Страници

30 януари 2014 г.

пица от кайма





 В блога вече събрах доста голяма колекция от рецепти на Пепи Стоева,всяка една от които е отлично попадение!
Не мога с точност да си спомня  коя  съм опитала най-първо,но пицата от кайма със сигурност е в челните места.
Време е да я включа в моя виртуален рецептурник,а вас да подсетя,ако скоро не сте си я приготвяли.

Пепи,поредно голямо и сърдечно благодаря за вкусните и точни рецепти!






Продукти:

500 гр. фино смляна кайма смес
1 яйце
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1 малък морков - фино настърган
подправки по желание

2 твърдо сварени яйца
1 голям или 2 малки домата
няколко гъбки
пресен риган ( или сушен )
едро настърган кашкавал или моцарела








Приготвяне:

Измесете каймата заедно с яйцето,настърганите морковче, лук и чесън.
Овкусете я с любими подправки и ако има нужда - сол на вкус.
Разстелете каймата на дъното на керамична тавичка.
Ако е метална,можете да я покриете с хартия за печене,за да не залепне пицата.





Върху блата от кайма гарнирайте с продукти по желание.
При мен в случая това са шайби твърдо сварени яйца ,резени гъби и домат.
Поръсете риган и други подправки по ваш вкус.







Изпечете пицата за около 20-25 мин. в предварително загрята на 180 гр. фурна.
Поръсете едро настърган кашкавал и върнете тавичкат в изключената фурна,докато се разтопи.




27 януари 2014 г.

pancakes и мини тортички с pancakes






Най-после и аз се наканих да приготвя прословутите американски палачинки......то не че е голяма философия,напротив,супер лесни са и много бързи,но.....кое по напред?!
Взаимствах рецептата на Лети,но нямах достатъчно прясно мляко и добавих една част кисело.
Лети,благодаря ти!






На мен лично американските палачинки много ми харесаха!
Госпожицата ,противно на всякаква разумна логика ги гарнира с разни лютеници,въпреки,че палачинките съдържат захар и имат цитрусов аромат.
Половинката първо попита как да я навие като е такава дебела ,хехе :)) ,после маза,ряза,хапна и заключи,че стандартните палачинки му харесват повече.
И тъй като направих доста ми бе невъзможно да се сборя сама с останалата купчина,затова направих две мини тортички с pancakes от подръчните ми сладкарски запаси за бързо реагиране.
С тях зарадвах един друг дегустатор,който сладко ли е - не отказва :) .






Продукти за палачинките :

2 яйца
150 мл. прясно мляко
150 гр. кисело мляко
сока и кората на една мандарина
1 ванилия
3 с.л. олио
1 к.л. сода бикарбонат
2 пълни с.л. захар
около 1,5 до 2 ч.ч. брашно

за тортичките  :
някакво сладко / моето от сини сливи /
ситно смлени орехи
400 гр. кисело мляко
1 п. крем Оле ванилия на Др.Йоткер
някакъв топинг или мед -  по желание







Приготвяне на pancakes :


Смесете киселото мляко със содата да шупне.
Добавете към него прясното мляко,яйцата,ванилията,захарта,олиото,сока и кората от мандарината.
Сложете 1 ч.ч. брашно и разбийте сместа.
Добавете постепенно още толкова брашно,докато получите тесто,по-гъсто от нормалното тесто за палачинки,но по-рядко от кексово.
В загрят на умерен огън тиган с незалепващо покритие сипвайте по средата по половин черпак смес и с опакото му разнасяйте по дъното на тигана,за да се разпредели равномерно.
Ето тук  можете да видите подробно как изглежда гъстотата на тестото и самото печене,освен това във видеото е даден и друг възможен вариант на сместа,където белтъка е добавен разбит на сняг.
Когато се образуват шуплички и балончетата започнат да се пукат обърнете и изпечете от другата страна.
Печете на сух тиган или плоча,без мазнина.
След като са готови сложете върху всяка палачинка по едно тънко парче масло да се разтопи от топлината им.
С какво ще ги гарнирате зависи изцяло от вашата фантазия и предпочитания.
От този линк  е видно,че възможните варианти граничат с безкрайност.





За крема към тортичките сложете киселото мляко и инстантния крем на Йоткер в купа и разбийте с миксер.
Гъстотата на крема може да коригирате с малко прясно мляко.
Тъй като в крем Оле има пудра захар, аз не сложих допълнително,но кремчето става приятно сладко-кисело.
Можете да си добавите още захар на вкус.
Подредете палачинка,сладко,крем,орехи и пак палачинка,сладко,крем,орехи и т.н.
Завършете по желание с мед,сироп или някакъв топинг.Моят е от вишни.
Небрежно,непретенциозно,но бързо и вкусно десертче!

24 януари 2014 г.

бърз млечен крем с бишкоти и конфитюр





 

Този крем се явява  вариант на млечния сладкиш,но порциониран в чаши - изключително бърз,лесен и вкусен десерт, подходящ за гости или ако ви се хапва нещо сладко на момента .








Продукти за 6 чаши :

за крема:
1 кутийка от 175 гр. Филаделфия натурална или лайт
200 гр. квасена сметана
400 гр. био кисело мляко ( или някаква предпочитана марка )
250 гр. цедено кисело мляко
пудра захар на вкус
ванилия
настъргана портокалова кора

150 мл. прясно мляко ( за бишкотите,ако ще консумирате крема веднага )
12 броя бишкоти (става и с бисквити,но да не са дебели,няма да е вкусно с тях )

конфитюр от пъпеш или друг вид 







Приготвяне:

За крема : в купа сложете сметаната ,филаделфията,ванилията,кората от портокала и пудра захар ( или мед ) и разбъркайте с шпатула на гладък крем.Не ви е нужен миксер.
Към тях прибавете киселото и цеденото мляко и отново обединете.

За експресна консумация затоплете леко прясното мляко и топвайте в него за кратко всяка бишкота.
Ако крема ще отлежава в хладилника, бишкотите ще имат време да се напоят от млечната смес и не е необходимо предварително да ги сиропирате в прясно мляко.
Ако купите ви ,в които ще порционирате крема побират цяла бишкота ги поставяте  на дъното със захарта надолу ( за да може да попиват влагата от крема от неозахарената страна ).
Ако чашката е по-тясна - счупвате бишкотата на две.
Редите ред бишкоти,ред крем,поливате със сладко.Пак бишкоти,крем и завършвате със сладко.







Моето пъпешово сладко въпреки фикса остана доста рядко и беше идеално без да го разреждам.
Ако използвате по-гъсто желе можете да го затоплите и разредите с мъничко водичка,а ако искате сложете си го както си е .






Дето се казва - нищо ново под слънцето,но пък у нас бързите и лесни рецепти са на почит.
На 6-те чашки им се видя дъното почти толкова бързо,колкото ми отне време да ги напълня и снимам :) .




22 януари 2014 г.

пилешко филе с мед и сирена




Тази рецепта си бях харесала от Мина преди много време и скоро и дойде реда.
Първите два пъти не стигна до снимка,но на третия вече успях и ето ги тези сочни пилешки пържолки с хрупкава коричка.
У дома бялото пилешко месо се приема твърде въздържано и не всякак,защото ни идва сухо,затова доста подбирам рецептите - все да е нещо със сосче,което да го запази от изсушаване.
Щом вече няколко пъти тази рецепта дефилира на трапезата ни,значи наистина съвпада на 100% с това наше изискване.
Сърдечни благдарности към Мина за поредната страхотна рецепта!








Продукти за 3 порции:

около 500-600 гр. пилешко филе - 3 броя филета
2 с.л. олиоили зехтин
3 ч.л. сос Якатори на Кикоман ( или тъмен соев сос )
сос от нар ( може и без него )
1 с.л. течен мед
червен и черен пипер,къри,млян кориандър,сушена мащерка
шепа филирани бадеми ( или сусам )
3 с.л. фино настърган пармезан
1 ч.л. натурално нишесте
100 мл. течна сметана
някакво сирене-скаморца,моцарела,козе сирене,бри,камамбер или настърган кашкавал







Приготвяне:

Всяко парче пилешко филе разрежете през средата,но не до края и го разтворете да стане като пържола.
Подредете филетата в тавичка.
Намажете ги с олио (зехтин) и сос Якатори ( или соев сос ).
Поръсете всяко филе със сос от нар,после с подправките .




Натрошете леко люспите бадеми и с тях поръсете филетата.




Следва пармезана и накрая полейте с тънка струйка мед.





Около филетата капнете по малко водичка,колкото да не печете на сухо.
Покрийте с алуминиево фолио и сложете във фурната на 180 гр. за около 30 мин.
Махнете фолиото,поръсете всяко филе с настъргано или нарязано на резени сирене.
Върнете във фурната да се запече.
През това време размийте нишестето в сметаната.
Когато филетата станат почти готови ,извадете тавата от фурната и налейте сметаната около тях,разклатете съда хубаво да се хомогенизира соса.Ако водата се е редуцирала съвсем,може да долеете мъничко.
Върнете ястието в изключената фурна за още 2 мин. ,за да се сгъсти соса и сервирайте веднага. 






Към порцията може да поднесете препечени филийки,топка ориз ,варени картофи или картофено пюре.





На настоящите снимки сиренето е моцарела,но го опитахме и с камамбер, и скаморца,всякак е много вкусно.


17 януари 2014 г.

тиквен сладкиш с шоколад





Поредна рецепта от Златната книга на шоколада.
Истината е,че много обичам да си я разглеждам,да препрочитам рецептите и всеки път да откривам нови и нови,които искам да наравя.
Отначало,когато дъщеря ми я подари,на пръв поглед ми се стори,че голяма част от рецептите няма да се впишат в нашия вкус .
С течение на времето се оказа,че колкото повече я прелиствам,толкова повече нараства to do листата в нея :) .
Обичам,докато чета рецепта да обмислям какво мога да променя,как да импровизирам на нейната база.
За настоящата рецепта имах известно колебание дали да сложа само масло или да заменя известна част с течна мазнина.
Не съм особен почитател на маслените сладкиши и кексове,идват ми възсухи,с изключение на браунитата,но там шоколада си казва думата и оправя нещата в желаната посока.
Въпреки това предположих,че наличието на пюре от тиква ще балансира сухотата и в крайна сметка сладкишът няма да е сух.
Точно така и стана - изключително пръхкав е,а гарниран допълнително с квасена сметана се получи десерт с последващо мъркане и доволно поклащане на глава. 


 





  

Продукти:

източник на рецептата


1 голямо яйце
200 гр. краве масло
220 гр. пюре от сварена неподсладена тиква
200 гр. кафява захар ( може и бяла )
300 гр. брашно
1 п. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1 п. бурбонска ванилова захар

100 гр. шоколадови капки

по желание за поръсване: пудра захар

по желание за гарниране:
200 гр. заквасена сметана
пудра захар на вкус или мед
разтопен шоколад



 





Приготвяне:
 
Оставете маслото на стайна температура да омекне,след което го разбийте със захарта.
Прибавете яйцето и тиквеното пюре, и отново разбийте сместа.
В купа размесете брашното,бакпулвера,ванилената захар,канелата и джиндифила.
Прибавете сухите към мокрите съставки,следва финално разбиване с миксера.
Накрая се добавят шоколадовите капки и сместа леко се разбърква с шпатула.
Квадратна форма за печене с размер 23 / 23 см. ( или кръгла с диаметър 23 - 26 см. ) намажете с масло и покрийте с пекарска хартия или набрашнете.
Разпределете кексовата смес,която е доста лепкава и трудно се разнася,но не е наложително да я изравнявате прецизно.
Когато започне печенето,тестото ще се изравни само.
Печете сладкиша в предварително загрята на 180 гр. фурна без вентилатор.
Проверявайте готовността му с клечица,трябва да излиза суха.
Следете да не препечете десерта.
Оставете го да изстива на решетка.




 


Можете да го поднесете поръсен с пудра захар.




 

За още по-богат и сочен вкус можете да гарнирате всяко парче с подсладена заквасена сметана и да го полеете с разтопен шоколад или течен мед.

 



И преди съм споделяла,че у дома моите хора категорично не кусват тиква.
В случая изобщо нямаше въпроси защо сладкиша има такъв цвят или какво има вътре,за тиква пък грам не е повдиган въпрос,ама и аз не съм го съобщавала.Почерпих и двама души извън семейството.
Никой нито разбра,нито се усъмни,нито попита,нито протестира. :)
Затова пък единодушно всички му се насладиха.
Така че, ако на пръв поглед веднага ви хрумне мисълта - това моите няма да го ядат,защото не обичат тиква - не бъдете толкова сигурни :) .





13 януари 2014 г.

кашкавалени спирали









С повече от година забавяне най-после дойде реда да публикувам една наистина страхотна рецепта,за която благодаря на Мира!
Изключително съблазнителните й спирали ме грабнаха веднага и седмица,след като ги представи в блога си ги направих .
Станаха фантастично мекички ,на конци и много,много вкусни!
Още като ги видях харесах оформлението им .
Правила съм подобно с питката възелчета ,но тук спиралите се подреждат една до друга.
Друг интересен вариант би бил спиралите да се оформят на кръгли охлювчета като тези чудесни бриоши на Ивана ,които все още са ми в to do листата,и ще станат като индивидуални солени кифлички.









Продукти:

1 яйце + 1 белтък , жълтъка + 1 ч.л. олио за намазване
300 мл. прясно мляко
1 ч.л. с връх захар
1 с.л. сол
1/2 кубче прясна мая или 7 гр. суха
2 с.л. топено масло
560 гр. брашно - количеството е ориентировъчно 

за намазване между пластовете - около 30 гр. стопено масло
за пестото - връзка магданоз,2-3 с.л. зехтин,2-3 с.л. орехи
за плънката - по 100 гр. настъргано сирене масдам и чедър ( може и кашкавал или краве сирене )






 

Приготвяне:

За пестото няма точни количества,просто вземете китка магданоз,2-3 с.л. зехтин и 2-3 с.л. орехи и ги смелете в блендер.




Разтопете маслото.
Затоплете леко млякото и разтворете в него маята.
Към това добавете разбитите с вилица яйце и белтък,захарта,солта,2 с.л. топено масло и около 500 гр. брашно.Замесете тесто.
Ако има нужда добавете още брашно,докато тестото спре да лепне и се образува хубава,стегната топка.Аз добавих още 60 гр.
Оставете тестото да втаса и удвои обема си.
Разделете го на 5 равни части.
Всяка топка разточвате на кръг.






Върху първия кръг намажете топено масло,малко от пестото и поръсете настъргано сирене масдам ( или кашкавал ).







Поставете отгоре втория разточен кръг .
Намажете и него с масло,после с песто и поръсете с шарена сол и настърган чедър.




Процедирайте така и с другите две топки тесто като редувате сирене масдам и чедър.
Последния кръг не се маже с нищо.




Така направената куличка се разточва внимателно на кора с дебелина около 1 см.
Нарежете кората на ленти.





Всяка лента усучете на спирала и ги подредете една до друга в тавичка,покрита с пекарска хартия.




Оставете спиралите да втасат отново.
Намажете ги с жълтъка,смесен с олиото, и поръсете със сусам.
Изпечете ги в загрята на 180 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.








Със същата технология и рецепта оформих тази питка,която обаче снимах само не изпечена,защото отново бе за гости и нямаше време за снимки в готов вид.