21 април 2013 г.

Торта с праскови - на гости на Ели Димиева от "Уверена в кухнята"



 
 



      
 Днес отново имам удоволствието да бъда гост,а честта ми оказва една мила дама ,на която много и отдавна симпатизирам - Елена Димиева!

Сърдечно благодаря на Ели  за поканата,за жеста на внимание към мен и възможността да бъда част от нейното богато кулинарно кътче "Уверена в кухнята ",в което разнообразието от рецепти е наистина голямо !





 

С Ели създадохме блоговете си почти по едно и също време ,тя е един от първите мои приятели и последователи!
Много ми допадат рецептите й ,защото напълно импонират на нашия семеен вкус,а снимките й винаги са ме очаровали - така категорично и кристално представят всяка една рецепта,че е много трудно да й устоиш!
Все още кътам в черновите един кейк по нейна идея,който бях направила за рожден ден на половинката и който страшно много се хареса както на нас,така и на почерпените  и те с охота си взимаха допълнително !








Открай време в нашето семейство желираните плодови торти винаги са били с предимство.
Дори и да е купена за някой повод,от как се помня, неизменно това е бил  предпочитания вид торта.
Затова избрах да гостувам на Ели с десерт,който не се отличава с оригиналност като идея или рецепта,но пък е нещо доказало се и непреходно с годините - една лека,свежа,лесна за приготвяне и много сочна торта.
Надявам се,че ще допадне на Ели и нейните читатели!






Продукти:

1 голям пакет бишкоти
1 компот от белени праскови в лек сироп
сладко по избор

за крема:
400 мл. течна животинска сметана
250 гр. маскарпоне
200 гр. заквасена сметана
кора и сок от 1 малък портокал
ванилия
пудра захар на вкус

за желирания слой:
1 пакет кисел с лимонов аромат ( продава се в Лидъл )
есенция портокал
захар на вкус





 

Приготвяне:

Разбийте за кратко маскарпонето,квасената сметана,кората и сока от портокала и пудрата захар.
В друга купа разбийте сметаната с пудра захар.
Обединете двата крема.

Правоъгълна форма за торта с откопчаващ ринг подгответе като обиколите стените й с хартия за печене.По този начин ,когато махате ринга няма да е залепнал за желатина и хартията се отделя много лесно и не се поврежда ръба на желатина.





На дъното на формата подредете един ред бишкоти като преди това потопите всяка една в сока от компота.
Нанесете  половината крем,върху него подредете резени отцедени праскови и тук там сложете по малко сладко.
Подредете втори ред напоени в компот бишкоти и пак следва втората половина крем.
Загладете добре.
Отгоре подредете резени праскови и приберете тортата в хладилника да стегне.

Загрейте в тенджерка 400 мл. вода.
Когато кипне, оттеглете от котлона и изсипете съдържанието на кисела (ако нямате такъв кисел ползвайте 1 пакет желатин ),разбъркайте.
Подсладете на вкус.
Ароматизирайте допълнително с портокалова есенция.
Извадете тортата от хладилника и когато желиращата смес е изстинала и е започнала леко да се сгъстява я изсипете върху плодовете.
Оставете тортата на студено ,за да стегне окончателно.







28 коментара:

  1. Страхотна торта е станала, Роси! Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Съвършена е тортата, Роси! Няма как да се въздържа и да не си взема парче от нея със сутрешното кафе. Сърдечни поздрави и за теб, и за твоята домакиня! :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз обичам този тип торти.Поздрави на теб и домакинята ти! Само съжалявам че немога да си взема от тази наслада с праскови!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусна торта, Роси!
    Лека,грееща с тези цветове и с прекрасни аромати!
    Поздравления за Ели, която познавам само виртуално, като добър кулинар!
    Хубава неделя ви желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси,поздравления!
    Много лека и нежна торта,много приятна за очите,сигурна съм и за небцето!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Любимо!Така добре представен сладкиш, че се залепих за монитора!Снимките са толкова реалистични , прелестни!Поздрави, Роси, чудесен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина тортата е прекрасна, а снимките я показват по чудесен начин. Роси, отново всичко е на ниво, както ти можеш. Поздрави и за домакинята, и за гостенката!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, чудесна торта!
    Сочна и ароматна!
    А Ели знае кого да покани!
    Прегръдка и за двете!

    ОтговорИзтриване
  9. Цветове, вкусове, аромати! Винаги се чувствам уютно и приятно, а с това гостуване съм сигурна, че караш и другите да се чувстват така! Роси, поздрави и на двете ви! Прекрасни сте! ツ

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошна торта, много красива и вкусна!
    Поздрави и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  11. Разкош на квадрат, както се изразяваха децата ми преди известно време! А повърхността е идеална, Роси! Поздравления! Много ми харесва цялата торта и като изпълнение и съдържание! Черпя се виртуално за ваше здраве!
    Прегръдки за теб и Ели!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, много ми харесва кремчето на тази торта, комбинирано с желирания слой. Чудесно е станало - гладко като стъкло. Ще си запиша рецептата, ще ѝ дойде ред задължително! :)
    Поздрави за двете сладкарки! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Много красиво се е желирала ! Свежа и чудесна е ,Роси !
    Прегръдка и поздрави за теб и Ели !

    ОтговорИзтриване
  14. Много сочна, семпла и красива торта!
    Сърдечни поздрави на домакинята и на гостенката!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Много свежа тортичка!!!
    Изглежда много апетитно!
    Прекрасна седмица желая и на двете Ви!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  16. Красива,лека и ефектна, няма как да я подминеш! Много добър избор,Роси! Желая ти успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Красива, ефектна, плодова, лека и вкусна - какво повече му трябва на човек, освен торта като този твой пореден кулинарен еликсир, Роси?! Съвсем по мой вкус, а и любимият тип торти на мама :)
    Убедена съм, че домакинята ти е останала поласкана!!
    Поздрави и прегръдки, мила, и прекрасна нова седмица ви желая!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Много свежа торта! В пълен противовес на днешния ми дъждовен и мрачен ден.
    Сега ти виждам тортата, Роси, като се надявам такава слънчева и сладка да ми е следващата седмица! Чудесно предложение за гостуване си избрала отново!
    Спорна, усмихната и слънчева и на теб да е!

    ОтговорИзтриване
  19. Сладкиш абсолютно в твой стил, Роси! Видях го при Ели! Винаги съм се впечатлявала от твоите кулинарни сладки изкушения и са ми много по вкуса, та пристигам тук за допълнително!:) Поздравявам те, мила, за прелестното ти гостуване! Желая ти прекрасна и цветна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Сърдечни благодарности към всички за отделеното време да наминете и отново да ме зарадвате с хубави думи!
    Благодаря на моята домакиня,че ми отправи любезна покана и ми даде възможност да стана част от нейното прекрасно кулинарно кътче!

    С пожелание за много усмихната и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Роси, как я направи тази съвършено права и непипната от човешка ръка торта?!? Уникално красива, обещаващо божествена, лека и в същото време характерна като вкус....Възхитителна си- и ти и тортата ти! А домакинята ти може да се гордее с гост като теб, поздравления за добрия избор :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Вълшебна е, Роси -
    зареждащо слънчева, красива и неустоимо нежна...
    Страхотна идея и рецепта за гостуване!
    Моите поздравления и за двете ви,
    хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Буба и Дианка,много ви благодаря за топлото отношение!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. МММ, ма тя е идеална!!!!
    И много вкусна, Роси! Поздрави и на домакинята от мен и по енда прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Марта,пожелавам успешен ден! :)

      Изтриване
  25. Фантазия, Роси, съвсем в унисон със слънчевото лято...Поздравления и за двете ви! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила!Усмихнати празнични дни!

      Изтриване
  26. Невероятно красива торта мила поздравления.Със сигурност е и много вкусна

    ОтговорИзтриване