Страници

15 декември 2014 г.

броколи и/или карфиол соте




Признавам си,че едва тази есен реших да опитам пресните броколи.
Не знам защо до сега съм ги отбягвала и съм взимала винаги замразени.
Оказа се,че са много крехки и много по-вкусни и се приготвят изключително бързо и лесно.
Толкова ни харесаха у дома,че с карфиола  ги редувам и ги хапваме от есента насам буквално почти всяка вечер.

С Катето се оказа,че ги приготвяме по един и същи начин,но все пак открих и си откраднах една разлика от нея- щипката червен пипер на финала.
Кате,благодаря ти!








Продукти:

1 глава броколи или карфиол ( може и смесено )
2 скилидки чесън
40 гр. краве масло
2 с.л. зехтин
сол,черен и червен пипер,копър










Приготвяне:

Накъсайте броколите (карфиола ) на розички ( не много малки,за да не се разпаднат и скашат при готвенето ) .
Има два варианта за приготвянето.
Единият е да сварите броколите (карфиола) във вряща подсолена вода до полуготовност,да ги отцедите и сотирате заедно с чесъна и подправките.
Аз процедирам по следния начин:
В дълбок тиган под капак задушавам зеленчуците с щипка сол и много малко водичка на дъното до степен на полуготовност.
Махам капака,изчаквам водата на дъното почти да изври и поливам броколите (карфиола) с 2 с.л. зехтин,прибавям маслото и нарязания чесън,поръсвам млян черен пипер.
Изчаквам зеленчуците да се зажарят отдолу и с помощта на две вилици ги обръщам да се джъзнат и от другата страна.




Поръсвам ги с щипка червен пипер и пресен копър и сервирам топли.
Понякога преди финала поръсвам зеленчуците с настърган пармезан или сирене Грана Падано .





12 коментара:

  1. И ние си хапваме честичко! Имам чувството, че както и да са приготвени, все ще ми хареса. :) А твоите са толкова апетитни, Роси... Да навкасаш сега с броколите. :)
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
  2. Току що вечеряхме огретен с картофи и тук там броколи :) Какво съвпадение, а :)
    Аз не, но домашните младоци - да :) Другия път ще им предложа и сотирани, явно много им харесва.
    Лека нощ, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ги обичам! Твоите са ... да си оближе пръстите човек. И как апетитно си ги поднесла и снимала. Изкусителка си, Роси! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Не ям нито едното, нито другото, но това не пречи да се любувам на прекрасното ти изпълнение, Роска! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Гери,както и да са приготвени,ама у дома,че на заведение до сега вкусни броколи не са ми сервирали.Все едни постни,блудкави,задушени на пара,в повечето случаи почти сурови-такива и аз не бих ги яла.Обаче със зехтин и масло за друго си говорим-тотален разко са,а вчера вечер наред беше карфиола,поръсих го и с кашкавал накрая-мммм,супер.
    Пепи ,как не се излъга да бучнеш поне една хапка :)) .
    Траянка,вкусът се култивира,аз колко работи не ядях,но покрай блога ги заобичах,важното е да си уцелиш твоя начин.
    Кате,с теб е ясно,че сме любители!Благодаря ти още веднъж!

    Прегръдка,мили дами!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси,много ги обичам и двата вида зеле,ама много....Твоите са направо суперски!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам :) обикновено пека на фурна, но ще опитам и по твоя начин, Роси :)

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, приготвила си чудесно броколи!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Предпочитам пресните през замразените. По-вкусни са ми.
    Много ми хареса втория начин на сотиране. ще останат малко хрупкави и по-вкусни.
    Лека вечер, Роси!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, у дома броколито жъне успехи сред женската аудитория, но на карфиола всички са фенове. И в 90% от случаите ги приготвям много подобно. Хубави празници и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Любител съм и на броколи , и на карфиол. А в последно време и на брюкселско зеле.
    И на мен много ми харесва втория начин. Разбира се, че ще го опитам .
    Поздрави и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, радвам се, че си открила вкуса на пресните броколи! Начинът, по който си ги приготвила е много вкусен!

    ОтговорИзтриване