Днес отново имам удоволствието да бъда гост,а честта ми оказва една мила дама ,на която много и отдавна симпатизирам - Елена Димиева!
Сърдечно благодаря на Ели за поканата,за жеста на внимание към мен и възможността да бъда част от нейното богато кулинарно кътче "Уверена в кухнята ",в което разнообразието от рецепти е наистина голямо !
С Ели създадохме блоговете си почти по едно и също време ,тя е един от първите мои приятели и последователи!
Много ми допадат рецептите й ,защото напълно импонират на нашия семеен вкус,а снимките й винаги са ме очаровали - така категорично и кристално представят всяка една рецепта,че е много трудно да й устоиш!
Все още кътам в черновите един кейк по нейна идея,който бях направила за рожден ден на половинката и който страшно много се хареса както на нас,така и на почерпените и те с охота си взимаха допълнително !
Открай време в нашето семейство желираните плодови торти винаги са били с предимство.
Дори и да е купена за някой повод,от как се помня, неизменно това е бил предпочитания вид торта.
Затова избрах да гостувам на Ели с десерт,който не се отличава с оригиналност като идея или рецепта,но пък е нещо доказало се и непреходно с годините - една лека,свежа,лесна за приготвяне и много сочна торта.
Надявам се,че ще допадне на Ели и нейните читатели!
Продукти:
1 голям пакет бишкоти
1 компот от белени праскови в лек сироп
сладко по избор
за крема:
400 мл. течна животинска сметана
250 гр. маскарпоне
200 гр. заквасена сметана
кора и сок от 1 малък портокал
ванилия
пудра захар на вкус
за желирания слой:
1 пакет кисел с лимонов аромат ( продава се в Лидъл )
есенция портокал
захар на вкус
Приготвяне:
Разбийте за кратко маскарпонето,квасената сметана,кората и сока от портокала и пудрата захар.
В друга купа разбийте сметаната с пудра захар.
Обединете двата крема.
Правоъгълна форма за торта с откопчаващ ринг подгответе като обиколите стените й с хартия за печене.По този начин ,когато махате ринга няма да е залепнал за желатина и хартията се отделя много лесно и не се поврежда ръба на желатина.
На дъното на формата подредете един ред бишкоти като преди това потопите всяка една в сока от компота.
Нанесете половината крем,върху него подредете резени отцедени праскови и тук там сложете по малко сладко.
Подредете втори ред напоени в компот бишкоти и пак следва втората половина крем.
Загладете добре.
Отгоре подредете резени праскови и приберете тортата в хладилника да стегне.
Загрейте в тенджерка 400 мл. вода.
Когато кипне, оттеглете от котлона и изсипете съдържанието на кисела (ако нямате такъв кисел ползвайте 1 пакет желатин ),разбъркайте.
Подсладете на вкус.
Ароматизирайте допълнително с портокалова есенция.
Извадете тортата от хладилника и когато желиращата смес е изстинала и е започнала леко да се сгъстява я изсипете върху плодовете.
Оставете тортата на студено ,за да стегне окончателно.