Страници

30 юни 2011 г.

кус кус пилаф



Тази рецепта на Esy беше поводът да опитаме кус-кусът по различен начин,освен стандартното му приготвяне - сварен и подправен с масло и сирене.
Още от първото приготвяне се хареса у нас,даже и на половинът,който иначе е фен на всички възможни форми паста,освен кус кус.
Правила съм я няколко пъти,но не бях снимала .
Подхожда както за гарнитура към пиле или риба,така и за леко постно основно ястие.
Начинът на приготвяне е идентичен с този на ризото.




Продукти:

200 гр. кус кус
200 гр. замразен зеленчуков микс-царевица,грах,морков,зелен боб,а може и с пресни зеленчуци всякакви,каквито имате-чушка,гъби,броколи и др.
1 малка глава лук или стръкчета пресен
2-3 скилидки чесън или стръкчета пресен
2-3 с.л. зехтин + масло
около 3 ч.ч. гореща вода или бульон
сол,черен пипер,щипка куркума,копър или магданоз


Начин на приготвяне:

Задушете лука и чесъна в мазнината-зехтин и масло,докато омекнат.Сложете към тях и зелечуците,посолете ги леко и задушавайте още няколко минути.Прибавете кус куса,щипка куркума,хомогенизирайте.
Налейте гореща вода или бульон-поне 2-3 чаши,а може да поеме и малко повече,зависи колко сварен обичате кус куса.Ние не харесваме пастата или ориза al dente.
Намалете температурата,посолете и оставете да се готви под капак на тих огън,докато кус куса поеме течността.
Когато това стане, опитайте няколко зрънца,ако ви се сторят недостатъчно сварени добавете още гореща вода.
Накрая може да добавите още малко масло и подпарвки по ваш вкус, разбъркайте,така много приятно ще се овкуси и ароматизира ястието.
Ако искате вкуса на кус-куса да бъде по-богат ,освен с масло и подправки,може да го овкусите и с 1/3 к.л. горчица и 2-3 с.л. готварска сметана,като оставите да клокне с тях 1-2 минути.

Поднесете кус куса още топъл,поръсен с пармезан,а аз най-много го обичам поръсен със сирене !




29 юни 2011 г.

тарт с карамелизиран лук ,домати и маслини




Много отдавна се каня да споделя с вас тази рецепта,не защото не ви е позната,а защото тя е бойното кръщение на дъщеря ми в кухнята :) !
До този момент беше правила сама само спагети,варени картофи или картофена крем-супа.
Хареса си рецептата  в блога на Вероника,за който до момента тогава не подозирах че съществува.

Та ,преди около година,сам сама в къщи госпожицата / тогава на 13г./ си напазарувала и кулинарствала на воля :) , даже беше заснела процеса стъпка по стъпка.
Ми какво да прави детето,като гледа майка си да се размята из кухнята с фотоапарат :) ?!
Разбира се аз,приятно смаяна от начинанието й и най-вече от резултата,побързах да се похваля ТУК !
В поста са и снимките й!С извинение за качеството им :( !




На  снимките тук е вторият й опит със същата рецепта,пак изпълнена от нея,аз само й помогнах да направи борда.
Освен това внесохме разнообразие в плънката,като й предложих да сложи и маслини.
Няма да преписвам рецептата,защото е изпълнена почти точно по предписанията на Вероника /само без магданоз и пармезан/,който проявява интерес може да я види тук в разкошния й блог!




Плънката,както споделя и Вероника, позволява импровизации,и даже аз бих препоръчала вместо с пресни,да се направи със сушени домати,или печена червена чушка,защото пресните домати пускат сок.Или,ако все пак слагате пресни,нека бъдат някой по-месест сорт!

това е трети тур,копродукция на двете ни,от мен тестото,от нея плънката-с карамелиз.лук,печена червена чушка и маслини


Освен това съм сигурна,че във вариант с бутер тесто,вместо с маслено,също ще е много вкусно!

27 юни 2011 г.

хрупкави панирани филета на фурна



 
 По рецепта от рекламна брошура на Пикадили


Продукти:

3 бр. пилешко филе
1 яйце 
малко зехтин
2 с.л. настърган пармезан
брашно,галета,люспи картофено пюре (понякога добавям и сусам)
червен и черен пипер
риган

Приготвяне:

В чиния подгответе  смес от  2 с.л. брашно, щипка червен, черен пипер и сол на вкус.
В друга чиния смесете  2 с.л. галета,1 с.л. люспи от картофено пюре,2 с.л. пармезан, 1 с.л. сусам (може и без него) и риган.
В купичка разбийте яйцето за кратко .
Ако пилешкото филе е по-дебело,може да го разполовите.Посолете месото,намажете тънко всяко филе със зехтин,потопете го от двете страни в  сместа с брашното,после го потапете в яйцето и накрая го оваляйте в сместа с галетата.
Подредете филетата в тавичка върху хартия за печене и ги полейте с тънка струйка зехтин.
Изпечете ги до златисто в загрята на 200-220 градуса фурна .



пилешко филе на фурна



С рецептата си пиле по милански Аелис ми даде чудесна идея да поднеса филетата запечени с резен домат и настърган кашкавал.
















26 юни 2011 г.

паниран карфиол / панирано сиренце



Панираният карфиол е много вкусен и лесен за приготвяне.
Глава карфиол накъсайте на розички и сварете до полуготовност във вряща,подсолена вода
След като се свари го отцедете и облейте със студена вода така,както е в гевгира.
За панировката - 3 разбити яйца , около 1/3 ч.ч. бира,малко сол,черен пипер,смляно индийско орехче и брашно,колкото е необходимо за смес,малко по-гъста от палачинкова.
Сложете няколко розички карфиол в купата с панировката,отъркаляйте ги хубаво ( с помощта на две вилици е лесно) да се напоят от всички страни и хоп в тигана.
Олиото не трябва да е силно сгорещено,защото и без това розичките  се пържат бързо .
Когато се зачервят ги извадете върху кухненска салфетка да се отцедят от мазнината.
Тъй като поне на мен панираният карфиол много ми наподобява на вкус на паниран хек,смятам че му подхожда някаква киселинка-или поднесен с лимон,или със сос от кисело мляко,копър,чесън и черен пипер.









В същата смес можете да топнете и парчета твърдо краве сирене и да го панирате:



25 юни 2011 г.

картофени мини палачинки



Продукти:
4 картофа
4 яйца
250 мл. прясно мляко
7 с.л. брашно
2 стръка пресен лук
сол,черен пипер,чубрица


Начин на приготвяне:


Обелете ,измийте  и  нарежете на кубчета картофите.
Сварете ги във вряща, подсолена вода.
Отцедете ги и ги намачкайте.
Към тях прибавете яйцата,млякото,брашното,нарязания лук и подправките и пасирайте.
В загрят тиган с незалепващо покритие сипете 1 с.л. олио,и с черпак сипвайте по малко от сместа,да се образуват отделни малки палачинки.
Като се зачервят ръбчетата им ги обърнете с шпатула.Изпечете и от другата страна.
Преди следващите палачинки слагайте по 1 с.л. олио,въпреки,че тигана е незалепващ,защото така няма да ви загаря бързо коричката на палачинките и ще стане златиста.По време на печенето те поемат мазнинката,затова за всеки следващ тур доливайте по малко олио.




Ако по някое време ви омръзне играта с малките палачинки,излейте останалата смес в тигана и го прехвърлете в предварително загрята на 200 гр. фурна,печете  до златисто.Така ще имате една макси палачинка :).




Внимавайте,тиганът трябва да е с термоустойчива или отделяща се дръжка!








19 юни 2011 г.

яйца със сирене и карамелизиран лук



Благодаря на Аелис за тази рецепта!
Много ни хареса ястието,бързо се приготвя,вкусно е,бих казала,че е един чудесен вариант за нещо апетитно на бързо!

Продукти:

3 глави стар лук,нарязан на полумесеци
1 стрък пресен чесън или 1-2 скилидки стар
100 гр. натрошено сирене
5 яйца
2-3 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. балсамов оцет или 1/2 ч.л. мед
черен пипер,червен пипер,мадраско къри,сол,магданоз




Начин на приготвяне:

Задушете лука, чесъна и магданоза в мазнината,докато омекнат.Леко ги посолете с щипка сол.Когато лука започне да става златист ,добавете оцета или меда,разбъркайте,докато се карамелизира леко,но не повече от 1 мин.,защото после лука ще се готви още и има вероятност карамелизацията да даде лека горчивина.
Поръсете лука с натрошеното сирене и чукнете яйцата "на очи".
Добавете подправките и похлупете съда,намалете котлона и оставете,докато се стегнат жълтъците до желаната от вас консистенция.



Сервирайте ястието,докато е още топло.






                   Освен краве може да добавите и топено сиренце.



16 юни 2011 г.

шишчета с колбаси и кашкавал



Една идея за нещо набързо с наличните колбаси и сирена в хладилника.
Моите продукти в случая са печена свинска шунка на Тандем,салам Флорентинер на Браво и кубчета кашкавал.






Така подготвените шишчета изпечете от двете страни на плоча,скара или оребрен тиган.
Може да ползвате и пушено пилешко,свинско,телешко или пуешко филе,бекон.
Между рулцата може да сложите и по някоя гъбка или прясна чушка,парченца лук.
Ако имах,при кубчето кашкавал бих сложила и по едно парченце ананас или авокадо,а защо не и двете :)).
Или пък лентичка печена червена чушка.
Всеки може да допълни предложението с идеи според своя вкус и да  поднесе шишчетата като предястие,или като основно ,заедно с любима гарнитура или салата!


14 юни 2011 г.

пурички с крем и плодове

тази е с банан и ванилов крем


Идея за тези пурички,или както тя ги е нарекла Спрингролс с Банани, ми даде Мария.
Още като ги видях веднага си ги записах в листа на чакащите рецепти,като още тогава обсъдих с нея,че моите няма да ги пържа,а ще ги изпека на фурна.
Ето,че не чакаха много :) ! 




Първоначално си бях набелязала да ги направя с бутер тесто,защото много го обичам,а и то с такава плънка ще си подхожда идеално.
Обаче нещеш ли, докато пазарувах, се натъкнах отново на Лудогорските кори,фабрично нарязани на триъгълници,с които преди време направих баничките-пурички.




Така реших да се придържам все пак към рецептата на Мария   и да ги направя с фини кори,а не с бутер тесто.




Продукти:

1 пакет Лудогорски кори,или обикновени фини кори за баница
10-15 гр. масло
2 яйца
500 мл. прясно мляко
2 п. крем Оле на Йоткер-ванилия и шоколад
1 п. ванилена захар
1/3 капсула есенция ром
плодове по ваш избор,при мен череши,ягоди и банан





Начин на приготвяне:

По ваше желание за пълнежа може да приготвите класически сладкарски крем,или сварен пудинг с нишесте.
Аз не разполагах с много време,а и ужасно ми се хапваше нещо креместо и сладичко,затова се постарах да си улесня процедурата максимално :) .
Приготвих крем Оле на Йоткер,който става без варене.


В малка купичка разтопете маслото.Добавете в него ванилията,разбъркайте и оставете да се охлади.Когато това стане добавете 2 разбити яйца,разбъркайте.




В две отделни купи изсипете съдържанието на двата крема-шоколад и ванилия.
Към всяка купа прибавете по 250 мл. прясно мляко и разбийте с миксер до сгъстяване на крема.Към шоколадовия добавете есенцията ром.




Черешите почистете от костилките,другите плодове нарежете на парченца.

Всяка кора намажете тънко с яйчената смес и поръсете равномерно с 1 к.л. захар.
В широката й част поставете по 2 с.л. крем,отгоре подредете плодове.




Прегънете от двете страни навътре.




Навийте на рулце.






Рулцата подредете в тавичка,покрита с хартия за печене.


Аз направих различни комбинации от крем и плодове:
Ванилия и череши,ванилия и ягоди,ванилия и банан,шоколад и череши,шоколад и банан,шоколад с ягоди и банан.






Готовите пурички намажете отгоре с останалата смес от яйце и масло.

Изпечете в предварително загрята фурна на 180 гр. до златисто.




Както е видно моите пурички не удържаха плънката и се пропукаха,от което пострада естетическият им вид! :))


Но пък вкусът..........мммммм,точно,както обичам най-много - 
обилно креместо и плодово!




Разбира се,за да не се отворят следващия път ще използвам стандартни правоъгъли точени кори,прегънати на две,както при Мария.Или,ако са от Лудогорските ще ги навивам по две,на два пласта,а яйцето ще остане между тях.И стените на пуричките ще станат по-устойчиви.

Друга чудесна идея,която вече споделих в началото е,да се направят от бутер-тесто,желателно добре разточено и изтънено,за да не стават пуричките тестени и дебели,а по-финни и преобладаващо кремести!

Мария,благодаря за страхотната рецепта!:)

хляб на балончета Танита




Не мога да не включа в блога прекрасния Хляб на балончета на Танита,който правих преди доста време!
И понеже като никой път :)) спазих рецептата абсолютно точно, няма да я преписвам,а ще ви предложа да я погледнете  ето тук  в оригинал!
Комплименти и благодарности към  Танита,чудесно печиво се получи!  






Само ще отбележа,че тестото ми дойде съвсем точно за избраната форма.





Не съм броила топчетата,просто късах и оформях,след което ги топвах в разтопено масло и смес от шарена сол,сминдух,риган и чубрица.
В тестото не съм слагала кашкавал.
Изпечената питка намазах още топла с масло.

Опитайте рецаптата,резултатът ще ви хареса,а и се оформя много лесно!