Страници

28 март 2014 г.

блажна баница със сирене и кашкавал






Скоро не бях изваждала снимки от дълбоките архиви и точно сега ми застана на погледа ей тази баница,така че нейн е късмета да се яви на дефиле в блога :) .

Защо е блажна ли?
Ами така ми е хрумнало преди две години,когато писах черновата. :)
Или може би,защото наличието на яйца,мляко,сирене,кашкавал и масло я правят много богата на вкус .
Предполагам,че на доста от вас е любима,направена и по този начин.
У дома също отдавна е харесвана,затова с удоволствие ще я прибавя към колекцията си от баници











Продукти:

1 пакет от 500 гр. фини кори за баница
5 яйца
50 гр. топено масло
150 гр. натрошено сирене
150 гр. кашкавал
2 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
1 п. бакпулвер
сол на вкус

по желание за спаначен вариант - спанак,сушен или пресен джоджен




 


Приготвяне:


В подходящи отделни съдове разтопете маслото,натрошете сиренето и настържете кашкавала.
Застелете тава с хартия за печене.
Разбийте яйцата и прясното мляко.Добавете 3/4 от маслото,брашното и бакпулвера,разбъркайте.
Ако има нужда посолете.
Върху всеки два листа точени кори поръсете натрошено сирене и настърган кашкавал и по няколко лъжици от яйчената смес.
Прегънете навътре страничните краища на листите,за да стане подгъв около 1 см. / за да не изтича плънката / и навийте двата листа на руло.
Така процедирайте с всички кори и подредете рулата едно до друго.
Нарежете баницата на парчета и залейте в прорезите и отгоре с остатъка от яйчената смес и маслото.
Изпечете на 190 гр. долен реотан с вентилатор до златисто.








Аз обикновено правя половината баница със спанак или лапад.
Процедурата е същата,но освен сирене, кашкавал и млечно-яйчена смес,поръсвам тук там и задушен в масло спанак ,овкусен с джоджен и млян черен пипер.

24 март 2014 г.

козунак с маскарпоне





С тези козунаци с маскарпоне се занимавах през последните два отминали уикенда ,като и двата пъти имам забележки по отношение на външния вид.
То и без това на мен рядко ми се получават с хубава,равномерна оплетка,но добре поне,че на вкус са точно такива,каквито харесваме-

с влажна текстура.
Ако ги опаковате с прозрачно фолио,когато са напълно изстинали,
гарантирам,че ще са чудесни,влажни и меки повече от 48 часа.
Козунаците с това количество захар не са много сладки,можете да компенсирате със сладка плънка,локум,сушени плодове или да увеличите захарта,но аз не бих рискувала с повече от 50 гр. допълнително.




Продукти:

3 яйца размер L + 1 белтък ,жълтъка се отделя за намазване
250 гр. маскарпоне
60 гр. масло
40 мл. олио
100 мл. прясно мляко
200 гр. захар
25 гр. прясна мая
820 гр. брашно - приблизително количество,преценява се индивидуално за всяко замесване
есенция ванилия
есенция портокал ( или настъргана кора от портокал)
настъргана лимонова кора  или есенция лимон
1 с.л. прясно изцеден лимонов (или портокалов) сок






Приготвяне:

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята.
По желание можете да я активирате с 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар.
Разтопете маслото и към него добавете олиото.
Разбийте яйцата и захарта с тел,докато захарта се разтопи.
В контейнера на хлебопекарната сложете яйцата със захарта,маскарпонето,маята с прясното мляко и половината брашно ,и пуснете да се меси.
Добавяйте постепенно още брашно ( аз го пресявам с чаша-сито направо над контейнера ),докато тестото стане компактно и спре да маже под бъркалките.
Започнете да добавяте към него лъжица по лъжица от мазнината,докато се усвои цялото й количество.
Ако има нужда добавете още малко брашно,за да получите еластично,не лепнещо тесто.
Изчакайте цикъла месене да приключи,нулирайте машината и я пуснете отново да измеси тестото още веднъж.
Изключете машината ,извадете контейнера,покрийте го с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.





Втасалото тесто оформяйте с леко намаслени ръце на леко намаслена повърхност.
Разделете тестото на две части.
Първата част разделете на 3 топки.
Всяка топка разтеглете с пръсти.




Намажете сладко и завийте на руло.





Осучете фитила.




От трите фитила сплетете плитка и я прехвърлете в правоъгълна форма за печене,която сте напръскали със спрей,или сте покрили с пекарска хартия или сте намаслили и набрашнили.




Втората половина тесто можете да оформите по същия начин или да разделите на 6 топки.




Всяка топка оформяте на фитил,който осуквате.
Сплитате фитилите по този начин.




 
в клипчето можете да видите как се сплита-много е лесно


Покрийте оформените козунаци с прозрачно фолио,за да не съхнат и ги оставете на топло да втасат,докато си удвоят обема.





Намажете с жълтъка,смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко и поръсете обилно с кристална захар.
Изпечете козунаците до суха клечка в предварително загрята на 175 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.
Ако има нужда,по време на печенето можете да ги покриете с алум. фолио,за да не прегарят.
Готовите козунаци охладете на решетки.



първа партида

втора партида



18 март 2014 г.

салата с царевица и рулца от раци





Продукти:

1 голяма кутия сладка царевица
250 гр. рулца от раци
200 гр. заквасена сметана
200 гр. лека майонеза
млян пипер меланж
1-2 с.л. прясно изцеден лимонов сок







Приготвяне:

Отцедете царевицата и я сложете в купа заедно с нарязаните на кубчета рулца от раци и останалите съставки.Леко разбъркайте салатата и я охладете преди сервиране.
Подходяща е както за индивидуална консумация,така и да напълните с нея солени тестени фунийки ,кошнички или воловани ,или като плънка на подобни фунийки по чешки .





16 март 2014 г.

кошнички с чушки






Днешната рецепта е изключително популярна в световното кулинарното пространство,както и сред много от приятелите-блогъри,но за мен основни подстрекатели са Мина и Катето.
Тъй като госпожицата не обича яйца,за нея бе версията,която видях при Мина приготвена като гарнитура и още тогава споделих,че когато ги направя ще добавя малко моцарела.
За мен и половинката направих варианта,който препоръчва Катето и който предпочитам пред ринговете,защото в кошничката остава място за още нещо под яйцето .
Мина и Кате,благодаря ви за страхотните идеи! 








Продукти  :

За 6 кошнички са нужни 3 големи чушки

плънката е по избор:

яйца
моцарела 
кашкавал
малко парче синьо сирене
скилидка чесън
риган
зехтин 









Приготвяне:

Преди да разполовите чушките ги огледайте от кои две срещуположни страни ще лежат стабилно без да се накланят и тогава ги разрежете пред средата,включително и през дръжката и семенната част.




С остър нож изрежете семето,но оставете дръжката - може и нея да махнете,но аз я оставих ,с нея предястието изглежда по-симпатично .




Всяка кошничка намажете отвътре със зехтин,поръсете риган и сложете няколко тънки резенчета чесън:




Натрошете по малко синьо сирене :




За запълване на кухината можете да изпровизирате много,аз добавих малки кубчета домат и кашкавал :




Финалът може да бъде с чукнато цяло яйце,щипка риган и шарена сол :





Или с резен домат ,моцарела ,няколко капки зехтин ,щипка риган и шарена сол:





Ако искате това предястие да се превърне в ястие,добавете в тавата малко картофи,поръсени с мазнина,сол и подправки,аз сложих и една разполовена глава лук,която полях със зехтин и сос от нар - лукът стана много вкусен и леко хрупкав.




Изпечете всичко до готовност в умерена фурна.




Всички по-малки снимки можете да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях.

9 март 2014 г.

Талиатели Карбонара,кулинарни впечатления от Рим и ...Лидъл България :)





 Тази публикация бях подготвила за финална виртуална разходка из Вечния град,след 4-те части,които споделих миналата година с вас.
Все нещо друго я изпреварваше и тя все си стоеше на изчакване,докато в петък не получих подарък с продукти от Лидъл България изцяло от репертоара на тяхната Италианска седмица.
Сърдечно благодаря на екипа им за вниманието,за милото писмо,мартеничка и чудесните продукти.
С днешната публикация ще споделя впечатленията си от онова,което успяхме да дегустираме в Рим ,а също и от продукти,които можете да откриете в Лидъл,когато отново имат седмица на италианската кухня .






Едни от любимите ми кулинарни предавания са тези на Лидия и Дейвид Роко по Фиеста ТВ.
Италианската кухня ми е много на сърце и тръгвайки за Рим бях абсолютно убедена,че няма начин да не е размазващо вкусно.Дори и в капаните за туристи.
Да,ама не!
Не смятам,че аз съм станала чак толкова критична в оценките си,просто скромният ми кулинарен опит не ми позволява да изпадам във възторг как да е и тук в България,а и навън.
В продължение на 5 дни все нещо им куцаше и все повече затвърждаваше убеждението ми,че комерса е отнел заслужената слава на италианската кухня до такава степен,че не само я дискредитира,но направо я прави не вкусна (меко казано ).

Когато ви представих първа част на виртуалната разходка из вечния град ,Ивана сподели,че не е ходила в Рим и е любопитна за мнението ми за италинаската кухня.
Мила Ваня,като един отлично шлифован нейн познавач,съм убедена,че и ти няма да я харесаш. :)
Разбира се, въпреки разочарованието ми съм далеч от мисълта,че италианската храна не е невероятно вкусна.
Просто е трудно да се натъкнеш на нейната автентичност в един град,в който от орди туристи и амбулантни търговци не можеш да откроиш италианец,камо ли заведение с типичната им кухня, в което се хранят предимно италианци,а и местата за хранене са толкова много,направо безброй.
Има ги,разбира се,но са  малка част на общия фон,особено пък в близост до забележителностите - трудна работа.



спагети Карбонара - доста символична порция :)

тирамису

torta della nonna
доста посредствена пица с прошуто
пица с тиквички ( във ватиканските музеи )
saltimbocca alla romana
лазаня

най-ужасната pizza quattro stagioni   :-(


Последният ни ден все пак бе ползотворен и в кулинарно отношение, и попаднахме на онова,което очаквах през цялото време - една простичка,но неимоверно вкусна храна.
И то в заведение тип храна за дома,където можеш да хапнеш и на крак под зоркия поглед на собственика - възрастен италианец :) - е ,можело значи и да е вкусно,и да е на половин цена и порцията да е двойна!


лазаня Болонезе - мнооого вкусна беше


Вечерта минахме покрай едно скромно,не претенциозно местенце,в което видях през прозореца,че съдържателите са семейство италианци и посетителите в голямата си част са такива и сладко си посръбваха минестроне.
А,викам си,ето това ни трябва.
Пусто не предлагаха пица,а дъщеря ми се беше заинатила,че финално иска  да вечеря точно това,сякаш не беше яла пица в Рим ката ден .
Компромисно седнахме в съседна тратория,за наш късмет с добра кухня и се насладихме  на най-вкусните за целия ни 5 дневен престой пица и домашна паста ,както и тирамису,пана кота и шоколадов мус:


прясна домашна паста spaghetti aglio olio
прясна домашна паста spaghetti marinara


тирамису
пана кота с шоколадов сос



Въпреки,че не съм страстен почитател на сладоледа , от италианското джелато останах очарована навсякъде,където опитахме.
Едно от емблематичните места е  Джолитти.




                     

Италианската кухня може да присъства и на вашата трапеза,ако се абонирате за бюлетина на Лидъл,които периодично имат седмица на италианската кухня .
От продуктите,които ми изпратиха мога да ви уверя,че тирамисуто по нищо не отстъпва на това,което опитахме в Рим,много интензивно се усеща  виното Марсала,което всъщност придава очарованието и характерния вкус на този невероятен десерт.





Другото,което приятно ме изненада,бе готовият сос Карбонара.
Признавам си,че бях с големи резерви,защото съм купувала готов сос Карбонара на други марки и са меко казано отвратителни.
За моя радост,сосът на Лидъл е страхотен и с него приготвих една фантастично вкусна и експресно бърза паста .







Талиатели Карбонара

Продукти за 3 порции:

1 бурканче сос Карбонара
300 гр. паста талиатели
1 яйце ( по желание за още по-богат вкус )
прясно настърган пармезан






Приготвяне:

Сложете пастата да се вари във кипяща подсолена вода.
През това време в подходящ съд загрейте соса Карбонара.
Разпенете в купичка едно яйце и с непрекъснато бъркане го добавете към горещия сос.
Оттеглете соса от огъня.
Прецедете готовата паста и запазите отделената вода.
Върнете талиателите в съда,където сте ги варили и към тях добавете топлия сос Карбонара.
Разбъркайте леко и ако има нужда добавете малко от водата на пастата.
Поднесете талиателите топли ,гарнирани с прясно настърган пармезан.
Можете и да не слагате яйце в соса,той е достатъчно вкусен и без него.






Другото,което опитахме и то съвсем натюр е този колбас-вкусен е и се бели много лесно :






Искам да ви споделя и кои са онези продукти,които винаги си купувам,
когато пазарувам от Лидъл ,защото не ми е много на път и затова отида ли,не пропускам да си взема на първо място сирене Скаморца.
От всички възможни вериги маркети там е на най-добра цена и с невероятен вкус,много ми е любимо това сирене.


сандвич със сирене скаморца от Лидъл

Не пропускам да си взема и от тяхното сирене Качота - то е като нашия кашкавал,лесно топящо се сирене,особено за пици и лазаня е фантастично.


в тази рецепта ползвах моцарела и качота




 

Харесват ми техните маскарпоне,сметана,бонбони и шоколади,а от пекарската витрина непременно взимам топли кроасани и хлебчета с гауда.


сиренето на тази снимка също е от Лидъл,с поръска от ядки и ананас

Още нещо,което винаги си взимам,ако ми е свършило са тези кисели.




Сега у дома имах за снимка само от червения,но има и жълт.
Тях ги ползвам за заливка на желирани торти.
Представляват желатин,смесен със сладкарска боя,аромати и захар.
С червения кисел съм приготвяла ето тази торта например ( логично го ползвам за желиране на червени плодове ) ,




а с жълтия,който е лимонов,съм правила ето тази торта ( ползвам го за желиране на светли плодове ( круши,ябълки,праскови) :




           Единственото място ,където открих фелд пак е Лидъл :




Накрая за финал на днешната италианска разходка съм оставила едно от най-романтичните и емблематични места в Рим - фонтанът Треви .



                 

Малките снимки можете да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях.