Тази рецепта от Златната книга на шоколада бе една от първите,която привлече погледа ми,когато я разлистих за първи път,но все я отлагах за някакъв по-специален повод.
И ето че такъв дойде с любезната покана на Ева Тонева да бъда гост в нейния сайт - Eva Toneva Food Styling and Photography
Food Styling and Photography
Eva Toneva
Food Styling & Photography
Толкова пъти съм била гост на скъпи приятели и някак с времето елемента притеснение от представянето го бях надмогнала до момента,в който отворих писмото на Ева !
Защото знаех отлично,че да си гост на майстор от толкова висока класа на кулинарното и фотографско изкуство е огромно предизвикателство,
надхвърлящо моите възможности!
Въпреки първоначалното слисване подходих с голямо желание да избера рецепта,която да е по вкуса на моята домакиня,който смятам,че вече съм опознала доста добре,защото всяка една нейна публикация буквално ме прехласва с абсолютно безспорното си съчетание от вкусна рецепта и невероятно прецизна презентация!
При Еви усещането за нещо много апетитно е винаги допълнено от впечатлението за неподражаем стил,за много естетски шик,за безпогрешен усет към цветова и предметна композиция!
Всеки кадър ти изпълва душата !
Има още нещо ,което надгражда образа на перфектния кулинарен презентатор и то е топлотата и сърдечността на Еви!
Така както с удоволствие приема комплименти и заслужени овации,тя на свой ред намира време да отвърне с внимание и добра дума !
Еви по мое мнение има няколко подчертани страсти в кулинарията , затова избрах да й гостувам с рецепта за мус.
Доста рисково решение от моя страна при условие,че в нейната колекция от 36 различни муса е почти невъзможно да откриеш какъв още няма. :)
Надявам се да й допадне и моето предложение!
Еви,щастлива съм да бъда твой гост и благодаря за този жест на внимание и доверие !
Продукти за 10 чаши :
за шоколадовия мус:
200 гр. натурален шоколад
100 гр. млечен шоколад
5 белтъка
50 гр. пудра захар
настъргана кора от 1 портокал
40 мл. портокалов сок
1 п. желатин
за муса "Коантро" :
5 жълтъка
60 мл. ликьор Коантро или друг портокалов ликьор ( или портокалов сок )
50 гр. пудра захар
500 мл. сладкарска сметана
200 мл. млечна сметана
4 портокала
Приготвяне:
Настържете фино кората на 1 портокал.
Обелете всички портокали,отделете ципите и нарежете на парченца .
Разтопете шоколада на водна баня.Добавете към него настърганата портокалова кора и го оставете настрани да изстива.
Загрейте 40 мл. портокалов сок,докато кипне,отдръпнете го от огъня и в него изсипете желатина.Разбъркайте,докато се разтвори добре и оставете настрани.
В дълбока купа смесете двата вида сметана и я разбийте с миксер, докато започне да стои.
Отделете белтъците от жълтъците.
Смесете жълтъците ,ликьора и 50 гр. пудра захар в метална купа .
Включете котлона на най-ниска степен ( при мен 2-ра от 9 ) и поставете купата.
Разбивайте непрекъснато с миксер жълтъците,докато увеличат обема си пет пъти и станат на пухкава пяна.Сместа трябва да е съвсем леко топла.
Отдръпнете купата от котлона и към пухкавата смес добавете половината от вече разбитата сметана.
Обединете чрез шпатула с леки,въртеливи движения.
В чиста,суха,не мазна,по възможност метална купа разбийте белтъците на сняг заедно с 50 гр. пудра захар.
Към останалата половина бита сметана изсипете разтопения шоколад.
Обединете с шпатула.
Добавете битите белтъци и отново хомогенизирайте муса.
Загребете 2 с.л. от шоколадовия мус и ги прибавете към разтопения желатин,разбъркайте и изсипете сместа в шоколадовия мус.
Разбъркайте го за кратко.
Приберете двата муса в хладилника за около 30 мин.
През 10 мин. разбърквайте шоколадовия мус.
Насипете шоколадовия мус в пош със звездовиден накрайник.
В подходящи чаши или купички поставете няколко парченца потрокал.
Щприцовайте голяма розичка от шоколадовия мус.
Пак подредете портокалови парченца и отново шприцовайте от шоколадовия мус.
Накрая завършете подредбата с няколко лъжици от муса Коантро.
Украсете с портокалови и шоколадови стружки.
Сложете муса за 1 час в хладилника и след това го поднесете.
Шоколадовият мус е по-плътен,по-сладък ,наситено шоколадов,
портокаловата кора се усеща много ярко.
Мусът Коантро е страхотно ефирен и пухкав,леко сладък и перфектно балансира шоколадовия.
В съчетание с леката кисела нотка на портокала и неустоимия аромат на ликьора се получава истинско вълшебство и голям гъдел за небцето.
В Златната книга на тази рецепта е отредено място в графата "изискани десерти",при мен без колебание влиза в графата на любимите десерти!
Порционирах в два различни вида чаши от любопитство в коя форма ще стои по-красиво :) .