25 септември 2011 г.

питка възелчета





Плетката на питката е по рецептата на Стаси.
В блога на Мария може да видите подробно как се оформя,подготвила е много постъпкови снимки!







Ще си запиша моите продукти за тава с диаметър 28 см. :

200 мл. прясно мляко
200 гр. кисело млако
2 яйца + 1 белтък , жълтъка + 1 с.л. олио се отделя за намазване
1 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1/2 кубче мая Юва ( 1 кубче Юва е за 2 кг. брашно )
800 гр. брашно


40-50 гр. разтопено краве масло за намазване между отделните пластове






Приготвяне:

Замесва се тесто,разделя се на 4 топки.
Всяка топка се разточва на правоъгълник.
Редят се един върху друг,помежду тях се маже с масло.
Подредените правоъгълници се нарязват напречно / на късата страна / на 7 ленти.
Всяка лента / от по 4 слоя / се усуква и увива на охлюв.
Подреждат се в намаслена и набрашнена тавичка,питката се оставя да втаса,маже се с жълтък и се пече на 170 гр. долен реотан с вентилатор.
Когато е готова се оставя да изстине върху решетка и се глазира с краве масло.





                  Със сирене също става бижу ! :))




Специални благодарности на Стаси за постъпковите снимки,защото тази плетка ми е много любима!

50 коментара:

  1. Lepota od pogace, pravi si carobnjak za pravljenje pogaca mila :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Eй, ама че разкошотия! Отвън излежда превъзходно - толкова голяма, златиста и апетитна! Браво, Ели!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсирче,толкова е красива и икушаваща питката,че сутринта,щом отворих блога ти,реших,че ще я направя!
    И сега,докато ти пиша,тя втасва:)
    Днес ще имам гости и ти пусна рецептата по поръчка:)
    правила съм такива малки питчици,но не съм се сетила да ги обединя в голяма!
    Браво на Стаси за чудесната идея,а на теб,да са ти здрави ръцете,както казват турците,че правиш такива вкусотийки!
    Ще пусна снимка,в следващия си пост,дори да не ми се получи такава красота като твоята!
    Прегръщам те и ти пожелавам еднин прерсен неделен ден!
    Поздрави на половинката и на прекрасната госпожица от нас:)

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошно изглеждаща питка.
    Трябваше да снимаш как я навиваш.
    Ще я копирам.

    ОтговорИзтриване
  5. ЕЛИ,питката ти е трепач.... изби рибата днеска отново..:)))))))
    Това е любимата ми рецепта защото е лесна и много ефектна.Твоята е станала уникална ,златиста ,пухкава и голяма.
    Много прегръдки и целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Еликсирче, страхотна питка!:) Хубаво беше да я има на снимки, как я навиваш, но пък си посочила източник и ще я потърся:))))Макар да се съмнявам, че ще успея да я приготвя и да изглежда толкова красива, ама пък трябва да се опита:)) Рано, рано огладнях с тази снимка:)

    ОтговорИзтриване
  7. Еликсирче, направо красота си сътворила днес!Непременно ще я изпробвам, ама ... друг път, след диетата:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ауууууу ...Ели,страхотна е! Невероятна е направо!

    ОтговорИзтриване
  9. Това е голяма красота. Очаквам много скъп човек да се завърне скоро. Освен другите изненади, които съм замислила ще направя и тази питка. Стискай палци :))!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красива и несъмнено толкова вкусна! :)

    ОтговорИзтриване
  11. И на мен това е любимата ми рецепта за питка! А ти си я направила божествена! Майстор си на хубавите питки, Еликсирче! Искрени комплименти за тази красота!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна, направо фантастична!

    ОтговорИзтриване
  13. Момичета,безценни сте да знаете!Да получа толкова похвали от кулинарни феи като вас е голямо признание и радост за мен!
    Много,много ви благодаря на всяка една от вас,които ми отделихме минутка внимание !

    На всички,които питат за снимки на оформлението,моля отворете линка,който съм посочила,по-ясно няма как да бъде представено как се прави!Аз,когато я правих доста бързах,та нямах никакво време за постъпкови снимки,а и Стаси се е погрижила перфектно в това отношение!
    Непременно погледнете при нея как се получава питката,бих казала,че като първоизточник все още успява да държи първенството,наистина нейните са разкошни!

    Зиче,знам,мила,че ти е любима,правила си я и си ни я показвала много пъти,все майсторски изпълнени питки-бухнали,високи, с чудесен рисунък!

    Кате,чакам да покажеш непременно твоята и да ви е сладко!

    Мариянче,стискам палци,защото тази питка,когато я правих за определен повод така зверски ме издъни,и това,което съм публикувала днес е всъщност поправката й :).

    Траянче и Кокона,да ви е спорна,когато я правите и да ви е вкусна!

    jacamaca,хвала вам много!

    Хубав есенен ден,дами!

    ОтговорИзтриване
  14. Еликсирче,
    страхотна питка :))))
    Отчупих си естествено!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Еликсирче, прекрасна е! Отдавна се чудя каква питка да замеся и определено ще е тази! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Пак изкушения! Пак чудесии! Замириса на есен и метнахме питките. Ще я изпробвам,обожавам да "играя" с тестото. Носи ми такова блаженство,особено като видиш крайния си резултат.

    ОтговорИзтриване
  17. Еликсирче, буквално прелъстителна е питката ти!! Изумително красива и несъмнено адски вкусна! Страхотна ръка имаш, мила!! Нямам търпение да пробвам рецептата :)
    Прекрасна нова седмица ти желая!!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани,благодаря ти,мила!
    Зорничка,Нинче и Мина,много сте мили,момичета!
    Ще се радвам да опитате и вие тази плетка,да ви е сладко и вкусно!

    Успешна нова седмица ви пожелавам!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Елексирче, не спираш да ме провокираш с нови вкусотийки!Събра ми очите с тая красота! Как го разчупихте това чудо?
    Браво, браво, браво!
    И аз често надничам в любимите на Стаси и черпя с пълни шепи.
    А фигурата ми се разшииииряяяваааа!
    Вина имаш не само ти, ами и всички коментирали преди мен!Прекрасни сте момичета!

    ОтговорИзтриване
  20. Истинско бижу - перфектна е!
    Много ми хареса и ще се възползвам от рецептата :)

    Поздрави, голяма прегръдка и пожелания за усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Норче и Мария,радвам се на думите ви и на вниманието към труда ми,много ви благодаря,момичета!

    ОтговорИзтриване
  22. Елексирче, страхотна питка. Браво!

    ОтговорИзтриване
  23. Eхааа, Еликсирче, направо ми останаха очите в твоята питка!
    Със сигурност ще я пробвам. Какъв е диаметърът на тавичката в която я пече?
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Елинка,радвам се,че ти харесва питката!Тавичката е с диаметър 28 см. и е висока около 8 см.

    Хубава и спорна нека бъде и твоята,мила!

    ОтговорИзтриване
  25. Много красива питка, Еликсирче!
    Прекрасно оформена, сигурна съм - и вътре е мечта :)) особено на такива като мен, дето не им се меси.

    Поздрави и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  26. Еликсир, направо се влюбих в тази питка и при първа възможност ще си я направя.
    Сутринта с първото отиване на работа започнах да обяснявам на колегата каква страхотна питка съм видяла. Поздравления изглежда прекрасно.
    Приятна вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Еликсирче, така съблазнително са се разпукнали тези възелчета....мммммм.Майсторлък си е направата на подобна питка, каквото и да си говорим.Пък и как си я изпекла без да се жарне.
    Браво!!!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  28. Пепи,на мен да не мислиш,че ми се меси,добре че имам машинка,повече ми се оформя и там ми е гъдела :).
    Мони,ама как ме погали с това признание!Направо сияя!Много ще се радвам,ако я направиш и ти!
    Вили,приятно ми е да те "видя" тук,в моята виртуална къщичка и винаги ще се радвам на компанията ти!Благодаря за високата оценка,трогната съм!

    Мили дами,прегръдка за всяка една от вас!:)

    ОтговорИзтриване
  29. Ех, Елексирче напълни ми зажаднялото за кулинарни изкушения сърчице :) Страхотна ти е питката и е ясно, че влиза в списъка за пробване! Ама си е хубаво да се върне човек :) Прегръдки и хубава вечер мила!

    ОтговорИзтриване
  30. Мернах я тази питка днес в Гответе с мен, направо очите ми останаха в нея. Като излязла от калъп е, невероятно изглежда. Ох да имах време и аз да приготвям питки...вземи ме у вас Елексирче.
    Страхотна и невероятна плетка! Бравооооо!

    ОтговорИзтриване
  31. Габи,добре завърнала и надявам се отпочинала,мила!
    Благодаря ти,дано я направиш и ти,ще се радвам много!

    Дани,вземам те на драго сърце,слънце!Като гледам тортите,които правиш ми се струва,че имаш време не за една ,ами за 5 питки :),защото са наистина прекрасни и изпипани майсторски!Ако имаш машина за хляб и мая Юва/много по-бързо втасва с нея/ тази питка ще я имаш на масата за 2 часа от изваждането на продуктите до охлаждането й на решетката.

    Хубав,слънчев и приятен ден,момичета!:)

    ОтговорИзтриване
  32. Аууу, че хубава питка!Направо чудна:).
    Колкото до оформлението - и аз много често прибягвам до него, красиви питки стават по начина , описан от Стаси.Не съм месила, откакто взехме машинката, но днес май ще запретна ръкави:))).
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  33. Изглежда страхотно,
    наистина е бижу тази питка -
    златиста, обемна и много изкушаваща.
    Поздравления за майсторското изпълнение и споделена рецепта, Диана

    ОтговорИзтриване
  34. Аелис,запрятай ги,тъкмо още е топло и много благодатно за втасване времето!И аз отначало с машинката наблягах повече на печенето на хляб,но от доста време я ползвам само за месене.

    Благодаря ви и на двете,наистина много ме радва одобрението ви!

    Прекрасен ден ви пожелавам и аз!:)

    ОтговорИзтриване
  35. Ели, Страхотна питка!!! Наистина евала... изглежда така апетитна и красива едновременно...

    ОтговорИзтриване
  36. Още ме е страх да меся, но от твоята вземам с най-голямо удоволствие;-) Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
  37. Хриси и Мъхче,благодаря ви много,момичета!

    Мъхче,ако знаеш аз колко се страхувах да меся....бях убедена и готова да се обзаложа,че това е тайнство,което никога няма да ми се отдаде да усвоя!А се оказа,че съм се страхувала напразно и освен това ми стана страхотно любима част от света на кулинарията!Но си признавам,че на ръка не съм месила,машинката помага.:)
    Кураж,номера е веднъж да започнеш.....!

    ОтговорИзтриване
  38. Елексир,питката е невероятна,толкова апетитна и имам чувство ,че и надушвам аромата
    страхотна
    веднага си записвам рецептата
    поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  39. Мария,много ти благодаря за комплимента и за вниманието!
    Ще се радвам да я видя и в твое изпълнение!

    Поздрави сърдечни!:)

    ОтговорИзтриване
  40. Много апетитна питка и каква е висока - на мен никога не ми се получават така.

    ОтговорИзтриване
  41. Деси,видях в блога ти,че умееш да правиш тестени,така че най-вероятната причина да не става питката висока е в по-широката тава.Избери си по-тясна и висока,и питката ще "порасне" нагоре!:))
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  42. Еликсирче, питката ти е трепач!:-)))) Невероятна красота е! Наистина си иска ръце това чуда невиждано. Много ми харесва и ще се опитам да я направя.
    Голяма прегръдка и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  43. Благодаря ти,мила!
    Съвсем лесно е,ще се убедиш още щом започнеш да я правиш,а и Стаси е показала много подробно.

    Голяма прегръдка имаш и ти от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  44. Страхотно вкусна и красива питка. Правих я и стана много хубава.

    ОтговорИзтриване
  45. и ако сложите и малко чубрица към сиренцето -става уникално

    ОтговорИзтриване
  46. Прекрасна питка! Тя е любимата ни!Преди време правих чушки на фурна по твоята рецепта с моцарела.Сега потърсих рецептата,защото не съм добра в импровизацията,но не я открих.Каде да я намеря?Искам точно нея,а не другите които прочетох в пространството. Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче,рецептата вече не съществува в блога,изтрих я,ако питаш защо-така се наложи.Но я имам свалена на файл с постъпковите снимки и мога да ти я изпратя,ако ми посочиш твой мейл или ми пиши на моя:kulinarenelixir@abv.bg и довечера ще ти я изпратя от компютъра ми у дома.
      Благодаря за доверието и вниманието!Поздрави!

      Изтриване