4 септември 2012 г.

конфитюр / желе от сини сливи




Преди да хвана пак гората :) бързам да ви се похваля най-възторжено с първото си домашно сладко.
То ще кажеш,че вол съм изпекла,та толкова се радвам :) .
Особено като се има предвид колко елементарно било,а аз все си мислех,че е един дълъг и досаден процес приготвянето на такава благинка.
Е,то ако го вариш без фикс сигурно си е доста по-тегаво да чакаш да се сгъсти,но  с  фикса се оказа работа за раз-два-три и готово.






Много от вас  приготвят напоследък този вид желета,
но основни подстрекатели са ми Ели Ганова и Катето.
Доволна съм и предпочитам този тип консистенция на сладкото,защото традиционното е рядко и ми се разтича при консумация.
Освен това плодовете могат да се оставят по-осезаеми на вкус.
И най-важното - слагам си толкова захар,колкото мога да понеса,
а както е видно по-долу количеството е направо символично на фона на обичайните кило плод-кило захар ( брррррр,ужас ) .

Стана страхотно желе,което като се стегна можех да си ям направо с лъжичката без да ми е нужно да го мажа на нещо,без да ми накъртва от прекалена сладост,а и приятно ароматизирано на любимите ми канела и ванилия.





Продукти:

1 кг. почистени и нарязани на дребно сини сливи
250 гр. захар /аз слагам толкова, вие - колкото можете да понесете :) /
1 п. фикс за сладко
щипка канела
2 п. ванилена захар
50 мл. вода 





Приготвяне:

Разбъркайте фикса с 2 с.л. захар и го сипете при плодовете,разбъркайте.
Загрейте тенджерката на котлона и изчакайте да заври при непрекъснато бъркане.
Когато това стане добавете водата и останалата захар,канелата и ванилията.
Варете желето,докато плодовете омекнат,но и да се запазят парченцата не съвсем разварени,за да се усещат после.
Ако има отгоре обръзувана пяна - махнете я.
Оставете  желето да изстине,ако искате да е за директна консумация - то ще се стегне.
На снимките е вече стегнало.
Ако желаете да го затворите в бурканчета,те трябва да са измити,подсушени и затоплени.
Наливате горещото сладко,затваряте с винтова капачка и обръщате буркана.
Оставяте го така,докато изстине.
Всичко това е подробно написано като процедура на самото пакетче с фикс за сладка,конфитюри и желета.







По същата технология направих и желе от пъпеш,ароматизирано с ванилия и портокалова есенция.
Не го документирах,но повярвайте,стана божествено!
Съчетанието пъпеш,портокал и ванилия се оказа много як тандем,горещо ви препоръчвам да опитате.
Скатала съм един буркан / другото се изяде от раз / и по-нататък ще му намеря приложение към някоя фотосесия :) .
Но вас ви съветвам докато има пъпеши да си направите и да не чакате моето  "по-нататък",че кой го знае кога ще е,хехе...






Пожелавам на всички ви усмихнати и слънчеви празнични дни и....
до скоро!!!



           А ето тук отново конфитюра от сини сливи и този от праскови :




20 коментара:

  1. Роси, това изглежда фантастично и какъв красив цвят ... мммм как ми се приядоха палачинки със това желе :)
    Прегръдки и хубави празнични дни Роска!

    ОтговорИзтриване
  2. Хубаво скитосване и весело да си изкараш, мила Роси, където и да хващаш пътя :))
    На тези "сладка" с фиксовете отдавна съм им фен аз. Много подробно съм изчела съдържанието и няма нищо, което да ме плаши, а все неща познати, които ползваме за виното, гроздовия сок и трушиите - калиев метабисулфи(а)т, натриев бензоат, пектин.
    Така че, не виждам защо трябва да се отказваме от това удобство.
    А твоето изглежда много апетитно! Виж, точно със сини сливи не съм правила, но може да си поправя грешката; има време.
    Лека нощ и хубав ден утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Не мога да повярвам, че не си пробвала до сега фиксовете, наистина става много лесно, комбинацията с пъпеша звучи велико! Хайде където и да скитосваш снимай и помни! Чакаме те обратно! Хайде лека!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, и аз отдавна открих фиксовете :)
    Ако трябва да съм откровена, класиката е по-вкусна!
    Но така стават страшно бързо, а и както казваш се избягва
    захарта!
    Сладкото ти е чудесно, а за това с пъпеш мога само да си развихря въображението!
    Прегръдки, мила, с пожелание за една емоционална разходка!

    ОтговорИзтриване
  5. Как си го докарала само и на вид, и на цвят, и на вкус :) Харесва ми! И тази мелодия, пъпешовата и тя добре звучи. Ще се прави! Хубав ден и приятно планинарстване!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, станало е супер като консистенция! Такива ги обичам и аз - да мога да ги хапвам, а не да ми "къртят зъбите от сладост". Бих хапнала цяло бурканче с удоволствие и без грам притеснение! Пожелавам ти приятни почивни дни и ще се радвам на снимки след това!:) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, изглежда божествено, цветът също е много хубав! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ох,Роси,такава хубава закуска си спретнала!И кафето с каймак!Палачинката-просто прекрасна, ама трябваше да надиплиш още една с това божествено сливово желенце, че няма да ми стигне една!
    Леки и приятни почивни дни,пълни с хубави преживявания!А като се върнеш,разкажи и покажи накратко,както ти предпочиташ,че са ми слабост планините!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, страхотно желе, страхотни снимки, особено тия, на които си снимала и клончето от сакъзчето!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Весело изкарване, Роси!
    Желето е вълшебно! Цвета му е мечта! Сигурна съм, че и на вкус е неустоимо. Не съм по сладкoтo, но твоето направо ме кара да посягам към монитора... :)))

    Прегръдки мила и една прекрасна вечер от мен & Co

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, не съм предполагала, че ще ми се прииска сладко да правя... Сливите не ме привличат особено, но това нещо с пъпеша просто трябва да го опитам! Благодаря на Пеп-Чо че сподели съдържанието на фикса, мислех да питам за него.
    А тази вечер правих кокосова вариция на пъпешовите мъфини, скоро ще споделя, много вкусно стана и тъкмо се ядосвам, че направих само 6 бр. :)
    Хубави почивни дни, Роси!

    ОтговорИзтриване
  12. Имам неприятен опит от направата на сладко с фикс, но това, което виждам тук ме провокира пак да опитам!Прекрасни снимки!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, честит празник! Пожелавам ти много приятни емоции на екскурзията и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, чудесен цвят има желето! Радвам се, че си се престрашила :)
    И аз вчера си направих няколко бурканчета от сини сливи и пъпеши.
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотно е станало,Роси!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит празник,Роси!
    Пожелавам ти лек път и да събереш много прекрасни спомени!!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  17. Божествено е - невероятен цвят, сигурна съм, аромат и вкус има! Прегръдки, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотни снимки Роси!
    Прииска ми се да си ми близичко, че да похапнем по една палачинка...или две, или....
    С това сладко...
    Изглежда наистина страхотно!
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
  19. Роси,
    много добро, много!!! Харесва ми!
    И като гледам тези фиксове какво удобство са, май започвам да ги позлвам и аз;)
    Надявам се хубаво да си почиваш там, където си! И после да споделиш хубавите емоции;)
    прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. Много благодаря на всички,които сте се отбили насам,докато ме нямаше,за честитките,за похвалите!Завръщайки се ги прочетох с любопитство както винаги!

    Сърдечни поздрави и успешна седмица на всички! :)

    ОтговорИзтриване