете да се меси и добавяйте постепенно брашно,докато спре да маже под бъркалките и се образува стегната,не лепнеща топка тесто.
Започнете да добавяте мазнината на порции като изчаквате да се поеме изцяло преди да добавите следваща порция-така на 3-4 пъти.
Ако тестото е станало прекалено меко може да добавите лъжица-две брашно.
Тестото трябва да е еластично и меко като възглавничката на ухото ви.
След края на първия цикъл месене рестартирайте програмата и пуснете още веднъж.
Оставете тестото да втаса в контейнера.
За по-бързо можете да загреете фурната до 50 гр.,да я изключите и да поставите вътре контейнера като предварително сте го покрили със свежо фолио,намазнено от вътрешната страна да не залепне тестото като се издигне нагоре.
Когато си удвои обема го извадете с намаслени ръце върху леко намазнена повърхност .






Разделете тестото на 2 или 3 части.Аз разделих на 2 за два големи козунака,но тестото дойде малко в повече за формите,затова спокойно могат да станат и 3 средни козунака.

За рулото:
Разплескайте с пръсти едната половина тесто на приблизителен правоъгълник:


Намажете конфитюр и навийте двата срещуположни края единовременно,
докато се срещнат. 





Прехвърлете рулото във формата ,която сте напръскали със спрей за печене или намазали с мазнина и поръсили с брашно,или покрили с хартия за печене.





За плетеницата:
Разделете останалото тесто на три части.
Всяка разплескайте с пръсти на приблизителен правоъгълник,разпределете отцедените сушени плодове и орехите,съберете краищата на фитила,осучете го.Трите фитила сплетете на плитка и я разположете във формата.





Покрийте формичките с прозрачно,намазнено от вътрешната страна фолио и ги оставете на топло докато тестото си удвои обема отново.
Намажете с жълтъка,смесен с вода или мляко,поръсете филирани бадеми и захар.
Изпечете козунаците в загрята на 170 гр. фурна до суха клечка, следете печенето и при нужда покрийте с алум. фолио,за да не прегарят.
Охладете металните форми на решетка за 3 до 5 мин. 






След това извадете внимателно козунаците и ги прехвърлете отново на решетка докато изстинат.


                      Аз разчупих за снимки първия още топъл.






                                


  Ето го и с отрязана филийка .






А това е рулото - него винаги го режа,че иначе ще стане мазало.   




 

12 април 2013 г.

кръгли хлебчета / bread rolls






За днешните хлебчета категоричен подстрекател е Траяна и нейните симпатични миньонки. :)
 

Изначало нямах намерение да влизат в кадър и не измерих брашното,
докато замесвам,но пък се получиха  добре,та нека ги има ,може на още някой  да се харесат.

Ние също ги превърнахме в домашни сандвичи,пълнени с резени кашкавал,
печена шунка,домат,краставичка и листо свежа салата.







 
 


Продукти:

200 мл. топла вода
20 гр. прясна мая
1 яйце + 1 белтък 
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. с връх брашно от лимец (ако нямате заменете с бяло или пълнозърнесто )
2 с.л. фино смлени овесени трици
брашно-колкото поеме
сушен магданоз и 1 ч.л. шарена сол

за намазване:1 жълтък + 1 с.л. вода + 1 ч.л. олио
за поръсване: сушен магданоз,сусам,мак 











Приготвяне:

Аз замесих с миксера и бъркалките за тесто.
Замесването е аналогично на това в машината или на ръка.
Сложете в дълбока купа 1 чаша брашно.
Разтворете маята в топлата вода и я изсипете при брашното.
Добавете в купата яйцето,белтъка,сол,захар и подправки и започнете да месите.
Добавяйте постепенно още брашно,докато се образува компактна,мека и не лепнеща топка тесто.
Завийте купата с прозрачно фолио и я оставете на топло да втаса до удвояване на обема на тестото.
Разделете втасалото тесто на сравнително равни части .
Всака част оформете на кръгла топка,както е показано примерно в този клип (аз чак толкова не съм се заигравала,нито съм теглила всяка отделна питка ) :






Подредете всички питки на разстояние върху пекарска хартия.
На мен ми се получиха 12 хлебчета.
Оставете ги да втасат отново още 20 мин. .
Намажете ги с жълтъка,смесен с водата и олиото, и поръсете сушен магданоз и семена.
Изпечете питките в предварително загрята на 180 гр. фурна.







                         
                          Ето ги и на повторението на рецептата :







10 април 2013 г.

гнезда с плънка от грах и лютеница



      
 

 Днешната рецепта,която се явява под №300 в блога , си харесах от Миленка !

При нея каймата и оформена на пантофки,както тя самата ги нарича,аз направих гнезда,защото по принцип  са много любими у дома.
Плънката от грах и лютеница им придаде един по-нов вкус и се оказа една много удачна комбинация.

Миленче,поредната вкусна рецепта с отличен резултат,която приготвям по твоя идея,благодаря ти!







Продукти:

около 500-600 гр. кайма смес
1 яйце
2 филийки хляб
1 стрък пресен чесън
магданоз,черен и червен пипер

за плънката: 6-7 с.л. отцеден стерилизиран грах
                      4-5 с.л. гъста,едросмляна лютеница

за поръсване:  настърган кашкавал ( аз използвах сирене Масдам )










Приготвяне:

Отделете половината белтък от яйцето в отделна чашка.
Накиснете хляба във вода и го отцедете добре.
Сложете го при каймата заедно с нарязаните чесън и магданоз,яйцето и подправките.Ако има нужда посолете и омесете.
Разделете сместа на 6-7 топки.Притиснете с пръст в центъра на всяка топка и внимателно оформете вдлъбнатина като гнездо.
Оформяйте гнездата направо върху пекарска хартия.




       
      Разбъркайте отцедения грах с лютеницата и напълнете гнездата.






С отделения белтък  посредством четчица намажете гнездата от външната страна,за да не се разпуква каймата при печене.
Сложете гнездата да се пекат в загрята на 190 гр. фурна.
Когато се зачервят и са готови сложете върху всяко гнездо по щипка настърган кашкавал,изключете фурната и върнете вътре тавичката,за да се разтопи кашкавала.
Поднесете ги топли с подходяща гарнитура или салата.






И понеже вчера  във ФБ стана дума за японска дюля,Мариянче,ето я моята,за която ти говорех :)






7 април 2013 г.

мини гювече с кайма






   

Това всъщност е мини версията на тази рецепта.







Продукти за 4 купички:

300 гр. кайма
1 голямо яйце
3 кисели краставички-нарязани
3-4 с.л. ердросмляна лютеница
1 ч.л. горчица
50 гр. настърган кашкавал
подправки по избор
сол - ако каймата не съдържа

за поръсване отгоре:настърган кашкавал

за поръсване на купичките:мазнина и галета или фино настърган пармезан 








Приготвяне:

Омесете каймата с яйцата,настъргания кашкавал,лютеницата,нарязаните кисели краставички и подправки по избор.Ако има нужда-посолете.
Купичките намажете с течна мазнина и ги поръсете по дъното и стените с фино настърган пармезан или с галета.Това ще спомогне да се образува хрупкава коричка отвън и да се извадят по-лесно от купичките.




Разпределете сместа с купичките и ги сложете да се изпекат в загрята фурна,докато отгоре започне да се запича коричката.





Поръсете настърган кашкавал във всяка купичка,изключете фурната и ги върнете вътре да се разтопи кашкавала.







Като се поохладят купичките можете да прокарате нож по ръба и да пренесете съдържанието върху чинийка и така да поднесете.
Аз го направих,но не успях да документирам,защото съвсем се свечери и не ставаше за снимка.