Тази рецепта на Esy беше поводът да опитаме кус-кусът по различен начин,освен стандартното му приготвяне - сварен и подправен с масло и сирене.
Още от първото приготвяне се хареса у нас,даже и на половинът,който иначе е фен на всички възможни форми паста,освен кус кус.
Правила съм я няколко пъти,но не бях снимала .
Подхожда както за гарнитура към пиле или риба,така и за леко постно основно ястие.
Начинът на приготвяне е идентичен с този на ризото.
Продукти:
200 гр. кус кус
200 гр. замразен зеленчуков микс-царевица,грах,морков,зелен боб,а може и с пресни зеленчуци всякакви,каквито имате-чушка,гъби,броколи и др.
1 малка глава лук или стръкчета пресен
2-3 скилидки чесън или стръкчета пресен
2-3 с.л. зехтин + масло
около 3 ч.ч. гореща вода или бульон
сол,черен пипер,щипка куркума,копър или магданоз
Начин на приготвяне:
Задушете лука и чесъна в мазнината-зехтин и масло,докато омекнат.Сложете към тях и зелечуците,посолете ги леко и задушавайте още няколко минути.Прибавете кус куса,щипка куркума,хомогенизирайте.
Налейте гореща вода или бульон-поне 2-3 чаши,а може да поеме и малко повече,зависи колко сварен обичате кус куса.Ние не харесваме пастата или ориза al dente.
Намалете температурата,посолете и оставете да се готви под капак на тих огън,докато кус куса поеме течността.
Когато това стане, опитайте няколко зрънца,ако ви се сторят недостатъчно сварени добавете още гореща вода.
Накрая може да добавите още малко масло и подпарвки по ваш вкус, разбъркайте,така много приятно ще се овкуси и ароматизира ястието.
Ако искате вкуса на кус-куса да бъде по-богат ,освен с масло и подправки,може да го овкусите и с 1/3 к.л. горчица и 2-3 с.л. готварска сметана,като оставите да клокне с тях 1-2 минути.
Поднесете кус куса още топъл,поръсен с пармезан,а аз най-много го обичам поръсен със сирене !