Страници

29 ноември 2013 г.

С шоколадово-ликьорен мус гостувам на Ева Тонева







Тази рецепта от Златната книга на шоколада бе една от първите,която привлече погледа ми,когато я разлистих за първи път,но все я отлагах за някакъв по-специален повод.
И ето че такъв дойде с любезната покана на Ева Тонева да бъда гост в нейния сайт - Eva Toneva Food Styling and Photography
Food Styling and Photography

Eva Toneva

Food Styling & Photography
Толкова пъти съм била гост на скъпи приятели и някак с времето елемента притеснение от представянето го бях надмогнала до момента,в който отворих писмото на Ева !



       

 
Защото знаех отлично,че да си гост на майстор от толкова висока класа на кулинарното и фотографско изкуство е огромно предизвикателство,
надхвърлящо моите възможности!
Въпреки първоначалното слисване подходих с голямо желание да избера рецепта,която да е по вкуса на моята домакиня,който смятам,че вече съм опознала доста добре,защото всяка една нейна публикация буквално ме прехласва с абсолютно безспорното си съчетание от вкусна рецепта  и невероятно прецизна презентация!
При Еви усещането за нещо много апетитно е винаги допълнено от впечатлението за неподражаем стил,за много естетски шик,за безпогрешен усет към цветова и предметна композиция!
Всеки кадър ти изпълва душата !



 



Има още нещо ,което надгражда образа на перфектния кулинарен презентатор и то е топлотата и сърдечността на Еви!
Така както с удоволствие приема комплименти и заслужени овации,тя на свой ред намира време да отвърне  с внимание и добра дума !






Еви по мое мнение има няколко подчертани страсти в кулинарията , затова избрах да й гостувам с рецепта за мус.
Доста рисково решение от моя страна при условие,че в нейната колекция от 36 различни муса е почти невъзможно да откриеш какъв още няма. :)
Надявам се да й допадне и  моето предложение!
Еви,щастлива съм да бъда  твой гост и благодаря за този жест на внимание и доверие  !








Продукти за 10 чаши :

за шоколадовия мус:
200 гр. натурален шоколад
100 гр. млечен шоколад
5 белтъка
50 гр. пудра захар
настъргана кора от 1 портокал
40 мл. портокалов сок
1 п. желатин

за муса "Коантро" :
5 жълтъка
60 мл. ликьор Коантро или друг портокалов ликьор ( или портокалов сок )
50 гр. пудра захар

500 мл. сладкарска сметана
200 мл. млечна сметана

4 портокала








Приготвяне:


Настържете фино кората на 1 портокал.
Обелете всички портокали,отделете ципите и нарежете на парченца .
Разтопете шоколада на водна баня.Добавете към него настърганата портокалова кора и го оставете настрани да изстива.
Загрейте 40 мл. портокалов сок,докато кипне,отдръпнете го от огъня и в него изсипете желатина.Разбъркайте,докато се разтвори добре и оставете настрани.
В дълбока купа смесете двата вида сметана и я разбийте с миксер, докато започне да стои.
Отделете белтъците от жълтъците.
Смесете жълтъците ,ликьора и 50 гр. пудра захар в метална купа .
Включете котлона на най-ниска степен ( при мен 2-ра от 9 ) и поставете купата.
Разбивайте непрекъснато с миксер жълтъците,докато увеличат обема си пет пъти и станат на пухкава пяна.Сместа трябва да е съвсем леко топла.
Отдръпнете купата от котлона и към пухкавата смес добавете половината от вече разбитата сметана.
Обединете чрез шпатула с леки,въртеливи движения.
В чиста,суха,не мазна,по възможност метална купа разбийте белтъците на сняг заедно с 50 гр. пудра захар.
Към останалата половина бита сметана изсипете разтопения шоколад.
Обединете с шпатула.
Добавете битите белтъци и отново хомогенизирайте муса.
Загребете 2 с.л. от шоколадовия мус и ги прибавете към разтопения желатин,разбъркайте и изсипете сместа в шоколадовия мус.
Разбъркайте го за кратко.
Приберете двата муса в хладилника за около 30 мин.
През 10 мин. разбърквайте шоколадовия мус.
Насипете шоколадовия мус в пош със звездовиден накрайник.
В подходящи чаши или купички поставете няколко парченца потрокал.
Щприцовайте голяма розичка от шоколадовия мус.
Пак подредете портокалови парченца и отново шприцовайте от шоколадовия мус.
Накрая завършете подредбата с няколко лъжици от муса Коантро.
Украсете с портокалови и шоколадови стружки. 
Сложете муса за 1 час в хладилника и след това го поднесете.






Шоколадовият мус е по-плътен,по-сладък ,наситено шоколадов,
портокаловата кора се усеща много ярко.
Мусът Коантро е страхотно ефирен и пухкав,леко сладък и перфектно балансира шоколадовия.
В съчетание с леката кисела нотка на портокала и неустоимия  аромат на ликьора се получава истинско вълшебство и голям гъдел за небцето.
В Златната книга на тази рецепта е отредено място в графата "изискани десерти",при мен без колебание влиза в графата на любимите десерти! 
Порционирах в два различни вида чаши от любопитство в коя форма ще стои по-красиво :) .

24 ноември 2013 г.

мини кюфтенца от кайма и сварени картофи














Поводът да направя тези кюфтенца бе рецептата на Илиянка за шницели от кайма и картофи.
Страхотно ме грабна идеята за картофи в каймата,но понеже у дома шницелите от мляно месо не са много популярни,предпочетох да ги оформя на малки кюфтенца.
Колко дълго ги кътам в торбата с хитрините е направо срам и резил,
но добре,че наскоро Катето си показа нейните кюфтенца с кайма и зеленчуци,че да се поразровя и аз за моите. :)







Ама пък колко са ми актуални снимките с тези димитровчета,нали? :))
Ми как няма да са, като пак беше есен,нищо че преди цели 2 години.

Благодаря на Ил и Катето за  приноса към днешната публикация ! :)











Продукти:

2 сварени картофа
500 гр. кайма смес
50 гр. настърган кашкавал
1 яйце
1 малка глава стар лук
1/2 стрък ситно нарязан праз
чубрица,черен и червен пипер

брашно за овалване
яйце за паниране








Приготвяне:

Нарежете лука и праза на кубчета.
Картофите намачкайте на едро с вилица.
Омесете каймата с яйцето,намачканите картофи,лука,праза и подправките.
Разбийте в купичка 1 яйце за панировката,леко посолете.
Поръсете по дъното на тавичка  брашно.
Оформете малки кюфтенца и ги слагайте върху брашното в тавичката.
Когато всички кюфтенца са оформени, раздрусайте тавата няколко пъти напред и назад ,за да се отъкалят кюфтенцата в брашното.
Топвайте всяко кюфтенце в яйцето и изпържете в маслена баня.
Аз панирах в яйцето половината кюфтета,а другите изпържих оваляни само в брашно.  







21 ноември 2013 г.

сладкиш с ябълки и локум








Сладкишът е по рецепта от книгата Съвременна домашна кухня.
Това,което промених е,че не добавих  карамфил,защото е твърде силен и у дома не се харесва.
Какаото замених с рожково брашно,което вече сме говорили,че е негов успешен заместител.
Намира се в специализираните магазини за специфични брашна,добавки и био продукти.
В диетичните щандове на супермаркетите няма да го срещнете.





Разбира се, може да направите сладкиша с какао,както си е по рецепта,в която има опция за счукани орехи,аз обаче предпочетох  да добавя ябълка и локум.Но и орехите биха били съвсем на място в този типично есенно-зимен десерт.
Някои ще кажат - защо пък есенно-зимен,след като ябълки,локум,орехи,канела си ги има целогодишно.....ами защото на мен подобна комбинация ми ляга на сърце точно в това време на годината,някак носи уют.
А и обичайно ябълките ги включвам  в десерти точно по това време,защото през другото залагам на сезонните плодове.






Продукти:

3 яйца
3/4 ч.ч. олио ( от гроздови семки )
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар ( бяла и кафява по равно)
2 и 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. брашно от рожков или какао
1 бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. канела

1 голяма ябълка
1 с.л. захар
1 с.л. галета

1 кутийка ( 140 гр. ) локум 

пудра захар за поръсване








Приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта на пухкава пяна,докато изсветлеят и си увеличат обема два пъти.
Смесете киселото мляко с бакпулвера и прибавете към яйчената смес.
Добавете и олиото,разбъркайте.
Смесете брашното,канелата и ванилената захар и ги прибавете към течните съставки,разбийте за кратко.
Обелете и нарежете ябълката на малки кубчета.
Разбъркате ги с лажица захар и лъжица галета.
Нарежете локума на малки парченца и заедно с ябълката ги прибавете към кексовата смес,разбъркайте.
Изсипете и заравнете сместа в кръгла кексова форма ,диаметър 26 см.,на която сте покрили дъното с хартия за печене.
Изпечете сладкиша в загрята на 175 гр. фурна до суха клечка.
Охладете формата на решетка.
След като изстине сладкиша го прехвърлете в поднос и го поръсете с пудра захар.




18 ноември 2013 г.

С трайфъл с амарети на гости на Диди








Днес отново съм на гости.
И това,разбира се,отново ме радва,защото подобни покани освен,че ме ласкаят,ми показват едно топло,приятелско отношение,което аз много ценя.
Много обичам да гостувам на дами,към които предварително имам някакъв вид сантимент,както е в случая с днешната ми домакиня Диди.
На първо място с Диди сме от една зодия.
После моята дъщеря и нейния син са родени в една и съща година.
Трето - толкова много ни се припокриват вкусовете,че няма рецепта,която да е представила и да не е в пълен унисон с нашите предпочитания.
Диди и сестра й Ели са основните виновници кокосът да ми стане особено любим,защото е често срещана съставка в десертите им....ах,десертите -
е точно те са ни огромна допирна точка и на трите,ако съдя по това какво ни е любимо. :))
Неусетно вмъкнах и Ели в моето интро,но то е неизбежно,когато става дума за две сестри,които са отлични кулинари и много положителни,усмихнати и топли като отношение дами.







Диди,благодаря ти от сърце за милата покана!

Знам,че с твоето семейство сте особени почитатели на кексовете и сладкишите,ако съдя по богатата колекция от разкошни предложения.
Затова избрах да ти гостувам с една рецепта за трайфъл,защото по същината си е много близка до сладкишите с крем.















Продукти:

бисквитки Амарети и няколко филийки кекс или блат

за крема:

250 гр. маскарпоне
пудра захар на вкус
сок и кора от 1 портокал
4 с.л. кисело мляко 3,6% ( или цедено мляко ,заквасена сметана )
200 мл. течна сладкарска сметана
1 капсула ванилия







Приготвяне:


В купа поставете всички продукти за крема и разбийте  до пухкава консистенция.
Можете да процедирате и по друг начин-разбивате само сметаната до меки върхове.
В друга купа  разбивате маскарпонето,киселото мляко,захарта,
ванилията,портокаловия сок и настърганата кора,и получената смес внимателно обединявате с битата сметана.
Направено по този начин  кремът става прекалено въздушен за моя вкус (понеже сметаната  е сладкарска,а не млечна),затова аз предпочитам да я разбивам с другите съставки и кремът да е по-плътен и млечен.
Киселото мляко спомага за един по-лек вкус на твърде гъстата и мазна структура на маскарпонето.







Следва редуване на крем и кубчета кекс,пак крем и разполовени бисквитки Амарети,които с нежната си,топяща текстура са повече от идеални за този лек мус!

                                                            
                                                              адаптирано от тук


15 ноември 2013 г.

лимонов чийзкрем / чийзкейк в МВ







Тази рецепта  вече ви е много позната,но аз не мога да не я споделя още веднъж,понеже е уникално вкусна,предполага импровизации с плодове и аромати,и най-важното е изключително експресна.
За гости е перфектна-правиш крема на бързо от предната вечер и на другия ден е в цялата си прелест.
Отгоре може да се остави чист или да се гарнира със сладко,разтопен шоколад,карамел,сладолед,бита сметана,или да му се направи желиран плодов слой като на този вариант

За кой ли път отново,но от сърце ще благодаря на Веси за тази топ-любима рецепта








Продукти:

за крема:
450 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
3 яйца
1 капсула ванилия
настъргана лимонова кора + 2 с.л. изцеден лимонов сок
пудра захар на вкус


за бисквитената подложка:

какаови бисквити /по-малко от един пакет стандартни кръгли /
2 с.л. овесени ядки- по желание,за по-хрупкав блат
1 с.л. пудра захар
около 50 гр. масло






 

Приготвяне:


По принцип е много по-лесно да ползвате бисквити с диаметър,равен на този на дъното на формичките ви,защото така те се явяват готова бисквитена подложка,която намазвате с четка с топено  масло.
Аз този път бледирах овесените ядки и бисквитите, и смесих с пудрата захар и маслото до маслени трохи.
Във всяка чашка сложете по 2 с.л. трохи и ги притиснете плътно към дъното.
Добре би било така подготвените подложки да приберете за 10 мин. във фризера,за да стегнат .
През това време сложете в купа сметаната и маскарпонето,ванилията и лимоновата кора,пудрата захар и разбъркайте с тел.
Добавете яйцата едно по едно.
Полученият крем разпределете върху бисквитената подложка .
Печете в микровълновата по две чашки едновременно на намалена наполовина мощност,за не повече от 3 мин. или докато започнат да излизат леки мехурчета.
Като разклатите купичката, кремчето трябва още да трепери в средата.






Охладете десерта преди сервиране.




7 ноември 2013 г.

картофен хляб с ябълка






Много ми допадна идеята в тази рецепта към катрофено тесто да се добави ябълка.
Направих това хлебче два пъти в рамките на 2 седмици.
Първият път беше без горчица.
Сметнах,че би се вписала чудесно в композицията и затова при второто замесване я добавих - получи се още по-добре.







Хлябът е изключително вкусен,много мек ,пухкав като дунапренче и се запазва такъв дълго време.
И двата пъти го приготвих без месене,но няма проблем да се добавят още около 100 гр. брашно и да се измеси и оформи,сплете и т.н.






Продукти:

300 гр. сварени картофи
140 гр. ситно настъргана ябълка
100 мл. прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.л. медена горчица ( по желание )
1 ч.л. сол
7 гр. суха мая
приблизително 480-500 гр. брашно

за намазване: 2 с.л. прясно мляко + 1 с.л. олио
за поръсване: мак,сусам или др. семена 









Приготвяне:

Сварете в подсолена вода обелени и нарязани на едро няколко картофа.
Отцедете ги и оставете да се охладят.
Претеглете 300 гр. от тях и ги поставете в дълбока купа.
Настържете на фино ренде ябълката ( обелена ) и оставете настрани да си пусне сока,след което го отстранете.
Прибавете прясното мляко към картофите и пасирайте на пюре.
Добавете в купата ябълката (отцедена),горчицата,солта,олиото и маята и около 400 гр. брашно.
Разбийте сместа с миксера с бъркалките за тесто.
Добавете постепенно още малко брашно.
Целта е да получите гъсто,но все още лепнещо тесто.
Подгответе си форма за печене като я намаслите и набрашните или напръскате със спрей за печене, или застелете с пекарска хартия.
Формата може да бъде правоъгълна за кекс,а може и кръгла като за торта,с дупка или каквато ви харесва.
Изсипете тестото и го заравнете.
Гледайте тестото да заеме 1/3 от обема на съда,за да има място да втаса и да бухне при печенето.






Ако ви остане тесто можете да го сложите в индивидуални чашки или формички за мъфини.






Покрийте формата с прозрачно фолио и я оставете на топло докато тестото удвои обема си.






Когато това стане намажете хлебчето с прясното мляко,размесено с 1 с.л. олио и го поръсете с мак,сусам или други семена по ваш избор.
Изпечете го в предварително загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.
Охладете хлебчето на решетка.






5 ноември 2013 г.

банички с ( или без ) праз




Още когато видях баничките с праз на Мариета и мигом ме съблазниха-тънички и хрупкавки с ароматна плънка.
Ети,благодаря ти за чудесната рецепта!





Продукти:

1 пакет от  400 гр. кори за баница
5 яйца
150 мл. прясно мляко
3 с.л. брашно
1/2 п. бакпулвер
около 300 гр. краве сирене
80 гр. краве масло

по желание: 1 стрък праз ,млян черен пипер и щипка сушен млян кориандър






Приготвяне:

Разтопете маслото.
Разбийте яйцата с прясното мляко и към тях добавете брашното с бакпулвера.
Прибавете и натрошено сирене.
Разгънете корите за баница и ги разположете пред себе си по дължина ( откъм тясната страна).
Намажете първия лист с масло.
Прегънете го на две.
Разпределете 2-3 лъжици плънка в началото на листа.
Прегънете го отстрани по 1 см. навътре да не изтича плънката и навийте на стегнато рулце.
Подредете всички рулца едно до друго в плитката тава на фурната върху хартия за печене.
Намажете ги с остатъка от маслото и изпечете баницата в загрята на 190-200 гр. фурна.





Ако всички у вас обичат банички с праз,нарежете 1 стрък на дребно и го прибавете към сместа заедно със сиренето.Можете леко да овкусите с млян черен пипер и кориандър.
Аз направих 3-те последни пурички с праз и го добавих към яйчената смес,когато стигнах до тяхното оформяне.